48 uur in Bristol & Bath: Waarom een combi-stedentrip superleuk is!

door Explorista

Vergeet Londen en Manchester, er zijn nog zoveel meer leuke steden om te ontdekken in Engeland! Van hip & urban zoals Bristol, tot klassiek en historisch zoals Bath: de diversiteit aan steden maakt Engeland één van mijn lievelingsbestemmingen voor stedentrips. Vandaag deel ik waarom het super leuk is om een weekendje door te brengen in Bath & Bristol, en wat je er niet mag missen deze winter!

48 uur in Bath & Bristol: een wereld van verschil

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om één stad te bezoeken tijdens je stedentrip, maar waarom zou je er niet meteen twee doen? Bath en Bristol liggen op slechts 12 minuten met de trein van elkaar, en kunnen echt niet meer van elkaar verschillen.

Bristol is een hippe havenstad, vol gezellige wijkjes, toffe restaurantjes en street art van niemand minder dan Banksy (die er vandaan komt!). Bath is daarentegen een eeuwenoude Romeinse stad, die juist heel klassiek aandoet, vol statige gebouwen en chique tea rooms.

Als je deze winter een weekendje in deze steden doorbrengt zie je precies wat ik zo leuk vind aan Engeland: zowel de populaire historische steden, als de hippe bruisende opkomende steden. Ik zou je aanraden in Bristol te verblijven en vanaf daar een dagtripje te maken naar Bath.

Lees ook: Onze roadtrip route: 3 dagen in Zuid-Engeland

24 uur in Bristol:

Bristol ligt in het zuidwesten van Engeland. Het heeft ruim 450.000 inwoners, en is van origine een havenstad. Inmiddels is het een populaire stad bij studenten en young professionals omdat het bruist van de hippe zaakjes en evenementen, en het wonen er goedkoper is dan in bijvoorbeeld Londen.

 • Clifton Suspension Bridge

Hét icoon van de stad is de Clifton Suspension Bridge. Begin je dag dan ook met een wandeling over deze hangbrug over de rivier Avon. Als je last hebt van hoogtevrees kun je beter niet het ravijn in kijken, de brug hangt namelijk op 75 meter hoogte :-). De bouw van de brug begon in 1831 en eindigde in 1864. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving van de stad.

 • Bezoek de haven

Bristol is een stad die gebouwd is op de rijkdom van de zeehandel. Één van de beste manieren om de haven te ontdekken is met een boottochtje op de waterbus van Bristol Ferry Boats. Je kunt die gebruiken om van punt A naar punt B te komen, maar je kunt ook langer blijven zitten voor een tochtje door de haven.

Ook kun je de SS Great Britain bezoeken, dat bij de tewaterlating in 1843 het grootste passagiersschip ter wereld was. Het schip was, net als de Clifton Suspension Bridge, een ontwerp van Isambard Kingdom Brunel. De inrichting ziet er overigens nog altijd uit zoals het in 1843 was.

 • Duik de musea in

Één van mijn lievelingsdingen aan Engeland is dat de meeste musea gratis zijn om te bezoeken. En in de koude winter is het altijd heerlijk om even een museum in te duiken en op te warmen. Een aantal goede tips voor musea zijn:
M-Shed: een museum in een oude loods met informatie en exposities over de stad, inclusief over de geschiedenis van de slavenhandel die de stad rijk maakte.
Bristol City Museum & Art Gallery: Hier vind je Egyptische mummies, dinosaurussen en heel veel kunst.
The Georgian House: Dit historische herenhuis biedt een inkijkje in het leven van een rijkje slavenhandelaar in de achttiende eeuw. Het biedt ook een inkijkje in het leven van de slaven die in het huis werkten.

 • Street art

Het aller, allerbelangrijkste om te doen in Bristol is natuurlijk om op zoek te gaan naar street art van Banksy, de bekendste graffiti-kunstenaar ter wereld. Hoewel niemand exact weet wie Banksy is, weten we wel dat hij geboren is in Bristol, en dus vind je een groot aantal kunstwerken van hem in de stad.

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar de bekendste kunstwerken, zoals: Grim Reaper en Girl with Pierced Eardrum, wat gelukkig helemaal niet moeilijk is. Je kunt ook een Banksy walking tour volgen.

 • Bezoek de geheime bars

Natuurlijk kun je naar een gewone pub gaan (wat ook heel leuk is!), maar als je liever gaat voor een cocktail dan is het de moeite waard om naar één van de ‘geheime’ bars van Bristol te gaan. Veel van deze bars zijn geïnspireerd door de bars die ontstonden in de Verenigde Staten tijdens de drooglegging, die toen ‘stiekem’ alcohol serveerden. Deze geheime bars kun je vaak alleen vinden via een geheime deur, of je moet bijvoorbeeld een telefoonnummer bellen om binnen te komen (zoals bij Red Light Bar). Een aantal van dit soort bars zijn: Hyde & Code, Milk Thistle en Gold Bar.

Balloon Fiesta 2015. CREDIT paulbox
 • Ook leuk: Bristol International Balloon Fiesta

Goed, dit vindt plaats in augustus, maar is alsnog absoluut de moeite waard! Elke zomer wordt de skyline van Bristol namelijk opgevrolijkt door meer dan honderddertig heteluchtballonnen uit de hele wereld. Het event is gratis bij te wonen, en wordt al sinds 1979 gehouden. Het is inmiddels het grootste heteluchtballonnen evenement in Europa.

Meer informatie over Bristol? Kijk dan op de website van Visit Bristol.

24 uur in Bath:

Bath is een prachtige, historische en klassieke stad. Als ik één woord moest kiezen om de stad samen te vatten, dan is dat: elegant. De gebouwen hebben allemaal eenzelfde beige kleur, omdat de gebouwen met dezelfde steensoort zijn opgetrokken. Ontdek de Romeinse geschiedenis van de stad, en waan je even helemaal in Georgiaanse tijden in de chique woonwijken.

 • Romeinse baden

De enige natuurlijke warmwaterbron van het land vind je in Bath. Op de plek waar je de huidige romeinse baden vindt, stond eerst een tempel. Dit trok bezoekers, die een stadje begonnen rondom de tempel. Hier ontstonden dan weer de Romeinse baden die tussen de tweede en zesde eeuw in gebruik waren. De huidige gebouwen die je bezoekt stammen trouwens uit de 19e eeuw.

Hoewel het warme water er misschien heel aanlokkelijk uitziet, mag je niet in badderen. Als je dat wilt doen, kun je het beste naar Thermae Bath Spa. Vanuit het warme water van deze spa heb je prachtig uitzicht op het historische stadscentrum van Bath.

 • Pulteney Bridge

Één van de andere beroemde bezienswaardigheden in Bath is de Pulteney Bridge. Dit is een overdekte brug over de Avon-rivier die in 1774 de stad Bath verbond met het landgoed van de Pulteney-familie. Hoewel de brug van de buitenkant echt prachtig is, is de binnenkant ook een bezoekje waard vanwege de winkeltjes die er gevestigd zijn.

 • The Circus

Circus is niet wat je denkt dat het is: het is een cirkelvormige rij van herenhuizen met drie ingangen. Het werd gebouwd tussen 1754 en 1768 en één van de beste voorbeelden van Georgiaanse architectuur. In het latijn betekent het woord “circus” trouwens zoiets als cirkel, of ring.

Vergelijkbaar om te bezoeken is de Royal Crescent, een halvemaanvormige straat met 30 herenhuizen, met daarvoor een groot grasveld.

 • Bath Abbey

Het mooiste gebouw in het historische stadscentrum van Bath is de Gotische Bath Abbey, een parochiekerk en voormalig klooster. De originele kerk stamt al uit de 7e eeuw, maar door de eeuwen heen werd hij vaak herbouwd. Het huidige gebouw stamt uit de zestiende eeuw en werd in 1860 flink gerestaureerd. De kerk is te bezoeken, en het is dan de moeite waard om de toren te beklimmen voor een uitzicht over de stad.

 • Jane Austen centre

De beroemde schrijfster Jane Austen heeft gewoond in Bath, een plek die veel invloed had op haar werken. In het Jane Austen Centre kun je een permanente expositie bezoeken over de schrijfster en haar tijd in de elegante stad. Hier leer je meer over hoe het leven was in de regentschap-periode en hoe dat invloed heeft gehad op de boeken van de schrijfster.

 • Boek een leuke Afternoon tea

Een bezoekje aan zo’n elegante en chique stad is natuurlijk niet compleet zonder je onder te dompelen in die andere klassieke Britse ervaring: een afternoon tea. Je vindt onder andere een tea room in het Jane Austen Centre, met de naam Regency Tea Room. Bij The Pump Room Restaurant kun je een afternoon tea doen met uitzicht op de Romeinse baden. Zo’n beetje ieder hotel biedt een eigen afternoon tea aan dus je hebt keuze te over.

Meer informatie over Bath? Bezoek dan de website van Visit Bath.

Boek deze trip!

Heb je interesse in een stedentrip naar Bath en Bristol deze winter? Top! Je vliegt met KLM in een uur en vijftien minuten naar Bristol, waar je stedentrip begint. Je boekt al een 3-daagse KLM Package Deal vanaf €185 p.p.

Met deze package deal heb je keuze uit 20 hotels vanaf 3 sterren, en je kunt ook korting krijgen als je airmiles of ING punten spaart.

Boek deze trip via GoBristol.nl

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Charlotte 28 januari, 2020 - 16:16

Ik ben in beide plaatsen geweest! Bath wat helemaal mijn ding met al die historische gebouwen en Jane Austen vibes. Bristol had ik me op verheugd omdat dat ook voorkomt in Pride & Prejudice, maar vond ik teleurstellend, en kwam heel verpauperd op me over.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter