Wat te doen in Mechelen: de leukste tips en bezienswaardigheden

door Marilyne

Tussen Antwerpen en Brussel in ligt de stad Mechelen. Met zo’n 86.000 inwoners is het de vijfde grootste stad van Vlaanderen, maar de stad is nog steeds vrij klein, wat ook een deel van haar charme is. Mechelen barst in de zomer van de leuke activiteiten om te doen. Er komen steeds meer toffe hotspots in de stad, er zijn verschillende zomerbars, … Het Mechelse stadscentrum kan trouwens met zijn 1.5 km doorsnede perfect te voet gedaan worden! Kortom: De ideale bestemming wanneer je er een weekendje tussenuit wilt.


Hoe kom je in Mechelen?

Mechelen met de auto

Mechelen ligt in het centrum van Vlaanderen, tussen Antwerpen en Brussel. Dit maakt de stad, gelegen langs de E19, heel makkelijk bereikbaar. Vanuit Nederland rijd je het best via Antwerpen en ben je nog geen halfuur later op je bestemming. In het artikel dat ik schreef over Antwerpen heb ik uitgebreid beschreven hoe je hier komt. Check de uitleg hier! Het stadscentrum is autoluw tussen 11u en 18u, waardoor het er aangenaam is om rond te wandelen. Gelukkig zijn er zes grote ondergrondse parkings langs de rand die altijd bereikbaar zijn. Ook bovengronds zijn er overal parkeermogelijkheden die meestal nog een stuk goedkoper zijn als de ondergrondse parkeergarages. Meer info vind je hier (bovengronds) en hier (boven- en ondergronds)

Mechelen met de trein

Door de centrale ligging is Mechelen perfect van overal bereikbaar met de trein. Vanuit Breda kun je de Intercity Direct pakken richting Brussel Zuid, die stopt in Mechelen. In de stad zijn twee stations: Mechelen en Mechelen-Nekkerspoel. Ze bevinden zich allebei op wandelafstand (10 a 15 minuten lopen) van het centrum, maar keep in mind dat Nekkerspoel een kleiner station is waar niet alle treinen stoppen.

Mechelen met de bus

Hoewel het van station Mechelen naar de Grote Markt maar een kwartiertje wandelen is, rijdt er ook een centrumpendel (bus nr. 1) tussen beide locaties. De Centrumpendel vertrekt op perron 11. Om terug richting station te gaan, neem je best de bus terug op de Schoenmarkt of Veemarkt.

Mechelen8

Bezienswaardigheden in Mechelen

Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren, hét symbool van Mechelen, bevindt zich vlak naast de Grote Markt en het is echt een must om deze te beklimmen. Je stopt onderweg in zes torenkamer waar er meer uitleg wordt gegeven over de geschiedenis van de toren. Voor kinderen wordt er op de verschillende verdiepen een zoektocht voorzien, dus ook zij zullen zeker aan hun trekken komen. Als beloning vind je bovenaan op 97 meter hoogte een skywalk die je een fantastisch uitzicht over de stad biedt.

Adres: Onder-Den-Toren 12, 2800 Mechelen, België

Openingstijden: Alle dagen van 13u tot 18u, zaterdag van 10u tot 18u (laatste toegang om 17u  – toegang elke 20 minuten).

Entreeprijs:

Volwassene € 8
Kinderen en jongeren tot 27 jaar € 3

Boottochtje op de binnendijle

Je vaart rustig door het mooie centrum van de stad terwijl je meer te weten over de Mechelse geschiedenis en bezienswaardigheden langs de oever. Bezoek je eerst de Sint-Romboutstoren of het Speelgoedmuseum? Dan krijg je korting op de boottocht op vertoon van je toegangsticket! Je kan het boottochtje ook combineren met een leuke wandelzoektocht door de stad óf met het centrum eerst met een step te verkennen. Meer informatie vind je hier.

SUP

Verken Mechelen vanop een sup-board! Je krijgt een korte uitleg en kan daarna met of zonder begeleiding al peddelend de binnenstad verkennen. Zelfs je hond mag mee op het board, hoe leuk is dat?! Meer informatie vind je hier.

Het Groot Begijnhof

Het Mechelse Groot Begijnhoof is UNESCO werelderfgoed. Het is uniek doordat het zich midden in de binnenstad bevindt. Lang geleden werd het oude begijnhof buiten de stadsmuren vernield. De begijnen trokken naar het centrum. Ze kochten leegstaande panden op en bouwden nieuwe woningen. De kleine straatjes zijn erg gezellig om eens doorheen te wandelen.

Adres: Nonnenstraat 13, 2800 Mechelen, België

Het Paleis van Margareta van Oostenrijk

Het Hof van Savoye, het eerste renaissancegebouw van de Nederlanden, was ooit het woonpaleis van Margareta van Oostenrijk, toen landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden. Tegenwoordig bevindt de Rechtbank van Eerste Aanleg zich hier, maar de tuin van het gebouw is open voor bezoekers.

Adres: Keizerstraat 20, 2800 Mechelen, België

Acht historische kerken

Naast de Sint-Romboutskathedraal zijn er nog zeven andere historische kerken die je in Mechelen kan bezoeken.  De Begijnhofkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk (14e en 15e eeuw), de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek, de Sint-Janskerk, de Sint-Katelijnekerk en de Sint-Pieter-en-Paulkerk. Lees hier meer over de mooie Mechelse kerken.

Brouwerij Het Anker

Brouwerij Het Anker stamt uit 1471 en is daarmee een van de oudste brouwerijen in België en bekend vanwege het Gouden Carolusbier. Tot op de dag van vandaag worden de speciaalbieren Gouden Carolus Classic (bekroond als een van de zeven beste bieren van de wereld!) Gouden Carolus Tripel hier gebrouwen. Er worden wekelijks vaste rondleidingen georganiseerd, maar de plaatsen zijn beperkt, dus als je interesse hebt, reserveer je best op voorhand.

Adres: Guido Gezellelaan 49, 2800 Mechelen, België

Dijlepad

Het Dijlepad is een echte meerwaarde van Mechelen, zeker in de zomer. Een wandelingetje langst het water dwars door het stadscentrum terwijl je geniet van de zon, kan het beter? Het pad loopt langs de Dijle, tussen de Haverwerf en de Kruidtuin.

Historische stadswandeling

Tip: Tot eind oktober kan je in het weekend en op feestdagen aansluiten bij een begeleide, twee uur durende historische stadswandeling. In de zomervakantie kan dit zelfs dagelijks! De gids leidt je langs tal van historische gebouwen door het 16e eeuwse Mechelen. De wandeling vertrekt bij Visit Mechelen. Hier kan je trouwens ook terecht met al je (toeristische) vragen.

Adres: Hallestraat 2-4-6. Vlak naast de Grote Markt.

Mechelen6

De leukste musea in Mechelen

Hof van Busleyden

Het Hof van Busleyden is een renaissance stadspaleis gelegen in het centrum van Mechelen. Het museum is na een lange renovatie weer geopend voor bezoekers sinds 17 juni 2018 en is écht de moeite waard. Het laat mensen de renaissance van de 15e en 16e eeuw en de Bourgondische geschiedenis herbeleven. Het museum blikt door middel van een altijd wisselende collectie en verschillende tentoonstellingen terug op de geschiedenis van Mechelen én kijkt vooruit naar de toekomst.

Adres: Frederik de Merodestraat 65, 2800 Mechelen, België

Openingstijden: Maandag, Dinsdag, Vrijdag t/m Zondag: 10u – 17u. Woensdag: gesloten. Donderdag: 10u -22u.

Ticketprijzen: 

11 EUR  Individueel                            
9 EUR    Mechelaars, 65 +
7 EUR    Mensen met een beperking
5 EUR    Jongeren 13 – 26 jaar

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin was een plek van waaruit duizenden Joden en zigeuners weggevoerd werden naar concentratiekampen. Het museum is ook een gedenkteken en documentatiecentrum en gaat over de Holocaust en mensenrechten. Er wordt chronologisch ingegaan op het naziregime en de vervolging. Door middel van foto’s, dossiers en interviews wordt de geschiedenis heel realistisch weergegeven. De tentoonstelling opent echt je ogen door het aanhalen van drie belangrijke thema’s: Massa en migratie; angst en discriminatie; en dood en uitroeiing. Vrolijk is het niet, maar het is wel echt een keer de moeite. In de oude kazerne vind je ook een gedenkteken terug dat door middel van foto’s talloze onschuldige mensen in beeld brengt. Verhalen van getuigen die de deportatie vanuit Mechelen overleefden, waren ondergedoken of in het verzet werkzaam waren, vormen de rode draad tijdens je bezoek.

Adres: Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen, België

Openingstijden: Maandag/Dinsdag/Donderdag/Vrijdag: 09:00 – 17:00. Zaterdag & Zondag: 09:30 – 17:00. Gesloten op woensdagen.

Entreeprijs: €10 voor volwassenen, €4 jongeren tussen 10 en 21 jaar. 

Het Speelgoedmuseum

Met een van de meest uitgebreide speelgoedcollecties van Europa, is het Mechelse Speelgoedmuseum leuk voor jong en oud. De collectie is uniek en er wordt speelgoed van vroeger en nu, en van over de hele wereld tentoongesteld. Je bezoek wordt nog leuker door het feit dat je er bijvoorbeeld traditionele spelletjes kan spelen en de Slag bij Waterloo herbeleven.

Adres: Nekkerspoelstraat 21, 2800 Mechelen, België

Openingstijden: Open van dinsdag tot en met zondag van 10 u tot 17 u. Gesloten op maandagen.

Entreeprijzen: Volwassenen (€9,80), Kinderen 3-12 jaar (€7,30), 65+ (€8,80).

Mechelen5

De tofste hotspots in Mechelen

Ondanks dat de stad niet zo groot is, vind je er wel voor ieder wat wils. Er zijn tal van leuke koffiezaakjes, concept stores, leuke restaurants en zowel kleine boetiekjes als bekende merken. Op de main winkelstraat de Bruul vind je de bekendere winkels, maar ook de IJzerenleen, de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de verschillende zijstraatjes zijn zeker de moeite waard.

Noen

Noen is een ontbijt- en lunchbar met een zeer instagrammable interieur. Je kan er terecht voor salades, soep, toasts en een uitgebreide ontbijtkaart. Ze hebben naast goede koffie home made iced tea ook zelfgemaakt ijs en milkshakes. Yum!
Adres: Leermarkt 24

Sister Bean

Sister Bean begon ooit klein, maar is uitgegroeid tot een begrip op de Mechelse Vismarkt. Het concept staat voor ‘homemade food and great coffee’. Ze waren een van de eerste ‘hippe’ zaken in de stad. Hier moet je zijn voor een goed ontbijt, een lekker lunch of gewoon een stuk taart met een cappuccino.
Adres: Vismarkt 26

Il Cardinale

Bij Il Cardinale moet je zijn voor de beste burgers in Mechelen en omstreken. Bestel een van de originele burgers op de kaart of stel er zelf één samen. Die burgers hebben trouwens allemaal een fantastische naam. The Godfather, anyone? Bij mooi weer kan je op het terras vlak onder de Sint-Romboutstoren zitten. Hun motto? ‘Thank God for burgers’. Dat kan ik alleen maar beamen! De vegetariërs onder ons kunnen hier van een portobello- of hazelnootburger genieten.
Adres: Sint-Romboutskerkhof 1

Kaffee-ine

De koffiebars rijzen als paddenstoelen uit de grond de laatste tijd, maar Kaffee-ine bestaat al een stuk langer. Met een lange tafel, stoelen en een bank aan de straatkant is dit de ideale plek om even uit te rusten van al dat winkelen en te genieten van een drankje.
Adres: Onze-Lieve-Vrouwestraat 6

Foom

Foom is een klein, gezellig zaakje onder de Sint-Romboutstoren dat ontbijt, lunch en brunch aanbiedt. Hun gebak is heerlijk, dus als je tijd hebt is het zeker de moeite waard om een High Tea te reserveren.
Adres: Sint-Katelijnestraat 2

Bokes & Co

Nóg een originele ontbijt- en lunchspot. Bij Bokes & Co kan je terecht voor origineel belegde ‘bokes’ (oftewel boterhammen). Hun brood is super lekker, maar ze bieden ook salades, croques en panini’s aan.
Adres: Korenmarkt 53

Lily

Lily is de afgelopen jaren een bekend concept geworden in Mechelen. De prachtig ingerichte winkel met minder bekende merken heeft ook een webshop en is erg actief op social media. Voor kwalitatieve en betaalbare stuks die niet iedereen in zijn kast heeft hangen, moet je hier zijn!
Adres: Onze-Lieve-Vrouwestraat 120

Pintxos

Het concept van Pintxos is gebaseerd op de Spaanse gewoonte om je eten te delen. Het restaurant is echt een aanrader voor wie graag tapas eet! Het interieur is leuk, de wijn is lekker en de gerechtjes zijn divers en origineel.
Adres: Nauwstraat 10

De Zondvloed

De Zondvloed is een grote boekenwinkel en koffiebar in één. De zaak bevindt zich in een heel mooi pand en je kan er terecht voor nieuwe – én tweedehands boeken. Drink wat op de bovenverdieping terwijl je door je nieuwe aanwinsten bladert.
Adres: Onze-Lieve-Vrouwestraat 70

Funky Jungle

Restaurant Funky Jungle ziet er misschien niet heel fancy uit, maar het eten is er fantastisch en de prijzen zijn laag. Je kan er terecht voor gezonde, vegetarische gerechten, smoothies en cocktails, toasts, salades en desserts. De tacosalade en de gyros zijn to die for.
Adres: Onder-den-Toren 7

Bar Botanica

Last but not least: Bar botanica is een vegan ontbijt- en lunchadresje (zoals je ziet zijn er hippe ontbijt en lunchplekjes in overvloed in Mechelen!). Ontbijt met chia pudding en American pancakes of lunch met springrolls.
Adres: Frederik de Merodestraat 3

Andere niet te missen hotspots

  • De winkel Supergoods verkoopt eco- en groene kleding, meubels en decoratie.
    Adres: Onze-Lieve-Vrouwestraat 116.
  • Kabas is de eerste verpakkingsvrije kruidenier in de stad. Het concept staat voor biologische, lokale, verpakkingsvrije (duh) en kwalitatieve producten. Adres: Keizerstraat 17.
  • Wijnliefhebbers opgelet! Rep u naar Unwined. Combineer een van de meer dan honderd wijnen met verse tapas, gebak of kaas. Adres: Steenweg 22.
  • Bar Marie ligt vlak aan het station en is ideaal voor een gezonde lunch in een originele setting. Adres: Stationsstraat 55.
  • My Ex Boyfriend is een vintage interieurzaak die niet te missen is voor interieur – en decoratieliefhebbers. Adres: Guldenstraat 21.

Tip: Als je met de auto bent, kan je gratis parkeren op het Douaneplein en een gratis shoppingshuttle nemen tot in het centrum. Of je gaat een twintigtal minuten te voet, dat kan natuurlijk ook. Elke zaterdag van 9u tot 19u en op koopzondagen van 11u tot 19u, rijd je met minibusjes gratis tot het centrum en terug. De exacte route van de shoppingshuttle vind je hier.

Mechelen4

Hotels in Mechelen

  • Hotel VixX is een designhotel dat pal in het stadscentrum ligt, op een steenworp van de grote Markt en de winkelstraten, en op amper tien minuten wandelen van station Nekkerspoel. Het ontbijt is er top en kan eventueel op de kamer geserveerd worden, de suites zijn ruim en het interieur is mooi. Psst. Keep in mind dat ik zonet tal van leuke ontbijtplekjes genoemd heb, dus eigenlijk is dat ontbijt niet nodig. ????  Check de huidige prijzen hier.
  • Het Martin’s Patershof situeert zich in een voormalige kerk in het stadscentrum. Het interieur is erg mooi, originele elementen werden gecombineerd met modern design. Je kan een kamer met of zonder (erg goed) ontbijtbuffet boeken. Check de huidige prijzen hier. 
  • Hotel Brouwerij Het Anker is onderdeel van de 15e eeuwse brouwerij waar ik het daarnet al over had. Het hotel ligt op ongeveer tien minuten wandelen van de Grote Markt en vlakbij de snelweg E19. Combineer je verblijf met een bezoekje aan de brouwerij! Check de huidige prijzen hier.

Mechelen7

Het is wel duidelijk dat Mechelen de perfecte stad is voor een korte stedentrip! Wat is jouw beste tip voor Mechelen?

Met dank aan mijn stagiaire Marilyne (een Mechelse local!) voor al deze geweldige tips!

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Florence 27 augustus, 2018 - 14:05

Ik studeer in Mechelen dus was best wel verrast om jouw stuk hier te lezen ;)

Plaats een reactie
Explorista 29 augustus, 2018 - 11:51

Leuk! Hoe bevalt Mechelen om te studeren?

Plaats een reactie

Laat een reactie achter