Glasgow bezienswaardigheden: tips die je niet mag missen op je stedentrip!

door Explorista

Glasgow is in Nederland als stedentrip nog vrij onbekend, en dat is niet terecht. Wist je dat het de grootste stad is van Schotland, en zelfs de tweede grootste stad van het Verenigd Koninkrijk? Waar Edinburgh beroemd is om zijn schoonheid, blinkt Glasgow uit vanwege zijn bruisende cultuur en geweldige hotspots.

Bezoek je Glasgow voor het eerst? Dan zijn er een aantal plekken die je niet mag missen tijdens je stedentrip! In dit artikel deel ik niet alleen de beste bezienswaardigheden, maar deel ik ook wat tips voor leuke restaurants!

VisitScotland / Kenny Lam

Geschiedenis Glasgow

Dankzij de nabijheid van rivier Clyde, is de omgeving van Glasgow al sinds de Romeinse tijd bewoond. Glasgow zelf werd in de zesde eeuw gesticht. Dit gebeurde door de Christelijke missionaris Sint-Mungo, die er een kerk bouwde. Dit zorgde ervoor dat de stad uitgroeide tot religieus centrum.

Er is weinig bekend over de volgende eeuwen, behalve dat Glasgow in de 12e eeuw een stad werd, en in 1451 de Universiteit van Glasgow opgericht werd. Dit zorgde ervoor dat de stad ook een academisch centrum werd.

De industriële revolutie betekende het begin van een groeiperiode voor de stad. Het grootste gedeelte van de stad Glasgow is nog vrij nieuw, en is pas na 1800 ontstaan. Op dat moment werd er namelijk een haven uitgegraven, en kon Glasgow echt bloeien als handels- en havenstad vanwege de nabijgelegen kolen- en ijzerertsmijnen. Het werd één van de rijkste steden ter wereld.

In de jaren zeventig en tachtig verdween veel zware industrie uit de stad, toen mijnen en fabrieken sloten, wat zorgde voor massawerkloosheid. Sindsdien is er een bloeiende diensten- en financiële sector ontstaan en heeft de stad een ware opleving meegemaakt.

VisitScotland / Kenny Lam

Hoe kom je in Glasgow?

De makkelijkste en snelste manier om in Glasgow te komen is met het vliegtuig. Je vliegt met KLM in nog geen anderhalf uur naar Glasgow Airport. Retourtickets heb je al vanaf €99. Perfect voor een weekendje weg dus.

Bezienswaardigheden Glasgow

Glasgow Cathedral

De Kathedraal van Glasgow wordt ook wel St Mungo’s Cathedral genoemd, naar de oprichter van de stad. De dertiende eeuwse gotische kathedraal is één van de weinige compleet overgebleven middeleeuwse kathedralen in Schotland.

Één van de mooiste dingen aan de kerk zijn de kleurrijke glas-in-lood ramen, maar die zijn bij lange na niet zo oud als de rest van de kerk: die stammen pas van na de Tweede Wereldoorlog.

Naast de kerk ligt het Glasgow Necropolis, een Victoriaanse begraafplaats met prachtig uitzicht over de stad (vanwege zijn ligging op een heuvel).

George Square

Het belangrijkste plein van de zes pleinen die Glasgow telt, is George Square. Het plein is omringd door statige gebouwen, waaronder het 19e-eeuwse Glasgow City Chambers, waar het gemeentehuis in gevestigd zit.

Ook vind je op dit plein tientallen beelden van beroemde Schotten. Zo staan er beelden van James Watt (de Schotse uitvinder van de stoommachine) maar ook beelden van Koningin Victoria en Prins Albert.

VisitScotland / Kenny Lam

Bezoek de musea

Glasgow staat bekend om zijn fantastische musea, en het goede nieuws is: de meeste zijn gratis! Het meest indrukwekkende museum is het Kelvingrove Art Gallery and Museum, waar je ruim 8.000 objecten tegenkomt, van schilderkunst tot opgezette dieren.

In het Hunterian Museum vind je een grote verzameling van archeologische en paleontologische objecten. Het Riverside Museum is een prijswinnend transportmuseum (waar ze ook een winkelstraat uit de twintigste eeuw hebben nagebouwd). En in de Gallery of Modern Art zie je, hoe kan het ook anders, moderne kunst.

VisitScotland / Kenny Lam

In de voetsporen van Mackintosh

De beroemdste inwoner van Glasgow is Charles Rennie Mackintosh, een Schotse architect en ontwerper. Samen met zijn vrouw, schoonzus en haar man vormde hij het designkwartet “Glasgow Four”. Hun werk stond bekend om elegante, verticale lijnvoering.

De Glasgow School of Art is een van zijn belangrijkste werken, en bovendien het gebouw waar hij zelf zijn opleiding genoten heeft. Andere gebouwen van zijn hand die je kunt bewonderen zijn The Lighthouse, House for an Art Lover en de Willow Tea Rooms (neem hier meteen een afternoon tea!).

Bron

The Tenement House

Jarenlang was Glasgow één van de drukst bevolkte steden ter wereld. In dit museum kun je een bezoekje brengen aan het appartement van Agnes Toward en haar moeder (die ook Agnes heette). Agnes was een typiste, een carrièrevrouw in de tijd dat dat niet gebruikelijk was. Misschien erfde ze dat van haar moeder, die kleermaakster was met haar eigen winkels. Ze leefden hier tussen 1911 en 1965, en het was een relatief luxueus appartement voor die tijd. Het appartement is compleet onveranderd en binnenstappen is dus net alsof je een stap terug in de tijd zet.

VisitScotland / Kenny Lam

Glasgow Green

Op een zonnige dag is het de moeite waard om te gaan picknicken in Glasgow Green, het grootste park van de stad. Dit 15e eeuwse park is het oudste park van de stad.

Ook vind je hier de People’s Palace and Winter Gardens. Dit is een museum en een kas uit 1898. Op het moment dat dit geopend werd, was de Oostelijke buurt van Glasgow één van de meest drukbevolkte en ongezonde gebieden om te wonen van de stad. Het gebouw moest een cultureel centrum worden waar mensen konden lezen en ontspannen.

Sinds de jaren vijftig is het echter een museum over de sociale geschiedenis van de stad. Je vindt er verhalen van de inwoners van Glasgow van 1750 tot nu. In de tuin vind je een kas met een kleine botanische tuin.

VisitScotland / Peter Dibdin

Shoppen op Style Mile

Glasgow wordt gezien als de beste shopstad van Schotland. De “Style Mile” is een verzameling van straten die dicht bij elkaar liggen, waar je meer dan 200 winkels vindt. Van grote winkelcentra, tot kleine boetiekjes en van luxe designer stores tot de populaire budgetketens: het zit hier allemaal.

Bron

King Tut’s Wah Wah Hut

Glasgow is een echte muziekstad, en uitgaan hoort erbij! Het grootste icoon in Glasgow is King Tut’s Wah Wah Hut. Dit is een legendarisch poppodium was waar Oasis zijn eerste platencontract ondertekende.

De zaak stond erom bekend nieuwe bands een podium te verschaffen, en daarmee nieuw talent te ontdekken. De zaak kreeg zijn imago doordat The Verve, Radiohead en (wederom) Oasis er binnen twee weken speelden in 1993, voordat ze ontdekt werden. Ook bands als Coldplay, The White Stripes en Paramore speelden hier vroeg in hun carrière.

VisitScotland / Kenny Lam

Leuke restaurants in Glasgow:

  • Shish Mahal: Wist je dat het beroemde Indiase gerecht Chicken Tikka Masala ontwikkeld is in Glasgow? Het gerecht is in de jaren zeventig verzonnen in het Indiase restaurant Shish Mahal op Park Road.
  • Alchemilla: Voor heerlijke mediterrane gerechtjes ga je naar hier heen. Het leuke hier is dat ze allerlei kleine hapjes serveren die je kunt delen. Gezellig!
  • Ox and Finch: Ook hier serveren ze gerechtjes die je kunt delen! Alle fusion-geïnspireerde gerechten zijn gemaakt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten.
  • Cail Bruich: In dit stijlvolle restaurant serveren ze moderne interpretaties van Schotse gerechten. Werp ook zeker een blik op de goede wijnlijst.
  • Porter and Rye: Dit gerecht staat bekend om zijn goede vleesgerechten en de beste cocktails van de stad. Één van de hipste restaurants in de stad.
  • Absurd Bird Glasgow: Als je niet voor het hippe interieur vol neon-borden gaat, dan ga je wel voor de beste fried chicken van Glasgow. Ook leuk: ze serveren hier goede cocktails.

Meer Glasgow tips?

Check dan de website People Make Glasgow, waar je de leukste tips vindt voor jouw stedentrip Glasgow.

Wat zijn jouw favoriete dingen om te doen in Glasgow?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter