Prambanan bezoeken + zonsondergang bij Ratu Boko: dit moet je weten

door Explorista

Het is al weer zo lang dat ik iets geschreven heb over Indonesië, maar ik heb nog zó veel te delen! Java staat namelijk bekend om zijn prachtige tempels, en ik heb er gelukkig een aantal mogen bezoeken tijdens mijn reisje door Indonesië vorig jaar. Één van mijn favoriete tempels om te bezoeken was Prambanan. Dit is het grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesië, en zéker een bezoekje waard. Dit moet je weten voordat als je Prambanan gaat bezoeken.

Prambanan (4)

Wat is Prambanan?

Prambanan stamt uit de negende eeuw, en is opgedragen aan Shiva. Het gehele Prambanan complex bestaat in totaal uit 240 tempels. Het opvallendste aan het tempelcomplex (afgezien van de grootte natuurlijk), is het feit dat ze zo opvallend versierd zijn. Je kunt veel van deze tempels bezoeken, anderen zijn bewaard gebleven als ruïne. De naam van Prambanan staat overigens voor “veel priesters”. De grote tempel die je het meest op foto’s ziet, en die je zonder twijfel zult bezoeken heet “Lara Jonggrang”. De drie hoofdtempels vereren Shiva, Brahma en Vishnoe. De reliëfs zijn echt waanzinnig mooi gemaakt, en hebben heel erg veel detail. Ik bleef maar door het complex zwerven en het reliëf onder mijn vingertoppen voelen (wat niet echt goed is, maar hee, ik ben menselijk en nieuwsgierig).

Prambanan (3)

Prambanan (6)

Prambanan bezoeken

Prambanan ligt niet ver van Yogyakarta: zo’n 19 kilometer ten oosten, in de richting van Solo. De andere bekende tempel van Java, het boeddhistische Borubodur, ligt op ongeveer een uurtje rijden van Prambanan.

Je kunt Prambanan zelfstandig bezoeken, of eventueel met een gids. Wij werden tijdens onze persreis vrijgelaten in de tempel om op eigen tempo te bezoeken, maar ik zou je eigenlijk aanraden met een gids te gaan. Ik had het wel leuk gevonden wat meer te leren over de tempel, en de betekenis van de afbeeldingen op de wanden. Wij waren er aan het eind van de middag, wat een goed tijdstip was (net als ’s ochtends vroeg) om grote groepen toeristen te ontlopen. Ik zou je overigens een beetje conservatief kleden. Hoewel het niet direct nodig is, vind ik dat wel zo netjes aangezien je een tempel bezoekt.

Entreeprijs Prambanan 2017:
Per 1 mei 2017: IDR 325K ( = 21,50 euro). Studenten krijgen op vertoon van hun studentenkaart 50% korting.
Prambanan (8)

Prambanan (10)

Ramayana ballet

Wij hadden bovendien het geluk op het Ramayana ballet te mogen zien, iets wat ik je erg zou aanraden. Dit is een traditioneel Indonesisch ballet begeleid door gamelan muziek dat het verhaal uitbeeld van de ontvoering van Shinta en de missie om haar weer terug te krijgen. Er wordt niet in gesproken. Omdat het een beetje regende hebben wij de voorstelling binnen gekeken, maar bij goed weer wordt de voorstelling gehouden met op de achtergrond Prambanan. Dikke aanrader.

img_1740

1

2

Uitkijkpunt Ratu Boko

Als je na je bezoekje een prachtige zonsondergang wilt zien, met uitzicht op Prambanan, dan moet je naar het uitzichtpunt van Ratu Boko. Je moet even klimmen maar vervolgens kom je bij een prachtige poort, en als je exact op de juiste plek zit, dan zal de zon door die poort zakken. Het is wel dringen om een plekje maar de zon zien ondergaan over Prambanan en de Mount Merapi is überhaupt een bijzondere ervaring. Overigens kun je bij Ratu Boko ook nog een aantal tempels bezoeken, als je wilt.

Entreeprijs Ratu Boko 2017:
Tussen 06.00 en 15.00: IDR 325K (=21,50 euro).
Sunset + dinner: IDR 175K (=11,50 euro).

Prambanan (2)

Prambanan (5)

Prambanan vs Borobudur?

Tsja, als er twee grote en beroemde tempels zijn binnen relatief korte afstand van elkaar dan komen vergelijkingen natuurlijk meteen om de hoek kijken. Mocht je niet voldoende tijd hebben om ze allebei te bezoeken, dan moet je écht terugkomen, want ze zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken, en allebei een bezoekje waard. Waar Prambanan Hindoeïstisch is, en heel veel details kent, is Borobudur een Boeddhistische tempel die imponeert doordat het zó ontzettend groots is. Als ik moet kiezen had Prambanan mijn lichte voorkeur, puur omdat ik heel erg hou van die prachtige gedetailleerde versieringen en het er qua toeristen iets minder druk was en ik dus meer ruimte had om gewoon lekker rond te dwalen alsof ik in Tomb Raider beland was. Ik vond de omgeving van Borobudur dan wel weer echt super mooi, en de tempel natuurlijk ook, maar ik denk dat Prambanan meer indruk op mij gemaakt heeft.

Hotels en guesthouses bij Prambanan

30349113

– Het prachtige Griya Nalendra Guest House is gebouwd in traditionele stijl, en kent gratis wifi en ontbijt, er is ook een restaurant om ’s avonds te eten. De kamers zijn comfortabel en kennen gratis airconditioning. Check hier de meest recente prijzen. Foto bron: Booking.com.

1743094310

€€ – In het centrum van Yogyakarta vind je Jambuluwuk Malioboro Boutique Hotel, een vijfsterren hotel met gratis wifi en ontbijt en een prachtig buitenzwembad dat zo weggelopen lijkt uit een tropisch sprookje. Check hier de meest recente prijzen. Bron foto: Jambuluwuk Hotel & Resorts.

http://www.accorhotels.com/5451

http://www.accorhotels.com/5451

€€€ – Ik kon niet kiezen, dus ik heb twee waanzinnige hotels uitgekozen. Mocht je in Yogyakarta zelf willen verblijven dan is het luxueuze The Phoenix Hotel een aanrader: een stijlvol klassiek hotel met een prachtige courtyard met zwembad. Check hier de meest recente prijzen. Als je liever in een tropisch luxe resort en spa verblijft, aan de rand van Yogyakarta (dichtbij het vliegveld) dan is Sheraton Mustika Resort en Spa een goede tip. Dit waanzinnige hotel is omringd door water. Alle kamers hebben een eigen kitchenette. Check hier de meest recente prijzen. Foto bron: Sofitel.

Heb jij Prambanan bezocht en nog tips?

Afflink

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Anouk Hogendorp 28 mei, 2019 - 11:14

Hi!

Ik heb je blogposts over Java gelezen en ben ontzettend ehousiast geworden. Ik ga over een maandje richting Java en wil zowel Borobudur en Prambanan bezoeken. Nu vroeg ik mij af hoe ik dit het beste kan aanpakken? Ik vlieg zelf op Yogyakarta. Kan ik het beste beide trips op 1 dag doen? of bijvoorbeeld 1 dag Borobudur en 1 dag Prambanan bezoeken met uitvalbasis van Yogyakarta?

Ik hoor het graag!

Groetjes,
Anouk

Plaats een reactie
Explorista 28 mei, 2019 - 12:21

Hi Anouk! Ik zou voor allebei 1 dag nemen en dan inderdaad Yogyakarta als uitvalsbasis nemen :) Als je ze allebei op dezelfde dag plant, moet je nogal haasten denk ik en dat is zonde.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter