Rollend over asfalt, je lekkerste playlist op de speaker, je haar wapperend in de wind, aan je voeten drieënzestig verfrommelde snoeppapiertjes, en in je bh koekkruimels van twee dagen oud… is er iets beter dan een roadtrip?
Zeker de Verenigde Staten met haar gebrek aan enige vorm van OV, en de lange uitgestrekte wegen door snel veranderend landschap, is de perfecte partner in crime voor een avontuur. Helaas kent het wel een paar haken en ogen waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over autorijden in Amerika.
1: Dit moet je weten een auto huren in Amerika (en verzekeringen!)
Als je een auto huurt bij een bekende maatschappij (Budget, Avis, Hertz, Europcar) zitten alle belangrijke verzekeringen er al in. Dit gaat dan om de aansprakelijkheidsverzekering, diefstalverzekering en Allrisk (collision damage waiver). Vaak heb je wel een optie om als extra je banden te verzekeren of je eigen risico af te kopen. Dit is natuurlijk volledig je eigen keuze, maar zolang je niet offroad rijdt of andere gekke dingen doet, is de kans dat je je geld er uit haalt niet zo groot.
LET OP: Check héél duidelijk je contract als je bij één van de bovenstaande maatschappijen een auto huurt, want ze naaien je echt waar je bij staat. Zo kregen mijn ouders een andere (duurdere) auto dan zij hadden gereserveerd. Na een lange transatlantische vlucht en nog twee uur in rij wachten om geholpen te worden, hebben ze snel het contract getekend zonder goed te kijken. Moesten ze uiteindelijk naderhand nog €500 extra betalen!
Om deze reden boek ik zelf áltijd bij Sunny Cars. Sunny Cars is mijn favoriete autohuurmaatschappij omdat ze super transparant zijn, en je precies weet waar je aan toe bent. De voordelen:
- Je boekt altijd een huurauto met all-inclusive verzekering (hieronder valt óók de aansprakelijkheid, banden, glas, bodem & dak). Geen gehannes op het vliegveld met maatschappijen die je upgrades willen aansmeren, dus.
- Je krijgt je eigen risico altijd terugbetaald, ook bij schade.
- Met het underage-pakket kun je ook onder de 23 jaar al een auto huren.
- Je kunt kiezen uit alle auto’s die vallen binnen de ‘categorie’ die je boekt.
- Je krijgt alle papieren en voorwaarden in het Nederlands.
- Nederlandse helpdesk
Sinds die nare ervaring gebruiken mijn ouders dus ook altijd, naar tevredenheid, Sunny Cars :-)
2: Zo werkt de Diamond Lane
Zie je die dikke file? Kijk nu eens naast je. Zit daar een levend persoon? Als het antwoord op die laatste vraag ‘ja’ is dan mag je gebruik maken van de zogeheten ‘diamond lane’. Nu maak ik sowieso met veel plezier gebruik van dingen die onder de naam ‘diamond’ door het leven gaan, maar in drukke verkeerssituaties helemaal. Deze baan is namelijk een carpoolbaan. Als je met twee of meer mensen in de auto zit, mag je er gebruik van maken. Let op: op sommige plekken is het minimum aantal passagiers drie. Dit zie je in dat geval duidelijk op de bordjes vermeld staan.
3: Voorkom parkeerboetes
Wist je dat je in Amerika niet met de neus van je auto ‘tegen de richting in’ mag parkeren? Nee, wij ook niet. BAM. Boete van 60 euro. Let daar goed op dus. Kijk altijd naar de bordjes, die geven aan wanneer je wel en niet mag parkeren.
4: Zorg dat je op tijd tankt
Toen wij met ons autootje een stoffige dorp in Nevada uitreden, op weg naar Yosemite National Park, een paar uur verderop, moesten we de woestijn doorkruisen. De tank was half leeg, maar dat zouden we wel redden tot het volgende tankstation…. Toch? Na allerlei verschillende berekeningen bleek het dichtstbijzijnde tankstation pas over 150 km(!) te zijn. Dat ging ‘m dus niet worden. Aangezien ik niet wilde stranden in een woestijn, moesten we dus terug.
Als Nederlander kunnen we het ons niet voorstellen, maar de Verenigde Staten is écht groot. En je kunt rustig een paar uur door de woestijn rijden zonder ook maar één tankstation tegen te komen (lijkt me niet echt veilig, maar goed). Rij je lange stukken door de woestijn of andere verlaten natuur? Check dan altijd van te voren waar je kunt tanken. En leg ook een paar flesjes water en snacks in je auto, voor het geval je tóch pech hebt in de woestijn.
5: Stopborden, en waarom je écht moet stoppen
Technisch gezien moet het in Nederland ook: stoppen bij een stopbord. Maar laten we even eerlijk zijn: wie gaat er echt op een uitgestorven weg stilstaan bij een stopbord? In Nederland doet niemand dat.
In Amerika doe je dat beter maar wel, want ik heb meerdere keren in zijstraten een politiewagen zien staan, die simpelweg afwachtte totdat er iemand zonder te stoppen zou doorrijden, zodat ze een boete konden uitdelen. En doe ook geen “California Stop”, waarbij je heel zachtjes aan komt rijden, en doorrolt zodra je ziet dat er niets aan kan. Nee. Stoppen is stoppen. Ook daarvoor kun je een boete krijgen.
6: Tomtom en andere navigatiesystemen
Bij de autohuurmaatschappij proberen ze je behalve upgrades nog duizend andere dingen aan te smeren: meer radiozenders, een gps-systeem, de auto inleveren met lege tank, de eerstgeborene van Prins Harry, you name it. Heb je zelf een TomTom? Dan kun je voor een paar tientjes op de website van de navigatie gewoon een Amerikaanse kaart kopen. Werkt goed.
Jammer genoeg is internet in de VS met een Nederlands abonnement heel duur, anders zou ik je aanraden gewoon Google Maps te gebruiken. Maar die vlieger gaat nu niet op.
7: Stoplichten aan de overkant van de weg
Na een reis van 24 uur zaten Meneer en ik met wasknijpers op onze ogen in de huurauto op weg naar het hotel. Godzijdank was het één uur ’s nachts en was er bijna niemand op de weg, want bij het eerste stoplicht reden we vol het kruispunt op, om er vervolgens gillend en wijzend achter te komen dat het stoplicht hier niet vóór, maar achter het kruispunt hangt.
8: Andere verkeersregels die je moet kennen:
- Je mag bij een rood stoplicht wel gewoon rechts afslaan (tenzij duidelijk staat dat dat niet mag). Let wel op ander verkeer en voetgangers.
- De maximumsnelheid in Amerika is 25-45 mijl per uur (40-70 km/u) in steden; en zo’n 65 tot 75 mijl per uur (100-120 km/u) op de snelweg.
- Je mag op snelwegen aan alle kanten inhalen, ook aan de rechterkant.
- “Stay in your lane” is een bekende rijstijl in Amerika. Zo lang je anderen niet hindert, moet je zoveel mogelijk in je eigen rijbaan blijven en zo min mogelijk switchen, omdat dit de doorloop ten goede komt.
- Wij schrokken er nogal van, maar in- en uitvoegstroken in de Verenigde Staten zijn best wel kort. Kijk dus erg goed bij het invoegen, en als het niet anders kan, kun je stil staan op de invoegstrook.
- Andersom moet je in veel staten links gaan rijden om invoegend verkeer ruimte te geven om in toevoegen.
- Op een kruising zonder stoplichten heeft de doorgaande weg voorrang. Op gelijkwaardige kruispunten hou je de volgorde aan van wie het eerst bij het kruispunt aankwam, daarna mag nummer twee, enzo. Ook bij rood knipperende stoplichten geldt dit systeem van voorrang van wie het eerste aankwam.
- Je mag geen alcohol in je auto bewaren, alleen in de kofferbak. En drink natuurlijk niet voor het rijden, dat is ontzettend gevaarlijk!
Wat zijn jouw beste tips voor autorijden in Amerika?
JEMIG, je zou toch meteen niet meer willen rijden in de VS? Grapje, hoor, we gaan het wel doen, maar JEMIG. Hoe verzinnen ze het?!
Ja je vraagt het je af he? Maar logica is niet het grootste goed in de US.. Kijk maar naar fahrenheit en miles en pounds..
Deze artikelen komen allemaal echt op een goed moment. VInd het erg leuk om te lezen. Mijn vriend en ik zitten er namelijk over te denken om volgend jaar voor het eerst naar Amerika op vakantie te gaan. We denken zelf in de richting van Las Vegas, zodat we daar rond kunnen touren richting Hollywood, Grand Canyon etc.
Ik vind je tips dus super handig nu! :) Thanks voor het delen, haha!
Liefs Carlijn
Aww fijn om te horen! Zeker doen! Daar zijn wij ook begonnen :)
Ik zie het helemaal voor me, als een tierelier terug rijden omdat jullie het kruispunt al voorbij zijn. Volgens mij heb ik vaker gezien dat het stoplicht achter het kruispunt hangt trouwens, ook in Europa.
Oh echt? Ik niet geloof ik.. Al werd ik net ook al bijna doodgereden in Londen (links rijden.. Why????)
Links rijden komt nog uit de middeleeuwen maar heeft veel voordelen:). Even googelen maar.
Wat een onwijs leuk artikel om te lezen!! Goed om te weten want ik wil graag na mijn studie naar Amerika! x
Gaaf! Zeker doen!
Wow, dat zijn wel veel dingen om op te letten. Leuk geschreven trouwens!
Goede tips! Hopelijk komen ze heel snel een keer van pas!
Wauw, sommige wist ik nog niet! Dat parkeren ga ik maar even onthouden (en de rest ook hoor)!
Ik ben vorige maand naar Amerika geweest en dat van die stoplichten kan ik echt niet begrijpen! Het is zo onduidelijk! Vaak staat linksaf niet eens apart aangegeven en moet je tegelijk met het verkeer voor rechtdoor. Gevolg: File midden op het kruispunt. Way to go America!
Hiep hoi voor logica!!
Bij een rood stoplicht mag je ook gewoon rechts af slaan. Als het NIET mag staat er een bord.
Wat een handige en grappige weetjes. Ooit zou ik ook een road trip willen maken.
Ik ben nog niet in de VS geweest en zal er ook niet snel raken, met die jonge kroost van mij.
Maar bovenstaande was gewoon echt grappig om te lezen.
Als ik ooit ga…dat van die verkeerslichten vergeet ik nooit meer.
En ik ga ook ‘werkt als een tiet’ googelen. Dat zeggen wij belgen niet!
Haha, bij ons is het ook geen gebruikelijke uitdrukking, meer plattelands ;-) Als de kroost maar iets groter is gezellig samen naar de VS! Het is een heerlijk land (helaas wel duur!)