Wat te doen in Harz: de mooiste plekken in het Harz gebied voor een vakantie

door Explorista

Als je mij een paar jaar geleden vroeg of ik wel eens naar het Harz gebergte had gewild, dan had ik je gevraagd: het wattes?! Ik had geen idee waar het lag toen ik uitgenodigd werd door het verkeersbureau van de regio. Maar het blijkt dus aan de noordkant van het midden van Duitsland te liggen. Vanaf Nederland rij je dus zo met de auto naar het Harz-gebergte. Reden genoeg om er eens naartoe te gaan.

Eenmaal daar geweest kan ik zeggen: je zou de Harz dus wél moeten kennen. Het is namelijk een superschattige bestemming voor een weekendje weg. Het barst van de kleine dorpjes met houten vakwerkhuisjes, en rond kersttijd struikel je over de kerstmarkten. Om je te inspireren voor een bezoek aan de regio, heb ik een gids gemaakt met de mooiste plekken in het Harz gebied!

Over het Harz gebied

Harz is een groot natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het noordelijkste middelgebergte in Duitsland. Vele miljoenen jaren geleden, aan het einde van het Paleozoïcum ontstond het begin van dit gebergte. Het gebied is zo’n 110 km lang en gemiddeld 35 km breed. Genoeg grond om te verkennen dus.

Een van de eerste menselijke stappen in het gebied werd gemaakt rond het jaar 968, waarin er voor het eerst een melding over mijnbouw in Harz verscheen. Het gebied stond eeuwenlang bekend om zijn mijnbouw, waarbij zilver, lood, koper en zink gewonnen werd. Eind 20e eeuw werden de mijnen gesloten. Hierna werd toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor deze regio. Met een prachtig natuurgebied vol wandel- en fietsmogelijkheden én gezellige dorpjes ook volkomen logisch!

Zo kom je in Harz

Het Harz gebergte ligt op zo’n vijfenhalf uur rijden vanaf Nederland, en een auto is in dit gebied ook echt wel noodzakelijk. Je kunt wel met de trein in het gebied komen, maar als je de natuur in wilt, wordt het vervolgens lastig.

Geen eigen auto? Mijn favoriete verhuurder is Sunnycars. Ik huur daar altijd mijn huurauto, omdat je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten. Er zijn geen verborgen kosten en je bent gewoon helemaal verzekerd. Relaxed!

De mooiste plekken in Harz

Bron

Schierke

Het door de overheid erkende luchtkuuroord Schierke is een van de bijzondere plekken in het gebied. Vroeger was Schierke een populaire vakantiebestemming voor leden van de DDR (communistische partij) en het grensde aan het IJzeren Gordijn. Het dorp ligt bovendien aan de spoorlijn Brockenbahn, waarmee je naar de hoogste berg (de Brocken) van Noord-Duitsland kunt).

Vandaag de dag zie je nog steeds stukken van die geschiedenis terug. Zo staan er aardig wat grote, indrukwekkende huizen en vakantieresorts die vroeger door de welvarende inwoners gebruikt werden.

Ook is het kuuroord nog altijd terug te vinden in Schierke. Het komt er eigenlijk op neer dat je in Schierke geniet van lucht en een klimaat die beiden bevorderlijk zijn voor herstel en de gezondheid. Naast genieten van een prachtige omgeving, kom je hier dus ook nog eens ultragezond van terug. Win-win. (Goed om te weten: de meeste dorpen in Harz voldoen aan dit keurmerk!)

Quedlinburg

Quedlinburg is echt de definitie van schattig: je vindt er in de winter een superleuk marktplein met kerstmarkt en overal vrolijk gekleurde houten huisjes. Bij het tourist info punt kun je een gratis audiotour afhalen die je alles vertelt over de geschiedenis van het dorpje. Een originele manier om de plaats te ontdekken en meer te leren over het klooster dat op de oorspronkelijke plek stond. Je leert natuurlijk ook hoe dat zich uiteindelijk ontwikkelde tot een bruisend plaatsje vol handel waar de eerste vrouwelijke dokter van Duitsland woonde.

Bad Harzburg

Een voormalig vakantieoord voor de rijke Duitser en bovendien bekend als kuuroord (jazeker, nog eentje). Het kuurpark waar je vanuit Schierke naartoe kunt, is hetzelfde als degene in Bad Harzburg. Ook hier kom je dus helemaal gezond en fit vandaan.

Ik ben er zelf vooral geweest voor de Tree Top Trail: een wandelpad hoog boven de grond, naast de boomtoppen. Heel tof om vanaf deze hoogte naar de omgeving te kijken. Ook kun je er met de kabelbaan naar de top van de berg voor een uitzicht, maar brrrr wat was het daar in de winter koud! Bad Harzburg is in ieder geval een hele goede keuze als je een prachtig uitzicht wilt over de omgeving.

Wernigerode

Wernigerode is een van de leukste stadjes in Harz. En hoewel het een gezellig stadscentrum heeft, vond ik het centrum zélf niet zo boeiend. Het plaatsje heeft echter een prachtig kasteel: Schloss Wernigerode.

Het kasteel is al ontzettend oud, en heeft hoogtijdagen en verval gekend, maar kwam met de graven van Stolberg-Wernigerode weer in stabiele handen. Het slot werd dankzij hen in oude eer hersteld, en was tijdlang het thuis van de tweede machtigste man van Duitsland. Hier woonde Otto van Stolberg-Wernigerode, die vicekanselier was onder Otto von Bismarck. Sinds het begin van de vorige eeuw is het in handen van de staat.

Het kasteel staat niet alleen op een heuvel met mooi uitzicht over de omgeving, het is ook in perfecte staat bewaard gebleven, vol origineel meubilair, waardoor het een van de leukste kastelen werd die ik ooit heb bezocht.

LEES OOK: Dit zijn de 18 mooiste kastelen in Duitsland

Bron

Brocken

Brocken is de eerste in dit rijtje die eigenlijk niet als stad of dorp weggezet kan worden. Toch staat ‘ie in het rijtje met mooiste plekken, want Brocken is een van de letterlijke hoogtepunten in het Harz gebied. Het is namelijk de hoogste berg van Noord-Duitsland met een hoogte van ruim 1100 meter.

Als je goed opgelet hebt, dan zag je de naam Brocken al vallen bij Schierke. Om de weg naar de top wat te vergemakkelijken is er de Brockenbahn in het leven geroepen. De Brockenbahn is een smalspoorlijn die van Drei Annen Hohne via Schierke naar de top gaat. Een favoriet bij bezoekers van het Harz gebied en wanneer je het uitzicht ziet weet je direct waarom.

Bron

Braunlage

Braunlage is de plek waar je de Wurmberg vindt. Naast Brocken zijn er immers nog vele andere bergen te ontdekken in het noordelijkste middelgebergte van Duitsland. De Wurmberg is net onder de 1000 meter hoogte en daarmee toch ook een flinke klim. Gelukkig hebben ze daar ook een oplossing voor. De Wurmberg Seilbahn is met 2,8 km de langste kabelbaan van Noord-Duitsland en is de beste manier om naar een van die prachtige uitkijkpunten in Harz te reizen.

Verder wordt Braunlage ook wel het centrum van de Hoge Harz genoemd. Dat geeft eigenlijk al weg dat de ligging gunstig is en dat er genoeg leuke dingen zijn om te doen hier. Naast de kabelbaan vind je hier bijvoorbeeld ook allerlei routes voor mountainbiken (er is namelijk een bikepark op de Wurmberg) en de bekende Duitse lange afstandswandelroute Harzer-Hexen-Stieg loopt door de stad. Wandelschoenen en sportkleding mee dus.

Goslar

Van alle plaatsen die ik bezocht in de Harz vond ik Goslar veruit het leukste. We deden er twee dingen: de middag brachten we door in de mijn en ’s avonds dwaalden we over de Kerstmarkt.

Ik had het nooit verwacht, maar de mijn (Rammelsberg genaamd) was één van mijn favoriete activiteiten. Inderdaad, het is diezelfde mijn die al in 968 gebruikt werd. Het was fantastisch om te dwalen door de gangen, die prachtig verlicht waren met kaarsjes. Het specifieke weekend dat wij er waren was er ook een Kerstmarkt, IN de mijn. Ik voelde me echt een avonturier dat ik deze mijn zo kon ontdekken.

‘s Avonds aten we in het centrum van Goslar, en daarvoor dwaalden we door het centrum dat voor het grootste deel overgenomen werd door een kerstmarkt. Er waren ongeveer drie pleinen die aan elkaar sloten, waarvan één grote markt (met kerststal!), eentje met muziek en een podium (feestje!) en een plein dat volledig omsloten werd door Kerstbomen met verlichting. Je kon via een kleine poort naar binnen, en dan stond je daar vervolgens ingesloten door Kerstbomen je glühwijn te drinken. Zo gaaf! En bij de kerststal heb ik een Alpaca geaaid. EEN ALPACA. Looks like christmas came early for me.

LEES OOK: Dit zijn de 25 leukste kerstmarkten in Duitsland voor je op een rij gezet.

Bron

Thale

Terug naar de officieel-erkende-frisse-lucht-locaties en deze keer in de vorm van de stad Thale. Een van de mooiste natuurgebieden rondom Thale is de Bode-vallei. Deze vallei loopt van Thale tot Treseburg en zorgt voor een prachtige wandelomgeving.

Een van de manieren om de vallei vanaf een afstandje te bewonderen is door de Hexentanzplatz op te zoeken. Dit is een plateau van zo’n 500 meter hoogte die direct langs de Bodevallei loopt en daarmee uitkijkt op het dal. Vanaf het centrum van Thale is het maar een kleine 3 km lopen. Een goede wandeling wanneer je nog niet zo getraind bent.

Bron

Ilsenburg

De Ilse is een rivier die door de Harz stroomt en dat is natuurlijk ook de reden dat de stad Ilsenburg deze naam heeft. Ilsenburg is een van de steden die in de buurt van de Brocken-berg ligt. Deze keer is de beste route naar de top van de berg een wandelpad. De weg is zo’n 12 km lang en loopt dwars door het prachtige natuurgebied van de Harz.

Ilsenburg zelf is net als de meeste steden een officieel kuuroord. Een van de hoteltips (Landhaus Zu den Rothen Forellen) ligt in Ilsenburg en heeft ook daadwerkelijk een kuuroord. Zo kun je na een flinke wandeling naar de top van de Brocken (12 km heen is immers ook weer 12 km terug) helemaal tot rust komen in de wellness van het hotel. Boek gelijk een uitgebreide massage, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig aan je volgende ontdekkingstocht in de Harz begint.

De leukste restaurants in de Harz

Café Winuwuk (Bad Harzburg): Een bijeengeraapt zooitje van spullen, poppen, en houten meubilair, in de beste zin van het woord. Heel origineel, ik vond het erg leuk. Ik had een soort Schnitzel met Spatzle, en mijn nieren moeten nog bijkomen van het zoutgehalte, maar soms is dat wel érg lekker.
Zur Altstadt (Quedlinburg): Het interieur is niet om in je handjes te knijpen, maar na anderhalve dag afgesnauwd te worden door ongeïnteresseerde Duitsers die geen woord Engels spreken (of weigeren), ging de hartelijkheid van deze mensen recht in mijn hart. Wat een vriendelijke bediening. En die Schnitzel ging er ook lekker in!
Casa Vita (Wernigerode): Een supergezellig restaurantje met allerlei soorten gerechten (waaronder Italiaans), met een vijver BINNENIN het restaurant.
Restaurant Schiefer (Goslar): Ik was een beetje bang dat ik weer een schnitzel moest eten (I love schnitzels, maar na drie dagen wil je wel even iets anders), en toen zag ik tot mijn genot dat er pizza’s op het menu stonden. En gelukkig maakte de pizza’s iedere verwachting waar.

Bron: Tripadvisor.nl

De leukste hotels in Harz

Landhaus Zu den Rothen Forellen: Aan de voet van de Brocken vind je het luxueuze vijfsterrenhotel Landhaus Zu den Rothen Forellen. Relax in het grote wellnesscentrum en geniet van het eten in het restaurant. Veel meer ontspannen dan dit wordt het niet. Dit is de beste keuze voor liefhebbers van Wellness.
Parkhotel Bad Harzburg Garni: Op drie keer vallen van het Bad Harzberg kuuroord ligt driesterrenhotel Garni. Het hotel is voorzien van alle gemakken en doet tegelijkertijd ook weer niet al te gek. De beste keuze voor budgetreizigers.
Hotel Harzhaus: Viersterrenhotel Harzhaus voorziet net als zijn voorgangers in de wellnessfaciliteiten. De locatie is heerlijk rustig, de inrichting modern en het eten lekker.

Dat waren mijn tips voor de Harz. Met deze gids vol bezienswaardigheden, leuke dorpen, fijne natuur, heerlijke restaurants en mooie hotels moet het vast helemaal goed komen met jouw tripje naar de Harz. Veel plezier!

Ben jij wel eens in het Harz-gebied geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Shirley 29 december, 2015 - 09:28

Ik ben er nog nooit geweest, maar de Tree Top Trail en de mijn lijken me wel cool. Sowieso zien de dorpjes er heel erg schattig uit, maar ik moet toch eerst maar eens Berlijn bezoeken vind ik!

Plaats een reactie
Explorista 29 december, 2015 - 12:19

Als je met de auto gaat, ligt dit op de route! :)

Plaats een reactie
Fleur 29 december, 2015 - 09:44

Wat ontzettend leuk om te lezen! Alle plaatsjes zien er super uit, maar ik denk dat ik ook Goslar het leukst zal vinden! Helaas ben ik nog niet eerder in het Harz gebied geweest..

Plaats een reactie
Explorista 29 december, 2015 - 12:19

Het is nooit te laat! :)

Plaats een reactie
maxine 29 december, 2015 - 10:48

Wat een prachtige foto’s, Ik ben echt dol op Duitsland en kleine plaatsjes ontdekken lijkt mij geweldig! Dankjewel voor de tips. Ik ga er zeker naar kijken.

Plaats een reactie
Sabine 29 december, 2015 - 13:58

Wat een ontzettend leuk overzicht! Krijg helemaal zin daar nu heen te gaan haha. Ben nog nooit in dat gebied geweest, maar houd enorm van dit soort schattige plaatsjes. Hoop ze eens te mogen bezoeken!

Plaats een reactie
Tikva 30 december, 2015 - 07:19

Deze regio staat echt al een tijd hoog op onze bucketlist. Vorig jaar was ik er van overtuigd dat we in 2015 zeker een aantal dagen zouden gaan maar helaas niet gelukt. Wie weet 2016, Marcel is gek op fietsen en dat kan je daar heel goed, er zijn leuke dierenparken en oude stadjes dus volgens mij perfect voor gezinnen.

Plaats een reactie
jan 13 januari, 2016 - 02:58

wij zijn afgelopen zomer naar alle 4 plaatsen geweest en echt waar super mooi en ik vond Goslar ook het mooiste plaats we gaan er zekers weer terug naar deze streek is ons goed bevallen en niet vergeten de smaltrein naar Brocken is absoluut de moeite waard hier is het hoogste punt van Harz in een word magnefiek.

Plaats een reactie
Karlien 14 januari, 2016 - 23:09

Heel erg mooie plaatsen, verborgen schoonheden!

Plaats een reactie
Nicole 8 februari, 2018 - 21:04

Wij gaan er ieder jaar in de mei vakantie wandelen voor stempels van de Harzer Wandernadel. Het gebied is er prachtig. Wat betreft de mentaliteit, dat klopt wel. Midden door dit gebied liep vroeger de grens tussen de D.D.R. en de B.R.D. Het hangt er vanaf aan welke kant je van deze vroegere grens bent. De Oost-Duitsers hebben vroeger geen woord Engels geleerd, de mensen gedragen zich vaak nog alsof de Stasi ieder woord meeluisterd. Het zal nog wel generaties duren voordat dit gedrag voorbij is. Langs de voormalige grens is er nu ongerepte natuur (das grüne Band).

Plaats een reactie
Jurjen 5 juli, 2020 - 09:20

Mooi verhaal en het zal ook de lading wel dekken, maar kan ik er ook in mijn rolstoel cq scootmobiel komen ?

Plaats een reactie
Explorista 5 juli, 2020 - 11:13

Hi Jurjen, ik werk niet voor de lokale VVV dus ik weet niet alle ins en outs over de bereikbaarheid in scootmobiels, ik zou hen even die vraag stellen :-).

Plaats een reactie

Laat een reactie achter