10x goedkoop en lekker eten in Parijs in 2022

door Explorista

Parijs is een stad om te zien, te voelen, te ruiken en vooral te proeven. Nergens ter wereld kom je zoveel culinaire kunstwerkjes per vierkante meter tegen als in de Franse hoofdstad. Ik ben inmiddels al een keer of acht in Parijs geweest, en de standaard Parijs bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacre Coeur heb ik inmiddels meerdere keren bezocht. Gelukkig heb ik tijdens al die tripjes ook heel wat tips opgedaan voor lekker en (redelijk) goedkoop eten in Parijs.

Parijs is geen voordelige stad, dat zal ik meteen toegeven. Maar het is natuurlijk hartstikke goed mogelijk om de stad op een budget te tackelen. En dat betekent niet dat je moet toegeven op de kwaliteit van je eten. Nee, want alle tentjes die ik deel zijn stuk voor stuk magnifiek. Tien keer goedkoop uit eten in Parijs:

LEES: Waar te verblijven in Parijs: dit zijn de 5 leukste wijken + hotel tips!

1. Du Pain et Des Idées

Zodra ik mensen op straat een droge croissant zie eten, moet ik kokhalzen. Er is geen vezel in mijn lijf die staat te springen om zo’n droog kruimelig ding dat aan je gehemelte blijf plakken en je mond uitgedroogd achterlaat, te proberen. Dat was totdat ik Du Pain et des Idées bezocht.

Woorden schieten tekort om de smeuïgheid van het deeg te beschrijven. Droog zijn de creaties allerminst, ze smelten juist op je tong. Het goudbruine deeg ligt als een boek zo perfect over elkaar gevouwen. Ik heb echt letterlijk twee minuten alleen maar gekeken naar hoe perfect alle bladerdeegblaadjes op elkaar liggen. Ik ben vreemd.

Kortom: je hebt geen boulangerie bezocht totdat je de beste van Parijs hebt bezocht; Du Pain et Des Idées.

Bestel: Een croissant (€1,45), een chocolatine (€1,50) en een escargot au pralinees of fruit rouge & cheese BIO (€3,90). Deel dit met iemand anders, want man, die kilo’s boter en bladerdeeg vullen goed.

Adres: 34 Rue Yves Toudic

2. Breizh Café

Ik denk dat de foto genoeg zegt, maar mocht je nog meer overtuiging hebben: crêpe, slagroom, gekaramelliseerde banaan en warme karamelsaus. Het is echt zo goddelijk als je denkt.

Breizh Café is zonder twijfel één van de hipste tentjes van de wijk Le Marais, en het is zeker aan te raden als je in het weekend gaat lunchen (vanaf 11.30u) om even te reserveren. Dat kan gewoon in het Engels. Wij hadden dat niet gedaan, en konden nog terecht, maar na ons werden mensen al weggestuurd vanwege ‘geen plek’. En trust me, je wilt deze crêpe au beure sallee avec caramel, banana et chantilly niet missen. Ik droom er nu nog over.

Bestel: Bovenstaande crêpe. Vriend nam een hartige crêpe met ham, champignons en kaas, maar had later spijt dat hij niet voor mijn crêpe had gekozen. De pareltjes kosten zo’n €7-€8 per stuk. Drankjes zijn ook flink aan de prijs, maar als je één zo’n crêpe eet, zit je de rest van de dag vol.

Adres: 109 Rue Vieille du Temple

3. Nolita Pizza (GESLOTEN)

Een fijne Italiaan zoeken was nog niet zo makkelijk als het leek, bleek tijdens onze wandeling van drie miljoen kilometer door de straten van Parijs. Onze zoektocht begon in de straat vlakbij waar we verbleven toen ik een zaakje afkeurde wegens: ongezellig. Een snelle google search bracht ons een half uur verder naar een hippe tent die al helemaal vol zat, langs wat andere Italiaanse zaken, met een omweg via een pizzeria die een afhaalzaak bleek, en uiteindelijk terug naar de straat waar we begonnen om dan toch maar bij die tent te gaan eten. Tot ik in mijn ooghoek ineens een andere eettent spotte. Het bleek Nolita Pizza, een Italiaanse pizzeria.

De hippe inrichting, een kaart vol lekkere gerechten en een ober die waanzinnig vriendelijk was: ik had het al naar mijn zin. Totdat de zaak later ook nog eens helemaal volstroomde met locals. Er gaat niets boven heerlijk anoniem in je eigen taaltje in een zaakje vol buitenlandse gezelligheid te zitten, vind ik. En dan smaakte mijn pizza ook nog prima. De tiramisu mag geen tiramisu heten (zat er überhaupt wel alcohol in?) maar leek meer een romige schaal slagroom met koffiesmaak (hé, je hoort mij niet klagen!). Kortom: het eten was betaalbaar, lekker en de sfeer was geweldig.

Bestellen: Wat je wilt. Ik had de pizza capricciosa zonder ham (14). En de tiramisu (€6) if you’re feeling naughty.

Adres: 5 Rue Rambuteau

4: L’as du Fallafel

Een half uur in de rij staan voor falafel. Ik had je uitgelachen als je het mij een paar jaar terug had verteld. Maar daar stond ik dan, lichtelijk vertwijfeld voor een knalgroene gevel, in een straat die werkelijk overliep van de mensen. Niet gek, want in de verre omgeving spot je al mensen met een overlopend broodje vol goude knapperige falafelballetjes, en vrolijke kleurtjes van worteltjes en kool.

De zaak in het Joodse deel van Le Marais is een begrip, en het werkt dan ook als een goed geoliede machine. Van te voren nemen ze je bestelling op, betaal je, en dan sluit je achteraan in de rij. Eenmaal aan de beurt hoef je alleen nog maar je papiertje met bestelling te geven, aan te geven welke saus je wilt, en binnen een minuut is je falafel klaar. Ik ben zeker geen falafel-kenner, maar genoten heb ik zeker. Wát een waar voor je geld. Je zit echt tot aan je oren vol na het eten van zo’n gevaarte. Binnen eten kan, maar ga liever met je broodje naar het nabijgelegen Place des Vosges en eet ‘m daar in het zonnetje op het gras op.

Bestellen: Wat denk je zelf? Een broodje falafel (€5,50) natuurlijk. (Gesloten op zaterdag)

Adres: 34 Rue des Rosiers

5. Berko

Oreo cheesecake, caramel cheesecake, banoffee cheesecake: loopt het water je al in de mond? Ik eet zelden cheesecake, maar ik kon mijn geluk niet op in dit schattige tentje met waanzinnige taarten in de etalage. Aan weerszijden van het wandelpad staan vitrines met aan de ene kant een tiental cheesecake-soorten, en aan de andere kant (mini)-cupcakes.

Het tentje is erg smal en kent maar een stuk of tien zitplaatsen (die buiten meegerekend), dus wij namen plaats met onze Oreo & Banoffee-taarten op een stoepje voor het tentje.

Denk maar niet dat je dit stukje als tussendoortje wegwerkt. Nee, het is rustig een volle maaltijd. De romige kaas, de zoete bodem: je maag zit de komende drie weken vol, maar dan heb je ook wat. Namelijk: de beste cheesecake van Parijs.

Bestel: De Banoffee Cheesecake (€4,50). Zie het als je lunch.

Adres: 23 Rue Rambuteau

6. Piccolo Rosso Trattoria Pulcinella

Toen we de afgelopen keer in Montmartre verbleven, zat dit restaurantje om de hoek van onze AirBnb. En restaurantje bedoel ik letterlijk: het is piepklein, en ons tafeltje zat precies tussen de keuken en het toilet in.

Ik kan me niet eens meer herinneren wat ik exact bestelde (volgens mij een pizza met gerookte burrata, ofzo), maar wel dat het zó lekker was dat we uiteindelijk nog eens terug zijn gekomen. Echt Italiaanse gerechten van hoge kwaliteit, voor een heel schappelijke prijs.

Adres: 2 Rue Eugène Sue, 75018 Paris, Frankrijk

7. La Maison Rose

Dit is een bekend restaurant in Montmartre, dat veel gefotografeerd wordt vanwege zijn pittoreske uiterlijk: de zachtroze muren en groene luiken. Het is het restaurant waar de foto op mijn homepagina gemaakt is, haha!

Het restaurant serveert Franse keuken. De porties zijn klein, maar we hebben wel genoten, je merkt dat de producten vers en seizoensgebonden zijn. Je hebt voor €15 al lunch, dus dat is een goede deal, zeker bij zo’n beroemd restaurant in zo’n populair gebied.

Adres: 2 Rue de l’Abreuvoir, 75018 Paris, Frankrijk

8. The Hardware Society

Oké, deze plek is minder goedkoop dan de rest van de restaurants maar wel een toffe aanrader voor brunch, want OMG lekker. Het enige nadeel van goede brunchzaakjes in Parijs is dat je in het weekend lang moet wachten voor een tafeltje vrijkomt. En als ik honger heb, dan ben ik echt niet te genieten. Gelukkig ging de rij uiteindelijk sneller dan verwacht en konden we aanschuiven.

The Hardware Society is een cool zaakje dat Australische brunch serveert (het heeft ook een populaire vestiging in Melbourne). Volgens mij bestelde ik iets goddelijks met een wentelteefje en chocolademousse en passievruchten panna cotta, en daar droom ik nog steeds over. Daarnaast hadden we ook de lobster benedict, maar die vonden we wel oké. Je betaalt hier trouwens wel iets van €15-€20 per gerecht, dus dit is een traktatie ;-).

Adres: 10 Rue Lamarck, 75018 Paris, Frankrijk

9. Les Parigots

Dit is mijn aller-, allerfavorietste bistro in Parijs. Eentje waar we altijd even naartoe gaan als we in Parijs zijn. Het zit in de buurt van Place de la Republique. Les Parigots is een echte traditionele bistro met Franse keuken, waar je eet tussen de locals.

De entrecote, verse frites, rode wijn… en ik kan me geen perfectere avond voorstellen. Ik kan je de steak tartare ook aanraden trouwens, maar de entrecote is wat ons betreft de koning. Je betaalt iets van €15-€20 voor een hoofdgerecht, wat ik een heel normale prijs vind voor avondeten.

Adres: 5 Rue du Château d’Eau, 75010 Paris, Frankrijk

10. Le Bistro Marbeuf

Deze bistro probeerde ik de laatste keer dat ik in Parijs was. Ook weer echt zo’n klassieker, waar ik ging voor de steak tartare en friet. Mijn vriend ging voor konijn, en het was allebei heel smaakvol. We wilden de escargots proberen vooraf, maar die waren er niet meer :).

Dit restaurant ligt trouwens in de omgeving van de Arce de Triomphe en de Champs Élysée, dus een perfecte en goede stop als je op zo’n toeristische plek bent.

Adres: 21 Rue Marbeuf, 75008 Paris, Frankrijk

Conclusie

Eten in Parijs is niet heel goedkoop, maar het valt mee als je ziet hoeveel waar je voor je geld krijgt. Niet alleen qua kwaliteit (want: Mon Dieu, wat is het goed!), maar ook qua porties. Al het eten was zo vullend dat je niet meer dan twee of drie maaltijden op een dag wegkrijgt. Neem als drinken gewoon een flesje water mee (c’est gratuit!), dat kun je overal bijvullen en vond ik een fijne tegenhanger bij al het room- en boter-geweld.

Zoek je nog een leuk goedkoop hotel in Parijs? Ik heb de beste tips voor je!

Wat is jouw tip voor goedkoop uit eten in Parijs?

Misschien vind je dit ook interessant

20 reacties

Annebelle 20 februari, 2014 - 16:46

Daar heb ik ook falafel gescoord! Meestal wel een goed teken als er een hele lange rij staat!

Plaats een reactie
Explorista 20 februari, 2014 - 16:55

Inderdaad :-)

Plaats een reactie
Danique 20 februari, 2014 - 17:05

Hmm, dat ziet er allemaal wel heerlijk uit! Parijs is wat dat betreft geweldig! Mijn ervaring is dat je vooral goed in de achterafstraatjes moet kijken, maar dat is over het algemeen altijd zo. Alhoewel we ook een keer naar een Italiaan zijn geweest vlak bij La Fayette, en die was heel betaalbaar én lekker!

Plaats een reactie
Explorista 20 februari, 2014 - 17:23

Helemaal met je eens, deze zitten ook allemaal niet rondom de ‘bekende’ plekken. Je moet in sommige gevallen echt weten waar ze zitten. En het is ook zo dat je soms erg lekker kunt eten op de toeristische plekken. Locatie wil niet áltijd iets zeggen gelukkig :-)

Plaats een reactie
Rowan | R E D R E I D I N G H O O D 20 februari, 2014 - 21:04

Hele handige tips en het ziet er nog heeeeeerlijk uit ook! <3

Love,

Rowan

Plaats een reactie
Explorista 20 februari, 2014 - 21:45

Thanks voor je reactie Rowan. Leuk om te horen! (Drie links naar je blog leek me wel erg overdreven, dus ik heb die uit het tekstvakje verwijderd)

Plaats een reactie
Bianca 20 februari, 2014 - 21:17

Goddelijk lekkere foto’s heb je gemaakt!

Plaats een reactie
Explorista 20 februari, 2014 - 21:46

Dankjewel! Het was ook goddelijk lekker.. ;-)

Plaats een reactie
CP 28 april, 2019 - 21:26

Hallo Milou,

Dank voor je tips! We hebben Nolira Pizza uitgekozen uit jouw overzicht. ff de juiste halte van de metro opgezocht en hup er heen. Na veel op en neer lopen in de straat ontdekten we afgelopen weekend dat NOLITA PIZZA niet meer bestaat. ;-(
Of tenminste….daar niet meer zit. Maar gauw wat anders geprobeerd, maar geen top recentie waard. :-)

Groeten CP

Plaats een reactie
Explorista 29 april, 2019 - 11:00

Oh wat vervelend :( Ik heb het artikel toevallig laatst nog aangepast, en toen zat hij er nog. Dankjewel voor je update. Ik zal hem eruit halen!

Plaats een reactie
Claire 21 februari, 2014 - 13:55

goede tips om te onthouden wanneer ik de volgende keer naar la cité de l’amour ga :) om nog een aanrader aan het rijtje toe te voegen: Bouillon Chartier. Niet heel speciaal eten maar heel betaalbaar, supervriendelijke bediening en een prachtig restaurant wat ik een beetje vond lijken op een oude stationshal. Wel een beetje op tijd gaan, want toen wij weg gingen stond de rij tot om de hoek, maar de Fransen eten dan ook veel later dan wij ;)

Plaats een reactie
Explorista 21 februari, 2014 - 13:57

Dankjewel voor je tip! En dat late eten komt inderdaad wel handig uit. Als je dan op Nederlandse tijd gaat, kun je zo terecht haha! (En ik eet niet eens om zes uur, meestal pas om half acht!)

Plaats een reactie
Claire 21 februari, 2014 - 14:04

Goede tips om te onthouden voor wanneer ik weer naar la cité de L’Amour ga :) nog een grote aanrader om aan het rijtje toe te voegen: Bouillon Chartier. Het eten ook al is het niet heel bijzonder (de standaard steak met friet en pasta’s ) maar heel betaalbaar (hoofdgerechten tussen de 8 en 14 euro en desserts tussen de 2 en 4 euro). Het restaurant heeft een hele vriendelijke bediening en is zelf ook prachtig, het deed mij denken aan een oude stationshal. Een beetje vroeg gaan is aan te raden want toen wij rond een uur of 8 naar buiten kwamen stond de rij tot om de hoek! Maar Fransen eten dan ook veel later dan wij ;)

adres: 7 rue du Fauboug Montmartre

Plaats een reactie
Claire 21 februari, 2014 - 14:07

sorry de site lag er uit bij mij dus ik dacht dat ik het hele verhaal opnieuw moest typen maar nu staat ie er dus blijkbaar 2 keer haha :)

Plaats een reactie
Explorista 21 februari, 2014 - 15:27

Maakt niet uit! ;-)

Plaats een reactie
Linda 26 februari, 2014 - 15:52

Wat een heerlijkheid dat je het aantal calorieen niet noemt. Grote dank. ;-)

Plaats een reactie
Explorista 26 februari, 2014 - 17:31

Haha, je moet het leven wel leuk maken voor jezelf.

Plaats een reactie
Marcella 11 maart, 2014 - 20:24

En nu heb ik honger, haha! Eind deze maand ga ik naar Parijs met m’n lieve moeder, dus ik zocht goeie tips en nu heb ik ze al op eetgebied, thnxx! Die gebakjes zijn heerlijk en ik hou onwijs van pizza, dus ik vermaak me wel!

Plaats een reactie
Explorista 12 maart, 2014 - 09:55

Haha ja ik ook. Pizza is my favorite <3

Plaats een reactie
Mique 3 februari, 2016 - 16:55

Ohhh ik krijg er honger van D: ziet er lekker uit allemaal. Wel grappig, ik kon in het noord-oosten van Parijs alleen maar pizza’s en buitenlandse tenten voor avond eten vinden en weinig Franse haha!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter