60 manieren om geld te sparen om vaker te reizen

door Marilyne

Mensen met wanderlust opgelet: is “geen geld” één van de redenen die je tegenhoudt om vaker te reizen? Stress no more. Dit artikel wordt je bijbel. Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik mijn reizen en levensstijl allemaal bekostig, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van prioriteiten stellen en focussen op je doel. Reizen is mijn doel, en daar bouw ik mijn leven omheen. In dit artikel geef ik je mijn beste tips om geld te sparen en te verdienen voor je op reis vertrekt, en om geld te besparen bij het boeken van je reis en óp reis. Zodat jij vaker, langer én leuker op reis kunt. Enjoy!

Before we start: Begin met het aanmaken van een spaarrekening voor je reisgeld. Hierop zet je natuurlijk je vakantiegeld (als je dat ontvangt), maar ook het geld dat je (be)spaart voor reizen. Ik zit zelf bij ING en kan mijn spaarrekening een naam geven. Wel zo leuk om je spaarrekening te noemen naar je volgende bestemming :-).

GELD BESPAREN VOOR JE OP REIS VERTREKT

Geld sparen voor reizen lijkt misschien lastig, maar de makkelijkste manier om dit te doen om je levensstijl aan te passen zodat je geld kunt besparen. Het bespaarde geld kun je vervolgens elke maand sparen. Maak reizen een prioriteit in je leven, en pas je levensstijl aan. Adventure awaits!

 • Track je uitgaven met behulp van een app (‘Mint’ is populair), hou ze bij in een Excel-bestand of schrijf ze gewoon allemaal op in een boekje. Hou dit minimaal een hele maand vol. Het is belangrijk om te weten waar je geld naartoe gaat en wat alle onnodige uitgaven zijn (en dat zijn er hoogstwaarschijnlijk veel) om te weten waar je op kunt besparen. Het is vaak verrassend (en confronterend) hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent aan buitenshuis lunchen en Starbucks. Zorg ervoor dat je álle uitgaven bijhoudt, want ook kleine bedragen lopen op.
 • Onderscheid je ‘wants’ van je ‘needs’. Moet je echt naar die dure kapper en is er geen goedkopere optie? Zijn die gelnagels, wimperextenstions en die overpriced koffies echt nodig? Deel alles van je eerder gemaakte ‘uitgavenlijstje’ op in twee kolommen, de “wants” en “needs”. Het bedrag van de “wants” kolom kan je in theorie elke maand sparen. Je moet voor jezelf uitmaken of je aan bepaalde dingen toch geld wilt blijven uitgeven en hoeveel dan (helemaal geen extraatjes of sociaal leven is op lange termijn natuurlijk niet vol te houden).
 • Stel vervolgens een wekelijks of maandelijks budget op voor je maandelijkse lasten en extra’s en geef verder geen geld uit aan dingen die niet strikt binnen je budget vallen. Als je een avond uit gaat met vrienden, bepaal dan vooraf hoeveel geld je daar aan uit ‘mag’ geven. Neem dat bedrag in cash mee en laat je kaart thuis. Als je jezelf niet vertrouwt, kan je het weekbudget bijvoorbeeld op maandag pinnen en daar moet je het dan de rest van de week mee doen. Door voor elke categorie (huur, boodschappen, kleding) een apart budget op te stellen, zul je je er makkelijker aan houden. Je mag niet lenen van andere ‘potjes’, je moet gewoon creatief worden en werken met wat je hebt :-).
 • Spaar je voor een specifieke reis? Stel een budget op voor die reis. Ga je backpacken en in hostels slapen of wil je toch iets meer comfort? Maak een schatting van de totaalprijs van je reis (vluchten, accommodatie, vervoer, activiteiten, eten,…). Mijn budget artikelen kunnen je hiermee op weg helpen. Als je voor langere tijd gaat reizen, is €1500 per maand (50 euro per dag) een mooi gemiddelde. Dat kan natuurlijk goedkoper (backpacken in Azië) of duurder (rondreizen in Noord-Amerika), maar het is op zijn minst een richtlijn. Deel vervolgens je reisbudget door het aantal maanden dat je nog hebt voor budget, en dan weet je precies hoeveel je per maand moet sparen. Nu weet je precies hoeveel ruimte je nog hebt voor die “extraatjes” die je niet op wilt geven ;-)
 • Denk bij alles wat je bespaart in ‘reistermen’. €500 is een retourticket naar Azië of Amerika. €200 is een week backpacken in zuidoost-Azië, of een lang weekend overnachten in Europa. €100 euro is je een ticket naar een Europese bestemming voor een citytrip. €50 is een vliegticket binnen Azië. €20 is snorkelen met Manta Rays in Indonesië. Voor €10 kun je cocktails drinken met een prachtige zonsondergang in Azië. En van €5 kun je in Thailand de hele dag eten. Zo wordt sparen veel leuker.

budgetartikel

 • Stel een maandelijkse incasso in zodat je automatisch bijvoorbeeld 10% van je loon op je spaarrekening overmaakt. Je gaat het niet meteen voelen aan je portemonnee, maar die paar procent loopt snel op. Als je kunt leven op 100% van je loon, kun je dat waarschijnlijk ook wel op 90%.
 • Kijk eens goed naar je vaste lasten: kun je voor vertrek een tijdje goedkoper wonen? Denk aan bij familie intrekken, extra kamers op Airbnb verhuren of een roommate zoeken. Of misschien kun je wel een goedkoper appartement/huis vinden dat verder uit het centrum ligt. Kun je switchen van energie-aanbieder? Die honderd euro die je per jaar kunt besparen is toch weer een ticket voor een Europese citytrip. Makkelijk verdiend.
 • Dagelijks gaan lunchen met je collega’s en regelmatig sushi bestellen kost bakken met geld, dus kook zoveel mogelijk thuis. Bespaar vervolgens op je boodschappen door te “meal preppen” en minder vlees te eten. Ga naar goedkope supermarkten, plan je maaltijden, en maak gebruik van aanbiedingen.
 • Zeg onnodige abonnementen op. Als je één keer per week naar de sportschool gaat, kan je dat heus wel vervangen door een keer te gaan hardlopen, of gratis workout video’s op Youtube te volgen. Ook Netflix, Spotify, honderden televisiekanalen en wekelijkse tijdschriften zijn niet noodzakelijk. Kun je je Netflix- en Spotify-abbonement niet met iemand delen? Kun je je favoriete programma’s niet online terugkijken? En kun je die tijdschriften niet vervangen door leuke blogs?
 • Stop met steeds dure nieuwe smartphones te nemen en af te betalen. Neem een sim only abonnement gebaseerd op hoeveel data, smsjes en belminuten je nodig denkt te hebben. Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi. Dat heb je tegenwoordig bijna overal.
 • Één van mijn persoonlijke tips: stel elke aankoop zo lang mogelijk uit. Zo vermijd je dat je dingen koopt die je niet écht nodig hebt. Vaak merk ik dat ik na een paar dagen alweer vergeten ben dat ik ECHT HEEL ERG NODIG dat hippe nieuwe gezichtsmasker moest hebben van €50 dat zoveel op Instagram gepromoot wordt.
 • Spreek vaker thuis af. In een restaurant of in een bar afspreken kost een stuk meer dan gezellig thuis een etentje organiseren of een picknick doen in het park.
 • Drink minder alcohol. Stel een ‘droge maand’ in, waarbij je niets drinkt, of groei een ruggengraat en zeg bij sociale evenementen gewoon dat je niet drinkt. Ik drink weinig, en ik krijg er tegenwoordig bijna nooit meer vragen over. Het doet me trouwens echt helemaal niets als mensen dat saai vinden. Ik weet dat ik niet saai ben, dus dat zegt meer over henzelf dan over mij.
 • Bespaar op benzine en het OV door zoveel mogelijk te wandelen en te fietsen. Verkoop je auto als dat kan om nog meer te besparen om benzine, onderhoud, belastingen en verzekeringen.
 • Koop een drinkfles die je altijd meedraagt. Beter voor het milieu, en zo hoef je niet steeds flesjes water of ander drinken te kopen. Dopper drinkflessen zijn gemaakt van gerecycleerd materiaal en klimaatneutraal geproduceerd.
 • Doe een ‘no buy’ month waarin je enkel geld uitgeeft aan je “needs”, zoals vaste kosten en boodschappen.
 • Iets waar ik zelf veel geld aan uit geef? Boeken kopen. Bespaar geld en neem voor €42 per jaar een online bibliotheek abonnement, zodat je eindeloos veel e-books kunt downloaden op je Kindle. Als je normaal gesproken elke maand een nieuw e-book koopt, dan heb je de kosten er al uitgehaald.
 • Goede verzekeringen kosten je eerst wat, maar kunnen je uiteindelijk heel wat ellende (en geld) besparen. Neem een goede reis- en annuleringsverzekering. Vergelijk verschillende opties en kijk wat het best bij jouw situatie past. Het is echt zonde als je al je gespaarde geld kwijtraakt bij het cancelen van je vakantie.

chris-lawton-346402-unsplash

(EXTRA) GELD VERDIENEN VOOR JE OP REIS VERTREKT

Heb je goed naar je uitgaven gekeken en je levensstijl omgegooid om meer te kunnen sparen? Top! Nu gaan we nog wat extra geld verdienen voor je reis!

 • Verkoop spullen die je niet nodig hebt en kleding die je niet meer draagt. Je huis én je portemonnee zullen erop vooruitgaan. Het lijkt misschien niet veel op te leveren, maar zoals we net hebben besproken: elke paar euro is weer een extra ervaring op reis. Ik heb bijna geen spullen meer, en ik kan je vertellen: dat is heerlijk.
 • Vraag geld in plaats van cadeaus voor Kerst en je verjaardag. Minder gezellig, maar werkt goed.
 • Doe extra werk. Werk in het weekend bij in de horeca en/of doe freelance werk naast je vaste baan. In plaats van na je werk op de bank te hangen en te Netflixen, kun je ook elke avond €50 bijverdienen door bijvoorbeeld te schrijven, webdesign, social media, transcriberen, vertalen, of ander virtual assistant werk te doen… Kijk wel even hoe dit zit met belastingen. (Ik reis momenteel fulltime doordat ik online werk!)
 • Doe klusjes voor geld. Je kent vast wel mensen die hulp kunnen gebruiken bij het poetsen, die regelmatig een babysit nodig hebben of die op zoek zijn naar iemand om hun hond uit te laten wanneer zij er niet zijn. Denk ook aan het geven van bijles. Dit kan je (later) eventueel ook op afstand doen via Skype. Bijvoorbeeld een taal, muziekles, of scheikunde/wiskunde.
 • Verhuur je auto via Snapcar. Als hij stilstaat kost hij alleen maar geld. Nog beter is je auto verkopen natuurlijk, dan krijg je ineens een hoop geld, en ben je bovendien niets meer kwijt aan verzekeringen en belastingen.
 • Verhuur een extra kamer via Airbnb. Mogelijk lastiger als je in een vergeten dorp woont, maar in grote steden verdien je zo een paar tientjes per maand door het verhuren van je extra kamer.
 • Ben je een ster op je werk? Nu is een goed moment om een loonsverhoging te vragen. Een nee heb je, een ja kan je krijgen. Kom wel met goede argumenten waarom je dit verdient (“ik wil backpacken en heb geld nodig” is geen goed argument).
 • Creatief aangelegd? Verkoop dingen die je zelf maakt via Etsy. Denk hierbij aan borduurwerkjes, grafische prints, of zo’n grappige verjaardagskaart die ik laatst aan een vriendin gaf.
 • Schrijf een e-book over iets waar jij een expert in bent, en verkoop deze via Bol.com of Amazon.
 • Begin een blog of Youtubekanaal om op langere termijn extra inkomen te verwerven. Hou er wel rekening mee dat je hiermee in het eerste jaar waarschijnlijk niest verdient, dus dit moet je wel doen omdat je echt een passie hebt voor hetgeen waarover je content maakt. Anders hou je het nooit vol :-).

budgetartikelGELD BESPAREN BIJ HET BOEKEN VAN JE REIS

Mooi. We hebben je levensstijl aangepast, je spaart nu maandelijks geld voor je reizen. En je verdient bovendien nog af en toe wat extra geld dat rechtstreeks je reisfonds ingaat. Nu is het tijd om de beste deal van je leven te scoren, zodat je van je gespaarde geld nóg vaker op reis kunt.

 • Wees zo flexibel mogelijk wat betreft de periode, de bestemming, het vertrek- en aankomstpunt, en eventuele tussenstops. Het scheelt allemaal voor het eindbedrag.
 • Als de bestemming je niet heel veel uitmaakt, kan je in Skyscanner ‘overal’ optie gewoon je gewenste periode ingeven en zien wat de goedkoopste vliegtickets zijn, waar dan ook ter wereld.
 • Websites als Skyscanner tonen je enkel rechtstreekse vluchten en codeshare-vluchten met vliegmaatschappijen die met elkaar samenwerken. Kiwi geeft álle opties voor de route die jij af wil leggen, ook van maatschappijen die niet samenwerken. Maar: Als je vlucht vertraging heeft en je mist je overstap, dan kun je een probleem hebben (al hebben ze wel een garantie). Let er op dat er zeker genoeg overstaptijd zit tussen twee vluchten. Kiwi staat je ook toe om verschillende vertrekpunten in te geven, een bepaalde radius in te stellen (als je bijvoorbeeld naar Zuid-Oost Azië wil, maar je weet niet precies waarheen) en een flexibele periode in te stellen.
 • Momondo heeft een ‘trip finder’ optie. Vul je budget en een bepaalde periode in en de website laat je alle verschillende bestemmingen zien die in die periode binnen je budget vallen.
 • Rome to Rio zoekt de beste en goedkoopste manier om je bestemming te bereiken met de bus, de trein, de boot of het vliegtuig, of een combinatie ervan.
 • Vlieg alleen met handbagage. En dat kun je best. Als ik met mijn laptop en camera’s ook twee weken met alleen handbagage wegkan, dan kun jij dat ook. Neem genoeg kleren mee voor een week, en doe na een week ergens de was. Hoef je ook niet meer zo t***lang bij de bagageband te wachten (echt, ik ben wéken van mijn leven kwijt aan wachten bij die stomme bagageband).
 • Boek op tijd! Het is verleidelijk om te wachten met boeken in de hoop dat de prijs van de vliegtickets lager wordt, maar een paar weken voor vertrek gaat die prijs meestal enkel nog omhoog. Bepaal dus voor jezelf hoeveel je wil betalen en wacht niet te lang af. Meestal is een maand of zes van te voren een goede periode om te boeken. Bij hotels geldt hoe vroeger hoe beter.
 • Reis buiten het hoogseizoen. Dat betekent op reis gaan buiten de schoolvakanties, maar ook buiten het hoogseizoen van een bepaalde bestemming. Het regenseizoen leidt in Azië tot lagere prijzen, terwijl het vaak alleen ’s avonds een uurtje regent.
 • Vlieg doordeweeks. Dat is meestal goedkoper dan in het weekend.
 • Als je binnen Europa reist, is de bus nemen vaak de goedkoopste optie.
 • Maak gebruik van de KLM Werelddeal Weken. Zeker voor minder populaire bestemmingen liggen prijzen dan een stuk lager. Vlieg je naar een populaire bestemming met veel concurrentie? Dan kun je beter gewoon direct op bovengenoemde OTA’s boeken.
 • Volg aanbiedingswebsites als Vakantiepiraten, Ticketspy, Travelbird en Weflycheap voor de beste deals.
 • Zelf vond ik het boek Thuisblijven is duurder ook echt leuk. Een aanrader als je meer tips wilt over goedkoop vliegen.

budgetartikelGELD BESPAREN OP REIS

Mooi. Je hebt een lekker zakcentje gespaard voor je reis, een goede deal geboekt, en nu is het moment eindelijk aangebroken: je gaat op reis! Natuurlijk is je reis hét moment om niet op je geld te letten, en het eindelijk uit te geven, maar door een beetje verstandig om te gaan met je reisbudget, kun je vaker en langer genieten. Door het letten op een paar simpele tips & tricks op reis, kun je makkelijk op onnodige uitgaven besparen op reis.

 • Track je uitgaven met de Splitwise app. Dit is vooral handig als je met meerdere mensen reist, en je een makkelijke manier wilt om bij te houden wie wat uitgeeft.
 • Slaap in hostels in plaats van hotels. Als je met een aantal vrienden reist kun je makkelijk een gezamenlijke dorm boeken. Ga je liever naar een hotel? Met het genius programma van Booking.com krijg je 10% korting op je verblijf.
 • Via couchsurfing kan je wereldwijd heel wat betrouwbare hosts vinden die een slaapplaats aanbieden. Het is gratis en locals kunnen je natuurlijk de beste tips geven. Betaal ze terug door ze mee te nemen voor een drankje, of voor ze te koken.
 • Reis ’s nachts met het vliegtuig, de bus of de trein. Je zal misschien niet altijd goed slapen, maar bespaart wel een nacht op accommodatie-kosten.
 • Doe aan huizenruilen via bijvoorbeeld Home Exchange. Of word lid van expat Facebookgroepen waar locals iemand zoeken om op hun huis te passen. Je kunt ook housesitter worden en dan op huisdieren passen terwijl de baasjes zelf op reis zijn.
 • Als je met de auto op reis gaat, vermijd dan tolwegen en rijd binnendoor.
 • In sommige landen kun je wildkamperen. Een goede optie als je geen probleem hebt met in de bosjes plassen ;-).
 • BlaBlaCar brengt mensen die naar dezelfde bestemming moeten samen. Dit carpoolplatform is dé manier om bijvoorbeeld goedkoop een lift naar Parijs te vinden. Tik je bestemming in en je ziet meteen wanneer iemand naar jouw bestemming rijdt en hoeveel het kost om mee te rijden.
 • Ontbijt is op reis de makkelijkste maaltijd om op te besparen. Koop wat fruit op de lokale markt en een bakje yoghurt of wat brood in de supermarkt en you’re good to go. Verder is streetfood dé manier om de lokale keuken te leren kennen: Lekker, goedkoop en snel. Eat where the locals eat!
 • Slow travel is goedkoper en zorgt er voor dat je een plek écht leert kennen in plaats van enkel de trekpleisters te bezoeken en meteen weer verder te reizen. Transport is één van de duurste dingen op reis, dus door minder vaak te verplaatsen, kun je veel geld besparen.
 • Heb je tijd en wil je nog meer geld besparen? Workaway een WWOOF werken wereldwijd samen met mensen die altijd op zoek zijn naar vrijwilligers die voor kost en inwoning willen werken.
 • Doe zoveel mogelijk te voet of gebruik het openbaar vervoer. Taxi’s lijken waarschijnlijk goedkoop, maar die uitgaven lopen toch snel op.
 • Moet je toch een keer een taxi nemen? Neem dan een Uber of Grab in plaats van een lokale taxi. Voor avonturiers is liften natuurlijk de goedkoopste optie.
 • Gebruik geen 4G buiten Europa (binnen Europa kan dat wel). Als je echt data nodig hebt, is het meestal het goedkoopst om voor weinig geld een buitenlandse simkaart te kopen. Zo heb je toch toegang tot Google Maps en social media.
 • In het buitenland moet je vaak transactiekosten betalen als je geld opneemt. Of op zijn minst de kosten van een valutaomrekening. Haal dus beter in één keer een groter bedrag af, dan steeds kleine bedragen.
 • In de meeste steden worden er verschillende free walking tours georganiseerd. Een lokale gids leid je gratis door de stad, dus achteraf een kleine fooi geven is wel zo aardig.
 • Plan je bezoek aan musea of bezienswaardigheden op momenten met een voordelig tarief. Veel steden hebben bijvoorbeeld gratis momenten om musea te bezoeken. Er zijn ook veel gratis activiteiten in grote steden. Genieten van de natuur is meestal ook gratis, dus ga de natuur in!
 • Eet niet in de buurt van major toeristische trekpleisters. Prijzen zijn meestal een stuk goedkoper in kleine straatjes wat verder weg en het eten zal er ook vaak veel beter zijn.

Heb jij nog meer tips om geld te sparen voor reizen?

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Danique van den Bosch 6 februari, 2019 - 17:16

Hey! Allereerst super leuke blog die je hebt!
Ik heb een vraagje over een van de punten, ik loop momenteel stage in Barcelona, en hier verdien ik niet heel erg veel.

Bij een van de punten staat dat je online zou kunnen vertalen of blogs schrijven en zo ook geld kan gaan verdienen. Ik doe de opleiding Marketing en Communicatie dus ik heb al het een en het ander ervaring in blogs schijven en met social media bezig zijn. Ik vroeg me af of jij misschien weet hoe ik zo geld kan verdienen…

Snap dat dit meer een idee was (als punt). Maar heel toevallig heb je ervaring mee:)

Plaats een reactie
Explorista 7 februari, 2019 - 14:01

Hi Danique! Zeker. Stuur eens een mailtje naar de platforms of bedrijven waar je graag voor zou werken, en bied je diensten aan!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter