8 redenen om komend jaar naar Ljubljana te gaan

Ljubljana7 - 8 redenen om komend jaar naar Ljubljana te gaan

Iedereen die ik zei dat ik naar Ljubljana ging, schreeuwde nog net niet in mijn oor hoe leuk die stad is, en dat ik zo’n geluksvogel was. Nou, genoteerd. En jullie hebben gelijk hoor: Ljubljana is een schatje. Helaas waren wij er tijdens een regenachtig weekendje, maar dat neemt niet weg dat de charme er vanaf straalt. Dus zoek je nog een originele citytripbestemming? Gaat u dan naar Ljubljana, hoofdstad van Slovenië.

1. Het is schattig

Zoals ik al benoemde is Ljubljana een stad die enorm schattig is, met al zijn kleurrijke huisjes. Het is bovendien erg klein, wat bijdraagt aan zijn charme. Zonder twijfel een van de meest schattige steden waar ik geweest ben. Net een poppenstadje.

Ljubljana3 Ljubljana4

2. Er hangt een relaxte sfeer

Misschien komt het door het grotendeels autovrije centrum, maar er hing zo’n fijn, veilig sfeertje in Ljubljana. Ik kreeg ook het idee dat het echt een studentenstad is, er waren zoveel jongeren. Alle cafeetjes zaten vol met jonge locals, in plaats van toeristen, en dat vind ik toch wel bijdragen aan de sfeer (hoewel ik dus ook gewoon een toerist ben hoor ;-)). Er hing echt een fijne langzame sfeer. Niemand was gehaast, en daar hou ik wel van.

3. Het is voordelig

Wij plakten Ljubljana aan het einde van onze reis (wat ik niet erg vond, want anders was het vergelijkbare Zagreb misschien tegengevallen), dus waren al door het spotgoedkope Balkan geweest. Mocht je denken dat Slovenië bij de Balkan hoort, dan heb je het goed mis. Je kunt duidelijk het verschil zien tussen de landen, en Slovenië hoort echt bij centraal Europa. De wegen zijn superstrak, de voorzieningen goed, qua uiterlijk lijkt het op Oostenrijk, en ook qua prijsniveau is het hoger dan de Balkan-landen. Desondanks is het nog steeds een stuk voordeliger dan Oostenrijk, Duitsland of Nederland.

Ljubljana5 Ljubljana6

4. Old Town

Het leukste deel van de stad vond ik Old Town met zijn winkelstraatjes, pleintjes en terrasjes (hoewel die van de regen even niet bezet waren). Volgens mij is het daar retegezellig zodra de zon schijnt. Het is heerlijk om doorheen te struinen, langs het kanaal bijvoorbeeld. Ik vind het echt speciaal hoe divers Europa is, en hoe in ieder land zoveel mooie plekken zijn. Steden kun je vaak in twee categoriën onderdelen vind ik: je hebt doen-steden en zijn-steden. Oftewel: steden waar je constant veel te doen hebt als Parijs of Londen, en steden waar je vooral gewoon lekker moet zijn en genieten, zoals Ljubljana of Newcastle.

5. Ljubljanski Grad

Één van de hoogtepunten van Ljubljana (letterlijk ook), is het kasteel dat je kunt bezoeken. Ik vind het altijd leuk om kastelen te bezoeken, omdat ik altijd erg geïnteresseerd ben in de middeleeuwen. En vaak is het kasteel de plek waar een stad echt begint en ontwikkelt. Het klimmetje naar het kasteel is pittig, maar je kunt ook het kabelbaan-treintje nemen. Wij liepen naar boven, en namen het treintje naar beneden. Ik vond het een heel interessant kasteel: je kunt de toren beklimmen en dan heb je een prachtig uitzicht, er is een video over de geschiedenis van het bouwwerk, en toen wij er waren was er een geweldige expositie over de martelwerktuigen die er ooit gebruikt werden.

Ljubljana8 Ljubljana9

6. Superleuke markten

Waarschijnlijk was het omdat wij er in het weekend waren, maar ik heb wel twee of drie markten gezien in het stadje. Ik vind dat altijd iets gezelligs toevoegen. Mijn favoriete was de tweedehands markt langs het kanaal, waar je altijd de meest kleurrijke types tegenkomt.

7. Je kunt er heerlijk eten

Maar echt! Ljubljana is een plek met veel lekkere eettentjes. Mijn aanraders zijn café/stripboeken winkel Pritlicje. Wat een leuk sfeertje, met lekker veel gezond eten. De burgers De hoofdprijs van lekker eten gaat echter naar Indiaas zaakje Taj Mahal. Dude, wat lekker. Ik had zóveel zin in Indiaas, maar Meneer was een beetje huiverig, op één of andere manier was hij overtuigd dat Indiaas niet lekker was in restaurants?! Toen we eenmaal hier aan het eten waren riep hij elke twee minuten hoe enorm lekker het was, en heeft hij letterlijk zijn bord leeggelikt.

Ljubljana1 Ljubljana2

8. Er is veel te doen in de omgeving.

Het leuke van Ljubljana is dat het zo centraal ligt. In no time ben je in Zagreb, Zuid-Duitsland, Oostenrijk of het meer van Bled. En het is er ook nog eens heel mooi. Aangezien Ljubljana heel klein is, kun je het makkelijk combineren met andere bestemmingen.

Al met al vond ik Ljubljana echt een leuke stad, en zeker een citytripje waard!

Ben jij wel eens in Ljubljana geweest?

Ljubeljana13 Ljubljana10 Ljubljana11 Ljubljana12 Ljubljana14 Ljubljana13

Ljubljana15 ljubljana16 Ljubljana17

Ljubljana18 Ljubljana19

Ljubljana21 Ljubljana20

Met dank aan mijnslovenië.com voor de begeleiding bij het plannen van mijn Slovenië trip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 reacties

 1. Goed om Lljubljana ook eens bij daglicht gezien te hebben nu, hahaha. Ik had ruzie met m’n vriend toen we hier waren (om niets echt), dus helaas niet echt optimaal van kunnen genieten. We zijn wel in het pikkedonker door de bush bush naar het kasteel gelopen, hebben natuurlijk langs het water gestruind en zijn op een heel leuk pleintje terecht gekomen waar een concert plaatsvond en waar we naar konden kijken vanaf het terras van het restaurant waar we aten. Superleuk :). Ja, hier zou ik zeker nog weleens naar terug willen, dus ik ben het helemaal met je eens! En ja, als het niet regent zitten álle terrassen vol.

  | Reageer op deze reactie
 2. Nooit gedacht dat dit zo’n mooie stad zou zijn! Het ziet er toch wel errrrg tof uit hoor op die foto’s. Echt een gezellige uitstraling! Zeker een stad om in mijn achterhoofd te houden. :)

  | Reageer op deze reactie
 3. Wesley Pechler

  Wat een prachtige fotoreportage Milou! Ljubljana ziet er inderdaad uit om op te vreten, ik vind het alleen zo jammer dat er vanaf Nederland geen budgetairlines vliegen naar Slovenië. Het goedkoopste retourtje vanaf Amsterdam is bijna €130, wat me voor zo’n korte afstand echt te gortig is. Klinkt alsof ik ook maar een roadtrip/railtrip door de Balkan & Slovenië moet gaan doen… ;)

  | Reageer op deze reactie
  1. Enerzijds jammer, anderzijds stroomt het daardoor niet over met Nederlandse toeristen! Een aanrader is ook om goedkoop naar Venetië te vliegen en dan de auto te pakken. Is wel zo’n twee uurtjes rijden maar tis heel mooi daar! En Roadtrip Balkan is volgens mij ook helemaal niet verkeerd =D

   | Reageer op deze reactie
 4. Volgens mij zie ik toch wat droge moment op je foto! Wij hadden precies geen moment dat het droog was. Maar ach, zelf in de regen in Ljubljana leuk! Schattig is het juiste woord!

  | Reageer op deze reactie
 5. Ik was er deze zomer en ben meteen verliefd geworden op Slovenië en zijn hoofdstad :) Door jouw foto’s wil ik supergraag terug! :)

  | Reageer op deze reactie
 6. leuk meid, om jouw indrukken te zien. Ljub is in mijn hart:). Was er van de zomer voor de tweede keer. Leuk dat jij ook die street art foto hebt about love;)

  | Reageer op deze reactie
 7. Wat ’n prachtige foto’s! :) Klinkt als een stad waar ik meteen verliefd op word op het moment dat ik er mijn eerste stap zet haha :p

  | Reageer op deze reactie
 8. Daphne | LiveTheLifeYouLove

  Ohhh Ljubljana is echt zo geniaal! Ik ging erheen op srprs.me trip en vanaf het moment dat ik er was heeft het mn hart veroverd. Zo ontzettend fijn! Super mooie foto’s ook Milou!

  | Reageer op deze reactie
 9. Jaa Ljubljana is zo schattig! Ik ben er een paar jaar geleden geweest. Was alleen wel jammer dat alles dicht was op zondag, dus toen was het behoorlijk uitgestorven haha. Wat ik ook nog heel leuk vond in Ljubljana is Metelkova. Een soort van autonome zone in de stad waar ik echt de vreemdste nacht ooit heb gehad haha met allerlei wildvreemden, maar wel echt ontzettend gezellig!

  | Reageer op deze reactie
 10. Het ziet er prachtig uit! Dat wordt weer wat op mijn bucket list zetten! Nog nooit over nagedacht om daarheen te gaan. Hou er van om nieuwe plekjes te ‘ontdekken’.

  | Reageer op deze reactie
 11. Joris van Litsenburg

  Ik ben 3 jaar geleden ook in Slovenië geweest. Helaas was de dag in Ljubljana volledig in het water gevallen met vrij extreme regen (liep in waterval de parkeergarage binnen). Daardoor hebben we veel te weinig van de stad bekeken.

  Een andere tip voor Slovenië: een van de vele druipsteengrotten! Zelf zijn we in die van Skocjan geweest, zeker een echte aanrader. Compleet met ondergrondse rivier en waterval

  | Reageer op deze reactie
 12. Leuke stad! Helemaal mee eens.

  Ik zocht wat tips voor mijn eigen website en heb genoten van je foto’s (ondanks de regen) en je artikel!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring