10 dingen die je leert tijdens een trip naar Engeland

door Explorista

Drie keer stak ik afgelopen jaar de Noordzee over om in Groot Brittanië voet aan wal te zetten. En hoewel je zou denken dat Engeland en Nederland qua cultuur ongeveer twee peas in a pod zijn, sloeg ik toch een aantal keer steil achterover van de verschillen waar ik als professioneel awkward persoon niet mee om kan gaan… Het is een wonder dat ik nog leef. 

Engelsen hebben het over ‘Jullie in Europa’

De eerste keer dat ik het op tv hoorde, krabde ik even achter mijn oren. Had ik iets gemist? Had Engeland zich de nacht ervoor stilletjes afgesplitst van Europa? Maar nee. Ik las het online nog een paar keer. En in Edinburgh zei onze Airbnb-host ‘o, ja, jullie in Europa…(rest van de zin)’. Ik wilde bijna gillen: JULLIE ZIJN OOK EUROPA, KIJK OP EEN KAART, maar hield me in. Waarom de Engelsen niet willen toegeven dat ze ook bij Europa horen is me een raadsel, werkelijk. Een sterk gevoel voor nationalisme?

EDIT 2018: Wow… dit schreef ik in 2014. Blijkbaar voelde ik de Brexit wel aankomen, dus. 

Alles lijkt goed betaalbaar totdat je gaat omrekenen

De keren dat ik dacht: ‘Relaxed, een hoofdgerecht voor dertien euro’, en daarna een klein beetje wilde huilen, zijn echt niet meer op één hand te tellen. Damn, you, Engeland. Met je ingewikkelde valuta. En dan ligt het prijsniveau ook nog een klein stukje hoger dan in Nederland.

Londen20

Het regent helemaal niet altijd

Nee, echt. Toen ik in Londen was in augustus regende het maar de helft van de tijd. En de week die we doorbrachten in Noord Engeland…. daarvan hadden we maar één dag regen. En stralende zon in Schotland. IN SCHOTLAND!!!1!1

Als ik ooit doodgereden wordt, dan is het in Engeland

Ik kan er niet aan wennen. En ik doe nog zo mijn best, met netjes expres de andere kant op kijken. Het gaat mis zodra ik honger heb en druk op zoek ga naar eettentjes. Dan kijk ik even niet uit mijn ogen, en VROEM, rijdt er zo een Engelsman me bijna van de sokken. Wat een randdebielen trouwens, dat links rijden. Ik betrapte mezelf er de hele tijd op dat ik bij inhaalmanouvres dacht: ‘Wat doen jullie nou moeilijk?’, of dat we bij een bocht maken, recht tegen het verkeer inreden en ik drie mini hartstilstanden had.

Londen26

Ik zou er best willen wonen

Tijdelijk dan hè? Lijkt me zo gezellig. Een appartementje in een Engelse stad, en dan thee drinken terwijl je een boek leest op de bank. (Hoe random? Kan dat niet thuis denk je dan?). En dat je dan de deur uitloopt en alleen maar Engels om je heen hoort. En dat er rode bussen rijden. En dat je altijd kunt shoppen bij Engelse ketens. Maar nogmaals: tijdelijk. (En dat wil ik eigenlijk overal wel)

Engelsen zijn waanzinnig beleefd

Ik betrapte me na terugkomst op dat ik in de supermarkt per ongeluk tegen iemand zei: ‘Excuse me’, toen ik hem wilde passeren.

Londen31

Schots is écht niet te verstaan

Mijn bestelling bij de Starbucks ging ongeveer zo.

‘Two teas, this yoghurt and this sandwich please” *legt sandwich en yoghurt op de toonbank*

“Sjallahiettisupfoya?’

“Err.. What?”

“Would you like this sandwich warmed up? It’s much better that way.”

“Ehh ok.”

“Tea. Tahlgrandeeorventie?’

*blank stare*

“What size would you like?” *wijst naar drie verschillende maten*

“Medium, please. *wil door de grond zakken*

Newcastle9

Ik zal nooit leren hoe Engelse ponden werken

Mijn bestelling bij Starbucks ging ongeveer zo:

‘That will be 8.90, please’
‘Ehhh..’ *verwilderde blik naar muntjes in haar hand*
‘Ehhh’ *paniek neemt lichaam over’
‘HERE!’ *duwt muntjes in hand van barrista*

Vrouwen dragen vrijwel niets tijdens het uitgaan

Daar wende ik al even aan in Malta (een voormalige kolonie van de UK), maar als je uitgaat in Engeland, en je bent je kleren vergeten, dan hoef je je geen zorgen te maken. Je zult niet opvallen tussen de andere vrouwen. Een kort jurkje, het liefst zo strak mogelijk, zo veel mogelijk make-up, je haar zo hoog en groot mogelijk, en de meest pijnlijke hakken die je kunt vinden, and you’ve got yourself an outfit.

Londen5

Fish & Chips is niet te vreten.

Hier valt weinig aan toe te voegen. Neem een nietszeggende vis, pleur hem in drie kilo paneermiddel, plemp hem in de olie, en dan heb je het smerigste eten wat er ooit op deze wereld heeft bestaan. Smaakloos, hartaanval in een korstje. En dat komt van een visliefhebber, hè.

Wat leerde jij in Engeland?

Misschien vind je dit ook interessant

37 reacties

Anne 2 december, 2014 - 08:26

Haha ik moest echt hardop lachen om ‘shall i heat this up for ya?’, zooo herkenbaar! En dan ook letterlijk met die tekst. En dat ik dan echt dacht dar ze Chinees aan het praten was ofzo. Hihi.

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 10:05

Hahah wat een ramp hè?

Plaats een reactie
Amy 2 december, 2014 - 09:30

Ik zou ook wel tijdelijk in Engeland willen wonen, het is helaas alleen super duuur

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 10:05

Helemaal mee eens :-(

Plaats een reactie
Laura 2 december, 2014 - 09:39

Haha! Zodra je er woont valt het allemaal wel mee trouwens. Doen dus. Ik had echt zo’n schattig Engels appartement. Ik heb een half jaar in Londen gewoond en op een gegeven moment leer je dan wel waar je goedkoop boodschappen kunt doen of kunt eten. De huur daarentegen…en ik keek als een hysterische eekhoorn gewoon 5x links en rechts bij het oversteken, haha. Ik merkte ook dat ik het accent vanzelf overnam na een paar maanden. Dan bestelde ik een flesje water…’canihafabo-o-o-wa-a please’.

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 10:07

Hahaha ja, heerlijk dat accent. Soms deed ik dat voor de lol. Maar mijn accent is te Amerikaans daarvoor. Alle Britten denken dat ik uit Amerika kom. Dus zodra ik Brits probeer klink ik als een vreemde mutatie, die vooral veel gekke blikken oproept :-P

Plaats een reactie
Nathalie 6 december, 2014 - 17:53

Whaaa dat accent is spot on. Bij mij denken ze altijd dat ik Iers ben door mijn haar en accent.

Plaats een reactie
Marieke 2 december, 2014 - 10:01

Klinkt goeeeeed! Ondanks het aanrijden en onverstaanbare teksten en zo. Gelukkig ga ik binnenkort naar Newcastle want het reisvirus neemt mij weer over!

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 10:07

Jaaa, leuk!!

Plaats een reactie
Saskia 2 december, 2014 - 10:17

Leuk artikel! Helaas niet herkenbaar, want ben nog nooit in londen geweest. Wel bijna, over een paar weekjes, maar scrok nogal van de prijs voor 2 nachtjes dat we het even vooruit geschoven hebben….

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 11:35

Ja, London is niet voordelig… heb je mijn accomodatietips al gezien toevallig?

Plaats een reactie
Stéphanie | Expeditie Aardbol 2 december, 2014 - 10:19

Shame on me, maar ik ben er pas 1 keer geweest :O. En dat terwijl mijn vriend echt Engeland gek is. Hij heeft er zelfs gewoond, maar gaat altijd met z’n vrienden die kant op. Hoog tijd dat daar verandering in komt!

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 11:35

Ahh, wat grappig! Waar heeft hij gewoond?

Plaats een reactie
Wesley Pechler 2 december, 2014 - 10:38

Hahaha heerlijk stuk en zo herkenbaar. Dit jaar 4 keer naar the UK geweest maar volgende keer is pas in juli! :( Ga dan wel naar Bette Midler dus superveel zin in. In de jaren ’50 was de headline van een Britse krant zelfs ‘Heavy Fog in Channel: Continent Cut Off’ (ipv Britain cut off). Britten hebben dus inderdaad een aardig UK centrisch wereldbeeld ;)

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 11:36

Hahahah nou, inderdaad! Hee, ga jij eens snel je ‘Others’-folder op Facebook checken!

Plaats een reactie
Resy 2 december, 2014 - 13:18

Haha wat leuk om te lezen. Ik ben zelf nog nooit in Engeland geweest, maar ik gok zomaar dat ik dan zowat het hele lijstje over zou kunnen nemen. Vooral die van het feit dat auto’s links rijden en voor mij dus aan de verkeerde kant van de weg haha

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 16:26

Ja, echt… hartverzakking joh!

Plaats een reactie
Hand Luggage Only 2 december, 2014 - 14:17

If you don’t like fish and chips, you aint doing it right! lol! It is awesome! :-) Haha!

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 16:26

Ha I probably had really really shitty ones!

Plaats een reactie
Hayley | Bitterballen Bruid 3 december, 2014 - 17:21

Must be the case! It can be sooooo good! (Especially with mushy peas on the side!)

Plaats een reactie
Tea 2 december, 2014 - 15:21

Het regent inderdaad niet altijd (juli en augustus) maar de rest van het jaar blijft het miezeren. Heel de dag. En volgende keer chips & gravy proberen.

Ik leer elke dag dingen: hoogtepunt is dat ik nu eindelijk weet waarom ze een kraan voor warm en een voor koud water hebben.

Plaats een reactie
Explorista 2 december, 2014 - 16:26

HAA. Ja dat! Waarom??

Plaats een reactie
Annebelle 2 december, 2014 - 17:42

In Engeland wonen, graag! Maar dan wel tijdelijk :)

Plaats een reactie
Roxanne 3 december, 2014 - 12:43

Haha, hilarisch geschreven! Leuke post zeg :)

Plaats een reactie
Explorista 3 december, 2014 - 13:38

Dankjewel! :)

Plaats een reactie
yvonnedo 3 december, 2014 - 15:11

Heel veel zijn herkenbaar, haha! En dat gesprek bij het stukje van Schots is niet te verstaan is zo grappig :)

Plaats een reactie
Hayley | Bitterballen Bruid 3 december, 2014 - 17:20

I’m English and I agree with most things on this list! :) Except… Fish & Chips!! You must have gone to the wrong place(s)… you can get great fish & chips and you can get bad fish & chips… you just need to know where to go! The politeness thing is spot on! Our most used word surely must be “sorry”! Oh and btw… 2 small things I couldn’t help noticing: it should be Britain and Scotland (so Scots also). But please don’t take this as a criticism- I love that I can read your posts in English and Dutch! If I have time I go for the Dutch version… but if not, it’s great to be able to speed-read in English! :) Thanks!

Plaats een reactie
Explorista 3 december, 2014 - 17:45

Ah, you see, it would be Schotland for us Dutchies, so that’s where the mistake comes from. No worries, thanks for telling me! It’s how you learn :) Yes, I think someone should take me to a place with really good fish & chips, because the ones I’ve had, have been really bad!

Plaats een reactie
Sas 6 december, 2014 - 13:50

Wat een geweldige foto’s<3

Plaats een reactie
Explorista 6 december, 2014 - 14:07

Dankjewel, wat lief!

Plaats een reactie
Nathalie 6 december, 2014 - 17:51

Hilarisch! Dit herinnert mij aan mijn tijd in Liverpool. Daar zijn de meisjes bijna helemaal bloot, oranje gekleurd en totaal onverstaanbaar ;)

Plaats een reactie
Patricia 11 december, 2014 - 14:44

Whahahhaha! Hartaanval in een korstje. ;’) x 10000 .

Wat hou ik van jou schrijfstijl, heer-lijk!

Plaats een reactie
Explorista 11 december, 2014 - 15:13

Haha dankjewel, wat een leuk compliment :D

Plaats een reactie
Eleni 12 december, 2014 - 21:11

Haha zo herkenbaar, ik heb een half jaar in Engeland gewoond. Het verkeer is echt wennen, toen ik in Nederland kwam, ging het hier bijna mis haha. En de Engelse meisjes met uitgaan, daar heb ik nooit aan kunnen wennen haha. Trek een broek aan!

Plaats een reactie
Explorista 12 december, 2014 - 23:54

Ja dat is toch enorm oncomfortabel zo’n outfit? ;-)

Plaats een reactie
Anna 9 januari, 2015 - 22:35

Super leuk om te lezen! Ik studeer nu in Engeland (Sheffield) herken veel van je lijst :D

Plaats een reactie
Jennifer 15 januari, 2015 - 21:45

Heerlijk om te lezen! Vooral het ‘bijna niets aan met uitgaan’ herken ik. Als wij snachts in Engeland aankomen, dan gaan we altijd bij de Mac zitten (free wifi) om de tijd te doden. Meeste die uit zijn geweest gaan dan nog altijd naar de Mac om te eten, je kijkt je ogen uit :’)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter