Duurzaam Duitsland: hier wil je eten, shoppen & slapen!

door Explorista

Duurzame foodies opgelet! Heb je wel eens gedacht aan Duitsland voor je volgende escape? Natúúrlijk kun je ambachtelijke bier en worst niet vergeten bij een bezoek aan onze oosterburen, maar het land beschikt ook over prestigieuze wijngaarden en superhippe veganistische hotspots! Scoor je duurzame souvenirs bij de lokale handwerkers, en leg daarna je hoofd op het kussen in één van de vele groene accommodaties die het land kent. Slow down en kijk mee wat Duitsland te bieden heeft voor een duurzame escape!

Sprankelend en smaakvol: bier & wijn

Stel je Duitsland voor met beelden van bruisend bier en knusse biergartens? Wist je dat dit sfeervolle land nog veel meer vloeibare verrassingen in petto heeft? Met niet minder dan 13 wijnregio’s, elk met hun eigen unieke druiven en smaken, biedt Duitsland een spectrum van wijnen voor elke fijnproever. Van de wereldberoemde Rieslings langs de meanderende Moezel tot de prikkelend frisse Müller-Thurgau wijnen uit Saksen, elke regio is een uitnodiging tot een onvergetelijke smaakexpeditie. Bovendien gaan Duitse wijnmakers, geworteld in diep respect voor de natuur, voorop in duurzame vinificatiepraktijken. Een perfect huwelijk tussen innovatie en traditie.

Duik bijvoorbeeld in het betoverende Maikammer, gelegen te midden van de schilderachtige Palts-regio en aan de prestigieuze Duitse wijnroute. Deze stad omarmt met trots haar Cittaslow-status, als onderdeel van een wereldwijde beweging die levenskwaliteit op de eerste plaats zet. Te midden van glooiende wijngaarden en met een historisch en gezellige stadscentrum, omarmt Maikammer een tempo van leven dat langzamer en bedachtzaam is. Hier kun je lekker onthaasten, je volledig onderdompelen in de lokale cultuur en keuken, en genieten van de sublieme lokale wijnen. In Maikammer is elke slok en elke ervaring doordrenkt met een diepe eerbied voor de traditie en lokale omgeving.

Vegan hotspots overal waar je kijkt

Terwijl de Duitse keuken vaak geassocieerd wordt met sappige worstjes en knapperige schnitzels, is er een ware groene revolutie aan de gang. Neem bijvoorbeeld Heidelberg – een kleine stad met een grote impact. Ondanks haar bescheiden omvang, herbergt de stad een schat aan eetgelegenheden. Meer dan 100 restaurants om precies te zijn, die de smaakpapillen van fijnproevers verwennen met een overvloed aan vegetarische en veganistische lekkernijen. Maar ook steden als Frankfurt am Main en Düsseldorf laten de groene vlag wapperen. Zelfs als je wel van een braadworst kunt genieten, zul je hier lekker eten!

Eet bij restaurants met Groene Michelinsterren!

Michelinsterren ken je waarschijnlijk wel. Maar ken je de GROENE Michelinster? Er zijn maar liefst 72 restaurants met een Groene Michelinster in Duitsland. Een bekroning die uitgereikt wordt voor buitengewone inzet op het gebied van duurzaamheid. Deze culinaire pareltjes, verspreid over het hele land, bieden niet alleen een smaakexplosie, maar tonen ook een diepgewortelde toewijding aan milieuvriendelijke en ethische praktijken. Denk aan het gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten en het actief verminderen van voedselverspilling. Een diner in een van deze toprestaurants is niet alleen een festijn voor de zintuigen, maar ook een garantie dat je een positieve impact hebt op het milieu en de lokale gemeenschap.

Lokaal & authentiek shoppen in Duitsland

In bruisend Duitsland is duurzaam shoppen een betoverende belevenis! Van authentieke streekproducten tot lokale ambachten, het land biedt een schatkist aan ontdekkingen. Of je nu proost met een ambachtelijk brouwsel in een Beierse brouwerij, betoverd wordt door een lokale Riesling, jezelf trakteert op vega-lekkernijen of je ogen de kost geeft op een sfeervolle markt vol handgemaakte pracht; Duitsland staat garant voor duurzaam shoppen en proeven dat je hart sneller doet kloppen.

In het bruisende Hamburg smelt de imposante haven en maritieme geschiedenis samen met een overvloed aan ambachtelijke creativiteit! Hier ontvouwt zich een schatkamer aan handgemaakte schatten, van verfijnd keramiek tot en met liefde vervaardigde lederwaren. Terwijl je door de historische Speicherstadt struint of flaneert langs de elegante Jungfernstieg, aanschouw je de ambachtslieden in actie. De passie en toewijding die zij in elk uniek item steken, voel je tot in je kern. Door deze lokale vakmensen te ondersteunen, bezit je niet alleen een authentiek stukje Hamburg, maar draag je ook bij aan een duurzame, lokale economie. Ontdek en beleef Hamburg’s ambachtelijke pracht!

Stap op de betoverende Kramerbrücke in Erfurt en laat je meeslepen door haar historische charme en verwonder je over de nostalgische gevels. Deze plek is niet alleen een visueel pareltje, maar ook een bruisende markt vol lokale schatten. De eeuwenoude brug, omgeven door schattige winkeltjes en kleurrijke kraampjes, is waar je een uitgebreid assortiment aan ambachtelijke producten vindt. Of je nu smult van de authentieke Thüringer lekkernijen of handgeweven textiel shopt; hier vind je het allemaal. Maar er is meer! Iedere aankoop ondersteunt lokale ambachtslieden en kleine ondernemers, dus dan voelt shoppen èxtra goed.

Met een gerust gevoel naar bed: duurzaam overnachten in Duitsland

Of je nu te midden van de groene bergen, of van de urban gardens in het stadscentrum van een bruisende stad slaapt: Duitsland heeft een groot aantal duurzame accommodaties.

Duurzame accommodaties zijn doorgaans energiezuinig, maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en minimaliseren afval. Ze streven naar een lage ecologische impact, wat bijdraagt aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Bovendien ondersteun je lokale gemeenschappen door te kiezen voor duurzame accommodaties, die vaak nauw samenwerken met lokale producenten. Dit creëert een positieve sociale impact.

Via deze pagina vind je een grote selectie aan duurzame hotels, gesorteerd per bestemming of per duurzaamheidskeurmerk dat het draagt.

De Deutsche Bahn: Duurzaam en Comfortabel

Deutsche Bahn, het Duitse spoorwegsysteem, leidt de weg in duurzaam reizen naar Duitsland. Met elektrisch aangedreven treinen en groene energiebronnen, reduceert de DB de uitstoot van broeikasgassen. Bovendien ben je in slechts een paar uur in Duitsland. Voor wie duurzaamheid en efficiëntie hoog in het vaandel heeft, is de Deutsche Bahn de beste keuze van vervoer.

Meer weten over duurzaam reizen? Check dan deze website.


In samenwerking met Duits Verkeersbureau:

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter