Antwerpen: 5 onmisbare bezienswaardigheden

Antwerpen13

Antwerpen is één van die steden waar ik altijd terug kan keren. Een tweede thuis, omdat ik er als tiener Milou altijd naartoe ging om te winkelen. In de trein, hoppa, en een half uur later wandelde ik richting de Meir om bepakt en bezakt met een paar winkeltasjes een paar uur later weer terug te keren.

Sinds ik niet meer in het Zuiden des Lands verkeer, kom ik er minder vaak. En eigenlijk altijd maar voor één dag. Zonde, want het is zo’n leuke stad. Afgelopen januari was ik er ook weer, anderhalve dag. En KOUD dat het was. Toch deed ik een aantal leuke dingen, als ik niet aan het opwarmen was in een cafeetje. Zie hier mijn vijf must visit bezienswaardigheden.

Antwerpen22

MAS – Museum aan de Stroom:

Een van de mooiste designgebouwen van Antwerpen, zonder twijfel. Gevestigd in de wijk ‘T Eilandje, het havengebied in Antwerpen-Noord, waar heel veel hippe restaurants en bars gevestigd zijn. Het strakke oranje gebouw met grote ramen, torent met 62 meter hoogte boven de rest uit. En dat heeft dan meteen als voordeel dat je vanaf de bovenste verdieping een práchtig uitzicht hebt over de stad. Het dak is gratis te bezoeken. In het museum zelf zijn op elke verdiepingen zalen te vinden met wisselende exposities. Ik vond het echt een erg mooi museum, met waanzinnige inrichting en design. Een plezier om een uur of twee doorheen te dwalen.

Antwerpen28

Rubenshuis:

Ik was nooit een grote kunstliefhebber, maar tóch genoot ik intens van mijn bezoekje aan het Rubenshuis, zo’n twee jaar geleden. Het Rubenshuis is… je raad het al, het huis waar schilder Rubens woonde en werkte in de 16e en 17e eeuw. Het huis is zoveel mogelijk nog ingericht in de originele stijl, en de schilderijen zijn dus ook in die atmosfeer te bewonderen. Heel speciaal dat dit zo te ervaren is, midden in hartje Antwerpen.

Antwerpen29

Onze Lieve Vrouwe kathedraal:

In zo’n beetje iedere stad die ik bezoek, staat ook een bezoekje aan de grootste kerk of kathedraal op de planning. Waarom weet ik eigenlijk niet. Het is meestal een mooi inkijkje in de geschiedenis van een stad. De locatie waar de bevolking samenkwam… een inkijkje in de architectuur en de tijdsperiode. De kathedraal in Antwerpen is echt groot, en indrukwekkend. Maar het meest indrukwekkende vond ik het kleine kunstwerk dat je aantreft in de kerk, ter nagedachtenis van alle slachtoffers van seksueel misbruik in de Katholieke kerk. Props!

Antwerpen27

Centraal Station:

Ik weet niet of er zoiets is als ‘Oscars voor de mooiste treinstations ter wereld’, maar als die er wel zijn dan rent Antwerpen met alle prijzen naar huis. Want als je Antwerpen besluit te bezoeken, dan kan ik je zeker aanraden met de trein te gaan. Het huidige station werd tussen 1899 en 1905 gebouwd, en ziet er uit zoals je verwacht van een oud station in een grote stad, uit een tijd toen treinreizen nog één van de belangrijkste vervoermiddelen was. De stijl van het station doet me altijd een beetje aan Parijs denken… en dat is geen straf.

Antwerpen12

De Meir:

Winkelen doe ik nog steeds het liefste op de Meir. Ja, ik weet dat het niet de meest off-the-beaten-track locatie is… maar geef mij 5 h&m’s en een gigantische Forever 21 en ik ben echt een gelukkig meisje.

Wat ik overigens erg jammer vond was dat het Paleis op de Meir niet open was…. en dat dat ook nergens aangegeven stond. Buiten stond dat het paleis elke zondag open zou zijn, maar toen er er een half uur rondjes liepen, werd verteld dat het helemaal niet open was. En het Paleis ziet er juist zo mooi uit, boehhh!

Antwerpen11 Antwerpen25

 Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid in Antwerpen?

Ik kreeg heel vriendelijk van Toerismebureau Vlaanderen & Brussel een Antwerp City Card om de stad te bezoeken. Hiermee had ik gratis toegang tot alle musea in de stad.

17 comments

 1. Dionne

  Super leuk! Ik ga zo naar Antwerpen! thanks!

  Beantwoorden

 2. Eva - eighty7

  Ik woon er eigenlijk vlakbij maar kom er niet zo vaak. Museum aan de stroom lijkt me erg tof!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Echt een aanrader, zeker eens naar toe, en dan vlak daarnaast een burger happen bij de Burgerij :)

   Beantwoorden

 3. Nancy

  Ik woon niet zo ver van Antwerpen vandaan en het is inderdaad even een lekker er tussenuit momentje als je er naartoe gaat. Ik ben met ongeveer 40 minuten rijden in Antwerpen en ik mag daardoor ook wel zeggen dat ik er niet zo ver vanaf woon. Voordeel van in het Zuiden des Lands wonen! ;) Ik heb daarom ook zo’n vermoeden dat jij van origine uit de regio komt waar ik nu woon, grappig!

  Antwerpen is echt een aanrader en zeker wat betreft het station ben ik het volledig met je eens! Lekker met de trein gaan mensen, dan kom je direct een mooi stukje architectuur tegen als je uitstapt.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Wat grappig, het zou zo maar eens kunnen dat wij in de buurt van elkaar woonden :) Ik woon nu niet meer bij de grens, maar heb dat heel lang (20+ jaar) wel gedaan.

   Beantwoorden

 4. Marloes ❤ Budgetproof.nl

  Ik ben al een keer of 4 in Antwerpen geweest, maar altijd heb ik veel te kort tijd. Die H&M’s en Forever 21 leiden me onwijs af ;) en dan ga ik weer naar huis zonder musea gezien te hebben of tijd gehad te hebben voor een uitgebreide lunch. Boeeee. Het Paleis wil ik ook graag zien. Open dan wel graag ;).

  Beantwoorden

  1. Explorista

   haha ja. Ach. Dicht is hij ook leuk ;-)

   Beantwoorden

 5. Annebelle

  Super leuk! Ik ga ook wel eens een dagje naar Antwerpen, maar blijf dan vooral op de Meir. Zo zonde, want Antwerpen heeft nog veel meer te bieden :)

  Beantwoorden

 6. Lieke

  Antwerpen is zo’n fijne stad!
  Ik kom er graag om te winkelen en piep eigenlijk altijd even het paleis op de meir binnen.
  Daar zit een chocolatier en achter in de winkel zie je de mensen bezig met het maken van alle lekkere chocolade kunstwerken.
  En een bezoekje aan het kasteel en Lange wapper sla ik ook nooit over .
  Leuk om ook nog andere tips te lezen! :)

  Beantwoorden

 7. Kees Bikker

  Ah! Antwerpen… ben je ook in ’t Zuid geweest?

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Dit keer niet helaas. Staat voor de volgende keer wel op het wensenlijstje :)

   Beantwoorden

 8. ines

  De kaaien en de voetgangerstunnel vind ik ook altijd te moeite om eens te gaan bekijken. De oude roltrappen daar zijn zo mooi!

  Beantwoorden

 9. Marion Borreman

  Leuk om dit weer eens te lezen. Antwerpen blijft leuk. Stond het reuzenrad aan de Schelde er nog, of is dat alleen tijdens de feestdagen?
  Ik was er in januari ook nog, en heb juist eens iets anders gedaan, een wandeling van ’t Eilandje naar Zurendonk. Te vinden op mijn website.

  Beantwoorden

 10. Marcella

  Leuk om te lezen Milou, ik wil graag weer eens terug naar Antwerpen! Vooral het uitzicht vanaf MAS maakt me echt onwijs nieuwsgierig!

  Beantwoorden

 11. Gabie

  Leuke post! Ik ga over een paar weekjes voor het eerst naar Antwerpen! Die view in de laatste foto is ontzettend mooi. Van waar werd die gemaakt?

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Die is vanuit MAS, Museum aan de Maas gemaakt. Uitzicht is erg mooi vanaf daar! :) Have fun!x

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *