;

De 18 mooiste plekken in Drenthe: natuur, steden & uitjes!

door Explorista

Drenthe is de perfecte provincie om meer te leren over de geschiedenis van Nederland. Van hunebedden en Kamp Westerbork tot weelderige nationale parken en gezellige steden: Drenthe heeft veel verschillende kanten te zien. Hoewel natuur en geschiedenis twee belangrijke pijlers zijn, heeft de provincie nog meer te bieden. Denk aan het gezellige Emmen, TT Circuit Assen, Wildlands Adventure Zoo en het Boomkroonpad. De mooiste plekken in Drenthe én de leukste dingen om te doen tijdens een dagje uit ontdek je hier.

De mooiste natuur in Drenthe

Bron foto

NP Drents-Friese Wold

Samen met Friesland heeft Drenthe een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Nationaal Park Drents-Friese Wold laat bovendien precies zien waarom natuur en geschiedenis zo’n belangrijke rol spelen in Drenthe. Het park is namelijk voortgekomen uit de esdorpcultuur uit de middeleeuwen.

Doordat boeren hun vee lieten grazen op de es veranderde de samenstelling van de grond en kon er andere natuur groeien. Zo kwamen er heidevelden en zandvlaktes bij de bossen die er al waren. Wanneer je hier wandelt kom je ook nog altijd de karakteristieken van een esdorpenlandschap tegen: dorpjes met daar omheen akkers en prachtige bloemenvelden.

Bron foto

Hijkerveld

De vlaktes van het Hijkerveld bestaan uit tientallen vennen en veenrestanten. Het grote heidegebied krijgt prachtige kleuren wanneer de heide in bloei staat en is daarmee een favoriet bij wandelaars in augustus.

Ook is het Hijkerveld een van de plekken waar je een Schaapskooi tegen kunt komen. Dit is een opvallend gebouw waar schaapskuddes verblijven wanneer ze niet aan het grazen zijn. Het Hijkerveld heeft een Schaapskooi die in de zomerperiode maar liefst 600 schapen huisvest. Als je op tijd bent, dan kun je ’s ochtends en ’s avonds zien hoe de herder met al die schapen vertrekt een terugkomt. Een bijzonder gezicht!

Bron foto

NP Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Europa, waardoor het bijzonder goed onderhouden kan worden. Het betekent namelijk dat Nationaal Park Dwingelderveld kan rekenen op Europese subsidies die ingezet worden om de kwaliteit van de natuur hoog te houden. Mede daardoor vind je er vele plant- en diersoorten, mooie wandel- en fietsroutes en zelfs een nachtwandelroute. Ook kom je hier twee schaapskuddes tegen die zorgen dat de heide goed blijft.

Ontdek alle 21 nationale parken van Nederland waarvan Dwingelderveld er één is.

Bron foto

Hondsrug

Het enige geopark van Nederland ligt in Drenthe en luistert naar de naam Hondsrug. Het is een langgerekte rug die van Emmen tot aan Groningen loopt en ontstaan is tijdens de IJstijd.

Een geopark is een gebied waarvan UNESCO aangeeft dat het niet alleen geologisch gezien belangrijk is, maar ook vanuit archeologisch, ecologisch en cultureel belang. Een bijzonder landschap om te wandelen dus.

Doordat het om een gebied van zo’n 70 km lang gaat, is er geen duidelijke route. Toch op zoek naar een mooi startpunt? Kies voor Haantjeduin bij Emmen wat ook direct het hoogste natuurlijke punt van Drenthe is én de meest zuidelijke heuvel van Hondsrug.

Bron foto

NP Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa is een bijzonder geval onder de nationale parken. Met zo’n 21 dorpen en gehuchten en flink wat landbouwgrond in het gebied, is er lang getwijfeld of de Drentsche Aa een officieel nationaal park mocht worden. Toch hebben ze dit label gekregen, omdat het een stuk van onze geschiedenis laat zien.

Hier stromen beken zonder dat daar ooit een mens iets aan veranderd heeft. Dit in tegenstelling tot veel andere plekken in Nederland waar er gekozen is voor kanalisering (het rechttrekken van waterlopen, waardoor het een kanaal wordt). De praktische insteek van Nederlanders is ten koste gegaan van heel wat meanderende rivieren, maar gelukkig niet in de Drentsche Aa.

De mooiste steden en dorpen in Drenthe

Bron foto

Assen

Hoewel Drenthe niet de provincie is met veel grote steden, zijn er wel degelijk een aantal leuke steden te vinden. Hoofdstad Assen is er daar een van. Ter afwisseling van de prachtige natuur is een dagje naar Assen een goede keuze. Je vindt er leuke restaurants, terrassen, gezellige winkelstraten en een aantal leuke bezienswaardigheden. Breng een bezoekje aan het Drents Museum, het stadsbos Asserbos of het TT Circuit Assen.

Doordat de stad omringd wordt door natuur kun je een verblijf hier goed combineren met het verkennen van de rest van de provincie. Je staat zo in de bossen, op de heidevlaktes of juist op het compleet tegenovergestelde: op het racecircuit.

Hoteltip: City Hotel de Jonge is een gezellig viersterrenhotel in het centrum van Assen. Vanaf het terras kijk je uit op de winkelstraten van de stad. Ook is dat de plek waar je geniet van een uitgebreid Engels ontbijt of een ontbijtbuffet. De kamers zijn licht en ruim opgezet.

Bron foto

Orvelte

Orvelte is een monumentendorp waar je een kijkje krijgt in de Drentse geschiedenis. Het is vergelijkbaar met de Zaanse Schans in Noord-Holland waarbij je in een echt dorp ook een blik in de geschiedenis werpt.

Orvelte is een brinkdorp met daarin onder andere een houtzagerij, smederij, klompenmakerij, grutterswinkel en – van iets andere orde weliswaar – het Jan Kruis Museum gewijd aan het werk van de striptekenaar.

Doordat het een bewoond dorp is, kun je er gewoon vrij rondwandelen. Wil je een van de bijzondere plekken zien, dan kan er soms wel entree gevraagd worden.

Bron foto

Emmen

Naast Assen is er nog een belangrijke stad in Drenthe: Emmen. De stad is van oorsprong een esdorp op de Hondsrug, waardoor je nog altijd wat kenmerken van brinken en essen tegenkomt in de stad.

In Emmen vind je alles voor een dagje stad: winkels, een bioscoop, theaterzaal, terrassen en mooie historische gebouwen als kerken en boerderijen. De stad is extra bekend vanwege Wildlands Adventure Zoo Emmen, de vele hunebedden in de directe omgeving en openluchtmuseum Veenpark.

In Emmen is, net als in Assen, genoeg te doen om je een dag te vermaken. Blijf je langer? Ga dan zeker op pad in de natuur en de historische plekken die rondom Emmen liggen.

Hoteltip: Stadshotel Boerland ligt op steenworp afstand van Wildlands Adventure Zoo Emmen en ligt middenin het autovrije centrum. Je wandelt zo naar de winkels en restaurants van de stad en geniet van een dagelijks uitgebreid ontbijt.

Bron foto

Coevorden

Vestingstad Coevorden is een – wederom – historische plek in de provincie. Al in 1036 staat de naam Coevorden in de geschiedenisboeken. Je kunt je voorstellen dat er heel wat veldslagen, oorlogen en andere ellende plaatsgevonden heeft. Gelukkig zijn in al die tijd de typische vestingstad kenmerken goed bewaard gebleven.

Als je Coevorden van boven bekijkt dan zie je een stervormig centrum wat beschermd wordt via een gracht. Er is in de loop der jaren flink omheen gebouwd, zodat er meer mensen konden wonen, maar het oude stadsgezicht is nog goed bewaard gebleven. Het zal je dan ook niet verrassen dat er bij de vestingstad een kasteel hoort.

Hoteltip: Kasteel Coevorden is natuurlijk dé plek om te logeren in de stad. In het viersterrenhotel vind je luxe kamers waarin de klassieke details van het kasteel goed bewaard zijn gebleven. Bovendien heb je met een ligging aan de haven een prachtig uitzicht op de omgeving.

Bron foto

Dwingeloo

Het dorp Dwingeloo is een gezellig brinkdorp met een beschermd dorpsgezicht en je weet wat dat betekent: een mooie, fotogenieke omgeving.

Het dorp is vrij bekend en dat is mede te danken aan de ligging. In het zuidoosten ligt namelijk Nationaal Park Dwingelderveld en in het noordwesten vind je het Drents-Friese Wold. Als je voor een midweek de Drentse natuur opzoekt, dan is Dwingeloo dus een hele slimme keuze.

De gezelligheid en het gemak van een groot dorp en toch dicht bij belangrijke natuurgebieden. Bovendien zit je ongeveer even ver van Emmen als van Assen en Meppel. Kortom, genoeg te beleven vanuit Dwingeloo.

Hoteltip: Familiehotel Wesseling is een fijn, kleinschalig viersterrenhotel in Dwingeloo. Je verblijft in het centrum van het dorp en bent dus zo bij de nationale parken en diverse grote steden. Het hotel staat bekend om haar gastvrijheid en mooie locatie.

De meest indrukwekkende historische plekken in Drenthe

Bron foto

Kamp Westerbork

Als geschiedenisprovincie heeft Drenthe heel wat bijzondere plekken om te bezoeken. Kamp Westerbork is zonder twijfel een van de meest heftige plekken. Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp waarvandaan Nederlandse Joden naar de concentratiekampen in Duitsland vervoerd werden.

Kamp Westerbork is een museum vlakbij het voormalig kampterrein waarin je de persoonlijke verhalen over het kamp hoort, bijzondere voorwerpen ziet en je zeker weten met kippenvel rondloopt. Heftig, maar belangrijk en indrukwekkend om te zien.

Hunebedden

Een nog véél ouder stuk Drentse geschiedenis zijn de hunebedden. Hunebedden vind je in veel verschillende Europese landen, maar in Nederland vinden we ze vooral terug op de Hondsrug. Het zouden de restanten zijn van een prehistorische grafkamer zijn, maar helemaal zeker weten doen we dat niet.

Je vindt 52 hunebedden in Nederland waarvan het grootste hunebed vlakbij het Hunebedcentrum (in Borger) ligt. In het informatiecentrum leer je meer over de geschiedenis van de hunebedden in Nederland. Voor het informatiecentrum betaal je toegang, maar de hunebedden vind je gewoon in de natuur terug.

Bron foto

Koloniën van Weldadigheid

Minder bekend is de Maatschappij van Weldadigheid. Dit is een 19e-eeuwse organisatie die arme gezinnen hielp een bestaan op te bouwen als boer. Ze bestaan overigens nog steeds, maar nu als stichting die zorg draagt voor 1400 hectare cultuur- en bosgrond.

De organisatie koos voor koloniën waarin de gezinnen, zogeheten paupers, een eigen huis en een stuk grond kregen. Het was een hard bestaan waar je vandaag de dag iets van terugziet in belevingsmuseum De Proefkolonie (in Frederiksoord). Ook vind je hier in de buurt de wandelroute ‘Pauperpad’. Volg de route via een app op je telefoon en leer tijdens het lopen meer over het verhaal van de paupers.

Bron foto

Drents Museum

Een soort algehele samenvatting van de rijke geschiedenis van Drenthe vind je in Assen in het Drents Museum. In een prachtig gebouw, wat vroeger een koetshuis was, vind je dit grote museum. De tentoonstellingen nemen je mee langs kunst van Drentse hand en verschillende (tijdelijke) tentoonstellingen die ander bijzonder werk laten zien. Het Drents Museum is een van de must see’s als je de historie induikt. Bijzondere voorwerpen en kunst horen immers ook bij de rijke geschiedenis van Drenthe.

De leukste uitjes in Drenthe

Bron foto

Wildlands Adventure Zoo

Dit dierenpark in Emmen bestaat al sinds 1935, maar sloot in 2015 zijn deuren. Die sluiting was van tijdelijke aard, want een jaar later ging – weliswaar op een andere plek in de stad – Wildlands Adventure Zoo Emmen open. Een hernieuwd dierenpark met vier themagebieden waarin je de bijbehorende plant- en diersoorten tegenkomt.

Het bijzondere aan Wildlands Adventure Zoo is de combinatie van dieren met attracties. Zo vind je er themagebied Serenga niet alleen de droge vlakten met wallaby’s, nandoes en kamelen, maar ook een dubbele shuttle-achtbaan waarbij je ‘racet’ tegen de andere wagentjes. Bijkomend voordeel van deze grote verscheidenheid? Je bent met gemak een hele dag zoet in het dierenpark.

Bron foto

TT Circuit Assen

De internationale claim to fame van Drenthe vind je in Assen. Het TT Circuit Assen wordt bij allerlei verschillende motorraces gebruikt als parcours. Je kunt hier gaan kijken wanneer de MotoGP TT Assen plaatsvindt, maar je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur.

Tijdens de Trackdays is het toegestaan om met je eigen auto of motor over het circuit te rijden. Deze worden het hele jaar door georganiseerd, dus hou de website van TT Circuit in de gaten om te zien wanneer de volgende dag is.

Boomkroonpad

Het Boomkroonpad is een van de meest bijzondere wandelroutes die je in de Drentse natuur kunt maken. In boswachterij Gieten-Borger is namelijk een wandelroute langs de toppen van de bomen aangelegd. Het pad is zo’n 150 meter lang en is daarom prima te combineren met een bezoek aan het bijbehorende informatiecentrum.

Mocht je met kinderen op pad zijn, dan is het Speelbos Lorken ook een gegarandeerd succes. Maar hutten bouwen en bomen beklimmen, dat blijft eigenlijk leuk op elke leeftijd, toch?

Bron foto

Gevangenismuseum

Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen is een interactief museum waarin je leert over hoe er in Nederland van 1600 tot vandaag de dag met misdaad omgegaan wordt. Denk aan het bewonderen van een gevangenispoort, pijnbanken en dwangbuizen, cellen uit verschillende periodes en arrestantenwagens.

Kortom, alles wat je een keer wilt zien als je een crimefan bent. De reden dat dit museum in Veenhuizen staat is overigens ook interessant. Veenhuizen was namelijk een gevangenisdorp ten tijde van de Maatschappij van Weldadigheid waarin bedelaars en landlopers opgevangen werden.

Kortom: genoeg leuke opties voor een dagje uit!

Wat vind jij de mooiste plek in Drenthe?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.