De 16 mooiste plekken in Zeeland voor een dagje uit: stranden, steden & uitjes!

door Explorista

Zeeland is misschien wel de meest unieke provincie van Nederland. Bij een archipel van schiereilanden denk je al snel aan warme, zonnige bestemmingen, maar ook de provincie Zeeland voldoet aan dit label. Water is een rode draad door de geschiedenis van Zeeland. Je hebt er prachtige badplaatsen, mooie waterrijke natuurgebieden, maar ook de watersnoodramp en de hierop volgende Deltawerken horen bij de provincie.

Bovendien grenst Zeeland zowel aan België als aan Zuid-Holland, waardoor je vanuit de rustige, pittoreske dorpen zo in de levendige Randstad of in het buitenland staat. Genoeg te ontdekken in Zeeland dus! Ik geef je mijn favoriete steden, natuurgebieden, dorpen en ook de leukste uitjes in Zeeland.

De mooiste steden in Zeeland

Middelburg

De Zeeuwse hoofdstad is een mooie eerste stad om de lijst mee af te trappen. Middelburg is een fotogenieke plek dankzij de kronkelige straatjes, mooie gebouwen en rijke historie. De stad was namelijk ooit een van de handelssteden van de VOC. Een aantal van de destijds belangrijke pakhuizen zijn nog altijd in de stad te vinden.

Naast dit kijkje in de geschiedenis heeft Middelburg ook gezellige winkelstraten met verschillende restaurants en terrassen. ’s Zomers een fijne plek om te genieten van een uitgebreide lunch en het mooie weer. 

Rondom Middelburg vind je bovendien meerdere andere leuke plekken: Domburg, Vlissingen en Oostkapelle. Een goede reden om langer te blijven!

Hoteltip: Boutique Hotel The Roosevelt in hartje Middelburg is een sfeervol verblijf met verschillende kamertypes. Van budgetproof kamers tot luxe suites, voor ieder wat wils. Er is een gezellige hotelbar, een mooie tuin en spafaciliteiten.

Vlissingen

Havenstad Vlissingen heeft weer een hele andere geschiedenis dan Middelburg, hoewel beide steden op het voormalige eiland Walcheren liggen. Met de titel ‘langste zeeboulevard van Nederland’ op zak heeft de stad een prachtige uitkijk over de drukte die een haven met zich meebrengt. Wandel langs het water en spot in de verte de schepen die richting de derde grootste haven van ons land onderweg zijn.

Het centrum van de stad heeft ook nog eens de titel van beschermd stadsgezicht, wat betekent dat het een mooie stad is om te zien. Alsof dit alles nog niet genoeg is, vind je bij Vlissingen ook meerdere stranden, winkels en veel gezellige restaurants.

Hoteltip: Driesterrenhotel Zilt ligt op wandelafstand van de boulevard in drie samengetrokken historische gebouwen. Het uitgebreide ontbijt is een prima start voor het verkennen van het centrum van Vlissingen. Het centrum sta je immers zo wanneer je in Zilt verblijft. Modern ingericht en een handige ligging: een fijne basis in de stad.

Bron foto

Goes

Veelzijdig Goes ligt op het schiereiland Zuid-Beveland, bijna letterlijk in het midden van de provincie. De stad staat bekend als een van de kleinere Zeeuwste steden waar je goed kunt winkelen. Er zijn boetiekwinkels, maar ook bekendere namen te vinden. Je vermaakt je er geen hele dag mee, maar dat hoeft ook niet.

Goes heeft namelijk ook een aantal mooie bezienswaardigheden die je prima met winkelen combineert. Zo is er het Poelbos, wandel je door de stadshaven en pak je de stoomtrein Goes-Borsele waarbij je een rit maakt alsof je aan het begin van de vorige eeuw reist.

Hoteltip: Boetiekhotel Katoen in het centrum van Goes heeft een rustige inrichting met ruime kamers. In verschillende kamers vind je een luxe regendouche en een zithoek waar je ’s avonds ontspant. Verder is er een brasserie, fietsverhuur en spafaciliteiten.

Bron foto

Veere

Ook de stad Veere is een mooie havenplaats in Zeeland (een waterprovincie heeft nou eenmaal veel havens). Vroeger werd hier veelvuldig gebruik gemaakt van de haven om handel te drijven, maar vandaag de dag is het de plek waar je luxe jachten bekijkt.

In Museum Veere, gevestigd in De Schotse Huizen en het oude stadhuis, vind je meer over de handelsverhoudingen tussen Veere en Schotland. Bovendien krijg je zo direct een kijkje in bijzondere panden.

Verder is het Veerse Meer een van de plekken die je niet mag overslaan. Je ziet er veel verschillende watersporters, maar je kunt er ook een mooie rondvaart langs de eilanden in het meer maken.

Hoteltip: Luxeverblijf Auberge de Campveerse Toren ligt op een unieke locatie langs het Veerse Meer. Je kijkt uit over het water, geniet van lekker eten in het restaurant (met lokale ingrediënten!) en bent zo in de omliggende natuurgebieden van Veere.

De mooiste natuur in Zeeland

NP Oosterschelde

Het grootste nationale park van Nederland ligt in Zeeland. Oosterschelde is een rivierarm die een bijzonder rijke verzameling aan plant- en diersoorten kent. Doordat het getijde een sterke invloed heeft op de omgeving trekt het ook op verschillende momenten van de dag bepaalde diersoorten aan. Zo is eb het moment waarop er extra veel vogels komen en kun je er ook zeehonden en bruinvissen tegenkomen.

Nog een belangrijke oorzaak voor de gevarieerde flora en fauna is de mengeling van zoet en zout water die hier vroeger stroomde. Inmiddels is er door de afsluiting van zoetwatergebieden enkel nog zout water te vinden, maar de bijzondere plant- en diersoorten zijn (deels) gebleven.

Ontdek alle nationale parken in de 21 nationale parken van Nederland.

Bron foto

Het Zwin

Het Zwin is een natuurgebied dat Nederland met België deelt. Het Nederlandse deel is zo’n 75 hectare en ligt bij de monding van de Westerschelde. In België luistert Het Zwin naar de naam Zwin Natuur Park en is het nog vele malen groter dan in Nederland.

Het Zwin had eeuwenlang een binnenzee waar allerlei water uit vandaan stroomde. Plaatsen als Brugge, Damme en Sluis profiteerde van deze zee, waarover veel handel plaatsvond. Toen de geul van Het Zwin steeds ondieper werd, raakten deze plaatsen hun belangrijke handelsroute kwijt, waarna het natuurgebied ingepolderd werd en er het prachtige natuurgebied van gemaakt werd. Een mooie plek om te wandelen en verschillende dier- en plantsoorten te zoeken.

Bron foto

Manteling van Walcheren

Buitenplaats De Manteling van Walcheren heeft, zoals het een goede buitenplaats betaamt, bossen, verrassende paadjes en statige lanen. Jarenlang was dit de plek waar de welvarende Middelburgers hun zomers doorbrachten. Begrijpelijk, want een bos zo dicht bij het strand kom je bijna nergens tegen.

Het is bovenal een prachtige wandelomgeving, maar onderweg kom je ook meerdere statige huizen tegen. Eentje die je kunt bezoeken is Museum Terra Maris, gevestigd in de voormalige oranjerie van Kasteel Westhove. Het is het Zeeuw museum voor natuur en landschap en past daarmee ook nog eens perfect in het rijtje van mooiste natuur in Zeeland!

Bron foto

Boswachterij Westerschouwen

Nederland zou Nederland niet zijn als er niet meerdere grote bosgebieden in de provincie lagen. Naast het bos wat bij de Manteling van Walcheren hoort, is er ook nog Boswachterij Westerschouwen. Dit is het grootste bos van de provincie in een heuvelachtig landschap met duinen, zandverstuivingen en duinweiden. Het bos is maar liefst 330 hectare groot, waardoor je er gerust een dagje uit van kunt maken.

Maak prachtige wandelingen, huur fietsen of neem een kijkje in de excursieschuur. In de schuur vind je informatie over het gebied en over de verschillende excursies (verrassing!) die je kunt volgen.

De mooiste dorpen in Zeeland

Renesse

Renesse is een van de bekendste stranddorpen van Zeeland. Als familiebadplaats vind je hier alles wat nodig is voor een relaxte strandvakantie. Denk aan gezellige terrassen, winkels en menig jongere brengt graag hier hun eerste vakantie zonder ouders door (buiten het hoogseizoen Renesse bezoeken scheelt in de drukte).

De badplaats heeft een strand van maar liefst 17 km lang en ligt ook nog eens langs de bossen van Westerschouwen. Je kunt hier dus in de gezelligheid vlakbij het dorpscentrum blijven, maar ook een stukje wandelen en de rust opzoeken.  

Burgh-Haamstede

Burgh-Haamstede zijn eigenlijk twee dorpen die de afgelopen jaren naar elkaar toegegroeid zijn. Zo ontstond uiteindelijk de geliefde badplaats op de Kop van Schouwen op Schouwen-Duiveland.

Je zit hier helemaal goed wanneer je zin hebt in een dagje strand, maar ook wanneer je dat wilt afwisselen met bezienswaardigheden. Burgh-Haamstede heeft namelijk de Westerlichttoren, een van de grootste vuurtorens van Nederland. En voor iedereen die nog met guldens gerekend heeft: het is het plaatje op het 250 guldenbiljet.

Yerseke

Als visliefhebber is Yerseke een must visit. Dit dorp is namelijk hét mossel- en oesterdorp van Zeeland. Al vele eeuwen lang worden er in Yerseke oesters gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De mosselen halen ze vaak uit de Waddenzee, waardoor vrijwel al het water rondom Yerseke een belangrijke bron is.

Je kunt de verse scheldieren eten in een van de restaurants, maar je kunt ook een wandeling maken langs de Oesterputten van Yerseke. Doe dit laatste met een gids en je bent aan het einde volledig op de hoogte van de werkwijze rondom het kweken van oesters.

Zoutelande

Het dorp met de meeste zonuren van Nederland vind je in het zuiden van de provincie. Naast een eigen liedje (wat nu ongetwijfeld in je hoofd zit, graag gedaan) heeft Zoutelande ook nog eens het enige zuiderstrand van Nederland.

In ‘De Zeeuwse Riviera’ vind je alle voorzieningen voor een weekendje strand. Van leuke strandtenten tot winkels in het dorpscentrum en handige strandcabines. Blijf je langer dan een dag in Zoutelande? Huur dan zeker ook fietsen en verken de omgeving. Voor je het weet sta je namelijk in Middelburg!

Leestip: Dit zijn de 12 mooiste dorpen van Nederland (in iedere provincie één)

De leukste uitjes in Zeeland

Deltapark Neeltje Jans

Deltapark Neeltje Jans vertelt over een van de meest indrukwekkende prestaties van Nederlandse bodem. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van ons land, dan is het een bezoek waard.

Dit park is namelijk gevestigd op voormalig werkeiland Neeltje Jans in de Oosterschelde, waar hard gewerkt is aan de ontwikkeling van de Deltawerken. Ooit begon het park als een publieksvoorlichtingscentrum rondom de bouw van de Oosterscheldekering, maar na groot succes werd besloten om er een permanente plek van te maken. Je leert er niet alleen over de Deltawerken, maar vindt er ook allerlei waterspeelplekken.

Stranden

Een dagje uit in Zeeland doet veel mensen maar aan één ding denken: het strand. Zeeland heeft tientallen stranden, van bekende plekken vol voorzieningen tot onbekende, verstopte stranden waar je zelfs ’s zomers de enige bent. Als provincie met de meeste zonuren is het ook wel fijn om daarvan te genieten op het strand.

Of een dagje strand verdere uitleg behoeft? Niet echt! Zoutelande ontdekte je al eerder en de andere stranden (maar liefst 21!) zette ik voor je op een rij in het onderstaande artikel.

LEES OOK: De 21 mooiste stranden in Zeeland

Bron foto

Watersnoodmuseum

Als je het over water hebt, dan kun je de watersnoodramp uit 1953 niet negeren. Het Watersnoodmuseum mag dan ook niet ontbreken als een van de meest indrukwekkende uitjes in Zeeland. Leer alles over de geschiedenis, en ontdek hoe Nederland voorkomt dat er nog eens zo’n ramp plaatsvindt.

Bron foto

Bevrijdingsmuseum Zeeland

Zeeland is goed in het bieden van belangrijke dagjes uit. Ook het Bevrijdingsmuseum neemt je mee in de geschiedenis van de provincie, maar dan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Je ontdekt wat de oorlog met deze provincie deed, wat Bataljon Zeeland is, verkent het themapark en leert bij over de Slag om de Schelde. Mocht je na een halve dag het museum gezien hebben, dan vind je plaatsen als Goes en Middelburg op minder dan een half uur rijden.

Wat is jouw favoriete plek in Zeeland?

Bron hoofdfoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter