Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

andalusie pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Andalusië is het meest zuidelijke gedeelte van Spanje en een regio waar je veel mooie steden tegenkomt. Daarom leent Andalusië zich ook perfect voor een rondreis. Ikzelf deed een roadtrip van een week door Andalusië, en hoewel dat een heerlijke introductie was, zou ik je zeker aanraden zelf anderhalf of twee weken te gaan!

In de regio vind je een mix van bekende steden als Sevilla en Cordoba, sfeervolle dorpjes en prachtige natuurgebieden. Meer dan eens lijkt het alsof je in een Spaans sprookje beland bent. Droom alvast weg of plan gelijk je route met behulp van de 24 mooiste plekken in Andalusië!

Tip: Lees hier mijn roadtrip route van één week in Andalusië. Inclusief handige hotel en restaurant tips.

De mooiste plekken in Andalusië

alhambra pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Alhambra

De Alhambra is een indrukwekkend Moors paleis in de stad Granada. Het volledige complex van het zogeheten ‘Rode Paleis’ heeft een oppervlakte van maar liefst 140.000 m². In het paleis is ontzettend veel kunst en architectuur terug te vinden, waardoor je een mooi kijkje in de geschiedenis krijgt. Het is dan ook niet gek dat deze plek een belangrijke toeristische trekpleister is.

Er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen, en kaartjes zijn vaak al weken van te voren uitverkocht. Boek dus op tijd!

cadiz flickr - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

Cádiz

De havenstad Cádiz luistert ook wel naam de naam ‘klein Havana’, vanwege de gelijkenissen met de Cubaanse stad. Een sfeervolle, gezellige vakantieplek waar je meer dan genoeg leuke eettentjes, mooie pleinen en pittoreske straten tegenkomt. De Kathedraal van Cádiz is een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in de stad. Zeker even een kijkje nemen en verder vooral genieten van het struinen door de straten!

castillo colomares wikimedia - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

Castillo de Colomares

Het Castillo de Colomares is een kasteel wat opgedragen is aan Columbus. Het grote kasteel is dus eigenlijk een monument te noemen. Verschillende elementen in decoratie van het kasteel kun je herkennen als verwijzing naar de ontdekkingsreiziger. Al die details zijn ook precies de reden waarom dit een prachtige bezienswaardigheid is. Je kijkt er je ogen uit! Het kasteel ligt in de buurt van Malaga, dus rij er zeker even naartoe als je toch een bezoek brengt aan de zonnige kustplaats.

Sevilla36 - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Catédral de Santa María de la Sede

We blijven bij de imposante bouwwerken, want ook de Kathedraal van Sevilla is een meesterwerk op zich. De gotische kathedraal is de grootste gotische kerk ter wereld (!) en alleen dat is al reden genoeg om het met eigen ogen te zien. Wel handig om te weten is dat het een populaire plek is waar je lang in de rij kunt staan. Scoor dus vooraf skip-the-line tickets voor een relaxter bezoek.

Cordoba6 - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Córdoba

De warmste stad van Europa, Córdoba, is ook een bezoekje waard. Het ligt niet al te ver van Sevilla en daarom perfect voor een dagtrip. Córdoba heeft een klein stadscentrum vol bezienswaardigheden, zoals Mezquita, de Romeinse Brug en Alcazar de los Reyes Christianes. Genoeg te ontdekken!

Lees hier mijn reisgids voor Córdoba.

donana needpix - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Doñana

Van de levendige steden reizen we af naar een van de prachtige natuurgebieden in Spanje: Doñana. Doñana is een nationaal park langs de kust van Spanje waar je fantastisch kunt wandelen. Ooit was dit eigendom van hertogen en werd het gebruikt als jachtgrond. Nu is het een gevarieerd wandelgebied met zandduinen, bossen en moerrassen. Bovendien is het ook het thuis van veel vogels en bedreigde diersoorten. De perfecte locatie om helemaal tot rust te komen.

caminito del rey wikimedia - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

El Caminito del Rey

El Caminito del Rey is net als Doñana een toplocatie voor wandelfans, maar niet als je hoogtevrees hebt. Het is namelijk een wandelpad dat van Álora door de El Chorro-kloof naar Campillos loopt. Zo’n drie kilometer lang loop je langs de rotsen en hoog boven de rivier ‘El Chorro’. Na een grondige renovatie een aantal jaar terug kun je er nu met een gerust hart genieten van het prachtige uitzicht over de kloof.

Torcal de Antequera wikimedia - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

El Torcal de Antequera

Het beschermde natuurgebied El Torcal de Antequera is nog een adembenemend stukje Andalusië én wandelparadijs. Het park is vooral bekend vanwege de opvallende rotsen, maar is ook de plek waar je veel verschillende bloem- en diersoorten tegenkomt. Zo stonden wij oog in oog met een steenbok die ons net zomin verwacht had als wij hem. Neem je tijd, geniet en kom na afloop op adem op een terrasje in Antequera.

Tip: bekijk ons reisdagboek naar El Torcal de Antequera.

frigiliana pixabay 1024x682 - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Frigiliana

Frigiliana is een klein dorpje waarvan je de naam waarschijnlijk nog niet vaak gehoord hebt. Het ligt vlak achter Nerja (die kom je verderop in deze lijst nog tegen!) en is een prima plek voor een tussenstop tijdens je rondreis. Frigiliana is namelijk een van de best waarde Moorse dorpen en een spectaculair gezicht. Na een flinke klim (heuvelachtig landschap) sta je oog in oog met een vrijwel volledig wit dorpscentrum.

granada pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Granada

De stad Granada is ook een van de plekken waar de Moorse invloed goed zichtbaar is. Struin door de straten en bewonder de pleintjes, mooie huizen en de verschillende wijken. Onder meer de kathedraal van Granada en zeker ook het eerdergenoemde Alhambra zijn de moeite van het bezoeken waard. Een leuke stad waar je je prima twee dagen kunt vermaken.

guadix pxfuel - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Guadix

Guadix is een grottendorp in de buurt van Granada. Een grottendorp is precies wat de naam doet vermoeden; huizen die in grotten zitten. Deze huizen werden ooit gemaakt door de Moren die op de vlucht waren voor de Spanjaarden. Bijkomend voordeel? De grotten hebben altijd een temperatuur van ongeveer 20 graden, waardoor je er ook prima zit op de hele warme dagen. Een bijzondere plek om te zien en een leuk uitstapje vanaf Granada.

Júzcar

Als je even iets anders wilt zien dan alle prachtige witte dorpjes in Andalusië, dan is er Júzcar. Júzcar was namelijk lange tijd officieel het smurfendorp. Wanneer je naar dit dorp kijkt, dan is er geen enkele twijfel waarom dit zo is. Júzcar is namelijk vrijwel helemaal blauw geschilderd. Van huizen tot winkels en trappen: alles is smurfblauw. Hoewel het officieel geen smurfendorp meer is, blijft het blauw voorlopig nog wel zitten. Een grappige tussenstop wanneer je door Andalusië reist.

marbella pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Marbella

De bekende badplaats Marbella ontbreekt ook zeker niet in dit lijstje. Hoewel de stad vooral als toeristen hotspot bekend is, is het niet minder een bezoekje waard. Marbella is gezellig en dé plek wanneer je toe bent aan een nachtje in een luxehotel, of ’s avonds nog wat leuks wilt doen en graag toeristen kijkt. De meeste toeristen blijven in de buurt van het strand, dus wandel juist eens het oude centrum in en verken te voet de kleurrijke straten van Marbella.

Cordoba11 - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Mezquita

Als je goed opgelet hebt, dan heb je de naam Mezquita hier al gelezen. Inderdaad, in Córdoba. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba en een van de mooiste, kleurrijke gebouwen die je in Andalusië tegenkomt. Het gebouw komt uit 711 en was in eerste instantie een moskee, wat misschien niet verrassend is gezien de architectuur. Sinds de Christenen in 1236 aan de macht kwamen, wordt de Mezquita gebruikt als kathedraal. Bezoek de Mezquita zeker wanneer je in Córdoba bent, want veel indrukwekkender dan dit wordt het niet.

Tip: Bezoek Mezquita met een gids en leer meer over de geschiedenis en culturele relevantie van het gebouw. Je wordt één uur lang rondgeleid en leert alle ins en outs over het gebouw. De prijs is inclusief entreeprijs voor het gebouw. Klik hier voor de prijzen en beschikbaarheid van het boeken van de tour.

nerja pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Nerja

Nerja is een dorpje aan de kust van Spanje en favoriet bij iedereen die van actieve vakanties houdt. Nerja is namelijk een van de locaties waar je kunt surfen, duiken, kanoën, maar ook kunt wandelen. Het pittoreske plaatsje heeft een strand waar je ook prima terecht kunt voor een niet-actieve vakantie, maar dat zou zonde zijn. Extra tip: bezoek Nerja buiten het hoogseizoen, dan is het hier rustiger.

olvera pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Olvera

In de buurt van Cádiz vind je het plaatsje Olvera. Het is een van de meest karakteristieke dorpen in Andalusië, omdat het in een prachtige omgeving ligt én het aanzicht prachtig is. De helderwitte huizen zie je al vanaf een afstand bovenop de heuvel liggen. Je kunt Olvera qua ervaring vergelijken met Frigiliana, maar de dorpen liggen zo’n twee uur uit elkaar. Kijk daarom welke locatie beter bij je roadtrip past.

pueblos blancos pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Pueblos Blancos

In het verlengde van Olvera en Frigiliana kun je ook kiezen voor een route langs alle witte huizen: Pueblos Blancos. Deze ‘witte dorpenroute’ kun je op verschillende manieren afleggen, maar de meeste dorpen vind je in de provincies Malaga en Cádiz. De Pueblos Blancos is een van de leukste manieren om het binnenland van Andalusië te ontdekken.

real alcazar pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Real Alcazar

Het Koninklijk Paleis van Sevilla, ofwel Real Alcazar, is een van de hoogtepunten in deze stedentripbestemming. Naar het schijnt is Real Alcazar zelfs het oudste paleis in Europa dat nog steeds als paleis gebruikt wordt. Je kunt een gedeelte van dit indrukwekkende bouwwerk bezoeken. De bovenste verdiepingen zijn voor de koninklijke familie en de onderste verdiepingen plus een gedeelte van de tuinen zijn open voor publiek.

rio tinto wikimedia - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

Rio Tinto

De rivier Rio Tinto heeft een lengte van zo’n 100 kilometer en stroomt dwars door Zuidwest-Spanje. Nu kun je je afvragen wat een rivier in de lijst van mooiste plekken doet. Geen zorgen, er is een goede reden voor. Rio Tinto is namelijk de rode rivier. Het water is daadwerkelijk rood van kleur. Die kleur komt door de mijnbouwactiviteiten rondom de rivier en de combinatie van bacteriën en de vervuiling in het water. Niet in zwemmen dus, maar wel een bijzonder gezicht!

Ronda12 - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Ronda

Ronda is een van de meest schilderachtige dorpjes van Andalusië. Ronda ligt hoger op de rotsen op een veilige positie vanuit waar ze vroeger de stad goed konden verdedigen. In Ronda is net iets meer te doen dan in de eerdergenoemde witte dorpen. Hier vind je bijvoorbeeld Plaza de Toros, Puente Viejo en Balcón delCoño voor een mooi uitzicht. De brug die de twee delen van de stad met elkaar verbindt is wereldberoemd.

sevilla pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Sevilla

Sevilla is zonder twijfel een van de mooiste plekken in Andalusië en wat mij betreft zelfs een van de mooiste steden in Europa. Een perfecte bestemming voor een stedentrip, of als tussenstop op je roadtrip. Of je nu alleen voor Sevilla naar Spanje gaat of rondreist: het is zeker de moeite waard. Bezoek bijvoorbeeld het eerdergenoemde Real Alcazar of bewonder het opvallende Metropol Parasol.

Tip: Lees onze reisgids over Sevilla met de leukste bezienswaardigheden, heerlijke restaurants en hotels.

sierra nevada pixabay - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden

Sierra Nevada

Sierra Nevada is een groot berggebied in Andalusië met maar liefst 16 bergtoppen hoger dan 3000 meter. Je begrijpt het al: een prachtig wandelgebied. Je geniet er van prachtige uitzichten en al het groen om je heen. Niet alleen maar groen trouwens: Sierra Nevada heeft ook een skigebied waardoor je in de winter kunt skiën.

tarifa flickr - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

Tarifa

Op het zuidelijkste punt van Spanje ligt de plaats Tarifa. Het is een van de Andalusische kustplaatsen die vooral geliefd is bij watersporters. Je kunt hier goed windsurfen en kitesurfen. Op heldere dagen kun je vanaf hier zelfs Marokko zien liggen. Er zit namelijk maar 14 kilometer tussen Spanje en Marokko vanaf dit punt. Tarifa is een relaxed stadje waar je even helemaal niets hoeft te doen. Bijkomen van alle indrukken en genieten van de zon, dat is het belangrijkste hier.

vejer flickr - De 24 mooiste plekken in Andalusië: natuur, dorpjes & steden
Bron foto

Vejer de la Frontera

De lijst wordt afgesloten door Vejer de la Frontera, het op één na mooiste dorp van Spanje volgens tripadvisor. Wederom een pareltje in de lijst met witte dorpen van Andalusië. Je moet er wel even voor klimmen, maar vervolgens sta je in een fotogenieke, witte omgeving met een minstens net zo fotogeniek uitzicht. Struin door de straten van Vejer en laat je verrassen door de onverwachte uitkijkpunten.

Wat vind jij de mooiste plek in Andalusië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring