Inhoudsopgave
Ik kan me de eerste keer nog herinneren toen ik Pisa bezocht. Dat was met familie, en op één of andere manier konden we de toren van Pisa niet vinden (dit was pré Google Maps), terwijl de toren vanuit zo’n beetje elke hoek van de stad te zien is, haha. Toen ik afgelopen jaar in Toscane was, deed ik een dagtrip Pisa met de trein. Super simpel, en één dag is voldoende om alle bezienswaardigheden van Pisa te zien. Gelukkig kon ik de toren dit keer wel vinden ;-). Hier al mijn tips!
Met de trein naar Pisa
Er zijn een aantal manieren om in Pisa te komen. De eerste is het vliegveld: je vliegt vanaf Amsterdam of Eindhoven al vanaf €37 retour naar Pisa. Dat is de perfecte optie als je Cinque Terre wilt bezoeken, en dat wilt combineren met een dagje Pisa.
Je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, dat is handig als je een rondreis wilt maken door bijvoorbeeld Toscane. Ik ging zelf met de trein vanuit Florence, waar ik op dat moment verbleef. Dat was maar zo’n uurtje ligt met de trein van Florence. Het ligt een half uurtje van Lucca vandaan. Een ticket koop je makkelijk online via de website van Trenitalia of op het station.
Het centrum van Pisa is niet groot. Vanaf het treinstation loop je in een paar minuutjes naar het centrum van Pisa (de toren van Pisa is twintig minuten wandelen).
Een korte geschiedenis van Pisa
In de Romeinse tijd was Pisa een belangrijke handelsstad aan het water. Hierdoor groeide over de eeuwen de belangen van de stad, totdat die in de 12e eeuw tot een hoogtepunt kwamen. Het was de machtigste stad in Toscane in die tijd, en bovendien een van de grootste steden in het westen.
In de volgende eeuw nam de macht van Pisa af, aangezien buursteden Lucca, Florence en havenstad Genua groeiden. In 1284 moest de vloot van Pisa het afleggen tegen die van Genua, en verloor de stad niet alleen bijna zijn hele vloot, maar ook veel levens.
Door de jaren heen was Pisa altijd in een bittere concurrentiestrijd verwikkeld met buurstad Florence. In 1406 viel de stad in handen van Florence. Alleen tussen 1494 en 1509 was Pisa tijdelijk onafhankelijk. Daarna kwam Pisa weer onder de regering van Florence en de Medici-familie, tot de eenwording van Italië in 1860. Blijkbaar waren er vanaf de Florentijnse kant no hard feelings, want de familie heropende de oude universiteit en niemand minder dan Galileo Galilei gaf er les.
Top 10 bezienswaardigheden Pisa:
Tuttomondo by Keith Haring
Als je het treinstation uitloopt kom je vrijwel meteen uit op Piazza Vittorio Emanuele II. Dit grote plein heeft een beeld Vittorio Emanuele II, de eerste koning van het verenigde Italië.
Als je het plein oversteekt, en links een zijstraatje in gaat, kom je uit bij een bijzonder kunstwerk. Op de zijkant van een gebouw vind je namelijk de wandschildering Tuttomondo door de beroemde pop art-kunstenaar Keith Haring.
Het kleurrijke vrolijke werk is niet alleen de perfecte achtergrond voor een leuke selfie, maar het is ook nog eens één van de laatste publieke werken die Haring maakte voor zijn overlijden (een half jaar later). Voor de wandschildering maakte hij gebruik van zachtere kleuren dan normaal, en daardoor liet hij zich inspireren door de kleuren van de gebouwen in Pisa.
Logge Dei Banchi
Als je via de winkelstraat Corso Italia verder doorloopt richting het water, kom je vlak voor de Ponte di Mezzo-brug de Logge Dei Banchi tegen. Dit was vroeger de markthal van Pisa, waar de wol- en graanmarkten plaatsvonden.
Het gebouw stamt uit 1605, waarvoor een groot deel van de toenmalige buurt platgelegd werd. Alleen het onderste deel is origineel, het bovenste deel stamt pas uit 1865. In de kelder van het gebouw vind je publieke baden.
Chiesa di Santa Maria della Spina
Iets verderop aan de waterkant vind je misschien wel het meest opvallende kerkje van Pisa (als je de Dom niet meerekent natuurlijk). Het wordt zelfs gezien als het hoogtepunt van Pisaanse gotiek.
Het kerkje stamt uit 1230 en werd in de veertiende eeuw vergroot. De naam (spina) verwijst verwijst naar een doorn van de doornenkroon die Jezus droeg tijdens zijn kruisiging. Deze doorn zou vanaf 1333 tentoongesteld zijn in de kerk.
De kerk werd in 1871 afgebroken en op de huidige (hoger gelegen) plek opnieuw gebouwd. De vorige locatie lag te laag, waardoor het gevaar liep voor overstromingen door de Arno-rivier. Sindsdien ligt de doorn in de Chiesa di Santa Chiara.
Het kerkje met het gotische uiterlijk is meestal gesloten. Op maandag is het tussen 10:00 en 13:00 te bezoeken. Van dinsdag t/m donderdag tussen 15:00 en 17:00 en op vrijdag, zaterdag en zondag kun je op allebei die tijden terecht.
San Michele in Borgo
Als je de Ponte di Mezzo oversteekt dan kom je al vrij snel de San Michele in Borgo tegen. De Rooms-katholieke kerk is bekend vanwege zijn bijzondere facade.
Hoewel de kerk uit de 10e/11e eeuw stamt, is de facade ouder. Die komt uit de veertiende eeuw. De voorgevel kenmerkt zich door de drie Gotische loggia’s aan de bovenkant. Het interieur is net zoals bij veel Toscaanse kerken vrij sober.
Piazza dei Cavalieri
Ik vond het (toen ik er was) een beetje een verlaten plein, verstopt in het centrum van de stad, maar ooit was dit plein het politieke centrum van Pisa. Het plein van de ridders is vernoemd naar de ridderorde die hier in de Middeleeuwen gevestigd zat.
Het plein wordt omringd door prachtige gebouwen, met als belangrijkste het Palazzo della Carovana. Hierin zit de een universiteit die door niemand minder dan Napoleon Bonaparte is opgericht.
Orto botanico di Pisa
Als je na een ochtendje gebouwen bezoeken zin hebt in wat natuur, dan kun je de botanische tuinen van Orto botanico di Pisa bezoeken. Deze tuin is onderdeel van de universiteit van Pisa, en was in 1544 de eerste aan een universiteit gelieerde botanische tuin in de hele wereld.
De tuin is onderverdeeld in verschillende delen. Zo is er een deel met vijvers en bamboeplanten, maar is er ook een kas met cactussen, bijvoorbeeld. Let wel op: ik werd hier helemaal lekgestoken door muggen, dus kom voorbereid ;-).
Scheve toren van Pisa
Het is misschien wel één van de beroemdste torens ter wereld: de toren van Pisa. En in het echt blijft het toch een bizar gezicht, zo’n toren die wegzinkt in de grond en om lijkt te vallen. Je kunt je niet voorstellen dat je deze toren echt kunt beklimmen zonder dat je onder een berg stenen belandt. Maar wees gerust: volgens experts zal de toren de eerstkomende driehonderd jaar niet omvallen.
De toren van Pisa is een campanile, een vrijstaande klokkentoren die bij de Duomo hoort. Beide gebouwen liggen aan het Piazza dei Miracoli.
De bouw van de toren begon in 1173, en de toren begon vrijwel meteen te verzakken. Omdat Pisa op dat moment andere prioriteiten had (oorlog met Genua en Florence), lag de bouw na het begin honderd jaar stil. Hierdoor had de grond tijd om te wennen. Als de bouw meteen was doorgegaan, was de toren sowieso omgevallen.
De toren staat zo’n vier meter scheef, maar omdat hij steeds recht naar boven gebouwd werd, is hij niet alleen scheef, maar ook krom. Vanbinnen wordt de toren ondersteund. Het uitzicht van boven is trouwens heel mooi, je kijkt uit op de omgeving en ziet onder andere de Duomo vanuit een ander perspectief.
Grappig feitje: Het is trouwens best mogelijk om de toren recht te zetten met huidige techniek, maar dat doen ze niet omdat dat slecht zou zijn voor het toerisme.
Bezoeken is natuurlijk mogelijk, maar omdat de toren vrij smal is, zijn er maar een beperkt aantal toeristen per tijdslot toegestaan. De rijen zijn normaal gesproken enorm lang, dus ik raad je aan van te voren je ticket te kopen, zodat je niet voor niets naar Pisa komt.
Duomo
Midden op het plein, tegenover de toren van Pisa vind je de Kathedraal van Pisa (ofwel de Duomo). De bouw van de kerk begon in 1064 en de kerk is in een stijl gebouwd die je in de omgeving veel ziet. Bovenaan de facade vind je ook weer open gallerijen, en net als bij veel andere kerken is het gebouw opgetrokken uit wit en grijs marmer.
Binnen in de kerk vind je mozaïek en fresco’s, en ik vond zelf het casetteplafond ook erg mooi en ook heel typerend voor de omgeving. Op het plafond vind je het wapen van de Medici-familie. Deze machtige familie regeerde over Florence en investeerde ook veel in Pisa, toen de stad onder de macht van Florence kwam.
Ook dit gebouw staat trouwens een tikje scheef, maar niet zo erg als de toren. Koop hier je entreeticket voor de Kathedraal, het Baptisterium en het Camposanto.
Baptisterium
Aan de voorkant van de Duomo ligt het derde gebouw dat bij de kerk hoort: het Baptisterium. Dit ronde gebouw is gewijd aan Johannes de Doper en met de bouw werd begonnen in 1153. De Gotische koepel werd pas in de veertiende eeuw toegevoegd.
Wist je dat dit de grootste doopkapel van Italië is? Binnenin vind je een achthoekige doopvont, een preekstoel en een beeld van Johannes de Doper.
Camposanto
Het laatste belangrijke gebouw aan het Piazza dei Miracoli is het Camposanto. Het wordt ook wel gezien als een van de mooiste begraafplaatsen ter wereld. Het grote lange klooster stamt uit 1278. De begraafplaats was pas twee eeuwen later klaar.
Lunchtip: L’Ostellino (eten)
Pisa is niet groot en is dus perfect als dagtripje. Als je alleen ergens hoeft te lunchen, dan kan ik je L’Ostellino aanraden. Ik liep rond lunchtijd langs dit zaakje en zag mensen buiten met de meest heerlijke broodjes zitten. Ik wipte naar binnen en bestelde een goddelijk broodje die ik in het tegenoverliggende parkje heb opgegeten. Dikke tip!
1 reactie
Goed verhaal, ook met al die voorbeelden. Bedankt voor het inspireren.
Ik heb een goede tip van je aangenomen. :)