Inhoudsopgave
Jaisalmer was één van de stops waar ik het meest naar uitkeek op onze tour door Rajasthan, want (spoiler alert) het was de plek waar we een kamelentocht door de woestijn gingen maken. Ik ben dol op de woestijn, en hoe magisch klinkt zo’n ervaring? Jaisalmer, de Gouden Stad, is de grootste westelijk gelegen stad van India, het is met de auto minder dan twee uur rijden naar de Pakistaanse grens. Laat me snel mijn Jaisalmer tips delen. Dit zijn de beste bezienswaardigheden in Jaisalmer.
Jaisalmer heeft maar 80.000 inwoners, en steunt voor het grootste deel op toerisme. In de zomermaanden is de stad voor een groot deel verlaten, bij gebrek aan toerisme, en temperaturen die boven die veertig graden oplopen.
1: Jaisalmer Fort
De belangrijkste bezienswaardigheid in Jaisalmer is natuurlijk het Jaisalmer fort. De versterkte stad is volledig bewaard gebleven, als één van de grootste steden ter wereld. Overal waar je loopt in de stad, zul je het fort boven je uit zien torenen. Het fort werd gebouwd in 1156 en nog steeds bewoond. Historisch gezien is het een belangrijke stop op de zijderoute, waardoor er van oudsher veel handel plaatsvond in de stad. Sinds 2013 is de stad een UNESCO-werelderfgoed. Pak ook zeker een zonsondergang mee over het fort.
2: Jain Tempels
Binnenin het fort vind je ook de Jain tempels, een serie van tempels die stammen uit de twaalfde eeuw. Ze behoren tot het jaïnisme, één van de belangrijkste geloofsstromingen in India (hoewel het aantal aanhangers niet zo groot is). De tempels zijn rijkelijk gedecoreerd, wat het een bezoekje waard maakt.
3: Haveli’s
Één van de beste dingen om te doen in Jaisalmer is gewoon lekker rondstruinen, en de prachtige Haveli’s bekijken. Sommige gebouwen met Haveli’s zijn inmiddels musea, anderen zijn restaurants en guesthouses. Hoe dan ook, kijk je je ogen uit als je een rondje loopt door de stad.
4: Gadisar meer
Één van de mooiste plekken van Jaisalmer is aan het Gadisar-meer. Dit meer is manmade, oftewel: door mensen aangelegd. Het ligt slechts een kilometer van het Jaisalmer fort vandaan. Het meer stamt in ieder geval uit 1367 toen het door Maharawal Garsi versterkt werd. Dit was de perfecte plek voor de kamelenkaravaan om te verblijven; dichtbij het fort, maar wel met een eigen water om uit te drinken. In het meer spot je ook een paar platforms, waar de koning zat tijdens bijvoorbeeld evenementen.
5: Bada Bagh
Hier zijn we zelf niet naartoe geweest, maar het is wel een populaire plek om te bezoeken: Bada Bagh. De naam betekent letterlijk ‘grote tuin’, maar als je nu een groene tuin verwacht dan kom je bedrogen uit. Dan ben je trouwens ook een beetje gek, want kijk om je heen: alles is woestijn. Dit is de plek waar de voormalige koninklijke familie van Jaisalmer hun overleden familieleden herdachten met memorials. We zijn er wel langsgereden en het zag er fascinerend uit. (Maar wij waren even tempel-moe ;-))
6: Kamelensafari
De ultieme reden om naar Jaisalmer te gaan is natuurlijk een kamelensafari. Bij ons was het een excursie in onze rondreis, dus waar wij precies een kamelensafari gedaan hebben weet ik eigenlijk niet. Maar wel dat het absoluut fantastisch was. Ik vond het stiekem best wel een beetje spannend om op een kameel te zitten, want die dingen zijn GROOT en ook nog eens chagrijnig.
Maar wat een ervaring: de duinen waren vrijwel compleet verlaten, en pas toen we bij een pauze-plek kwamen tijdens onze tocht kwamen we andere mensen tegen. Misschien twintig in totaal. Het was zó rustig, en prachtig en hemels. De ondergaande zon die de lucht in allerlei kleuren schilderde, de glooiende duinen, alleen het geluid van een paar grazende kamelen met rinkelende belletjes. Perfect gewoon. Er zijn trouwens een miljard bedrijven die kamelensafari’s aanbieden, dus je zult er vast wel eentje vinden.
2 reacties
Oooooooh die kamelensafari! Wat geweldig!! Dat wil ik sowieso ook eens doen!
Ik vond het best een beetje spannend haha, zo hoog op een kameel. Maar jeetje, die ondergaande zon maakte dat helemaal goed!