Rimini bezienswaardigheden: informatie & tips voor één dag in Rimini

door Explorista

Rimini is een stad die al mijn verwachtingen overtrof. Rimini staat bij veel mensen vooral bekend als strand- en feestbestemming. Dus toen ik er aankwam en een leuke stad met een charmant oud stadscentrum aantrof, was ik nogal verbaasd. Rimini is hartstikke leuk om een dagje te bezoeken. Lees hier mijn beste tips voor wat te doen, waar te eten, en de mooiste bezienswaardigheden in Rimini die je niet mag overslaan.

Zo kom je in Rimini

Rimini is een badplaats aan de Adriatische Zee in de provincie Emilia-Romagna in het oosten van Italië. De stad heeft zo’n 150.000 inwoners.

Hoewel Rimini een eigen vliegveld heeft, zijn er geen directe vluchten vanaf Nederland. Je kunt dus het beste vliegen naar Bologna, en vanaf daar de trein (of de huurauto) nemen. Met de trein duurt het minder dan een uur, met de auto doe je er zo’n anderhalf uur over.

Rimini ligt trouwens ook dichtbij San Marino (ruim een half uur met de auto), dus dat is heel leuk te combineren!

Parkeren in Rimini:

Er zijn in Rimini vele parkeermogelijkheden, het makkelijkste is om net buiten het centrum te parkeren. De onderstaande parkeerplekken liggen allemaal rondom het oude centrum.

  • Rimini parking Settebello: Via Rome 86, 47921 Rimini
  • Parcheggio Tiberio: Viale Tiberio, 47921 Rimini
  • Parcheggio Multipiano Italo Flori: Via Renato Fracassi, 47922 Rimini

Voor meer informatie over parkeren in Rimini, check dan deze website.

Rimini geschiedenis

Zoals je van me gewend bent, ga ik in mijn reisgidsen altijd in op een korte geschiedenis van de bestemming. Daarmee krijg je meer context over de bestemming en de bezienswaardigheden in de stad. En dus ook Rimini!

Rimini is al heel oud, en werd door de Romeinen gesticht: in 268 v.Chr. De stad heette toen Ariminum. Rondom de stad lagen drie belangrijke wegen die Rimini met Noord- en Midden-Italië verbond. Door deze positie werd de stad steeds invloedrijker, en kon Rimini ook handel drijven tussen de haven en het achterland.

In de vroege Middeleeuwen kwam de stad in handen van de familie Malatesta. De familie regeerde in de stad van 1295 tot 1503, totdat de stad definitief in handen kwam van de Pausen. De belangrijkste bezienswaardigheden uit de stad werden óf door de Romeinen, óf door de Malatesta-familie gebouwd.

Sinds in 1845 de eerste strandpaviljoenen werden gebouwd, is Rimini al een populaire bestemming voor toeristen. Het chique Grand Hotel was het eerste strandhotel dat werd geopend, aan het begin van de 20e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog raakte de stad flink beschadigd door bombardementen. Tijdens de heropbouwing van de stad was er veel aandacht voor de ontwikkeling van toerisme.


14 Bezienswaardigheden in Rimini (en de buurt)

Oude centrum

De grootste verrassing van mijn bezoek aan Rimini was het feit dat de stad dus echt een heel leuk oud centrum heeft. Hier vind je vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden, die een eeuwenlange geschiedenis aantonen. Van een Romeinse brug tot de bioscoop waar Federico Fellini zijn eerste films zag: Rimini barst van de geschiedenis.

Toen ik door het centrum liep zag ik ook superveel leuke winkeltjes. Volgens mij kun je hier echt goed shoppen, het is maar goed voor mijn portemonnee dat ik daar geen tijd voor had. Het oude centrum van Rimini is trouwens vrij klein, je loopt in zo’n tien/vijftien minuten van de ene kant naar de andere kant. Je hebt alle hoogtepunten dus zo gezien.

Ponte di Tiberio

De marmeren brug Ponte di Tiberio is één van de oudste bezienswaardigheden in de stad. Het monumentale bouwwerk stamt namelijk al uit 20 na Christus, wat de brug tweeduizend jaar oud maakt (!). Het was de enige brug over de Marecchia-rivier die niet verwoest werd door de terugtrekkende legers van de Duitsers.

Cinema Fulgor

Misschien een verrassende tip om een bioscoop op dit lijstje te zien, maar ik zou je zeker aanraden om een film te kijken hier. De zaal is namelijk prachtig, en helemaal in vintage stijl gedecoreerd. In deze bioscoop zag de uit Rimini afkomstige beroemde regisseur Federico Fellini zijn allereerste films.

De bioscoop zag er trouwens helemaal niet zo glamoureus uit. Dat is pas zo sinds 2018, en het design is geïnspireerd door de creatieve films van Fellini.

Castel Sismondo

Je kunt aan Castel Sismondo zien dat het voornamelijk een verdedigingsfunctie had, want heel extravagant is het niet. Het kasteel werd gebouwd door de heer van Rimini, Sigismondo Pandolfo Malatesta in 1437. Oorspronkelijk lag er een grote slotgracht om het kasteel heen.

De bouw duurde 15 jaar, waarna Malatesta hier tot zijn dood heeft gewoond. Grappig feitje: er zijn geen ramen aan de stadskant van het kasteel omdat de man bang was dat hij zelfs vanuit zijn eigen stad aangevallen zou kunnen worden. Hij was niet erg geliefd.

Tempio Malatestiano

Deze onafgemaakte kerk is de belangrijkste in Rimini. Net als bovenstaand kasteel is ook deze kerk vernoemd naar de man die opdracht gaf voor de (her)constructie: Sigismondo Pandolfo Malatesta.

Dat de kerk onafgemaakt is kun je aan de bovenkant van de gevel zien, daar zie je namelijk dat achter de witte marmeren gevel, een oorspronkelijke 13e eeuwse kerk staat. Het plan was dat er bovenop deze kerk een koepel zoals die van het Pantheon in Rome zou komen.

De kerk werd uiteindelijk nooit afgemaakt omdat Malatesta werd geëxcommuniceerd uit Rimini, en zijn fortuin zo afnam dat hij de kosten niet meer op kon brengen. Na zijn dood in 1468 kwam de bouw officieel stil te liggen. Zowel Sigismondo Pandolfo als zijn vrouw Isotta liggen in de kerk begraven.

Arco d’Augusto

De boog van Augustus is een boog die gebouwd werd door Keizer Augustus in 27 voor Christus, en moest het einde aanduiden van de Via Flaminia. Dit was een belangrijke weg die de steden Romagna en Rome met elkaar verbond. De stadspoort is bijzonder groot voor die tijd, en vermoed wordt dat dit was omdat er op dat moment geen dreiging was, en er dus geen noodzaak was voor een poort die dicht kon.

De kantelen bovenop de poort stammen uit de 10e eeuw. De poort bleef onderdeel van de stadsmuren, totdat het regime van Mussolini de stadsmuur neerhaalde, en de poort bleef staan als monument.

Piazza Tre Martiri

Dit plein van de drie martelaren is altijd het centrum van de stad geweest. Hier vond je vroeger in de Romeinse tijd al het Foro Romano, een marktplaats. Julius Caesar zou op dit plein een belangrijke speech gegeven hebben. Ook nu is er in het weekend een markt te vinden.

Hier vind je overigens ook opgravingen uit de Romeinse tijd, en kun je zien hoe de Romeinse straat hier in die tijd al precies op dezelfde plek lag. Je loopt dus letterlijk over een straat waar al tweeduizend jaar mensen lopen, hoe bijzonder?]

De toren op het plein is de Torre dell’Orologio, die stamt uit latere tijden: uit 1547. Tot aan 1945 heette het plein Piazza Giulio Cesare. Daarna werd het plein vernoemd naar de drie mannen van het Italiaanse verzet die op dit plein geëxecuteerd werden op 16 augustus 1944.

Piazza Cavour

Het andere belangrijke plein van Rimini (die overigens veel mooier is) is Piazza Cavour. Gedurende de middeleeuwen groeide dit plein namelijk uit tot het commerciële hart van de stad. Aan de ene kant van het plein vind je Palazzo Grampi (1562), het Romeins-Gotische Palazzo dell’Arengo (1204) en het Palazzo del Podesta (1330).

Aan het hoofd van het plein vind je Teatro Galli (zie hieronder). En aan de andere zijdes van het plein vind je de oude vismarkt (1747), en een heel aantal restaurantjes en cafeetjes. Verder vind je op dit plein nog monumenten voor Paus Paulus V, en een zestiende eeuwse fontein, die tot aan 1912 de enige bron van drinkwater was in de stad.

Hoewel het plein overdag al heel mooi is, is het ’s avonds nog romantischer.

Teatro Galli

Het prachtige Teatro Galli stamt uit 1857, toen het werd geopend door componist Giuseppe Verdi. Rimini is nooit een stad met een heel grote opera-traditie geweest, maar toch nam het theater een belangrijke rol in in de stad. Helaas werd het theater verwoest tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog.

Het duurde maar liefst 75 jaar voordat het theater weer opnieuw open zou gaan: in 2018. Het gebouw ziet er nu weer zo uit als dat het er in hoogtijdagen uitgezien heeft. Het theater zelf kun je alleen met een rondleiding (of bij een voorstelling!) bezoeken, maar het café en de foyer mag je natuurlijk wel gewoon bekijken.

Borgo San Guiliano

Als je vanuit het centrum de Ponte di Tiberio oversteekt kom je uit in een wijk die vroeger een schattig vissersdorpje was. In de 11e eeuw was dit dus een vissersdorpje dat buiten de stadsmuren van Rimini lag, en waar het leven arm was. In de twintigste eeuw werd de wijk echter bij de groeiende stad opgenomen.

Hier wil je echt doorheen struinen, het is zo romantisch. Denk: smalle kleurrijke straatjes met kinderkopjes en pleintjes met street art die geïnspireerd is door het werk van Federico Fellini, die in deze wijk geboren werd. Tip: Ga naar Via Marecchia en wandel daar de wijk in.

Strand van Rimini

Je kunt natuurlijk niet naar Rimini gaan en het strand overslaan. Het is immers niet voor niets de meest bekende badplaats in Italië. Hoewel ik geen groot fan ben van zonnebaden, ben ik er toch even heengegaan voor een heerlijke wandeling. Rimini heeft bijna vijftien kilometer aan strand. Aan de promenade vind je verder een hoop restaurants en beachclubs.

Varen in Rimini

Rimini heeft ook een jachthaven, vanwaar je een boottocht kunt maken. Wij maakten een tocht met een zeilboot en mochten zelfs even sturen, haha. Daarna hebben we heerlijk met een glaasje prosecco met onze voetjes in het water gezeten, terwijl we uitkeken over de kustlijn. Heerlijk!

Fietsen in Rimini

Ook heerlijk om te doen: fietsen in Rimini. Ik vond dat er best wel veel fietspaden waren, en dat de stad makkelijk was om te ontdekken per fiets. Zeker aangezien het centrum niet zo groot is. Maar de wandeling naar het strand kan toch nog best wel lang duren (20 minuten lopen), dus er is niets fijner dan een fiets huren en lekker erheen fietsen.

San Marino

Oké San Marino ligt dus niet in Rimini, maar wèl super dichtbij. Je kunt het zelfs vanuit de stad zien liggen, omdat het bovenop een berg ligt. In een half uurtje rijden, ben je er. San Marino is één van de kleinste landen ter wereld, en bovendien de oudste republiek ter wereld. Het heeft een prachtige ligging bovenop een berg, en ik zou je zeker aanraden de hoofdstad te bezoeken, met zijn mooie kronkelende straatjes en torens.

Eten in Rimini

  • La Marianna: in Rimini kun je goed vis eten, gezien zijn ligging aan de zee. En waar beter dan in het voormalige vissersdorp? La Marianna is een populair visrestaurant waar locals komen als ze iets te vieren hebben.
  • Grand Hotel: Dit prachtige vijfsterrenhotel is niet alleen van mijn accommodatie-tips, maar ook mijn lunch tip. Wij hadden namelijk een fantastische lunch met pasta en allerlei kleine hapjes terwijl we op het zonovergoten terras van het Grand Hotel zaten. Een hoogtepuntje van mijn trip!
  • Privédiner op een catamaran met Chef Mirko de Lirio: Een ander absoluut hoogtepunt was die avond op een catamaran toen een privé chef een viergangendiner voor ons kookte, terwijl wij met prosecco op het dek naar de sterrenhemel lagen te kijken. Magisch. Boeken kan via Chef Mirko.

Hotel tips voor Rimini

  • DuoMo Hotel: Ik sliep tijdens mijn stedentrip in Rimini in dit design hotel in het hartje van de stad. Mijn kamer was zo ruim dat ik zelfs een fitnessapparaat en een eigen jacuzzi had! Het ontbijt was ook echt heerlijk.
  • Grand Hotel: Als je voor klassieke luxe wilt, dan kun je natuurlijk maar op één plek verblijven: het Grand Hotel. Geniet van het heerlijke zwembad, of struin naar de overkant van de boulevard en strijk neer op het strand. Dit is de beste keuze voor luxereizigers.

Liever een ander hotel in Rimini? Zie hier alle opties.

Wat zijn jouw beste tips voor wat te doen in Rimini?

Ik was in Rimini op persreis.

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Dio 13 oktober, 2019 - 16:28

Oh wauw! Wat ziet het er mooi uit. En wat een kleuren. Ik wist dat niet. Ik ken het alleen als stap vakantie haha!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter