Einbeck: de leukste Duitse stad die je niet kent | German.Local.Culture

door Explorista

Als we de afgelopen twee jaar iets hebben geleerd, dan is het wel dat we niet ver hoeven te reizen om het reisgevoel te ervaren. Hoe meer je even stilstaat en inzoomt op de kleine dingen, hoe meer je een bestemming leert kennen. Einbeck is zo’n bestemming: een prachtige vakwerkstad vol ambachten, heerlijk eten en geschiedenis. Kijk mee waarom je deze stad (en andere steden in Nedersaksen) absoluut moet bezoeken!

Einbeck is een vakwerkstad in het zuiden van Nedersaksen, op zo’n vijf uur rijden van Utrecht. De voormalige Hanzestad heeft een centrum met prachtige vakwerkhuizen uit de renaissance. In de middeleeuwen was Einbeck al een rijke handelsplaats, en dat zie je terug in de architectuur. Één van de leukste dingen om te doen is een wandeling maken langs de prachtige en vaak rijkelijk versierde huizen. Er zijn maar liefst 400 vakwerkhuizen te vinden (waarvan 120 uit de late middeleeuwen). De bekendste is het vierhonderd jaar oude Eikesche Haus. Dit is versierd met meer dan honderd maskers en koppen. Ook het “Brodhaus” en de “Ratsapotheke” op het marktplein zijn de moeite van het bekijken waard.

Liefhebbers van Oldtimers kunnen ook hun hart ophalen in Einbeck, want het is namelijk de stad met de grootste collectie van vintage auto’s van Europa. In de voormalige graansilo PS.Speicher vind je meer dan 2500 vintage auto’s. Het is onderdeel van een interactieve tentoonstelling over geschiedenis en toekomst van de mobiliteit.

Dit jaar staat Einbeck trouwens helemaal in het teken van de blauwdruktechniek. Dit is een techniek die gebruikt maakt van lichtgevoelig textiel of papier, en door bepaalde delen te bedekken tegen het licht, ontstaat zo een print. Deze eeuwenoude traditie werd in 2018 verkozen tot immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO. Ontdek meer over deze traditie door een tentoonstelling te bezoeken en je eigen stuk stof te bedrukken.

Taste Einbeck

De stad is ook een perfecte bestemming als je houdt van lekker eten en drinken. Volg een bierproeverij in Brodhaus op het marktplein, bezoek één van de koffieroosterijen, of ga voor de traditionele mosterdschnitzel of bockbierworst. Niet zo van het traditionele eten? Er zijn in Einbeck restaurants uit elke windrichting, dus voor iedereen is er wel iets dat in de smaak valt.

Einbeck staat ook bekend als bierstad. Er wordt al meer dan 700 jaar bier gebrouwen, in de Middeleeuwen waren er meer dan 700 huizen die het recht hadden om bier te produceren. Einbecker bier heeft de basis gelegd voor het latere bockbier. Naar het schijnt was dit het lievelingsbier van Martin Luther. In het Stadtmuseum vind je een tentoonstelling over bier. Wat is daarbij lekkerder dan een bitterbal met mosterd? Goed nieuws over dat laatste: in de oude mosterdmolen wordt Einbeckse mosterd nog op de traditionele manier gemaakt.

Bezoek de 9 Steden van Nedersaksen

Mocht je toch in de omgeving zijn, is het de moeite waard om ook wat andere steden in Nedersaksen te bezoeken. Er zijn namelijk nog 9 belangrijke steden in deze deelstaat. De andere steden zijn: Göttingen, Hamelen, Hildesheim, Wolfenbüttel, Goslar, Celle, Braunschweig, Hannover en Autostadt.

Bezoek bijvoorbeeld het verrassende Hannover, één van de leukste steden in Duitsland. Het heeft een charmant centrum met de karakteristieke vakwerkhuisjes, maar ook veel groen en barst bovendien van de hippe hotspots. Goslar is de grootste stad in het Hartzgebergte, en absoluut een bezoekje waard vanwege het gezellige stadscentrum. In de buurt ligt ook de mijn van Rammelsberg, die bijzonder interessant is om te bezoeken als je meer wilt leren over de omgeving.

Autoliefhebbers trekken naar Autostadt in Wolfsburg, waar Volkswagen begonnen is. Dit is een toeristische attractie rondom de fabrieken van Volkswagen. Je kunt het museum bezoeken en een rondleiding krijgen door de gigantische fabrieken.

Kortom: er is veel te zien in Nedersaksen, en Einbeck vormt de perfecte start van een rondreis.

Bron headerfoto

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter