7 dingen die je moet weten over autorijden in de VS

Roadtrip14

Rollend over asfalt, je lekkerste playlist op de speaker, je haar wapperend in de wind, aan je voeten drieënzestig verfrommelde snoeppapiertjes, en in je bh koekkruimels van twee dagen oud… is er iets beter dan een roadtrip? Zeker de Verenigde Staten met haar gebrek aan enige vorm van OV, en de lange uitgestrekte wegen door snel veranderend landschap, is de perfecte partner in crime voor een avontuur. Helaas kent het wel een paar haken en ogen waar je rekening mee moet houden.

Roadtrip4

1: de verzekering

Als je een auto huurt bij een gerespecteerde maatschappij (Budget, Avis, Hertz, Europcar) zitten alle belangrijke verzekeringen er al in. Het gaat dan om de aansprakelijkheidsverzekering, diefstalverzekering en Allrisk (collision damage waiver). Vaak heb je wel een optie om je banden te verzekeren of je eigen risico af te kopen. Dit is natuurlijk volledig je eigen keuze, maar zolang je niet offroad rijdt of andere gekke dingen doet, is de kans dat je je geld er uit haalt niet zo groot. Maar nogmaals: het is waar je jezelf prettig bij voelt.

2: De diamond lane

Zie je die dikke file? Kijk nu eens naast je. Zit daar een levend persoon? Als het antwoord op die laatste vraag ‘ja’ is dan mag je gebruik maken van de zogeheten ‘diamond lane’. Nu maak ik sowieso met veel plezier gebruik van dingen die onder de naam ‘diamond’ door het leven gaan, maar in drukke verkeerssituaties helemaal. Deze baan is namelijk een carpoolbaan. Als je met twee of meer mensen in de auto zit, mag je er gebruik van maken. Let op: op sommige plekken is het minimum aantal passagiers drie.

3: Parkeren

Wist je dat je in Amerika niet met de neus van je auto ‘tegen de richting in’ mag parkeren? Nee, wij ook niet. BAM. Boete van 60 euro. Because: logic.

Roadtrip2

4: Tanken

Na een wilde ochtend vol voetbalgeweld (Nederland won van Australië), reden Meneer en ik met ons autootje het stoffige dorpje Beatty uit, op weg naar Yosemite National Park, een paar uur verderop. De tank was half leeg, maar dat zouden we wel redden tot het volgende tankstation…. Toch? Na allerlei verschillende berekeningen bleek het dichtstbijzijnde tankstation pas over 150 km(!) te zijn. En moesten we dus terug. Als Nederlander kunnen we het ons niet voorstellen, maar de Verenigde Staten is écht groot. En je kunt rustig een paar uur door de woestijn rijden zonder ook maar één tankstation tegen te komen (lijkt me niet echt veilig, maar goed). Rij je lange stukken door de woestijn? Check dan altijd waar je kunt tanken.

5: Stopborden

Technisch gezien moet het in Nederland ook: stoppen bij een stopbord. Maar laten we even eerlijk zijn: wie gaat er echt op een uitgestorven weg stilstaan bij een stopbord? Amerikanen dus. En doe het ook maar, want ik heb meerdere keren in zijstraten een politiewagen zien staan, die simpelweg afwachtte totdat er iemand zonder te stoppen zou doorrijden.

Roadtrip24

6: TomTom

Bij de autohuurmaatschappij proberen ze je behalve upgrades nog duizend andere dingen aan te smeren: meer radiozenders, een gps-systeem, de auto inleveren met lege tank, de eerstgeborene van Prins Harry, you name it. Heb je zelf een TomTom? Dan kun je voor zo’n €35 op de website van de navigatie gewoon een Amerikaanse kaart kopen. Werkt als een tiet.

7: De stoplichten aan de overkant van de weg

Na een reis van 24 uur zaten Meneer en ik stoned van het feit dat we eindelijk in de VS waren, en met wasknijpers op onze ogen, in de huurauto op weg naar het hotel. Godzijdank was het één uur ’s nachts en was er bijna niemand op de weg, want bij het eerste stoplicht reden we vol het kruispunt op, om er vervolgens gillend en wijzend achter te komen dat het stoplicht hier niet vóór, maar achter het kruispunt hangt. Waarom weet niemand.

Roadtrip6

Wat moet je nog meer weten over autorijden in de Verenigde Staten?

16 comments

 1. Marieke

  JEMIG, je zou toch meteen niet meer willen rijden in de VS? Grapje, hoor, we gaan het wel doen, maar JEMIG. Hoe verzinnen ze het?!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ja je vraagt het je af he? Maar logica is niet het grootste goed in de US.. Kijk maar naar fahrenheit en miles en pounds..

   Beantwoorden

 2. Made by Carlijn

  Deze artikelen komen allemaal echt op een goed moment. VInd het erg leuk om te lezen. Mijn vriend en ik zitten er namelijk over te denken om volgend jaar voor het eerst naar Amerika op vakantie te gaan. We denken zelf in de richting van Las Vegas, zodat we daar rond kunnen touren richting Hollywood, Grand Canyon etc.

  Ik vind je tips dus super handig nu! :) Thanks voor het delen, haha!

  Liefs Carlijn

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Aww fijn om te horen! Zeker doen! Daar zijn wij ook begonnen :)

   Beantwoorden

 3. Ester

  Ik zie het helemaal voor me, als een tierelier terug rijden omdat jullie het kruispunt al voorbij zijn. Volgens mij heb ik vaker gezien dat het stoplicht achter het kruispunt hangt trouwens, ook in Europa.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Oh echt? Ik niet geloof ik.. Al werd ik net ook al bijna doodgereden in Londen (links rijden.. Why????)

   Beantwoorden

 4. Marjolein

  Wat een onwijs leuk artikel om te lezen!! Goed om te weten want ik wil graag na mijn studie naar Amerika! x

  Beantwoorden

 5. Ruurdje

  Wow, dat zijn wel veel dingen om op te letten. Leuk geschreven trouwens!

  Beantwoorden

 6. Claudia

  Goede tips! Hopelijk komen ze heel snel een keer van pas!

  Beantwoorden

 7. Lisa

  Wauw, sommige wist ik nog niet! Dat parkeren ga ik maar even onthouden (en de rest ook hoor)!

  Beantwoorden

 8. Carlijn

  Ik ben vorige maand naar Amerika geweest en dat van die stoplichten kan ik echt niet begrijpen! Het is zo onduidelijk! Vaak staat linksaf niet eens apart aangegeven en moet je tegelijk met het verkeer voor rechtdoor. Gevolg: File midden op het kruispunt. Way to go America!

  Beantwoorden

 9. Claudia

  Wat een handige en grappige weetjes. Ooit zou ik ook een road trip willen maken.

  Beantwoorden

 10. Soetmin

  Ik ben nog niet in de VS geweest en zal er ook niet snel raken, met die jonge kroost van mij.
  Maar bovenstaande was gewoon echt grappig om te lezen.

  Als ik ooit ga…dat van die verkeerslichten vergeet ik nooit meer.
  En ik ga ook ‘werkt als een tiet’ googelen. Dat zeggen wij belgen niet!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Haha, bij ons is het ook geen gebruikelijke uitdrukking, meer plattelands ;-) Als de kroost maar iets groter is gezellig samen naar de VS! Het is een heerlijk land (helaas wel duur!)

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *