5x goedkoop uit eten in Parijs

Parijs3 - 5x goedkoop uit eten in Parijs

Parijs is een stad om te zien, te voelen, te ruiken en vooral te proeven. Nergens ter wereld kom je zoveel culinaire kunstwerkjes per vierkante meter tegen als in de Franse hoofdstad. Afgelopen maand bezocht ik de stad voor de vierde keer, en de standaard bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacre Coeur heb ik inmiddels meerdere keren bezocht. Dit keer zocht ik dus een nieuwe invulling voor mijn weekendje: eten.

Parijs is geen voordelige stad, dat zal ik meteen toegeven. Maar het is natuurlijk hartstikke goed mogelijk om de stad op een budget te tackelen. En dat betekent niet dat je moet toegeven op de kwaliteit van je eten. Nee, want alle tentjes die ik deel zijn stuk voor stuk magnifiek. Vijf keer goedkoop uit eten in Parijs:Parijs5

Parijs6

Parijs4

1. Du Pain et Des Idées

Zodra ik mensen op straat een droge croissant zie eten, moet ik kokhalzen. Er is geen vezel in mijn lijf die staat te springen om zo’n droog kruimelig ding dat aan je gehemelte blijf plakken en je mond uitgedroogd achterlaat, te proberen. Dat was totdat ik Du Pain et des Idées bezocht.

Woorden schieten tekort om de smeuïgheid van het deeg te beschrijven. Droog zijn de creaties allerminst, ze smelten juist op je tong. Het goudbruine deeg ligt als een boek zo perfect over elkaar gevouwen. Ik heb echt letterlijk twee minuten alleen maar gekeken naar hoe perfect alle bladerdeegblaadjes op elkaar liggen. Ik ben vreemd.

Kortom: je hebt geen boulangerie bezocht totdat je de beste van Parijs hebt bezocht; Du Pain et Des Idées.

Bestel: Een croissant (€1,45), een chocolatine (€1,50) en een escargot au pralinees of fruit rouge & cheese BIO (€3,90). Deel dit met iemand anders, want man, die kilo’s boter en bladerdeeg vullen goed.

Adres: 34 Rue Yves Toudic

Parijs25

2. Breizh Café

Ik denk dat de foto genoeg zegt, maar mocht je nog meer overtuiging hebben: crêpe, slagroom, gekaramelliseerde banaan en warme caramelsaus. Het is echt zo goddelijk als je denkt.

Breizh Café is zonder twijfel één van de hipste tentjes van de wijk Le Marais, en het is zeker aan te raden als je in het weekend gaat lunchen (vanaf 11.30u) om even te reserveren. Dat kan gewoon in het Engels. Wij hadden dat niet gedaan, en konden nog terecht, maar na ons werden mensen al weggestuurd vanwege ‘geen plek’. En trust me, je wilt deze crêpe au beure sallee avec caramel, banana et chantilly niet missen. Ik droom er nu nog over.

Bestel: Bovenstaande crêpe. Vriend nam een hartige crêpe met ham, champignons en kaas, maar had later spijt dat hij niet voor mijn crêpe had gekozen. De pareltjes kosten zo’n €7-8 per stuk. Drankjes zijn ook flink aan de prijs, maar als je één zo’n crêpe eet, zit je de rest van de dag vol.

 Adres: 109 Rue Vieille du Temple

foto 3-2

3. Nolita Pizza

Een fijne Italiaan zoeken was nog niet zo makkelijk als het leek, bleek tijdens onze wandeling van drie miljoen kilometer door de straten van Parijs. Onze zoektocht begon in de straat vlakbij waar we verbleven toen ik een zaakje afkeurde wegens: ongezellig. Een snelle google search bracht ons een half uur verder naar een hippe tent die al helemaal vol zat, langs wat andere Italiaanse zaken, met een omweg via een pizzeria die een afhaalzaak bleek, en uiteindelijk terug naar de straat waar we begonnen om dan toch maar bij die tent te gaan eten. Tot ik in mijn ooghoek ineens een andere eettent spotte. Het bleek Nolita Pizza, een Italiaanse pizzeria.

De hippe inrichting, een kaart vol lekkere gerechten en een ober die waanzinnig vriendelijk was: ik had het al naar mijn zin. Totdat de zaak later ook nog eens helemaal volstroomde met locals. Er gaat niets boven heerlijk anoniem in je eigen taaltje in een zaakje vol buitenlandse gezelligheid te zitten, vind ik. En dan smaakte mijn pizza ook nog prima. De tiramisu mag geen tiramisu heten (zat er überhaupt wel alcohol in?) maar leek meer een romige schaal slagroom met koffiesmaak (hé, je hoort mij niet klagen!). Kortom: het eten was betaalbaar, lekker en de sfeer was geweldig.

Bestellen: Wat je wilt. Ik had de pizza capricciosa zonder ham (14). En de tiramisu (€6) if you’re feeling naughty.

Adres: 5 Rue Rambuteau

foto 1-1

4. L’as du Fallafel

Een half uur in de rij staan voor falafel. Ik had je uitgelachen als je het mij een paar jaar terug had verteld. Maar daar stond ik dan, lichtelijk vertwijfeld voor een knalgroene gevel, in een straat die werkelijk overliep van de mensen. Niet gek, want in de verre omgeving spot je al mensen met een overlopend broodje vol goude knapperige falafelballetjes, en vrolijke kleurtjes van worteltjes en kool.

De zaak in het Joodse deel van Le Marais is een begrip, en het werkt dan ook als een goed geoliede machine. Van te voren nemen ze je bestelling op, betaal je, en dan sluit je achteraan in de rij. Eenmaal aan de beurt hoef je alleen nog maar je papiertje met bestelling te geven, aan te geven welke saus je wilt, en binnen een minuut is je falafel klaar. Ik ben zeker geen falafel-kenner, maar genoten heb ik zeker. Wát een waar voor je geld. Je zit echt tot aan je oren vol na het eten van zo’n gevaarte. Binnen eten kan, maar ga liever met je broodje naar het nabijgelegen Place des Vosges en eet ‘m daar in het zonnetje op het gras op.

Bestellen: Wat denk je zelf? Een broodje falafel (€5,50) natuurlijk. (Gesloten op zaterdag)

Adres: 34 Rue des Rosiers

Parijs48

5. Berko

Oreo cheesecake, caramel cheesecake, banoffee cheesecake: loopt het water je al in de mond? Ik eet zelden cheesecake, maar ik kon mijn geluk niet op in dit schattige tentje met waanzinnige taarten in de etalage. Aan weerszijden van het wandelpad staan vitrines met aan de ene kant een tiental cheesecake-soorten, en aan de andere kant (mini)-cupcakes. Het tentje is erg smal en kent maar een stuk of tien zitplaatsen (die buiten meegerekend), dus wij namen plaats met onze Oreo & Banoffee-taarten op een stoepje voor het tentje.

Denk maar niet dat je dit stukje als tussendoortje wegwerkt. Nee, het is rustig een volle maaltijd. De romige kaas, de zoete bodem: je maag zit de komende drie weken vol, maar dan heb je ook wat. Namelijk: de beste cheesecake van Parijs.

Bestel: De Banoffee Cheesecake (€4,50). Zie het als je lunch.

Adres: 23 Rue Rambuteau 

Parijs47

Conclusie

Eten in Parijs is niet heel goedkoop, maar het valt mee als je ziet hoeveel waar je voor je geld krijgt. Niet alleen qua kwaliteit (want: Mon Dieu, wat is het goed!), maar ook qua porties. Al het eten was zo vullend dat je niet meer dan twee of drie maaltijden op een dag wegkrijgt. Neem als drinken gewoon een flesje water mee (c’est gratuit!), dat kun je overal bijvullen en vond ik een fijne tegenhanger bij al het room- en boter-geweld.

Bijna alle zaakjes zitten in het leukste district van Parijs: Le Marais. Boek daar dus zeker (net als ik) je accommodatie, en zwerf een weekend lang van adresje naar adresje. Je krijgt er geen spijt van. En schuif die weegschaal maar een stukje verder onder de kast.

Zoek je nog een leuk goedkoop hotel in Parijs? Ik heb de beste tips voor je!

Wat is jouw tip voor goedkoop uit eten in Parijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties

 1. Danique

  Hmm, dat ziet er allemaal wel heerlijk uit! Parijs is wat dat betreft geweldig! Mijn ervaring is dat je vooral goed in de achterafstraatjes moet kijken, maar dat is over het algemeen altijd zo. Alhoewel we ook een keer naar een Italiaan zijn geweest vlak bij La Fayette, en die was heel betaalbaar én lekker!

  | Reageer op deze reactie
  1. Helemaal met je eens, deze zitten ook allemaal niet rondom de ‘bekende’ plekken. Je moet in sommige gevallen echt weten waar ze zitten. En het is ook zo dat je soms erg lekker kunt eten op de toeristische plekken. Locatie wil niet áltijd iets zeggen gelukkig :-)

   | Reageer op deze reactie
  1. Thanks voor je reactie Rowan. Leuk om te horen! (Drie links naar je blog leek me wel erg overdreven, dus ik heb die uit het tekstvakje verwijderd)

   | Reageer op deze reactie
 2. Claire

  goede tips om te onthouden wanneer ik de volgende keer naar la cité de l’amour ga :) om nog een aanrader aan het rijtje toe te voegen: Bouillon Chartier. Niet heel speciaal eten maar heel betaalbaar, supervriendelijke bediening en een prachtig restaurant wat ik een beetje vond lijken op een oude stationshal. Wel een beetje op tijd gaan, want toen wij weg gingen stond de rij tot om de hoek, maar de Fransen eten dan ook veel later dan wij ;)

  | Reageer op deze reactie
  1. Dankjewel voor je tip! En dat late eten komt inderdaad wel handig uit. Als je dan op Nederlandse tijd gaat, kun je zo terecht haha! (En ik eet niet eens om zes uur, meestal pas om half acht!)

   | Reageer op deze reactie
 3. Claire

  Goede tips om te onthouden voor wanneer ik weer naar la cité de L’Amour ga :) nog een grote aanrader om aan het rijtje toe te voegen: Bouillon Chartier. Het eten ook al is het niet heel bijzonder (de standaard steak met friet en pasta’s ) maar heel betaalbaar (hoofdgerechten tussen de 8 en 14 euro en desserts tussen de 2 en 4 euro). Het restaurant heeft een hele vriendelijke bediening en is zelf ook prachtig, het deed mij denken aan een oude stationshal. Een beetje vroeg gaan is aan te raden want toen wij rond een uur of 8 naar buiten kwamen stond de rij tot om de hoek! Maar Fransen eten dan ook veel later dan wij ;)

  adres: 7 rue du Fauboug Montmartre

  | Reageer op deze reactie
  1. Claire

   sorry de site lag er uit bij mij dus ik dacht dat ik het hele verhaal opnieuw moest typen maar nu staat ie er dus blijkbaar 2 keer haha :)

   | Reageer op deze reactie
 4. En nu heb ik honger, haha! Eind deze maand ga ik naar Parijs met m’n lieve moeder, dus ik zocht goeie tips en nu heb ik ze al op eetgebied, thnxx! Die gebakjes zijn heerlijk en ik hou onwijs van pizza, dus ik vermaak me wel!

  | Reageer op deze reactie
 5. Ohhh ik krijg er honger van D: ziet er lekker uit allemaal. Wel grappig, ik kon in het noord-oosten van Parijs alleen maar pizza’s en buitenlandse tenten voor avond eten vinden en weinig Franse haha!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2019 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring