; Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Trogir2 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Soms heb je bestemmingen waar je eigenlijk per ongeluk terecht komt, en die je vervolgens verrassen. Trogir was er zo een: we zouden eigenlijk in Split verblijven, maar omdat de hotelkamers daar waanzinnig duur waren, moesten we uitwijken naar Trogir. En dat was een avontuur vol hoogte- en dieptepunten. Het hoogtepunt was Trogir (en de omgeving), het dieptepunt was dat de wegen rondom Trogir het verkeer niet aankunnen, en alles dus opstropt, en je er rustig een uur over doet om van het schiereiland te komen (dat grenst aan Trogir). 

Maar dat neemt niet weg dat we er nog steeds een heerlijke ochtend hebben beleefd.

Op een maandagochtend rolden we met onze auto in de file naar beneden van het schiereiland af (pro tip: maandagochtend is wisselochtend bij accomodaties en dus super druk op de wegen in het hoogseizoen). We parkeerden de auto bij de jachthaven, en liepen de rest van het stukje naar het oude centrum.

Trogir3 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir7 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Eenmaal daar aangekomen viel me meteen op hoe scháttig en mooi Trogir is. Het deed me ontzettend Venetiaans aan (wat voor mij iets goeds is: ik vind Venetië prachtig). Trogir is klein, en een doolhof van kleine priegelstraatjes, steegjes, en pleintjes, waarbij je alsmaar in een cirkeltje kunt lopen als je niet oplet. Een perfect dorpje om te verdwalen, en te ontsnappen aan de warme zonnestralen.

Trogir is alsof je loopt in een monument, en dat klopt ook wel een beetje, want het is het best bewaarde romaans-gotische complex in Centraal Europa. Het historische centrum, dat een bewaard kasteel met toren, en verschillende woningen en paleizen omvat (omgeven door een stadsmuur), staat sinds 1997 op de Unesco werelderfgoedlijst.

Dat het allemaal wat Venetiaans aandoet is niet gek. De stad werd weliswaar rond 300 voor Christus door de Grieken gestart, maar tussen ruwweg 1400 en 1800 maakten de Venetianen de dienst uit, en veel bouwwerken stammen dan ook uit die rijke periode.

Trogir1 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir4 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir5 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Na een uurtje ronddwalen door de stad, en langs de haven, heb je het wel gezien. Je kunt natuurlijk het fort en de kerk bezoeken, maar aangezien wij op een budget waren, besloten we dat geld liever uit te geven aan een lekkere pizza op het terras (als lunch). En OMG. In Trogir heb ik één van de lekkerste pizza’s uit mijn leven gegeten (en ik heb er echt wel meer dan duizend op in mijn leven). Mocht je er toevallig zijn, ga dan naar Restoran Capo. We bestelden daar het knoflookbrood (met boter die er over heen smelt) en een smeuïge pizza met zeevruchten om te delen. Het water loopt me nu nog in de mond. Alles vers gemaakt, knapperig, nog warm uit te oven….

Trogir6 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir8 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir10 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza) Trogir9 - Een ochtend in Trogir (+ de perfecte pizza)

Anyway. Trogir is dus prachtig, en vooral in het laagseizoen (als er iets minder verkeer is) echt een dikke aanrader voor een rustig ochtendje struinen door een prachtig historisch dorpje.

Ben jij wel eens in Trogir geweest?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

 1. Leuk om te lezen! Ik ben vorig jaar in Trogir geweest en vond het een gezellige stad met knusse steegjes. Vanaf het fort keek je mooi uit over de zee en de boulevard met mooie palmbomen. Helaas heb ik die overheerlijk uitziende pizza gemist :-) .. !

  | Reageer op deze reactie
 2. Rianne

  Jouw foto’s zijn altijd zo mooi, en dat is stom, want daardoor wil ik overal heen haha! Heeeel lang geleden in Kroatië geweest, maar kan het me amper meer herinneren helaas.

  | Reageer op deze reactie
 3. newsfromNOMADS-Elise

  Wij komen net terug van Malta en ook hier was de pizza echt overal te vinden! Trogir ziet er goed uit, lijkt me een leuke nieuwe bestemming!

  | Reageer op deze reactie
 4. Ziet we tof uit Milou! Je maakt me steeds enthousiaster om de Balkan te ontdekken! Yum, die pizza & dat knoflookbrood!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2022 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring