Wat te doen in San Gimignano, Toscane: een reisgids!

door Explorista

Het prachtige stadje San Gimignano is één van de absolute parels van Toscane. Een ommuurd middeleeuws centrum temidden van de glooiende heuvels vol wijnranken: het is echt de moeite waard een bezoekje te brengen aan dit oude stadje. Ooit beschikte San Gimignano over maar liefst 72 torens, maar nu zijn er nog 14 over die de skyline van het stadje vorm geven.

Ik deed een uitstapje naar en bezocht het stadje in één dag. Daarom deel ik vandaag mijn tips voor San Gimignano: de mooiste bezienswaardigheden, een geweldig restaurant en onze prachtige agriturismo in de buurt!

Lees ook: Dit zijn de 19e mooiste plekken in Toscane (San Gimignano is er één van!)

Hoe kom je in San Gimignano

San Gimignano ligt in Toscane, in de provincie Siena. Het stadje ligt ruwweg tussen de steden Siena en Florence in. Je rijdt ongeveer een uur naar Siena in het Zuiden en een uur en vijftien minuten naar Florence in het Noorden. Ook de stad Pisa, in het westen, is met minder dan anderhalf uur goed aan te rijden. Vliegen doe je dus het beste naar Florence of Pisa.

De handigste manier om er te komen is met de auto, aangezien San Gimignano geen treinstation heeft. Je kunt wel een rechtstreekse bus pakken vanaf Siena. Maar als je ook nog wat van de prachtige omgeving wilt zien, dan raad ik je aan om een auto te huren. Ik huur zelf altijd mijn auto’s via Sunnycars.

Parkeren in San Gimignano

Het centrum van San Gimignano is autovrij, dus je zult je auto in de buurt moeten parkeren. Er zijn vier parkeerplaatsen rondom San Gimignano, die handig genummerd zijn P1 (€1,50 per uur) en P2, P3 en P4 waar je allemaal €2 per uur) betaalt. Via deze website zie je niet alleen de locaties van de parkeerplaatsen, maar ook actueel hoeveel parkeerplaatsen er nog zijn.

Geschiedenis van San Gimignano

De eerste bebouwing op de plek van het huidige San Gimignano stamt al uit drie eeuwen voor Christus. De naam San Gimignano stamt uit 450 na Christus, toen bisschop Geminianus het lokale kasteel wist te redden van de volgers van Attila de Hun. In zijn eer verscheen een kerkje die zijn naam droeg, waarom heen in de zesde en zevende eeuw een klein ommuurd dorpje ontstond dat de naam San Gimignano droeg.

Het dorpje lag aan de Via Francigena, een eeuwenoude pelgrimsroute van Frankrijk naar Rome en de Vaticaan. Dit bracht een hoop volk en bedrijvigheid met zich mee. Ook de handel van producten van het vruchtbare Toscaanse landschap zorgde voor veel inkomsten.

In de middeleeuwen zag San Gimignano veel onderlinge strijd tussen rijke en machtige families, die als vertoon van hun status allemaal de hoogste torens wilden bouwen in de stad. Dit zorgde ervoor dat er aan het eind van de middeleeuwen maar liefst 72 hoge torens in San Gimignano waren. De strijd hield pas op toen de gemeente besloot dat geen enkele toren hoger mocht zijn dan die van de Palazzo Comunale.

In het rampjaar 1348 kwam aan de voorspoed van het stadje een eind, toen de helft van de bevolking stierf aan de pest. San Gimignano, lange tijd een onafhankelijke stad, sloot zich vanaf dat moment aan bij Florence. En vanaf toen stond de tijd stil in de stad.

Bezienswaardigheden in San Gimignano

Het prachtige San Gimignano staat bekend om zijn Romaanse en Gotische architectuur, en de vele torens die het stadscentrum kennen. Het gehele stadscentrum staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Torre Grossa

Er zijn maar liefst 14 middeleeuwse torens bewaard gebleven in San Gimignano, waarvan Torre Grossa de bekendste is. Met 54 meter is dit de hoogste toren die het stadje kent. De toren stamt uit 1310 en staat bij de Palazzo Comunale op de Piazza del Duomo. Dit was dus de toren die een eind maakte aan de passief aggressive torenoorlog die woedde tussen de rijke families in San Gimignano.

Palazzo Comunale

Dit is het gemeentehuis, wat ook wel het Palazzo del Popolo wordt genoemd (het paleis van de mensen). Al sinds de dertiende eeuw zetelt hier de gemeentelijke macht. Samen met de Torre Grossa en de Collegiata maken deze gebouwen op de Piazza del Duomo het hart uit van de middeleeuwse stad. Je vindt in het gebouw ook een museum.

Collegiata di Santa Maria Assunta

Naast de Palazzo Comunale en de Torre Grossa staat de grootste kerk van het stadje. De Romeins-Katholieke basiliek is beroemd om zijn fresco’s. Hoewel op deze locatie al in de tiende eeuw een kerk stond, stamt deze kerk uit 1148, en werd hij gewijd aan St. Geminianus. De kerk wordt ook wel de Duomo van San Gimignano genoemd, trouwens.

Koop hier je toegangskaartjes voor de kerk.

Sant’Agostino

Sant’Agostino is de tweede grootste kerk van San Gimignano. Het gebouw stamt uit de 13e eeuw. Binnen in de kerk vind je een aantal bijzondere fresco’s.

Piazza della Cisterna

Het leukste en mooiste plein in San Gimignano is Piazza della Cisterna. Dit driehoekige plein werd in de dertiende eeuw aangelegd. Toen was het een allegaartje aan werkplaatsen en kroegen maar nu vind je er prachtige paleizen, hoge torens, toegangspoorten en een waterput, waarnaar het plein vernoemd is.

Ook vind je er regelmatig een markt, of andere festivals. Toen wij er waren was er zowel een middeleeuws festival als een markt aan de gang.

Rocca di Montestaffoli

Net buiten de ommuurde stad van San Gimignano ligt de oude vesting van Montestaffoli. Het werd veertiende eeuwse fort werd op een heuvel bij de stad gebouwd om San Gimignano te verdedigen tegen aanvallen. Er is niet veel meer te zien, maar je hebt er wel mooi uitzicht over de stad.

Punto Panoramico

Één van de mooiste dingen aan San Gimignano is zijn ligging in de Toscaanse heuvels, dus het is zonde als je niet even naar een mooi uitzichtpunt gaat om te genieten van de omgeving. Ik vond het uitzicht vanaf Punto Panoramico erg mooi, aan de oostzijde van de stad.

Mooiste uitzicht op de skyline

Maar het allermooiste is nog altijd het aanzicht van de stad met zijn prachtige torens. De beste uitzichten en foto’s schiet je langs de weg “Strada Comunale di Santa Lucia”. Thank me later ;-)

San Gimignano-pas

Met de San Gimignano-pas krijg je toegang tot de belangrijkste musea en bezienswaardigheden in de stad. Deze is twee dagen geldig. Beklim onder andere de Torre Grossa, bezoek de Spezieria dello Spedale di Santa Fina (historische apotheek), en ga naar zowel het Museo Archeologico als de Galerie voor Moderne en Hedendaagse Kunst dat volhangt met schilderijen van Toscaanse landschappen.

Koop hier de San Gimignano-pas

Restaurant tip: La Mangiatoia

Ik heb maar één dag doorgebracht in San Gimignano, dus ik heb niet zo veel tips, maar wel de enige tip die je écht nodig hebt. Trust me. La Mangiatoia serveerde namelijk de lekkerste maaltijd die ik in heel Italië op heb. Ja, echt. Zó goed is dit restaurantje.

Wij streken hier neer voor een lekker trage lunch tijdens een warme middag in San Gimignano. La Mangiatoia zit in een zijstraatje en serveert heerlijke Toscaanse gerechten voor een eerlijke prijs. Ik koos de truffel crèpe en Oh Mijn God. Dat was echt geweldig, zo romig, zo zacht, zo goed. Ze serveren ook andere lokale specialiteiten zoals wild zwijn.

Ook leuk: de muren van het toilet zijn helemaal volgeschreven met persoonlijke verhalen van bezoekers die er verjaardagen, huwelijken en andere dingen vierden. Vind ik leuk. Ik kan je dit restaurantje echt enorm aanraden. Ook de apertivo zag er geweldig uit.

Adres: Via Mainardi 5, San Gimignano

Agriturismo San Gimignano

Natuurlijk kun je vol in het hartje van San Gimignano verblijven, maar nóg leuker is om een fijne agriturismo op te zoeken op het platteland. En kan je degene waar ik in sliep echt enorm aanraden. Het heet Sant’Atonio, en het ligt op zo’n 20/30 minuten rijden van San Gimignano. Midden in de weilanden, aan het eind van een grindweggetje, tussen de glooiende Toscaanse heuvels.

De agriturismo wordt gerund door een oud Italiaans omaatje dat geen woord Engels spreekt en haar dochter (denk ik), die dat gelukkig wel doet. Boven je bed hangt een kruisje, en vanuit het zwembad kijk je uit op de wijnvelden van de omgeving. ’s Avonds eet je voor een schijntje in het lokale restaurant dat ook door de familie wordt uitgebaat. Je eet er lokale klassiekers zoals wilde zwijn, of gewoon een lekkere pizza en drinkt spotgoedkope karafjes wijn.

Echt, dit is vakantie. Ik wou dat ik hier een paar nachten was verbleven om echt goed te relaxen. De zonsondergang over de mistige heuvels was dromerig.

Zie hier de beschikbaarheid en actuele prijzen.

Dat waren mijn beste tips voor San Gimignano, een klein stadje in het hartje van Toscane. Absoluut een bezoekje waard als je toch in de regio bent! Lees hier al mijn artikelen over Italië.

Wat vind jij de leukste dingen om te doen in San Gimignano? Deel het in de comments!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Annique 20 februari, 2023 - 00:20

Hoi echt goede aanraders die je geeft!
Heb je toevallig nog tips voor vergelijkbare agriturismo’s? (voor 15 personen en die niet in een hoge prijsklasse vallen?) Ik wilde dit huisje boeken, want het klonk echt als iets voor onze groep, alleen was deze nog maar voor 11 personen beschikbaar helaas.. Het zou fijn zijn als deze ook in dezelfde prijsklasse zouden vallen:))
Groetjess,
Annique

Plaats een reactie

Laat een reactie achter