Inhoudsopgave
Ik zei het al in mijn gids met de beste foodie steden ter wereld, maar ik zal het nog eens herhalen: nergens ter wereld eet je betere pizza dan in Napels in het zuiden van Italië. En dus kon ik het niet laten om een kort gidsje te schrijven met mijn tips voor de fijnste restaurants in Napels! Mocht je op stedentrip gaan, sla dan deze plekjes niet over!
Laten we het allereerst even hebben over pizza etiquette in Napels. Napels is namelijk de geboorteplaats van de pizza, en het maken van pizza’s is hier zo’n serieuze business dat Napolitaanse pizza zelfs tot UNESCO Werelderfgoed is verheven.
In Napels geldt: hoe simpeler hoe beter. Een echt goede pizza bestaat slechts uit een paar ingrediënten: een goede, luchtige bodem. Tomatensaus. Olijfolie. En eventueel kaas (mozzarella). Hij gaat maar één minuutje in de oven, en dan heb je de lekkerste pizza van je leven.
Waar in Nederland ik nooit een pizza Margherita zou bestellen omdat dat de saaiste pizza ooit is, wil je in Napels niets anders. Afhankelijk van de pizzeria heb je natuurlijk wel meerdere opties qua toppings, maar als je vraagt om ananas op je pizza, word je meteen op het vliegtuig terug naar huis gezet. Je bent gewaarschuwd :-).
Pizzeria’s in Napels:
Antica da Michele
Ik kan het artikel natuurlijk alleen maar aftrappen met de bekendste pizzeria in Napels: Antica da Michele. Het is één van de oudste pizzeria’s in Napels, en stamt uit 1870. Maar voordat je daar iets heel romantisch bij voorstelt: hier kom je niet voor de sfeer, het is een simpele zaak met tegels op de muren en vloer, en achterin een open keuken.
Omdat Julia Roberts er heef gegeten in de film “Eat, Pray, Love”, is het restaurant populair bij toeristen. Maar wees niet bang, het is geen tourist trap. Ik maakte er in Napels een sport van om locals te vragen wat hun favoriete pizzeria was en Antica da Michele kwam vaak als winnaar uit de bus!
Het is niet moeilijk om te zien waarom: de pizza’s zijn simpel maar HEERLIJK. Ze serveren er maar twee soorten: Marinara (zonder kaas) en Margherita (met kaas). En ondanks de populariteit (kom vroeg als je niet in de rij wilt staan!), kosten de pizza’s maar €5.
Ik ben er twee keer geweest omdat ik het zo lekker vond :-). Inmiddels zijn er trouwens franchise locaties van dit restaurant door heel Italië (en de rest van de wereld!), maar ik heb geen idee of die net zo goed zijn. Ik kan alleen maar iets zeggen over de originele locatie!
Pizzeria La Notizia
Één van de grooste gelukjes van mijn leven is dat ik bevriend ben met echte foodies. Gewoon, letterlijk mensen wiens reizen draaien om het vinden van het allerbeste eten op een bestemming. En toevallig was ik tegelijkertijd met mijn vrienden Daryl & Mindi in Napels. Zij hebben meer een maand doorgebracht in de stad, en zijn bovendien award winning food writers. Lucky me!
Zij namen me mee naar Pizzeria La Notizia, gerund door een beroemde pizzamaker, en gelegen in een uithoek van de stad. We moesten een metro én een bus nemen om er te komen. Maar het was wel de moeite waard, de pizza’s waren zó lekker. Bovendien waren we de enige toeristen in het hele restaurant. We besloten een beetje vroeg te gaan, en dat was maar goed ook, want toen we vertrokken stond er een lange rij locals voor de deur!
We bestelden een Margherita, eentje met ansjovis en een calzone zodat we alles konden proeven. Ik vond de calzone heerlijk, maar een beetje zwaar. De andere twee pizza’s vond ik geweldig. De kaas lees wel gerookt, zo heerlijk smokey.
Pizzeria Imperatore 1906
Niet zo beroemd als de voorgaande twee pizzeria’s en toch heb ik er heerlijk gegeten: Pizzeria Imperatore 1906. Dit zaakje is goed als je iets unieks zoekt met veel toppings. Je kunt hier namelijk heel wat interessante pizza’s krijgen die ik nergens anders op de kaart zag staan. Ik had een pizza met iets van gefrituurde aardappelkroket erop. Vreemd, maar echt heel erg lekker.
Dit restaurant ligt bovendien vol in het centrum, om de hoek van bezienswaardigheden, dus een handige afsluiter na een dagje sightseeing.
Antica Pizza Fritta da Zia Esterina Sorbillo
Iets wat je alleen maar in Napels zult vinden is gefrituurde pizza. Een lokale specialiteit, die ik als pizzafanaat absoluut eens wilde proberen. Mijn vrienden in Napels zijn idolaat van de uitvinding. Zelf was ik niet zó’n grote fan, maar waarderen kon ik het wel.
Pizza Fritta, zoals het heet, is verrassend licht en je kunt het in twee smaken bestellen. De klassieke pizza Margherita, of eentje met ricotta en ham als ik het me goed herinner.
Sorbillo is een instituut in Napels, en ligt aan de beroemde Via dei Tribunali. Bovendien kost het maar €4 en maken ze ‘m voor je neus klaar. Perfect voor een snack dus!
La Lazzara Trattoria & Pizzeria
Ruwweg tussen het oude en nieuwe centrum in, vind je La Lazzara. Een super handige locatie als je bijvoorbeeld Castel Nuovo hebt bezocht.
La Lazzara is een klein, charmant restaurantje waar ik terecht kwam omdat het om de hoek zat van mijn hotel. Ik at er een pizza met Salsiccia & Friarielli, omdat ik mijn Napolitaanse vrienden daar altijd over hoor. Nou, ik bleek die groente dus echt niet lekker te vinden, haha. Echt Satan’s groente. Zo bitter.
Maar afgezien van mijn persoonlijke voorkeur, was het verder wel een goede pizza. De kwaliteit van de ingrediënten was goed, de bediening was heel lief en ik kreeg zelfs een gratis glaasje Limoncello. Zo lekker!
Bars in Napels:
Ik ben in Napels één avondje uit geweest en kwam terecht bij deze twee bars. Heel verschillend, dus het ligt maar net aan welke vibe je wilt.
Liberario Berisio
Dit was mijn favoriete bar. Het interieur ziet eruit alsof je de privébibliotheek van een oude schrijver instapt. De muren zijn van top tot teen bedekt met boekenkasten vol vintage Italiaanse boeken. Verspreid door de ruimte staan lage en hoge tafeltjes. Heel chique, maar toch ook ongedwongen!
Shanti Art Musik Bar
Als je meer van relaxed en alternatief houdt, dan moet je naar deze bar. Hier heb ik heerlijk op het terrasje gezeten en wijn gedronken. Druk met zowel locals als toeristen. Ze serveren er ook cocktails.
Gelato in Napels:
Gelateria Mennella
Ik ben dus geen heel grote ijsfan, maar aangezien de meeste mensen dat wel zijn, wilde ik wel een tip voor je meenemen. Echt iedereen die ik sprak over gelato, of het nou locals of toeristen waren, raadden me dit zaakje (met verschillende vestigingen) aan. Dus ja, dan kan ik ‘m niet overslaan toch ;-)?
Overig:
Trattoria Quarteri Spagnoli
Mocht je nog een leuke trattoria zoeken om te lunchen in de Spaanse wijk, dan raad ik je deze aan. Het zit verstopt in één van de zijstraatjes en is vooral populair bij locals, volgens mij. Ik had er een heerlijke pasta alla Genovese, een lokaal recept met vlees, uien en kaas (alwist ik trouwens niet dat er vlees in zou zitten). Súper smaakvol, en het vlees was zo mals dat het op mijn vork uit elkaar viel.
Sfogliatella Mary
Als je nog een ontbijtje zoekt: probeer dan eens de lokale specialiteit: Sfogliatella. Dit is een driehoekig gebakje met knapperige laagjes filodeeg en een vulling van ricotta en kaneel. Naar het schijnt scoor je de beste bij Sfogliatella Mary, in Galleria Umberto I.
Ik at er trouwens Babà Rum, een cake met met rum en honing. Hoewel het officieel een Franse uitvinding is, hebben de Napolitanen het geadopteerd als lokale specialiteit.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze gids met restaurant tips in Napels, en dat je tijdens je stedentrip in de stad net zo lekker eet als ik! Vergeet ook vooral niet mijn andere artikelen over de stad te lezen!
1 reactie
Oh, wat verlang ik door het lezen en zien van dit artikel weer terug naar Italië!