Inhoudsopgave
Oh, Parijs: jij bent altijd een goed idee. De stad van de liefde is eigenlijk één groot openluchtmuseum, en mijn favoriete ding om te doen is dan ook wandelen in Parijs. Lekker struinen langs stadspaleizen, door kronkelige straatjes, de geur opsnuiven van versgebakken croissantjes, en eindigen met een uitzicht op de Eiffeltoren.
Met deze wandelroute kom je langs (bijna) alle hoogtepunten van Parijs in één dag. Het is wel een flinke wandeling, dus trek je wandelschoenen aan, neem je camera mee en geniet!
Met deze wandeling door Parijs kom je langs bezienswaardigheden als de Notre Dame, het Louvre en de Eiffeltoren. De wandeling die ik hieronder aangeef, is ongeveer zo’n 11 kilometer. Als je gewoon door zou stappen zonder pauzes, zou je er zo’n 2 tot 2.5 uur over doen. Maar ik raad je aan om af en toe lekker pauze te nemen met een kopje koffie of een uitgebreide lunch of diner. Maak er een dagprogramma van!
Gratis Stadswandeling Parijs
Stop 1: Place de la Bastille
Onze wandeling door Parijs begint op de plek van de Franse Revolutie. Waar Frankrijk zoals je het nu kent écht geboren werd. Wat nu een lelijk plein is (sorry), was ooit namelijk de gevangenis van Bastille. Deze gevangenis werd in eerste instantie gebouwd als verdedigingsfort van de stad. De bouw begon in 1370.
Door de jaren heen werd het gebouw echter steeds vaker als gevangenis in gebruik genomen. Eigenlijk was de gevangenis naar gevangenismaatstaven best een prettige plek: er zaten niet veel gevangenen, en degene die er zaten, waren meestal van gegoede afkomst. Zij leefden in relatieve luxe. De meeste gevangenen werden er opgesloten op basis van een een brief van de koning, buiten de normale rechtspraak om.
Naar de buitenwereld leek dit alsof de koning willekeurig mensen opsloot, maar in de meeste gevallen werd de koning gevraagd door de rijke familieleden van criminelen om hen op te sluiten in Bastille, omdat daar de behandeling beter was dan op andere plekken.
De bestorming van Bastille kwam uiteindelijk voort uit de groeiende volkswoede tegen de adel. De Bastille stond hierdoor (onterecht) symbool voor de willekeur, macht en onderdrukking door de adel richting de gewone bevolking. De bestorming van de Bastille op 14 juli 1789 betekende uiteindelijk het begin van de Franse Revolutie.
Je kunt op het plein nog steeds de omtrekken zien van waar de gevangenis gestaan heeft. Ten midden van het plein vind je een zuil, de Colonne de Juillet, die werd gebouwd als monument voor de slachtoffers van de opstanden in 1830, 1838 en 1848. Zij liggen in een crypte onder deze zuil begraven.
LEES OOK: Zeven leuke dingen om te doen in Parijs als het regent
Stop 2: Place des Vosges
Onze volgende stop ligt in één van mijn favoriete wijken in Parijs: Le Marais. Het belangrijkste plein in de wijk is de Place des Vosges. Je zou het niet zeggen, maar toch is het zo: dit is het oudste plein van Parijs.
Hendrik IV gaf opdracht voor de aanleg van het plein, tussen 1605 en 1612. Toen droeg het plein nog de naam “Place Royale”. Lodewijk XIII liet het plein voltooien, en dat leverde hem een standbeeld op, die te zien was op het plein.
Tijdens de Franse Revolutie kreeg het plein zijn huidige naam: Place des Vosges. Dit was een eerbetoon aan het eerste departement dat de revolutionaire regering belasting zou gaan betalen: de Vosges. De volkswoede tegen de adelijke stand zorgde ervoor dat het standbeeld op het plein van Lodewijk XIII vernield werd. In 1829 werd het huidige stenen exemplaar neergezet.
Veel beroemdheden hebben hun woonadres aan dit plein gehad, waaronder grote namen als “eerste premier ter wereld” Richelieu en schrijver Victor Hugo. Het voormalige woonhuis van Hugo is inmiddels een museum over de schrijver. Ik heb het bezocht en vond het zeker een stop waard.
Onder de statige arcaden rondom het plein vind je veel dure terrasjes en winkels. Leuk om even te zitten en mensen te kijken, maar picknicken in het park kan natuurlijk ook.
LEES OOK: 10x goedkoop en lekker eten in Parijs in 2019
Stop 3: Hôtel de ville
Je ziet de volgende stop niet vaak genoemd worden op lijstjes van bezienswaardigheden in Parijs, maar ik vind het een prachtig gebouw. En je loopt er naartoe via één van de leukste winkelstraten van Parijs: Rue Rivoli. Het ligt bovendien op weg naar onze volgende stop, dus je kunt er net zo goed even langslopen: het stadhuis van Parijs!
Het Hôtel de ville is al sinds 1357 de plek waar Parijs geregeerd wordt. De eerste eeuwen werd de stad geregeerd vanuit het Maison aux piliers (het huis met de pilaren). In 1533 besloot Koning Frans I dit huis echter te slopen, en er een indrukwekkend stadhuis voor in de plaats te zetten. De bouw duurde bijna honderd jaar.
Tijdens de commune van Parijs (1871) werd het stadhuis vrijwel volledig verwoest door een aangestoken brand. In de jaren daarna werd Hôtel de ville echter volledig in oude glorie hersteld, en werden 230 beeldhouwers ingehuurd om de 338 figuren voor de façade van beroemde Parijzenaars te maken. Zelfs Auguste Rodin heeft een standbeeld voor de gevel gemaakt.
Overigens was het plein voor het stadhuis niet altijd zo gezellig als nu, nu er vaak een draaimolen of zelfs kerstmarkten, schaatsbanen of evenementen zijn. Vroeger werden hier criminelen terechtgesteld. Zo werd één crimineel die een mislukte aanslag op de koning pleegde, gevierendeeld op dit plein. Zijn reactie toen hij zijn straf aanhoorde? “Het wordt een zware dag”.
LEES OOK: Waar te verblijven in Parijs: dit zijn de 5 leukste wijken + hotel tips!
Stop 4: Kathedraal van Notre-Dame
Loop vanaf de Hôtel de ville naar de waterkant, en dan zul je het Île de la Cité met de kathedraal van Notre-Dame zien. Maak een klein uitstapje van je route om de vroeggotische kathedraal te gaan bekijken. Bezoeken gaat helaas niet meer, omdat de kerk sinds de brand van april 2019 gesloten is.
Île de la Cité betekent stadseiland, en dat is dan ook letterlijk wat het is. Op dit eiland is Parijs ontstaan, in de middeleeuwen. De kathedraal van Norte-Dame werd gebouwd tussen 1163 en 1345. Paus Alexander III legde de eerste steen. Napoleon Bonaparte kroonde zichzelf in 1804 in de Notre-Dame tot keizer der Fransen.
De kerk is eigenlijk altijd in aanbouw of restauratie geweest. Niet alleen duurde de bouw zo’n honderdtachtig jaar, daarna waren er uitgebreide restauratiewerkzaamheden om de schade van de Franse Revolutie te repareren die 23 jaar duurde.
In 1991 werd er aan een nieuw restauratieproject begonnen, wat in 2019 helaas helemaal mis ging. In de avond ontstond er tijdens de restauratie een brand, die zich snel verspreide en enorme schade aanrichtte. Het dak en de centrale torenspits stortte in. Gelukkig werd ook veel gered, en zal de kerk op termijn weer gerestaureerd worden. Tot die tijd is de kathedraal gesloten. Je kunt de kerk wel van een afstandje bewonderen.
Tip: Tijd voor een tussenstop voor een drankje op het Île de la Cité, één van mijn favoriete delen van de stad. Strijk bijvoorbeeld, net als wij, neer bij Café Le Dauphin.
Stop 5: Het Louvre
Goed, tijd om naar binnen te gaan heb je tijdens deze wandeling niet. Maar toch is het even de moeite waard om een kijkje te nemen bij het Louvre. Dit is één van de beroemdste kunstmusea op aarde. Vanwege de gigantische afmetingen (het is het derde grootste musea ter wereld) heb je sowieso meerdere uren nodig om dit museum te bezoeken.
In het Louvre vind je natuurlijk de beroemde Mona Lisa, die in het echt enorm tegenvalt (sorry). Mijn favoriete deel van het museum is de vleugel met de Westerse schilderkunst. Je vindt hier schilderijen tot ongeveer halverwege de 18e eeuw, de nieuwere werken zie je in het Musee D’Orsay.
Wandel een rondje om de beroemde glazen pyramide. Dit is trouwens niet de enige ingang van het museum (maar wel de bekendste), je vindt er nog twee. Daar zijn de wachtrijen trouwens ook stukken korter (tipje!). Wist je dat het Louvre het drukstbezochte museum ter wereld is?
Het prachtige gebouw waar het Louvre in gevestigd is, is een middeleeuws kasteel dat werd gebruikt door de Franse koningen. Het bestaat eigenlijk uit twee kastelen uit de zestiende eeuw die met elkaar verbonden zijn.
Het gebouw kreeg zijn huidige functie tijdens de Franse Revolutie, toen er geen Franse koningen meer waren om het pand te bewonen, en de adel realiseerde dat er een plek moest komen om de nationale kunstcollectie te beschermen tegen de verwoestingen van de revolutie. Er werd besloten om het kasteel om te toveren tot een kunstmuseum. In 1793 werd het museum geopend, wat het één van de oudste musea ter wereld maakt.
Het gewone publiek was trouwens alleen op zondagen welkom, de rest van de dagen mochten alleen kunstenaars zelf naar binnen. Dat werd uiteindelijk veranderd door Napoleon III, die het mogelijk maakte voor de gewone burgers om ook op andere dagen dan zondag het museum te bezoeken.
LEES OOK: Een weekend Parijs: wat kost dat? (+ de beste budgettips)
Stop 6: Jardin des Tuilleries
Na al deze architectuur, is het tijd om de natuur in te duiken, en dat kan als je je route gewoon vervolgt. Achter het Louvre liggen namelijk de Tuin van de Tuilerieën, de Jardin des Tuilleries.
Dit prachtige stadspark ligt tussen het Louvre en het Place de la Concorde in. Ooit waren dit de kasteeltuinen van het Palais des Tuileries, dat gebouwd werd door Catherine de’ Medici in 1564. Dit kasteel was het officiële woonadres van Franse vorsten, zoals Napoleon III.
Tijdens de Commune van Parijs in 1871 werd het paleis in brand gezet, die uiteindelijk 48 uur zou woeden voordat hij geblust werd. Zelfs de koepel van het paleis werd opgeblazen met explosieven. Het Louvre werd ternauwernood gered.
Nadat elf jaar alleen het geraamte van het gebouw nog stond, werd besloten het gebouw af te breken. Inmiddels wordt overigens al wel meer dan tien jaar gedebatteerd over het opnieuw bouwen van het Palais des Tuileries (ook zodat het Louvre kan uitbreiden), maar daar is nog geen knoop over doorgehakt.
De kasteeltuinen bestaan nog wel. Die zijn ruim 22 hectare groot, en zien er grotendeels hetzelfde uit als toen de tuin in 1664 aangelegd werd. Je vindt in de tuinen nog twee kleinere musea: Galerie nationale du Jeu de Paume (moderne en hedendaagse kunst) en de Orangerie (impressionistische en post-impressionistische kunst van o.a. Monet en Picasso).
De tuinen zijn overigens pas sinds de Franse Revolutie publiekelijk toegankelijk. Nu is het een heerlijke plek om doorheen te struinen in het hart van het eerste arrondissement van Parijs.
TIP: Kasteel van Versailles bezoeken: alles wat je moet weten! (+ tips om de wachtrij over te slaan!)
Stop 7: Place de la Concorde
Als je de tuinen doorgelopen hebt, kom je vanzelf uit op Place de la Concorde. Op zich is het plein zelf niet bijzonder gezellig: het is een groot verkeersinfarct. Maar er zijn wel wat bijzondere dingen om te zien.
Zo krijg je hier alvast een goede blik op de Eiffeltoren die we straks gaan bezoeken, maar ook alvast een uitzicht op de Champs-Élysées met aan het einde de Arc de Triomphe.
Dit gigantische plein bevat in het midden een obelisk (waarover zometeen meer), maar vroeger stond hier een standbeeld van Koning Lodewijk XV. Dat standbeeld overleefde de Franse Revolutie niet. Het plein werd omgedoopt tot Place de la Révolution, en er kwam een guillotine op het plein te staan.
Op die guillotine werden maar liefst 1119 executies voltrokken tijdens de Franse Revolutie, waaronder die van de nieuwe koning Lodewijk XVI (de kleinzoon van de man van het standbeeld) en zijn vrouw Marie Antoinette. Na het eind van de revolutie kreeg het plein zijn huidige naam.
Lange tijd stond het plein leeg, totdat Frankrijk in 1823 als geschenk van Koning Ramses II van Egypte een 23 meter hoge obelisk kreeg. De obelisk stamt uit 1250 voor Christus en stond ooit voor de Luxortempel. Leuk feitje: de obelisk doet ook dienst als zonnewijzer.
Het achthoekige plein van Place de la Concorde heeft op elke hoek een standbeeld dat een van de grote steden van Frankrijk representeert. De acht steden die afgebeeld worden, zijn: Straatsburg, Rijsel, Lyon, Marseille, Nantes, Bordeaux, Brest en Rouen. Aan de overkant van de Seine zie je het Hôtel des Invalides (waar het praalgraf van Napoleon te vinden is).
LEES OOK: Top 10 bezienswaardigheden in Parijs voor een ultieme stedentrip
Stop 8: Champs-Élysées
Dan is het nu tijd om één van de beroemdste straten ter wereld door te lopen: de Champs-Élysées. Dit is de breedste laan van Parijs, en hij loopt tussen Place de la Concorde en de Arc de Triomphe.
Tijdens het begin van de wandeling heb je aan de linkerkant uitzicht op het Grand Palais en Petit Palais. Deze twee statige gebouwen zijn allebei gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900.
Het Grand Palais is een grote glazen tentoonstellingshal en de Petit Palais is een museum (Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris) met oude en moderne kunst. Rond de kerstdagen kun je trouwens schaatsen in de Grand Palais, wat dan de grootste indoor schaatsbaan ter wereld claimt te zijn.
Maar dan terug naar de Champs Élysées. De gehele straat is 1910 meter lang, en vooral beroemd doordat je er ontelbaar veel (dure) winkels en merken treft. Het is een van de duurste winkelstraten ter wereld (alleen Fifth Avenue in New York rekent hogere huurprijzen).
Ik vind de straat eerlijk gezegd zelf niet zo heel leuk, maar het is toch een bucketlist-dingetje om hem even af te lopen als je toch op weg bent naar onze volgende stop: Arc de Triomphe.
LEES OOK: Kerst in Parijs: 15 tips om te doen in de winter (+kerstmarkten)
Stop 9: Arc de Triomphe
Op het Place Charles de Gaulle vind de Arc de Triomphe, een vijftig meter hoge triomfboog. Je vindt het bouwwerk aan het einde van de Champs-Élysées. Het is een gigantische drukte rondom dit plein, omdat op dit punt maar liefst 12 lanen bijeenkomen. Oversteken naar de Arc de Triomphe doe je dus ondergronds.
De Arc de Triomphe werd gebouwd in 1806, ter ere van de overwinning van Napoleon bij Austerlitz. Na de Eerste Wereldoorlog, werd het gebouw een monument voor die oorlog, mede door het graf van de onbekende soldaat dat onder de boog ligt.
Het bouwwerk heeft wereldwijd tot vele kopieën geleid, en alleen die in Pyongyang (Noord-Korea) en in Mexico-Stad zijn groter.
Vanaf de top van de Arc de Triomphe heb je een mooi uitzicht over de stad. Moet je wel 284 treden beklimmen, maar dan heb je ook wat. Dit is trouwens vooral een tipje tijdens zonsondergang.
Stop 10: Place du Trocadéro
Nu volgt even een stukje saaie wandeling, maar dan kunnen we de wandeling wel afsluiten met een absolute topper, beloofd. Je wandelt via Avenue Kléber naar Place du Trocadéro waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht op de Eiffeltoren.
De straat is vernoemd naar Jean-Baptiste Kléber, die generaal was in de Frans Revolutionaire oorlogen. Je vindt in deze avenue een heel aantal statige panden en luxe winkels. Zo zie je hier onder andere de ambassades van IJsland en Peru, evenals een paar luxe hotels.
Eenmaal aangekomen op Place du Trocadéro kun je uitademen, dit is de een-na-laatste stop. Hier vind je Palais de Chaillot, wat gewoon “Trocadéro” genoemd wordt naar aanleiding van de naam van het plein. Dit gebouw werd neergezet voor de wereldtentoonstelling van 1937, op de fundamenten van het Palais du Trocadéro.
Je vindt in het gebouw een aantal musea, en NAVO had hier vorige eeuw een aantal jaar zijn hoofdkantoor. Grappig feitje: in dit gebouw zijn de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens vastgesteld door de Verenigde Naties.
Tegenwoordig ga je er vooral heen om van het uitzicht te genieten en foto’s te nemen van de Eiffeltoren, die aan de overkant van de Seine ligt. Struin lekker door de bijbehorende tuinen (Jardins du Trocadéro), bewonder de fontein en maak langzaam je weg naar onze allerlaatste stop!
LEES OOK: Wat te doen in Parijs: 55 tips voor een leuke stedentrip (+ budget tips)
Stop 11: Eiffeltoren
En daar zijn we dan! Na onze lange wandeling ben je aangekomen bij de belangrijkste bezienswaardigheid in Parijs: de Eiffeltoren! Ik ben nu al een keer of acht in Parijs geweest en toch ben ik iedere keer weer onder de indruk van dit bouwwerk. Ik kan het niet verklaren, maar het is zo indrukwekkend en magisch. Vooral ’s avonds als de lichtshow gaande is.
De Eiffeltoren werd gebouwd tussen 1887 en 1889 voor de wereldtentoonstelling van 1889. De naam komt van meneer Gustave Eiffel, de ingenieur die de toren bouwde.
In het begin werd het 317 meter hoge bouwwerk als foeilelijk gezien, en werd er flink tegen geprotesteerd door kunstenaars die het ontwerp als “smakeloos” zagen. Nu is het natuurlijk één van de meest geliefde bouwwerken ter wereld, en het absolute symbool van Parijs.
Met ruim zes miljoen bezoekers is het één van de drukstbezochte bouwwerken ter wereld. Je kunt de tweede verdieping of de top bezoeken, of natuurlijk een hapje gaan eten bij het restaurant: 58 Tour Eiffel op de eerste verdieping.
Nog gemist: Montmartre & Quartier Latin
Met deze wandeling door Parijs kom je langs zo’n beetje alle hoogtepunten, maar er zijn nog twee belangrijke regio’s die we nu over hebben geslagen. Ten eerste Quartier Latin, waar je eventueel nog naartoe zou kunnen lopen aangezien het (net als de Eiffeltoren) ook ten zuiden van de Seine ligt. Tel er dan nog maar een extra vier kilometer bovenop.
Maar Quartier Latin is wel een van de leukste wijken van Parijs, en je vindt ook hier een aantal mooie bezienswaardigheden zoals het Panthéon, de historische boekwinkel Shakespeare and Company en zowel het Palais du Luxembourg als Jardins du Luxembourg (een van de mooiste stadsparken). Bovendien is het een leuke regio om een hapje te eten.
Ook de regio Montmartre sla je met deze wandeling over. Je vindt Montmartre op een heuvel in het noorden van de stad en die wijk is op zichzelf al een bezoekje waard. Zo zie je hier de prachtige Sacré-Coeur, de Moulin Rouge, en de schilderachtige straatjes rondom Place du Tertre. Hier kun je rustig een paar uur doorbrengen, en dat zou ik je dan ook aanraden.
Wandeling Parijs kaart:
Om je wandeling nóg makkelijker te maken heb ik hierboven in Google Maps een kaart gemaakt, die je op je telefoon kunt openen. Dan kun je de wandelroute gewoon zo makkelijk volgen. Alleen de laatste stop paste niet op het kaartje (de Eiffeltoren), maar goed… die kun je niet missen ;-).
Dat was ‘m dan: mijn favoriete wandelroute langs alle hoogtepunten van Parijs. Ik zou je zeker aanraden om deze route te volgen als je maar één dag hebt of als het je eerste keer is dat je een stedentrip Parijs doet!
Vergeet niet om een paar goede gympen aan te doen, en een lekkere sjaal in te pakken als je in de winter wandelt (het kan flink koud zijn), of juist zonnebrand mee te nemen (als je in de zomermaanden gaat). En vergeet natuurlijk niet mijn andere artikelen over Parijs te lezen. Veel plezier!
1 reactie
Leuk artikel Milou, alleen komt ie net wat te laat; wij waren eind februari in Parijs ;)
Gek genoeg vonden wij Parijs leuk en mooi, maar waren we niet zo enthousiast als velen anderen. Voor nu blijft onze fav stad in Europa Rome! Misschien kwam het door het weer; het heeft bijna non-stop geregend, en dan is het natuurlijk niet meer zo romantisch. Het Louvre vonden we prachtig, zeker van binnen. We gaan graag nog een keer naar Parijs, maar dan in de zon!