Digital Nomad maand 9: Roemenië | Juni 2018

door Explorista

Een nieuwe titel? Jawel. Ik vond wereldreis toch niet helemaal passen, omdat ik als ik weer in Nederland ben steeds weer de vraag krijg of onze wereldreis erop zat? Nou, nee. Maar het is niet een reis die aan één stuk plaatsvindt. Digital Nomad vat beter samen wat we doen: lokatie-onafhankelijk werken en lekker de wereld rondreizen. Dus vandaar! Verder is de maand voorbijgevlogen… ik bracht bijna de hele maand door in Roemenië en daarover heb ik natuurlijk een hele hoop te vertellen!

We hebben bijna de hele maand in Roemenië doorgebracht, maar liefst 3.5 week om precies te zijn. En grappig genoeg krijg ik als ik dat zeg altijd dezelfde reactie. “Zo lang? In Roemenië? Maar waarom dan?”. Dat vind ik wel leuk want dat betekent dat Roemenië voor veel mensen dus best een onbekend land is, waarover ik jullie veel kan vertellen en leren. En dat is toch het leukste aspect van mijn baan :-)

Om meteen de vragen maar te beantwoorden: ik vond 3,5 week helemaal niet te lang in Roemenië, en we hebben een  groot deel van het land helemaal nog niet gezien. De reden dat we voor dat land kozen was het feit dat we een nieuwe tijdelijke basis zochten, waar we langer op één plek konden blijven zodat we lekker ons werkritme kunnen behouden, maar wel veel dingen kunnen zien. Verder waren er een aantal vereisten:

  • Het moest in Europa zijn, want we hadden maar 3.5 week en dan is een ticket naar Azië zo duur
  • Het moest een relatief goedkope plek zijn om te wonen
  • Er moest goed internet zijn
  • Het mag niet té warm zijn (ik smelt bij meer dan dertig graden)
  • Er moet voldoende te zien zijn voor onze vrije dagen

Al vrij snel kwam Roemenië als winnaar uit de bus. Appartementjes zijn er niet duur, het beste internet van Europa is in Roemenië te vinden (grappig feitje!), het is er normaal gesproken in Juni nog niet té warm (maar wel lekker weer!), het is in Europa, en er is bovendien voldoende te zien naast onze werkdagen. En dus boekten we een superschatting Airbnb-appartementje in Boekarest, boekten onze goedkope vluchten vanaf Brussel Charleroi, en planden meteen al wat dingen die we graag wilden zien.

Dat vertrek vanaf Brussel Charleroi ga ik voor nu maar even negeren (daar kom ik later op terug), maar vanaf het moment dat ik in Boekarest aankwam voelden we ons op ons gemak. De architectuur van de stad is prachtig, en lijkt nog het meest op Parijs. Ons appartementje zag eruit als een prachtige kunstenaarsstudio met een geweldige vloer, en een fijn balkonnetje. En het internet was zó goed… dat heb ik op al mijn reizen nog nooit zo goed meegemaakt. Toch wel belangrijk als je, net als ik, volledig online werkt en je bijvoorbeeld grote foto’s moet uploaden (of lekker Netflix wilt kijken ;-)). Zelfs in de middle of nowhere, hadden we nog supersterk internet.

De eerste anderhalve week brachten we  in Boekarest door, en hebben we gewoon veel gewerkt, gekookt, en wat restaurants uitgeprobeerd in de omgeving. In het weekend ontdekten we de stad. Daarna was het tijd om de stad te ontvluchten. We huurden een auto en trokken door het binnenland waarbij we kastelen, natuurparken, schattige dorpjes en prachtige bergpassen zagen. En zelfs een van mijn absolute reisdromen kwam uit. We zagen gewoon een bruine beer, in het wild! Bovenaan mijn wensenlijstje voor Roemenië stond het spotten van een bruine beer in het wild. Maar dat is echt nog niet zo makkelijk, want beren zijn schuchtere beesten. De hele week zat ik uit het raam te gluren of ik misschien een beer zag, maar de hele week had ik geen geluk. Tot op de laatste dag, toen we ineens een bocht omdraaiden met de auto en aan het eind van de weg een beer zagen staan. Ik wist niet wat ik  zag. Een beer, zo dichtbij! Echt een droom die uitkwam voor me.

Photo 14-06-2018, 09 15 17

Je ziet overal op het platteland nog paard en wagen.

De laatste week waren we weer terug in Boekarest en hebben we gewoon weer gewerkt zoals normaal. Joris is nog een paar keer naar de film geweest, en ik ben één keer mee geweest (Ocean’s 8). Ik vind naar de film gaan in het buitenland altijd zo leuk: het voelt heel stoer vind ik. Alsof je echt onderdeel bent van de lokale bevolking ofzo. Waarschijnlijk een totaal maffe gedachte, maar zo ervaar ik dat.

Volgende bestemming

Nu zijn we dus weer terug in Nederland. En ik weet dat jullie deze artikelen ook altijd lezen om te zien wat mijn volgende bestemming wordt. En in de maand juli ga ik naar… niets. Ik blijf de hele maand in Nederland, op Coco passen. Mijn ouders gaan binnenkort zelf op vakantie, dus wij hebben beloofd dan op onze kat te passen. Ik ben wel van plan om heel wat uitstapjes in Nederland te doen, want anders word ik gillend gek van de hele maand stilzitten op één plek. Wat zijn jullie favoriete steden en uitstapjes in Nederland? Let me know!

Nog iets anders leuks en heel erg spannends waar ik achter de schermen mee bezig ben, namelijk: een nieuwe lay out! Al een tijdje ben ik samen met mijn designer achter de schermen bezig aan een nieuwe layout voor Explorista.nl. Ik erger me al een tijdje aan de huidige layout, dus ik kan niet wachten tot ik de nieuwe layout aan jullie kan presenteren. Daar komen nog een paar andere aanpassingen bij kijken die jullie tegen die tijd van me zullen horen. Volgens mij gaan jullie het net zo vet vinden als ik :-).

Statistieken Juni 2018:

Landen bezocht: 3

Roemenië, België & Nederland

Waarvan nieuw: 1

Ik was nog nooit in Roemenië geweest! Mijn totale aantal bezochte landen is nu 42.

Plekken bezocht: 7

Etten-Leur, Charleroi, Boekarest, Brasov, Ceahlau NP, Sighisoara en Sibiu.

Aantal vluchten: 2

Ik vloog met Ryanair vanaf Brussel Charleroi naar Boekarest, en terug. NOOIT. MEER. (zie mijn dieptepunten van de maand)

Aantal nachten in een hotel: 8

Ik tel de nachten in onze airbnb in Boekarest niet mee. Anders zouden we ruim 3.5 week in accommodaties geslapen hebben :-).  Onder deze 8 overnachtingen vallen een airport hotel in Charleroi, en hotels in Brasov, Ceahlau NP, Sighisoara en Sibiu.

Best gelezen blogpost van de maand: voor op de bucketlist: 10 tofste glamping locaties wereldwijd

Dit artikel ging echt viral toen ik het publiceerde, haha. Super grappig, maar ik snap ook wel waarom. Het is leuk om lekker te fantaseren en ‘window shoppen’, en een aantal geweldig mooie luxueuze glamping-bestemmingen spreken dan voor zich!

Mijn favoriete blogpost van de maand: Koli National Park: Een Scandinavisch Sprookje (mijn dagboekje)

Normaal gesproken deel ik hier blogposts waar ik heel veel research en werk in heb zitten. Maar in dit geval deel ik een artikel wat ik echt uit de losse pols geschreven heb. Een dagboekje. Want aangezien ik zoveel artikelen schrijf met als doel jullie te helpen bij het plannen van jullie reizen, vind ik het voor de afwisseling juist wel eens leuk om gewoon iets te delen over mijn reizen. Mijn persoonlijke ervaringen, foto’s en gedachten. Dus mocht je het leuk vinden om dat te lezen, dan kan ik je dat artikel aanraden.

Photo 10-06-2018, 16 52 42

 

Hoogtepunt van de maand:

  • Rondreis door Roemenië: mijn absolute hoogtepunt van deze maand was onze rondreis door Roemenië. We hebben in een week zoveel mooie, leuke dingen gezien en het was heerlijk om een weekje niet te werken en alleen maar quality time door te brengen met Joris.
  • Champions Trophy: de voornaamste reden dat we eind juni terug zijn gekomen naar Nederland was voor de verjaardag van mijn moeder, en de Champions Trophy die afgelopen weekend plaatsvond. Heel af en toe vind ik het leuk om naar een  hockeytoernooi te gaan, en dit keer vond de Champions Trophy plaats in Breda, niet ver van waar mijn ouders wonen. Ik heb de en heerlijke dag doorgebracht in het zonnetje, kijkend naar de beste hockeyteams wereldwijd. Super.

Photo 21-06-2018, 14 54 50

Dieptepunt van de maand:

  • Vliegen vanaf Charleroi Airport: ik heb er al een paar keer naar gehint, maar echt: doe jezelf een plezier en vlieg nooit vanaf Charleroi Airport. Wij vonden supergoedkope vliegtickets vanaf dit vliegveld naar Roemenië, en aangezien mijn ouders dichtbij de Belgische grens wonen, leek het me een prima idee om voor een keertje vanaf Charleroi te vliegen. Nou… niet dus. Aangezien we ’s ochtends vlogen, gingen we de vorige dag al naar het vliegveld, waar we een airport hotel hadden (wat een treurnis..). De reis duurt uren, maar op de heenweg is het op zich allemaal prima te doen: de bus naar Breda, de trein van Breda naar Brussel Zuid, en dan de bus naar Charleroi Airport (en een taxi naar het hotel), tickets die je gewoon bij de buschauffeur kunt afrekenen.

De terugweg daarentegen was echt alsof de hel in slowmotion afgespeeld werd. Sowieso is Charleroi echt een heel slecht vliegveld waarbij niemand over het concept van ruimte heeft nagedacht, maar dat terzijde. Nadat we geland waren, moesten we minimaal een half uur in de rij om buskaartjes te kopen. Dan heb je er inmiddels dus al een uur of vijf/zes reizen opzitten, hè, om überhaupt in België te zijn gekomen. Toen nog een half uur wachten op de volgende bus in de volle zon. Eenmaal op Brussel Zuid, moesten we bij een fysiek kantoor treinkaartjes kopen (want dat kan niet in machines in België blijkbaar?!), en vervolgens de trein pakken naar Breda. Eenmaal in Breda kwamen erachter dat er geen bussen reden in Nederland vanwege een of andere staking. Top. Taxichauffeurs namen ook allemaal hun telefoon niet op, dus dat was één groot feest. Ik ga NOOIT meer vanaf Brussel Charleroi, en ik zou het jou ook niet aanraden. Vanaf Brussel Zaventem zou ik zeker vliegen, want de trein vanuit Breda stopt daar gewoon, dus dat is handig. Maar Charleroi doe ik nóóit meer.

  • Regen in Ceahlau NP: één van de dingen die we eigenlijk altijd doen als we een land  bezoeken, is een nationaal park opzoeken. Ik hou van in de natuur zijn, en vooral van bergen en bossen. Ik ben geen diehard hiker, maar een wandeling  hier en daar kan ik best waarderen. Dat was dan ook het plan voor Ceahlau, een Roemeens natuurpark. We hadden allebei nog nooit van het park gehoord, en het op Google Maps uitgekozen op basis van  een paar mooie foto’s. Helaas was het de twee dagen dat wij er waren regenachtig, waardoor we niet konden gaan wandelen. Verder was er niet zo veel te doen in het park, dus hebben we ons een tikje verveeld. Jammer, want ik had echt zin in een mooie wandeling!

MV5BNTU4NTE3MDY4NF5BMl5BanBnXkFtZTgwODk4NjY1NTM@._V1_SY1000_SX675_AL_

Favoriete film/serie van de maand: The Staircase

Ik  heb deze maand eigenlijk geen boeken gelezen die ik zou aanraden, of spullen gekocht. Dus daarom richt ik me alleen maar op mijn film en/of serie aanrader. Deze maand is dat The Staircase. Je weet misschien als je mij een beetje kent dat ik dól ben op True Crime. Ik zit nu trouwens ook een True Crime podcast te luisteren, nu ik dit typ. Op Netflix raakte ik verzeild in The Staircase, een dertiendelige serie over een verwarrende zaak rondom de dood van Kathleen, waarbij je aan het eind eigenlijk nog niet zeker weet wat er nou gebeurd is, en wie of wat er verantwoordelijk is voor haar dood. Het draait om een vrouw van middelbare leeftijd die midden in de nacht onderaan de trap wordt gevonden in een plas bloed. Haar man, Michael, wordt gearresteerd voor haar moord. Maar heeft hij het wel gedaan? Je volgt in de serie voornamelijk zijn advocatenteam en hemzelf, terwijl ze proberen zijn onschuld aan te tonen. Aanrader als je van dat genre houdt.

Lees alle blogposts van Juni:

Ben jij in Juni nog ergens heen geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Jessica 3 juli, 2018 - 21:02

Wat fijn dat jullie het zo leuk hebben gehad in Roemenië, het klinkt inderdaad als een geweldig land! En goede WiFi is ook zeer fijn. Als je trouwens nog een andere chille bestemming met goed internet (zelfs in de bossen) wilt hebben is Estland een aanrader. Volgens mij is het internet daar zo goed omdat er veel startups zijn. En hoe gaaf dat je die bruine beer hebt gespot op de laatste dag – en dat je met alle excitement ook nog eens een foto hebt kunnen nemen haha! ;p

Plaats een reactie
Explorista 4 juli, 2018 - 20:59

Haha nou he? Die beer stond gewoon superhard te chillen, ik heb met mijn camera nog veel betere foto’s kunnen schieten :) Estland is super tof! Ik ben er een keer geweest, maar kon me niet herinneren dat de wifi zo goed was. Leuke tip dus!

Plaats een reactie
Robin 7 juli, 2018 - 12:40

Ahh zoo gaaf. Heb ook echt genoten van je stories op Insta met al die supermooie gebouwen. Wauw hé! Super gaaf dat jeeen beer hebt gezien in het wild.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter