De 19 mooiste plekken in Toscane: een Italiaanse droomvakantie!

door Explorista

Ik weet dat we momenteel niet op reis kunnen, maar ik hoop dat je dit artikel als inspiratie kunt gebruiken voor de toekomst :-). In het midden van Italië vind je het schilderachtige beeld dat je vaak terugziet in films en series: uitgestrekte wijngaarden tegen een glooiend heuvellandschap. Deze regio luistert naar de naam Toscane. In Toscane vind je de bekendere steden als Pisa, Siena, Lucca en Florence, maar ook kleinere dorpen midden in de natuur die een en al rust uitstralen.

Toscane is een prachtige regio waarin je écht dat vakantiegevoel hebt. Of je nu liever in één plaats verblijft of er een roadtrip van maakt, het kan hier allemaal. Om je te inspireren voor je volgende vakantie heb ik de 19 mooiste plekken in Toscane voor je verzameld. En ook in deze lijst gaat het alle kanten op, bekend tot onbekend en groot tot klein. Kom maar door met die vakantie!

Mooiste plekken in Toscane

Arezzo

De middeleeuwse stad Arezzo ligt in de prachtige Toscaanse heuvels en is een van die plekken waar allen al de binnenstad je mond open laat vallen. Het hart van Arrezzo is het centrale plein Piazza Grande. Hier vindt regelmatig een markt plaats en dit is ook meteen het beste startpunt om de stad te verkennen. Wandel langs de historische gebouwen die de straten van Arezzo kleur geven. Een typisch ‘struin’ stadje waar je op een relaxdag echt een middag naartoe moet.

Bron foto

Montepulciano

Hoog op een van de heuvels vind je het dorp Montepulciano (ik voel me zó Italiaans als ik dit probeer uit te spreken). Naast het middeleeuwse centrum is een van de redenen om Montepulciano te bezoeken de wijnen.

Montepulciano heeft namelijk zijn eigen lokale wijn. Je hoeft hiervoor niet speciaal een wijnproeverij te regelen (kan natuurlijk wel!), want bij de meeste restaurants schenken ze de lokale wijn. Geen wijnliefhebber? Bewonder dan prachtige Santa Maria kerk of beklim het Palazzo Communale wat je een prachtig uitzicht over de omgeving oplevert.

Val d’Orcia

Ook regio’s binnen Toscane zijn de moeite van het benoemen waard. Val d’Orcia is er eentje en die ligt ten zuiden van het bekende Siena.

Val d’Orcia bevat een hoop gezellige, kleine dorpen waarin het heuvellandschap nog net iets beter uitkomt. Het is net alsof je er door een schilderij wandelt. Door de regio loopt ook nog eens de rivier de Orcia, waardoor het landschap er nog net iets romantischer uitziet.

Kortom, een regio om op je gemak doorheen te rijden en lekker te struinen door de dorpen.

Elba

Elba is een van de eilanden die bij de Toscaanse archipel hoort en is vooral bekend vanwege Napoleon die naar dit eiland verbannen werd. Hoewel dat stukje geschiedenis absoluut interessant is, is het eiland nog veel meer dan dat.

Het bergachtige landschap biedt een prachtige, zonnige omgeving waarin je kunt fietsen, snorkelen, door het nationaal park wandelt en geniet van het weer op één van de stranden.

In de hoofdstad Portoferraio kun je terecht voor lekker eten, uitzicht op zee, winkels en natuurlijk bezienswaardigheden als forten en het huis van Napoleon.

San Gimignano

Het oude plaatsje San Gimignano is misschien wel het meest klassieke plaatsje van heel Toscane. Niet zo groot, maar heerlijk om een middagje rond te struinen.

Ook ik bezocht het plaatsje toen ik in Toscane was en werd blij verrast. Zoals vaker voorkomt in deze regio is het stadscentrum van San Gimignano onderdeel van de werelderfgoedlijst. De prachtige architectuur is hier een van de redenen voor. Bewonder daarom zeker Torre Grossa, Sant’Agostino en struin door de straten, want ook de terracotta-gekleurde woonhuizen zijn mooi om te zien.

Ontdek in dit artikel meer tips over San Gimignano (of kijk lekker dromige reisfoto’s, kan ook!)

Lucca

In de buurt van het grote Florence vind je de stad Lucca. Een bijzonder sfeervolle stad met prachtige gebouwen, lekkere restaurants én een stuk rustiger dan Florence. Bezoek bijvoorbeeld de kathedraal van de stad die al meer dan 1000 jaar oud is en beklim de klokkentoren om Lucca vanaf een ander punt te bewonderen. Vervolgens kies je op Piazza dell’Anfiteatro het mooiste terras om te genieten van een pasta of lekker wijntje.

Nog meer tips voor Lucca vind je in mijn reisgids.

Chianti

Naast Val d’Orcia is ook Chianti een van de Toscaanse streken die tof is voor je volgende vakantie. Chianti ken je misschien wel van de gelijknamige wijn, en die komt dan ook uit deze bekende wijnregio. Naast een prachtig landschap vol wijngaarden heeft de regio Chianti ook heel wat leuke dorpjes.

Daar vind je, naast wijn, fotogenieke middeleeuwse dorpscentra waar iedere straathoek het perfecte decor is voor je Instagram. Gaiole, Castellina en Radda zijn slechts een paar van de dorpen die je vindt in Chianti.

Je vindt in deze streek ook relatief veel kastelen die tegenwoordig gebruikt worden als wijnhuis. Bij Castello di Brolio krijg je ook de kans om meer van het kasteel te zien dan alleen de wijnkelder.

Pisa

Het behoeft eigenlijk geen uitleg waarom Pisa in dit rijtje staat. Pisa is een van de bekendste plekken in Italië leert kennen, want daar vind je natuurlijk de wereldberoemde Toren van Pisa. Hoewel de toren zelf bijzonder is om te zien, is het minstens net zo bijzonder om te kijken naar alle toeristen die met interessante poses op het veld voor de toren staan. Mensen kijken is altijd een goede vakantiebezigheid.

Pisa is een studentenstad, waardoor je er ook prima terecht kunt voor leuke restaurants en levendige straten. Een gezellige stad met meerdere toffe bezienswaardigheden dus.

Siena

Siena is een van de mooiste steden in Italië als je het mij vraagt. De stad was regelmatig het toneel geweest voor films, omdat het er simpelweg zo fotogeniek uitziet.

Het centrale gelegen plein Piazzo del Campo is met recht het hart van de stad. Het plein loopt namelijk in een opvallende, ronde vorm en is een van de meest typerende kenmerken van Siena. Vanaf hier struin je door de straten van de stad naar bezienswaardigheden als Torre del Mangia, de Duomo di Siena of de Basilico di San Domenico. Genoeg te ontdekken in deze prachtige stad.

Florence

Florence is de hoofdstad van de regio Toscane en een van de drukkere steden in Italië (waardoor ik het helemaal niet zo leuk vond!). Als geboorteplaats van de renaissance is het al vele eeuwen een populaire bestemming. Toch is het ook heel mooi. Struin langs de eeuwenoude bezienswaardigheden in het hart van de stad, maar ga ook zeker op ontdekkingstocht buiten het oude stadscentrum. Daar vind je de plekjes waar je nog niet over de toeristen struikelt.

Florence is met recht een prachtige stad waar genoeg te zien is, zodra je het drukke centrum maar ontsnapt. Toch verdient ‘ie een plek in deze lijst, want de stad zelf blijft mooi.

Wil je graag Florence bezoeken? Wees voorbereid, want als ik populaire bestemming zeg, dan bedoel ik ook écht populair. Lees hier meer over mijn ervaringen met Florence.

Livorno

Livorno ligt langs de kust van Toscane en is een van de grootste havensteden in Italië. De stad ligt niet ver onder Pisa en in de omgeving van Florence.

Je begrijpt dat een havenstad als Livorno ook flink wat bedrijvigheid met zich meebrengt. Alleen al door de haven wandelen, levert je genoeg te zien op. De stad heeft een prachtige kathedraal, een grote markt, een klooster en natuurlijk uitzicht op zee. In de omgeving van Livorno vind je ook meerdere stranden, dus laat een kans op een dagje strand zeker niet liggen wanneer je met de auto bent.

Pistoia

Aan de voet van de Apennijnen ligt de stad Pistoia. Een eeuwenoude stad die gesticht werd door de Romeinen en zich uiteindelijk ontwikkelde tot een expert op het gebied van metaalindustrie. Klinkt niet zo vakantieproof? Think again.

Pistoia ligt in een prachtige natuurrijke omgeving waar je ’s winters wintersport, het hele jaar door ontspant in thermale baden en ’s zomers met een ijsje in de hand over het centrale plein van de stad wandelt. Een veelzijdige bestemming waar niet alleen de stad leuk is, maar ook de gelijknamige provincie eromheen.

Prato

Na Florence is Prato de grootste stad van Toscane en qua populariteit bijna het tegenovergestelde van zijn voorganger. Waar Florence heel bekend is, is Prato een relatief onbekende bestemming onder toeristen. Zonde! Binnen de stadsmuren van Prato wandel je via het oude marktplein langs lokale winkels en restaurants naar de plek waar de kathedraal van Prato staat.

Wandel ook zeker even buiten de stadsmuren, zodat je Prato ook vanaf deze plek kunt bewonderen. Het heeft toch iets mysterieus als een deel van een stad wegvalt achter de stadsmuren. Een mooie stad om te verkennen en je kunt je er gerust een dag vermaken.

Grosseto

Grosseto is het meest zuidelijke stukje Toscane uit deze lijst en ligt in de buurt van de kust. Ook in deze stad speelt geschiedenis een belangrijke rol. De stadsmuren laten zien dat de stad beschermd moest worden tegen aanvallen van buitenaf. De kerken en het klooster in Grosseto laten op hun beurt goed zien hoe belangrijk het geloof was voor haar inwoners. In de twee parken van de stad laat je de geschiedenis even voor wat het is en geniet je simpelweg van het weer en de groene omgeving.

Volterra

De kleine stad Volterra ligt op een Toscaanse heuvel. Het is precies zoals je het voor je ziet: een ondergaande zon die een warme gloed uitstraalt op de lichtgekleurde huizen en de groene omgeving goudgeel kleurt.

Volterra is fotogeniek en gezellig. Bezoek het Palazzo dei Priori en bewonder de overblijfselen van een Romeins theater aan de rand van de stad. Ook in deze stad vind je een ‘Duomo’, een kathedraal, die prachtig versierd en daarmee zeker de moeite van het bezoeken waard is.

Cortona

Waar Grosseto helemaal in het zuiden van Toscane ligt, vind je de stad Cortona juist in het noorden bij de grens met Umbrië. Op de achtergrond van Cortona zie je de uitgedoofde vulkaan Monta Amiata die extra opvalt, omdat Cortona wat hoger in het Toscaanse landschap ligt.

Ook in deze stad vind je een prachtig centraal plein en diverse kerken. Maar zoals in elke stad zien deze plekken weer anders uit. Zo heeft Palazzo Communale (het stadhuis) een flinke trap naar de ingang waar je ’s zomers een hoop mensen ziet die genieten van een ijsje in de zon. De perfecte plek om even helemaal tot rust te komen.

Isola del Giglio

Naast Elba hoort ook Isola del Giglio bij de Toscaanse archipel. Dit kleinere eiland heeft een heerlijk mediterraan klimaat, waardoor je er het hele jaar van mooi weer geniet. Isola del Giglio kent veel natuur en prachtige lange stranden.

In Giglio Porto vind je de haven waar je aankomt vanaf het vasteland. Er zijn vele restaurantjes en winkeltjes om te bezoeken tijdens je trip. Sla ook zeker Giglio Castello niet over, een middeleeuws dorp op het hoogste punt van het eiland.

Bron foto

Piombino

Piombino is een klein plaatsje in de provincie Livorno, aan de kust van Toscane. Het is vaak de plek waar je vertrekt richting Elba en daarmee veelal een ‘doorreisstad’. Zonde, want Piombino is een lieflijk plaatsje met een aantal mooie bezienswaardigheden. Zo heb je een mooi, groots uitzicht vanaf Piazza Bovio en bewonder je er de bijzondere fontein Fonti di Marina.

De manier om Piombino op haar mooist te zien, is door je auto aan de rand van de stad te parkeren en lopend de straten te verkennen. Alleen al de levendige haven waar vele toeristen dus richting Elba vertrekken, is de moeite van het bekijken waard (hoera voor mensen kijken!).

Pitigliano

We sluiten de lijst met mooiste plekken in Toscane af in het zuidelijke Pitigliano. Dit middeleeuwse dorp ligt hoger in het Italiaanse landschap en is een niet te missen verschijning als je aan komt rijden. De stad lijkt uit het niets omhoog te komen in de groene omgeving.

Het is een heerlijk rustig stadje waarin je regelmatig het gevoel hebt dat je de enige bent. Bijzonder in deze stad is de Joodse ghetto die een tijd lang als toevluchtsoord voor Joden diende. Een bijzonder, mysterieus stadje wat alleen al vanwege het buitenaanzicht de moeite waard is.

Wat vind jij de mooiste plek in Toscane?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter