4 schattige plaatsjes in Duitsland die je moet kennen

Harz14 - 4 schattige plaatsjes in Duitsland die je moet kennen

Als je mij drie maanden geleden vroeg of ik wel eens naar het Harz gebergte had gewild, dan had ik je gevraagd: het wattes?! Ik had geen idee waar het lag, toen ik uitgenodigd werd door het verkeersbureau van de regio. Maar het blijkt dus ongeveer aan de noordkant van het midden van Duitsland te liggen. The more you know…

Maar je zou de Harz dus wél moeten kennen: het is namelijk een superschattige bestemming voor een weekendje weg. Het barst van de kleine dorpjes met houten huisjes, en rond Kersttijd struikel je over de Kerstmarkten. Ik ontdekte tijdens mijn tripje vier schattige plaatsjes in Duitsland die je moet kennen.

Harz8 Harz6 Harz11 Harz7 Harz10 Harz9 Harz12 Harz13Harz4 Harz5

Wernigerode

Wernigerode is de kleinste van de vier plaatsjes die ik bezocht. En hoewel het een schattig stadscentrum heeft, vond ik het centrum zélf niet zo boeiend. Het plaatsje heeft echter een prachtig kasteel: Schloss Wernigerode. Het kasteel is al ontzettend oud, en heeft hoogtijdagen en verval gekend, maar kwam met de graven van Stolberg-Wernigerode weer in stabiele handen. Het werd in oude eer hersteld, en was tijdlang het thuis van de tweede machtigste man van Duitsland. Sinds het begin van de vorige eeuw is het in handen van de staat. Het kasteel staat niet alleen op een heuvel met mooi uitzicht over de omgeving, het is ook in perfecte staat bewaard gebleven, vol origineel meubilair, waardoor het een van de leukste kastelen werd die ik ooit heb bezocht.
Eten bij: Casa Vita: een supergezellig restaurantje met allerlei soorten gerechten (waaronder Italiaans), met een vijver BINNENIN het restaurant. Konditorei & Cafe am Markt: de tomatensoep is to die for, zo romig. En de clubsandwich was ook echt niet verkeerd.

Harz3 Harz1 Harz2
Slapen bij: Hotel “Am Anger”. We waren echt de enige niet senioren in dit hotel (waar de receptie om 7 uur ’s avonds sluit.. ja, echt). Maar de kamers waren wel heel ruim en schoon, de bedden heerlijk en we hadden fantastisch uitzicht op het kasteel vanuit onze kamer. Het ontbijtbuffet is trouwens één van de beste die ik ooit heb gehad, met scrambled eggs, zalm, verschillende yoghurtjes, broodjes, heerlijke croissants… OMG!

Harz14 Harz15 Harz16 Harz17 Harz18

Quedlinburg

Quedlinburg is echt de definitie van schattig: een superleuk marktplein met Kerstmarkt, en overal vrolijk gekleurde houten huisjes. Bij het tourist info punt kun je een gratis audiotour afhalen die je alles vertelt over de geschiedenis van het dorpje. Een heel originele manier om de plaats te ontdekken, en meer te leren over het klooster dat op de originele plek stond, en hoe dat zich uiteindelijk ontwikkelde tot een bruisend plaatsje vol handel én de eerste vrouwelijke dokter van Duitsland.

Eten bij: Zur Altstad: het interieur is niet om in je handjes te knijpen, maar na anderhalve dag afgesnauwd te worden door ongeïnteresseerde Duitsers die geen letter Engels spreken (of weigeren), ging de hartelijkheid van deze mensen recht in mijn hart. Wat een vriendelijke bediening. En die Schnitzel ging er ook lekker in!

Harz19 Harz20 Harz21 Harz22 Harz23 Harz24

Bad Harzburg

Een voormalig vakantieoord voor de rijke Duitser, al ben ik niet echt in het centrum geweest, dus ik weet er weinig van. Ik zag een hoop dure huizen. Wel kun je er veel wandelen, en is het bekend als Spa-oord. Ik ben er vooral geweest voor de Tree Top Trail: een wandelpad hoog boven de grond, naast de boomtoppen. Zo interessant om meer te leren van een regio, en de cultuur en natuur, zeker aangezien er een nationaal park aan grenst. Ik vond het echt een originele manier om wat meer van de omgeving te zien. We zijn ook met de kabelbaan naar de top van de berg gegaan voor een uitzicht, maar brrrr wat was het daar koud!

Eten bij: Café Winuwuk. Een bijeengeraapt zooitje van spullen, poppen, en houten meubilair, in de beste zin van het woord. Heel origineel, ik vond het erg leuk. Ik had een soort Schnitzel met Spatzle, en mijn nieren moeten nog bijkomen van het zoutgehalte, maar soms is dat wel érg lekker.

Harz25 Harz26 Harz27 Harz28 Harz29 Harz30 Harz31 Harz32 Harz33 Harz34 Harz35 Harz36

Goslar

Van alle plaatsen vond ik Goslar veruit het leukste. We deden er twee dingen: de middag brachten we door in de mijn (!) en ’s avonds dwaalden we over de Kerstmarkt. De mijn (Rammelsberg genaamd) was één van mijn favoriete activiteiten. En hoewel ik geen idee heb van de geschiedenis (alles was in het Duits), was het wel fantastisch om te dwalen voor de gangen, die prachtig verlicht waren met kaarsjes. Het specifieke weekend dat wij er waren was er ook een Kerstmarkt, IN de mijn. Ik voelde me echt een avonturier dat ik deze mijn zo kon ontdekken.

‘S avonds aten we in het centrum, en daarvoor dwaalden we door het centrum die voor het grootste deel overgenomen werd door een Kerstmarkt. En hoewel ik echt geen Kerstmarkt-fan ben, vond ik deze fantastisch! ZO leuk. Er waren ongeveer drie pleinen die aan elkaar sloten, waarvan één grote markt (met Kerststal!), eentje met muziek en een podium (feestje!) en een plein dat volledig omsloten werd door Kerstbomen met verlichting. Je kon via een kleine gleuf naar binnen, en dan stond je daar vervolgens ingesloten door Kerstbomen je glühwijn te drinken. Zo gaaf! En bij de Kerststal heb ik een Alpaca. EEN ALPACA. Zeker de leukste plaats van allemaal, vond ik!

Eten bij: Restaurant Schiefer. Ik was een beetje bang dat ik weer een schnitzel moest eten (I love schnitzels, maar na drie dagen wil je wel even iets anders), en toen zag ik tot mijn genot dat er pizza’s op het menu stonden. MJAM. Meneer en ik bestelden allebei een pizza, die we allebei bovendien erg lekker vonden, en een glaasje wijn en sloten daarmee een super gezellig weekendje af.

Ik moet wel even zeggen dat het mij en meneer wel opviel hoe onvriendelijk de bediening op heel veel plekken was. Ik weet niet of Duitsers hier om bekend staan, maar ik er is letterlijk naar mij geschreeuwd omdat ik niet begreep dat er een ober achter me stond die in het Duits zei dat ik aan de kant moest. Overal waar we probeerden in het Engels iets voor elkaar te krijgen (ik spreek echt niet goed Duits ook al probeer ik het wél altijd), werd steevast nukkig in het Duits gereageerd. Ik voelde me doordat ik weinig Duits sprak nogal een buitenstaander in dit gebied, helaas. Jammer, en zeker een puntje voor verbetering.

Ben jij wel eens in het Harz-gebied geweest?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties

 1. Ik ben er nog nooit geweest, maar de Tree Top Trail en de mijn lijken me wel cool. Sowieso zien de dorpjes er heel erg schattig uit, maar ik moet toch eerst maar eens Berlijn bezoeken vind ik!

  | Reageer op deze reactie
 2. Wat ontzettend leuk om te lezen! Alle plaatsjes zien er super uit, maar ik denk dat ik ook Goslar het leukst zal vinden! Helaas ben ik nog niet eerder in het Harz gebied geweest..

  | Reageer op deze reactie
 3. Wat een prachtige foto’s, Ik ben echt dol op Duitsland en kleine plaatsjes ontdekken lijkt mij geweldig! Dankjewel voor de tips. Ik ga er zeker naar kijken.

  | Reageer op deze reactie
 4. Wat een ontzettend leuk overzicht! Krijg helemaal zin daar nu heen te gaan haha. Ben nog nooit in dat gebied geweest, maar houd enorm van dit soort schattige plaatsjes. Hoop ze eens te mogen bezoeken!

  | Reageer op deze reactie
 5. Deze regio staat echt al een tijd hoog op onze bucketlist. Vorig jaar was ik er van overtuigd dat we in 2015 zeker een aantal dagen zouden gaan maar helaas niet gelukt. Wie weet 2016, Marcel is gek op fietsen en dat kan je daar heel goed, er zijn leuke dierenparken en oude stadjes dus volgens mij perfect voor gezinnen.

  | Reageer op deze reactie
 6. jan

  wij zijn afgelopen zomer naar alle 4 plaatsen geweest en echt waar super mooi en ik vond Goslar ook het mooiste plaats we gaan er zekers weer terug naar deze streek is ons goed bevallen en niet vergeten de smaltrein naar Brocken is absoluut de moeite waard hier is het hoogste punt van Harz in een word magnefiek.

  | Reageer op deze reactie
 7. Nicole

  Wij gaan er ieder jaar in de mei vakantie wandelen voor stempels van de Harzer Wandernadel. Het gebied is er prachtig. Wat betreft de mentaliteit, dat klopt wel. Midden door dit gebied liep vroeger de grens tussen de D.D.R. en de B.R.D. Het hangt er vanaf aan welke kant je van deze vroegere grens bent. De Oost-Duitsers hebben vroeger geen woord Engels geleerd, de mensen gedragen zich vaak nog alsof de Stasi ieder woord meeluisterd. Het zal nog wel generaties duren voordat dit gedrag voorbij is. Langs de voormalige grens is er nu ongerepte natuur (das grüne Band).

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring