Street art guide Amsterdam: de 5 tofste street art plekken

door Explorista

Op een schaal van hipheid schat ik mezelf altijd zo’n 6. Net hip genoeg om te weten wat er “in” is, maar te lui om er daadwerkelijk iets om te geven (en iets te druk met belangrijkere zaken dan chaizaadjes, vaak ook). Dus toen ik uitgenodigd werd door een street art tour door Amsterdam met Trip4real, twijfelde ik ook even. Maar mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand: een beetje toffe streetart kan ik wel waarderen, en ik wilde graag iets meer weten over de achtergrond van het fenomeen.

En dus volgde ik de streetart tour van Trip4real met local Alex, die ons de tofste street art plekken van Amsterdam liet zien. Dit waren mijn favorieten.

Wil je meer street art adressen in Amsterdam? Download en print dan deze map.

Amsstreettour13

De Blauwe vioolspeler

Goed, vind ik deze echt mooi? Niet ontzettend, maar het verhaal dat achter dit beeld zit is wel tof. Niemand weet namelijk precies wie dit beeld gemaakt heeft. Op een dag stond het er gewoon. En omdat het niemand in de weg stond, bleef het daar ook staan. Over de jaren heen sloten de Jordanezen hun mannetje in het hart, en kreeg hij op koude winterdagen dan ook vaak een sjaaltje omgehangen. Toen hij een aantal jaar later verwijderd zou worden door de gemeente, kwam de hele buurt in opstand om het beeld te behouden. Volgens geruchten zou het gemaakt zijn door een arts, die een paar straten verderop woont.

Adres: Tweede Marnixplantsoen

Amsstreettour2

Dampkring

Nee, het gaat me niet om de coffeeshop (die blijkbaar een grote rol speelde in Oceans Twelve – nooit gezien). Ik ben zelfs nog nooit in een coffeeshop geweest. Hiep hoi, wat een rebel hier hè?! Maar goed, street art: als je boven de coffeeshop kijkt, zie je daar een typisch Amsterdamse scène vol grachten en pakhuizen op het raam geplakt. In Ducttape. Zo uitgesneden dat als het licht vanachter schijnt dat er prachtige plaatjes ontstaan. Super knap. Nog toffer vind ik dat de artiest (Max Zoro) alles uit zijn hoofd creëert, en dus geen foto’s namaakt. Alles puur uit zijn fantasie, heel knap. Ik kan niet wachten om het een keer in het donker te zien.
Adres: Handboogstraat 29

Amsstreettour11

Space Invader

Mocht je uit een iets eerdere generatie stammen dan ik, dan zul je je vast het arcadespel ‘Space Invader’ herinneren. Het spel waarbij je met een tankje een steeds sneller dichtbij komende rij aliens moet kapot schieten. Inmiddels bestaat ook de street artist ‘Invader’ uit Frankrijk, die met zijn gekleurde mozaiekjes de straten opfleurt. (Ja: hij ‘invade’ dus ‘space’). Het leuke aan de vrolijke plaatjes is dat de artist ze in verschillende steden ophangt, waaronder Amsterdam, waardoor het een soort zoektocht wordt. Ik vind het een super leuk idee, en moet zeggen dat ze inderdaad ook in andere steden (zoals Parijs) ben tegengekomen.

Adres: Door heel Amsterdam

Amsstreettour8 Amsstreettour6 Amsstreetart6

Wijdesteeg + Spuistraat

De originele HQ van de street art in Amsterdam, natuurlijk. Inmiddels is het een beetje een treurige verzameling van vervallen en gesloopte gebouwen, met hier een daar nog een kleurrijk pareltje dat fier overeind staat in de wreckage. De gemeente heeft liever Starbucks op deze plek dan vrolijk gekleurde gebouwen met kunst er op. Mijn hart huilt een beetje als ik op Google plaatjes zie van vrolijk gekleurde straatstenen, die nu vaag en verkleurd zijn. Mijn favoriete gebouw in de straat is Vrankrijk, een super tof knalblauw gebouw met streetart.

Adres: Wijdesteeg & Spuistraat

Amsstreettour15 Amsstreettour16

GO Gallery

Confession: ik ga dus echt zélden een gallery in. Niet omdat ik niet cultureel onderlegd ben (nouja, dat ben ik niet), maar omdat ik het altijd een beetje… tsja.. intimiderend vindt. Zo’n lege strakke ruimte inlopen, waar iemand met een rechthoekig brilletje en een coltrui je aan zit te kijken met een blik van “Die heeft geen geld om hier iets te kopen” (is ook zo). Ik ga ook niet zomaar door Gucci wandelen, weet je wel. Maar zo voelde ik me dus helemaal niet in GO Gallery. Wát hangt daar een toffe streetart. Street art is echt de focus van de galerij, en ze bieden zelfs het gebruik van hun printer aan voor artiesten zonder geld, zodat ze toch hun kunst kunnen creëren. De eigenaren vertelden zó vol liefde over hun kunst, dat ik bijna mijn portemonnee trok om wat stukken mee naar huis te nemen. Wat jeetje, gaaf hoor!

Adres: Prinsengracht 64

Wil je meer street art locaties in Amsterdam? Ik stelde deze kaart samen met 15 adressen in Amsterdam waar je street art kunt vinden!

Wat vind jij de coolste street art in Amsterdam?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Debby 24 september, 2015 - 09:15

Leuk om overal het verhaal achter te lezen. Wat cool van dat eerste beeld dat iemand het er gewoon neer heeft gezet. En die invaders zie ik echt overal sinds ik ze ken :’D behalve in Centraal Amerika dan. Daar heb ik ze nog niet gezien :P

Plaats een reactie
Dionne 24 september, 2015 - 09:30

Het ziet er altijd heel tof uit!

Plaats een reactie
Fleur Sophia 24 september, 2015 - 09:39

Wauw, heel erg tof! Zo zie je Amsterdam opeens van een andere kant. Lijkt bijna Berlijn, haha!

Plaats een reactie
Roshelle 24 september, 2015 - 10:47

Supertof! Nog nooit zo op gelet, bizar dat het er allemaal te vinden is!

Plaats een reactie
DutchifiedBlog 24 september, 2015 - 11:26

Excellent overview of the street art scene in Amsterdam. I’ve also noted small face masks stuck against the walls in the city centre recently. I’ve spotted two so far. One sad face and one happy face, both very colourful. Has anyone else spotted these?

BTW: I’ve also never been to a coffeeshop. I’m also not cool enough, apparently. Maybe we should venture into the unknown together then?

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2015 - 15:02

Yessss, I love the sound of that plan!

Plaats een reactie
Merel 24 september, 2015 - 16:05

Tof om te zien1 Al vind ik nog steeds dat er veel te weinig street-art is in Amsterdam. Er zijn zooooveel muren die erom schreeuwen!
Mijn favoriete mural is er eentje bij station Muiderpoort, van een Braziliaanse artiest. Echt heel groot en mooi en kleurrijk!

Plaats een reactie
Explorista 26 september, 2015 - 15:03

Jaaa, wat mij betreft mag de wereld één grote kleurplaat zijn.

Plaats een reactie
Marloes | Budgetproof.nl 25 september, 2015 - 20:22

Superleuk! Ik zag de foto’s al langskomen op Twitter, tof. Ik kom elke dag in Amsterdam, maar deze streetart komt me geenszins bekend voor. Leuk om meer van te zien :D.

Plaats een reactie
Eva - eighty7 26 september, 2015 - 11:32

Gaaf! Ik hou altijd mijn ogen open; street-art spotten vind ik een van de leukste dingen om te doen in een stad.

Plaats een reactie
Karlijn 26 september, 2015 - 19:43

In de Spuistraat zijn vrolijke muren! Maar vind inderdaad wel jammer dat er vaak hekken om heen staan of dat het er zo vervallen uit ziet.

Plaats een reactie
Jessica 27 september, 2015 - 19:30

Oh die gallery klinkt wel heel tof! Ik vind street art geweldig. Momenteel ben ik in Colombia en in bijna iedere grote stad is zoooo veel mooie graffiti art te vinden, heel gaaf!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter