Droom lekker weg: De ultieme Frankrijk bucketlist

U L T I E M E

Als er één land is waar ik altijd terug kan keren, dan is dat Frankrijk. Er zijn weinig landen in Europa zo divers als Frankrijk. De natuur verandert zienderwijs naar mate je van noord naar zuid, en van oost naar west rijdt, en dan heb je ook nog die heerlijke cultuur, fantastische taal, en goddelijke cuisine! (EN WIJN). Omdat je nooit genoeg inspiratie kunt krijgen, stelde ik in opdracht van France-Voyage de ultieme Frankrijk bucketlist op!

Castle_Le_Lude_2007_02

Kastelen in Loire

De Loire heeft ongeveer 140 kastelen, en als klein meisje sprong ik zo’n beetje uit mijn vel als ik er eentje vanuit het autoraampje voorbij zag komen, tijdens een van de vele vakanties in Frankrijk. Allemaal wilde ik ze bezoeken. En om eerlijk te zijn is dat nog niet veranderd.

Parijs39

Parijs

Het stond altijd ferm bovenaan mijn lijstje favoriete steden, en hoewel het nu iets harder moet knokken voor zijn plekje (looking at you, Londen), is Parijs óók zo’n zeldzame stad waar ik altijd naar terug kan keren. Het is de perfecte stad voor het ‘ultieme niksdoen’, oftewel: struinen langs de Seine, onderweg van het ene bakkerijtje naar het volgende cafeetje. Ook hoog op mijn wensenlijst? Een balletvoorstelling bijwonen in het Opera-gebouw.

Avignon,_Palais_des_Papes_by_JM_Rosier

Avignon

‘Sûr le pont d’Avignon, on y danse, on y danse’. Jawel, bij het horen van dit liedje krijg ik heftige flashbacks naar alle jaren franse les die ik gehad heb in mijn leven (meer dan de helft van mijn leven!). Geen idee had ik natuurlijk waar het over ging. Maar Avignon is een stad die ik een paar jaar geleden bezocht, en die om een of andere onduidelijke reden niet om meer lijstjes staat. Want wat is deze stad móói. Kijk hier boven dan… dat is toch echte Game of Thrones-style?

Nice10

Nice

Nice was een stad die me meteen beviel. Wat een heerlijke relaxte sfeer… dat is nog wel eens ver te vinden in de Côte d’Azur in het hoogseizoen. En wat een mooie stad. De kleurrijke huisjes die de kronkelige straatjes omarmen… de prachtige boulevard.. ik wil er graag nog eens naartoe. Nice staat voor mij gelijk aan vakantiegevoel.

Calanques14

Calanques van Marseille

Overweldigend, zo zou ik de natuur van de Calanques omschrijven. Wat een prachtplekje. Als een wandeling maken waarbij je letterlijk tegen rotsen opklimt, je iets te ver gaat (begrijpelijk), dan kun je ook een boottochtje maken om de calanques vanuit een ander standpunt te zien.

1024px-Etretat_(falaise_d'aval_et_aiguille)

Kliffen van Etretat in Normandië

Om in het thema van duizelingwekkende kliffen te blijven: die van Etretat in Normandië zijn wereldberoemd. De krijtrotsen geven je ongetwijfeld het gevoel heel smal te zijn. Normandië is ongeveer de enige hoek van Frankrijk die ik nog nooit bezocht heb (waarschijnlijk niet zonnig genoeg voor mijn ouders!), maar daar moet snel maar eens verandering in komen!

1024px-Lyon_vue_depuis_fourviere

Lyon

Lyon was voor mij een grote verassing, toen ik het twee jaar terug als tussenstop aandeed. Ik wist dat ik er al eens geweest was, en dat het een mooie stad was, maar daar kon ik me weinig meer van herinneren. Dus toen ik er met Meneer was, en op het indrukwekkende plein het stadscentrum stond, viel ik wel even stil. Ik zou heel graag nog eens een weekendje gaan, en de stad echt ontdekken.

1024px-Plateau_de_valensole1

Lavendelvelden in Provence

Soms heb je van die herinneringen waarvan je niet helemaal weet of ze nu echt gebeurd zijn, of dat je ze verzonnen hebt. Maar ik kan me nog vaag herinneren, dat ik naast een auto stond, geparkeerd langs de weg, en om me heen lange velden paarse bloemen. En wat vond ik ze stínken als kind. Dat zit nu natuurlijk wel anders. Ik zou héél graag de lavendelvelden nog eens in het echt zien, wat een plaatje!

800px-Palais_de_l'Isle_Annecy_Haute-Savoie

Annecy

Nóg zo’n hoek waar ik niet echt geweest ben omdat mijn ouders het niet exotisch genoeg vonden. Maar KIJK dan wat een plaatje. Ik ben inmiddels erg gecharmeerd van deze half-Duitse bouwstijl en zie mezelf al helemaal door de oude straatjes struinen. En op een of andere manier is er altijd een glas wijn betrokken bij al mijn fantasieën. Bijzonder, non?

1024px-Place_de_la_Bourse,_Bordeaux,_France

Wijn in Bordeaux

Ik verveelde me stierlijk. Mijn billen op crèmekleurige leren stoelen, in een glazend zwarte auto. Over kringelweggetjes reden we door een landgoed, en ergens onder me zag ik meters wijngaarden voorbij kruipen. Waar als kind de bezoekjes aan wijnhuizen een noodzakelijk kwaad waren (voor mijn vaders bedrijf), zou het nu een welkom tijdsverdrijf zijn. En wat ziet Bordeaux er prachtig uit!

1200px-MassifMontBlanc7438

Franse Alpen

De Zwitserse Alpen ken ik op mijn duimpje na ongeveer honderdmiljoen skivakanties. Zelfs de Oostenrijkse Alpen heb ik bezocht. Maar ik kan me niet herinneren ooit in de Franse Alpen te zijn geweest. Om te skiën, of zelfs maar in de zomer. En dat is erg onterecht, gezien de foto hierboven.

Gorges_Du_Verdon

Gorges du Verdon

Zie je die gele stipjes daar beneden, in het water? Ja, dat was ik zo’n vier jaar geleden. De vakantie was in vrijwel alle vormen een beetje een mislukking (een botsing en een dikke voedselvergiftiging later), maar wat me bijgebleven is (naast het pokeren met macaroni als fiches) de prachtige natuur. Want wát een indrukwekkende natuur, met ruwe rotsen en diepe kloven!

Meer weten over de mooiste regio’s van Frankrijk? Kijk dan eens op France-Voyage.com/nl/

Dit is een advertorial. Ik ga alleen samenwerkingen aan met bedrijven als ik volledig eerlijk en vanuit mijn eigen perspectief mag schrijven. Ik schrijf alleen over bedrijven waar ik achter sta. Een hartelijke dank aan France-Voyage voor het ondersteunen van mijn website.
Bron foto’s: Manfred Heyde, Jan Marc Rosier, Ymaup, Patrick Giraud, Jddmano, Sergio, Xellery, Gnomefilliere, Markos90

11 comments

 1. Marloes ❤ Budgetproof.nl

  Ik wil per direct afreizen naar de lavendelvelden en nooit meer terug komen. Ofzo. Van zoveel lavendel moet je wel ultiem relaxed worden ;).

  Ohhh en macaroni als fiches, hahaha.

  Beantwoorden

 2. Henrieke

  ahh, die eerste is gelijk raak. Kastelen waren mijn lievelings tijdens vakanties in Frankrijk. Normandië heb ik ook alleen maar goede herinneringen aan, de WOII dingen hebben veel indruk gemaakt toen. Ik ben al jaren niet meer in Frankrijk geweest, jammer eigenlijk!

  Beantwoorden

 3. Veerlez

  Woooow deze post ga ik zeker bewaren! Nu wil ik zeker naar Nice op korte termijn, eens kijken of ik dat kan realiseren <3

  Beantwoorden

 4. Sophie

  Ik heb zo’n behoefte aan een Frankrijk-rondreis! Maar telkens denk ik weer: “Ik kan Frankrijk later nog ontdekken – nu is het moment om juist naar verre landen te gaan.” En nu zie je: Frankrijk is mijn lievelingsland terwijl ik bijna niets op deze fantastische bucketlist heb gezien.

  Beantwoorden

 5. Carlijn

  Mijn conclusie na het lezen van dit artikel: Ik heb al heel veel mooie plekken in Frankrijk gezien (bijna de helft van wat jij beschrijft). En die foto van Avignon was echt gek om ineens te zien. Dat is echt pre-cies de puzzel waar ik nu mee bezig ben.

  Beantwoorden

 6. Petra

  Haha, ik heb alleen Parijs af kunnen strepen… Een land om nog eens (vaker) naar terug te gaan in ieder geval!

  Beantwoorden

 7. Bianca

  Ja frankrijk is fantastisch! bordeaux, Lille, Parijs,Normandië, Champgne-Ardennen heb ik afgestreept. Nu de lavendelvelden nog, de kustplaatsen, de Alphen (zonder sneeuw) en de rest van La Douce France

  Beantwoorden

 8. Jessica

  Oeeewh romantische wandelingen door de lavendelvelden! Alhoewel… mijn vriend is volgens mij allergisch voor lavendel (of heeft er in ieder geval een gigantische afkeer tegen). Als ik ook maar een zeepje gebruik waar een lavendelgeur aan zit wordt hij al gek.. :’) Dan maar naar de prachtige Gorges du Verdon samen bezoeken!

  Beantwoorden

 9. Naomi in Wonderland

  Ik was een lijstje aan het bijhouden van de leukste plaatsen uit deze post maar ik wil echt bijna elke stad bezoeken! Echt super tof

  Beantwoorden

 10. Ester

  Ja, Lyon! Al ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik er gestudeerd heb, maar dit is echt een onderschatte stad van Frankrijk.Al vinden de Lyonezen dat prima – zij zien liever dat de toeristen in Parijs blijven ;-) De culinaire hoofdstad van Frankrijk, een grote stad waar veel te doen is maar het voelt anders dan de grootte van Parijs. Lyon is fijn!

  Beantwoorden

 11. Marcella

  Ik was vorig jaar voor ’t eerst ‘echt’ in Frankrijk. We waren een week in Normandië en eerder kwam ik alleen twee keer in Parijs. Maar als ik jouw foto’s móet ik echt terug! Eigenlijk alle plekken uit jouw blog staan op mijn wishlist. De Gorges ontdekte ik pas recent. Prachtig!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *