;

Top 10 bezienswaardigheden in Parijs voor een ultieme stedentrip

door Explorista

Allemaal leuk en aardig, die eindeloze lijstjes van bezienswaardigheden in Parijs. Maar wat zijn nou de échte highlights van Parijs? Ik ben inmiddels al acht keer in de stad geweest, en heb de meeste dingen meerdere keren bezocht. Daarom presenteer ik hierbij de ultieme Parijs bezienswaardigheden top 10. Tien geweldige gebouwen, musea, parken, en andere tips die je absoluut niet mag overslaan tijdens je stedentrip Parijs! Veel plezier!

Ik kan je vertellen: het was echt nog moeilijk om te kiezen! Want Parijs is namelijk zo’n stad die barst van de geschiedenis en dingen om te zien. Ideaal gezien heb je zeker een dag of drie of vier nodig in Parijs om de belangrijkste dingen te zien.

Ik zou zo nog wel tien of twintig tips kunnen delen voor dingen die echt heel erg leuk zijn om te zien, maar die komen wel in een ander artikel. Dit zijn namelijk de echte toppers. En vooruit… omdat ik het niet kon laten heb ik stiekem wat tips in de buurt genoemd. Gebruik de inhoudsopgave om makkelijk te springen naar wat je interessant lijkt!

Top 10 bezienswaardigheden Parijs

1. De Eiffeltoren

Adres: Champs de Mars, 5 Avenue Anatole France
Openingstijden: Elke dag van 09:30 – 23:45
Entreeprijs: Zie hier actuele entreeprijzen

De Eiffeltoren is zo’n bouwwerk waarvan je op foto’s misschien denkt… “wat is daar nou bijzonder aan?”, maar als je het in het echt ziet, is het toch wel heel erg indrukwekkend. Ik blijf er altijd maar naar staren, en elke keer dat ik in Parijs ben, ga ik toch even langs. De grote stalen constructie torent boven de omliggende gebouwen uit en het is het meest bekende bouwwerk in de skyline. Sterker nog… misschien is het wel het meest beroemde bouwwerk ter wereld. In ieder geval het meest bezochte bouwwerk: met jaarlijks zes miljoen bezoekers.

Vooral ’s avonds is het magisch om een kijkje te nemen bij de Eiffeltoren, dan is er namelijk een lichtshow gaande en twinkelt de Eiffeltoren tegen de donkere nachtlucht. Op mistige dagen kun je de top van de Eiffeltoren niet zien, dus dat is ook wel grappig.

De Eiffeltoren ligt op de linkeroever van de Seine, in het zevende arrondissement van Parijs. Je zult de geschiedenis van de Eiffeltoren inmiddels wel kennen, maar de constructie begon tussen 1887 en 1889 ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in 1889. De toren werd gebouwd door Gustave Eiffel, maar ontworpen door Maurice Koechlin en Émile Nouguier.

In eerste instantie werd de toren gehaat. Maar liefst driehonderd kunstenaars protesteerden tegen de bouw, omdat ze het een “smakeloos” ontwerp vonden. Jarenlang keek de bevolking neer op de toren. Nu wordt het stalen ontwerp juist gezien als één van de meest bijzondere in zijn soort, vanwege de prachtige smeedwerk details.

Aan de top meet de Eiffeltoren 317 meter hoog, met daarbovenop nog eens een 7 meter hoge video-antenne. Daarmee was dit 126 jaar lang de hoogste toren van Europa. Mannen zullen het vast geruststellend vinden om te horen dat de toren met de kou wel 15 centimeter korter kan zijn dan in warm weer ;-).

Tips voor de Eiffeltoren bezoeken:

  • De wachtrijen voor de Eiffeltoren zijn altijd erg lang. Als je online je ticket koopt, kun je in een kortere wachtrij.
  • De minst drukke bezoektijden zijn tijdens weekdagen in de winterperiode.
  • Als je de trap (700+ treden!) naar de tweede verdieping pakt, kun je geld besparen op je ticket én je hoeft minder vanaf daar lang op de lift te wachten.
  • ’S avonds is er een lichtshow bij de Eiffeltoren, dus het is zeker de moeite waard om even te gaan kijken!

2. Arc de Triomphe

Adres: Place Charles de Gaulle
Openingstijden: Elke dag van 10:00 – 22.30 (tussen 1 april en 30 september tot 23:00). Op sommige feestdagen gesloten.
Entreeprijs: Vind hier huidige entreeprijzen 

Het op één-na-bekendste gebouw in Parijs is toch wel de Arc de Triomphe. Het is zelfs zo’n beroemd bouwwerk, dat er wereldwijd vele kopieën te vinden zijn. Alleen de triomfbogen in Pyongyang in Noord-Korea en in Mexico-Stad zijn hoger. De triomfboog staat in het 8e arrondissement, en werd in 1806 gebouwd om Napoleons overwinning bij Austerlitz te vieren. De bouw duurde echter wel dertig jaar.

De boog staat bekend als het symbool van de Eerste Wereldoorlog, en je vindt er dan ook het Graf van de Onbekende Soldaat, die stierf tijdens die oorlog. De Arce de Triomphe ligt eigenlijk op een rotonde, de Place Charles de Gaulle, waar twaalf avenues bij elkaar komen. Als je hier zelf rijdt (dat hebben we wel eens gedaan), dan hou je echt je hart vast, haha.

Je kunt de Arc de Triomphe beklimmen, waarover ik je hieronder meer tips geef.

Als je net als ik ieder jaar de Tour de France kijkt, dan zul je weten dat ze altijd finishen op de Champs-Élysées, en dat de Arc de Triomphe aan het eind van die laan ligt. En die is natuurlijk óók een bezoekje waard. Het is de breedste laan van Parijs, en één van de meest prestigieuze winkelstraten ter wereld (de winkelhuur ligt alleen in New York hoger). Mocht je besluiten hem helemaal af te lopen, dan hoop ik dat je je wandelschoenen hebt meegebracht, hij is namelijk bijna 2 kilometer lang. Na 1910 meter lopen kom je uit op de Place de la Concorde, waar je de Egyptische obelisk kunt zien.

Tips voor de Arc de Triomphe bezoeken:

  • Je hoeft niet over te steken om naar de Arc de Triomphe te gaan, er is een ondergrondse looptunnel.
  • Vanaf de top (284 treden!) heb je een prachtig uitzicht over Parijs. Dit is ook een goede plek om de zonsondergang te zien.
  • Als je niet in de rij wilt staan om een kaartje te kopen, kun je een online kaartje kopen waarmee je de wachtrij kunt voorbij lopen. Dan hoef je alleen nog door de security check. 

3. Basilique du Sacré-Coeur

Adres: 35 Rue du Chevalier de la Barre
Openingstijden: Elke dag van 6:00 tot 22:30.
Entreeprijs: Gratis, al kosten de dom en de crypte wel geld. 

Bovenop de heuvel Montmartre ligt de spierwitte Sacré-Coeur, die door zijn ligging boven de rest van de stad uittorent. De Heilig-Hartbasiliek zelf is met zijn hoogte van 83 vierkante meter ook niet bepaald een klein buurtkerkje te noemen. Ik vind het zelf echt een prachtige kerk en ben er inmiddels meerdere keren geweest. Als je niet zoveel met architectuur of religie hebt, is het nog steeds de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen, omdat je vanaf de 130-meter hoge heuvel een mooi uitzicht hebt over Parijs. Moet je wel even 222 treden beklimmen (of je neemt de kabelbaan, natuurlijk). En de wijk Montmartre zelf is echt ontzettend leuk, maar daarover later meer.

De basiliek bestaat uit witte travertijn, en werd gebouwd vanaf 1875, als herdenking voor de 58.000 doden die vielen in de Frans-Duitse oorlog in 1870-1871. De bouw werd pas in 1914 afgerond, en vanwege de volgende oorlog (hoe ironisch), pas na de Eerste Wereldoorlog in gebruik genomen. In oktober 1919 om precies te zijn.

Tips voor Sacré-Coeur bezoeken:

  • Sla zondagen over, dan is er een kerkdienst gaande in de Sacré-Coeur
  • De kerk is het rustigst om te bezoeken tijdens de vroege ochtend
  • In de omgeving van de kerk kunnen zakkenrollers en oplichters actief zijn, let dus goed op je spullen, teken geen “enquetes” en laat niemand een armbandje om je pols binden.

4. Montmartre

Montmartre is één van de allerleukste wijken van Parijs. Het ligt een tikje uit het centrum, aan de noordkant, maar is zeker een bezoekje waard – alleen al vanwege de Sacré-Coeur, natuurlijk. De wijk Montmartre ligt op de heuvel Montmartre, het op één-na-hoogste punt van de stad, en daar komt de naam van de wijk dan ook vandaan. Het is het 18e arrondissement.

Een supertoeristisch, maar wel heel leuk, plekje om te bezoeken is Place du Tertre. Hier vind je allerlei schilders die hun werk verkopen. De wijk Montmartre is überhaupt bekend als de kunstenaarswijk. Een aantal decennia geleden trokken kunstenaars en schrijvers naar deze wijk, en raakten geïnspireerd door de sfeer en het uitzicht over Parijs. Place du Tertre was zelfs de plek waar Picasso woonde (zijn huis is nu een museum). Ook van Gogh heeft in Montmartre gewoond.

Ik zei het al even, maar in tegenstelling tot het grootste deel van Parijs, is Montmartre allesbehalve vlak. Er zijn een hoop trappen te vinden, maar je kunt ook de Funiculaire de Montmartre nemen om bovenop de heuvel te komen, als je minder goed ter been bent. In Montmartre vind je overigens ook Moulin Rouge, het beroemde cabarettheater waar een film over gemaakt is.

Zelf vind ik Montmartre vooral geweldig om lekker rond te struinen. Je hebt er heerlijke kronkelige straatjes, en het zit vol toffe cafeetjes. De laatste keer dat ik in Parijs was, verbleef ik een paar dagen in een Airbnb in de wijk, en had ik de rust om de wijk langzaam te ontdekken.

Tips voor bezoeken Montmartre:

  • Zorg dat je fijne schoenen draagt, want je moet in Montmartre veel trappenlopen en heuvels beklimmen
  • Mijn favoriete eettentjes zijn: The Hardware Society voor brunch, Maison Rose voor lunch of een drankje, en het piepkleine Picolo Rosso Tratorria Pulcinella voor een Italiaans diner.

Zoek je nog een goedkoop hotel in Parijs? Check dit artikel!

5. Het Louvre

Adres: Rue de Rivoli
Openingstijden: Elke dag van 9:00 tot 18:00. Op woensdag en vrijdag geopend tot 21:45. Dinsdag is het Louvre gesloten. 
Entreeprijs: Vind huidige entreeprijzen hier. 

Als er één museum is dat je moet bezoeken tijdens je stedentrip Parijs, laat dat dan het Louvre zijn, het beroemdste museum van Parijs (en misschien wel op aarde?). Tijd om alles te zien heb je niet, dus zet dat alvast maar uit je hoofd, het is een van de grootste musea ter wereld. Kies daarom wat je wilt zien, en maak daar tijd voor.

De beroemdste inwoner van het Louvre is natuurlijk Mona Lisa van Leonardo da Vinci, en hoewel een bezoekje aan haar waarschijnlijk zal tegenvallen, moet je het toch even met eigen ogen gezien hebben. Moet je wel honderd toeristen met selfiesticks aan de kant duwen met je ellebogen, en even met je ogen knijpen, want het schilderij is namelijk helemaal niet zo groot.

Hoewel je er allerlei kunst vindt (je ziet er bijvoorbeeld ook de Venus van Milo), was de vleugel met Westerse schilderkunst mijn favoriet. De schilderkunst in het Louvre gaat trouwens tot ongeveer halverwege 18e eeuw, de nieuwere kunst vind je in het Musée D’Orsay.

Nadat je het Louvre hebt bezocht, moet je natuurlijk ook even een wandeling maken door de tuinen die ervoor liggen: de Jardin des Tuilleries. Dit park verbindt het Louvre met Place de La Concorde (en vanaf daar loop je zo de Champs Elysée op; een pittige wandeling). Ooit waren deze tuinen, de tuinen van het Tuilerieënpaleis, dat nu niet meer bestaat. Het werd aangelegd door de beroemde Medici-familie. In het park vind je beeldhouwwerken, fonteinen, en de twee musea: Musée de l’Orangerie (werk van Claude Monet en Rodin) en Jeu de Paume (moderne-, hedendaagse en fotografie- en videokunst).

Bereid je bezoek aan het Louvre wel goed voor, want het is het best bezochte museum ter wereld.

Tips voor het Louvre bezoeken:

  • Hoewel de glazen piramide de bekendste ingang is, zijn er nog drie ingangen (Carrousel du Louvre, Porte des Lions en Passage Richelieu). De wachtrijen zijn daar veel korter!
  • Om de wachtrijen over te slaan kun je een online ticket kopen voor het Louvre, dan hoef je niet meer te wachten. 
  • Bezoek het Louvre in de avonduren, dan is het rustiger! Dit kan op woensdag en vrijdag als het museum open is tot 21:45.

6. Quartier Latin

Het bruisende Quartier Latin is ook een klassieke bestemming in Parijs. De wijk in het vijfde en zesde arrondissement was ooit een studentenwijk (tegenwoordig niet meer, want niemand kan het betalen zo centraal in Parijs te wonen).

De reden dat de wijk traditioneel populair is, is dat het zich uitspreidt rondom de Sorbonne, was tot 1970 de universiteit van Parijs was. Sinds 1150 was dit hét centrum van educatie in de stad en het land, en één van de meest prestigieuze universiteiten in heel Europa. Er zijn maar weinig filosofen uit de dertiende eeuw die niet gestudeerd hebben aan de Sorbonne.

Tegenwoordig is de wijk populair voor toeristen omdat het vol zit met restaurantjes, boetiekjes, bistro’s en bars. Net als Montmartre was dit ook een wijk die creatieve zielen aantrok in de negentiende en twintigste eeuw. Vele romans zijn aan de tafels van de cafés in deze wijk geschreven. Qua beroemde gebouwen is vooral het Pantheon en de Jardin du Luxembourg een bezoek waard. Over Jardin du Luxembourg lees je bij punt 8 meer.

Het meest opvallende monument in Quartier Latin is het Panthéon. Hoewel het ooit vooral gebouwd werd als kerk, is het bekender als mausoleum voor bekende Fransen. Het begin van de bouw van de neoclassistische kerk stamt uit 1744 en werd gebouwd in opdracht van koning Lodewijk XV. Het bouwwerk was pas in 1789 voltooid. Hoewel de naam verwijst naar het Panthéon in Rome, lijkt het daar niet zo heel erg op. Indrukwekkend is het wel. Onder andere Marie Curie, Voltaire, Rousseau en Victor Hugo liggen hier begraven.

7. De Notre-Dame

Adres: 6 Parvis Notre-Dame, Place Jean-Paul II
Openingsuren: De Kathedraal is sinds de brand in April 2019 gesloten voor bezoekers.

Mijn stiekeme favoriet als het aankomt op leuke plekjes in Parijs? Dat is Ile de Cité. Er is gewoon zoiets traditioneel ‘Parijs’ aan dit kleine eilandje in de Seine. De naam “Ile de Cité” betekent “stadseiland”, en dit is dan ook waar Parijs begonnen is, in de Middeleeuwen. De Seine scheidt dit eiland aan beide kanten van de rest van Parijs, dat je via een van de beroemde bruggen bereikt (Pont Neuf is mijn favoriet, de oudste brug van Parijs!).

De beroemdste bezienswaardigheid op Ile de Cité is de cathédrale Notre-Dame de Paris, oftewel: de Notre-Dame. Dit is een van de meest iconische kathedralen ter wereld, en hij is gewoon gratis te bezoeken! De kathedraal van Norte-Dame is gebouwd in vroeggotische stijl tussen 1163 en 1345. De eerste steen werd zelfs door Paus Alexander III geplaatst.

Een van mijn favoriete dingen aan de Notre-Dame van Parijs zijn de waterspuwers (en dat komt natuurlijk vooral door de film “De klokkenluider van de Notre Dame”), die gebouwd zijn in de middeleeuwen. De spuwers zorgen ervoor dat het regenwater niet langs de gevel naar beneden druipt.

De kerk is niet alleen van binnen en buiten prachtig, het is ook van grote religieuze waarde. Zo wordt de doornenkrans, een stuk van het kruis en de nagels waarmee Jezus gekruisigd zou zijn, hier bewaard. In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zich tot keizer van Frankrijk in de Notre-Dame.

Tips voor bezoeken Notre-Dame kathedraal:

  • Zorg dat je net als bij de Sacré-Coeur je bezoekje niet plant op een katholieke feestdag.
  • Ga het liefst voor 10 uur ’s ochtends om zo kort mogelijk in de de rij te staan.
  • Als je de toren wilt beklimmen, kost dat €10, en moet je de 387 trappen beklimmen (er is geen lift!).
  • De Kathedraal is sinds de brand in April 2019 gesloten voor bezoekers, maar je kunt hem nog wel van de buitenkant bewonderen.

Zoek je nog een goedkoop restaurant in Parijs? Check dit artikel!

(Ik heb geen foto van Jardin du  Luxembourg dus dit is een ander park :))

8. Jardin du Luxembourg

Mijn favoriete stadspark in Parijs is “Jardin du Luxembourg” (de Luxemburgse Tuin). Ook deze tuin werd door Maria de’ Medici aangelegd in 1612. Net als de Jardin des Tuileries, is ook dit park eigenlijk een kasteeltuin. En dit paleis bestaat nog gewoon, het heet Palais du Luxembourg.

Jardin du Luxembourg ligt in het zesde arrondissement, en is ruim 23 hectare groot. Ik zit altijd graag in een van de stoelen rondom de vijver, met een boekje. Maar je ziet, zeker in de zomer, ook veel mensen die hier picknicken. Het park doet me op een of andere manier heel erg denken aan Hyde Park, in Londen. Als je van beeldenkunst houdt, dan is dit park een aanrader, want je vindt er veel, waarvan de eerste versie van het Vrijheidsbeeld de meest bijzondere is.

Palais du Luxembourg werd vormgegeven naar het Florentijnse paleis waar Maria de’ Medici was opgegroeid. Ze woonde er slechts een paar jaar. Tijdens de Franse revolutie werd het paleis gebruikt als gevangenis. Daarna werd het de plek waar het parlement samenkwam voor vergaderingen, en tegenwoordig is het de zetel van het Franse senaat. Bezoeken kan alleen met een tour.

9. Le Marais

Dé place to be in Parijs is nog altijd Le Marais, een wijk in het derde en vierde arrondissement die barst van de hipste restaurants, fijne boetiekjes, en prachtige statige gebouwen met kleurrijke deuren (serieus, ik maak altijd zeshonderd foto’s van poorten in Le Marais).

Één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Le Marais is Place de la Bastille. Laten we eerlijk zijn: het is best een lelijk plein, en je hoeft ‘m niet te gaan zien omdat hij mooi is, maar wél omdat dit plein een gigantische rol in de Franse geschiedenis heeft gespeeld. Hier stond namelijk de gevangenis van Bastille. En als je goed op hebt gelet tijdens de geschiedenisles, dan weet je dat de bestorming van Bastille het begin betekende van de Franse revolutie. De zuil op het plein is een monument voor de slachtoffers van de opstanden in 1830, 1838 en 1848. Zij liggen onder deze zuil begraven.

Leuker is Places des Vosges, in het hart van Le Marais. Hoewel het er misschien niet zo uitziet, is dit het oudste plein van Parijs. Ooit heette dit plein Place Royale. Hendrik IV gaf opdracht voor de bouw, die tussen 1605 en 1612 plaatsvond. Omdat het plein onder Lodewijk XIII werd afgemaakt, werd er een standbeeld van hem op het plein geplaatst.

Het plein werd tijdens de Franse Revolutie omgedoopt en genoemd naar het eerste departement dat de revolutionaire regering belasting zou betalen: de Vosges. Het standbeeld van Lodewijk XIII was in de revolutie vernield, en werd in 1829 vervangen door een stenen exemplaar.

Aan het plein woonden vele beroemde Parijzenaren, waaronder Richelieu en Victor Hugo. Zijn voormalige woonhuis is omgetoverd tot museum over Victor Hugo dat ik bezocht heb en echt een bezoekje waard vond. Je vindt in de arcaden rondom het plein trouwens veel dure terrasjes en winkels.

Tips voor Le Marais bezoeken:

  • Ik ga in Le Marais altijd graag een snelle lunch eten bij L’as du Fallafel, Kraft Hot Dog, en Breizh Café voor goede crêpes.
  • Ik ben er zelf nog niet geweest (want: gesloten tot eind 2019) maar Musée Carnavalet, het stadsmuseum van Parijs, staat op mijn wensenlijstje voor toekomstig bezoekje.
  • Winkelen kan leuk in de boetiekjes rondom Rue de Roisiers en Rue du Roi de Sicile.

10. Paleis van Versailles

Adres: Place d’Armes, Versailles
Openingstijden: Elke dag van 9:00 tot 17:30. Gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari. 
Entreeprijs: Check actuele entreeprijzen hier. 

De belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Parijs is het kasteel van Versailles. Het wereldberoemde kasteel ligt in de plaats Versailles, twintig kilometer buiten Parijs en is dus perfect te doen als excursie vanuit Parijs.

Versailles is het grootste kasteel ter wereld, en trekt meer dan vijf miljoen bezoekers per jaar. Daar moet je dus goed voor plannen, wil je niet uren in de rij staan.

De officiële Nederlandse naam “Paleis van Versailles” is overigens niet correct, omdat het gebouw van oorsprong een kasteel was op het platteland, en niet gelegen was in een stad (wanneer het wel een “paleis” zou heten).

De bouw van het gebouw startte in 1624, toen er een jachtslot werd gebouwd voor koning Lodewijk XIII die er graag en regelmatig in de buurt ging jagen. Het was uiteindelijk Lodewijk XIV die het kasteel tot zulke grote proporties uitbreidde.

Er waren in het paleis, dat beroemd was vanwege zijn wilde feesten, 226 woningen, en nog veel meer eenpersoonsappartementen. Waarschijnlijk woonden er ooit tussen de 3.000 en 10.000 hovelingen.

Het kasteel is echt bijzonder, met zijn gigantische kunstcollectie, gouden ornementen, en kamers die nog steeds ingericht zijn in originele stijl. Vooral de spiegelzaal is bijzonder natuurlijk. Ook de tuinen zijn een bezoek waard, al moet je wel je wandelschoenen aantrekken, want met 815 hectare is het een flinke wandeling om alles te zien. Dat is overigens niets in vergelijking met hoe groot het ooit was: ruim 6.000 hectare land (en ommuurd door een 43-km lange muur).

Tips voor Versaille bezoeken:

  • De drukste dagen om het paleis te bezoeken zijn dinsdag en het weekend. Dinsdag omdat dan veel andere bezienswaardigheden in Parijs dicht zijn.
  • Ga zo vroeg mogelijk op de dag, het liefst bij openingstijd om 9 uur ’s ochtends.
  • Wat ik deed was mijn online kaartje op mijn telefoon kopen, bij aankomst. Ik zag dat er nog beschikbaarheid was, kocht een kaartje voor de eerstvolgende opening en liep zo naar binnen. 
  • De wachtrij kan lang zijn, dus neem een flesje water mee, wat snacks en goede wandelschoenen, paraplu of zonnebrand.
  • Een andere optie om de wachtrijen over te slaan is met een tour met een gids. Leer je meteen meer over de geschiedenis van het kasteel. 

Handige tip #1: Hop on Hop off bus

Één van de dingen die ik altijd deed als ik een korte tijd had om een stad te bezoeken, was een Hop-on Hop-off bus nemen, die je langs alle bezienswaardigheden brengt en tegelijkertijd meer vertelt over de geschiedenis van de highlights. Kies één van de twee routes (Classic of Montmartre) die elke 10-20 minuten rijden. Kies een ééndaagse, tweedaagse of driedaagse busticket en zie alle highlights op dit lijstje, behalve Versailles.

Koop hier je ticket voor de hop-on hop-off bus.

Handige tip #2: Paris Pass

Mocht je van plan zijn een heleboel musea te bezoeken en openbaar vervoer te gebruiken, dan kan het waardevol zijn om een Paris Pass te kopen.

Je krijgt met deze pass gratis én fast track toegang tot veel belangrijke musea (Louvre, Musee D’Orsay, etc), bezienswaardigheden (Panthéon, Arc de Triomphe), de hop-on hop-off bus van hierboven en een riviercruise. In totaal gaat het om meer dan zestig attracties. Kijk naar de lijst hieronder, en reken zelf uit of je het voordeel uit de pas gaat halen tijdens jouw bezoek!

Krijg hier meer informatie over de Paris Pass.

Wat zijn jouw top 10 bezienswaardigheden in Parijs? 

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.