Budapest10

Budapest tips: Zo spendeer je een perfect weekend Boedapest

Budapest10

Mocht je nog nooit in Oost-Europa zijn geweest, dan is Boedapest de ultieme plek om te starten. Deze stad heeft namelijk heel wat weg van Parijs, mét een vleugje Oostblok natuurlijk. Westers genoeg om je in thuis te voelen, maar met Oost-Europese prijzen. Dit zijn mijn Boedapest tips voor een perfect weekend Boedapest!

1. Parlement

Het parlement is het hoogste en grootste gebouw in Hongarije, en één van de grootste overheidsgebouwen in de wereld (als ik het me goed herinner). Grote kans dat je direct weet over welk gebouw ik het heb: dat gigantische wit met rode paleis dat wel enigszins doet denken aan de Britse Houses of Parliament in Londen? Jep. Daar zijn ze dan ook gedeeltelijk op gebaseerd. Ik wilde graag een rondleiding volgen, maar het kwam met onze planning helaas niet uit (het was ook nogal een stukje wandelen vanaf ons hotel). Wist je dat Freddie Mercury overigens het gebouw ooit heeft willen kopen omdat hij het zo mooi vond?

TICKETS: Boek je tickets voor een bezoekje aan en rondleiding door het parlement online, zodat je niet in de rij hoeft te wachten. Boek je tickets hier.

2. Fishermans Bastion

Vanaf het Fishermans Bastion heb je het beste uitzicht op het parlementsgebouw. Het is nog al een klimmetje (kort, maar steil) maar dan heb je ook wat. Dit is waar je je selfie’s schiet. Een bezoek aan het bastion is gratis, maar de bijbehorende kerk kost wel geld. Als het even kan zou ik proberen buiten het weekend te gaan, en niet midden op de dag, zodat je de meeste toeristen vermijd, anders kan het nogal dringen worden voor het uitzicht. (Maar lang niet zo gek als in de meeste Europese steden hoor!)

Budapest7 Budapest9 Budapest11

3. Free Walking Tour

Ik HOU van free walking tours (maar ik hou sowieso wel van alles dat gratis is ;-)). Elke dag worden er gratis walking tours gehouden in Budapest. Je verzamelt simpelweg op een plein (Vorosmarty Square), schrijft je vervolgens in, en wordt in groepen onderverdeeld met ieder een guide. Deze guide neemt je mee door de stad en vertelt je alle ins en outs over de geschiedenis van de stad. Aan het eind betaal je een paar euro fooi, aangezien de tourguides niet betaald worden door de organisatie. Wat ik leerde? Budapest is eigenlijk pas sinds een paar decennia zelfstandig, daarvoor is het altijd bezet geweest door grotere volken, en iedere opstand die ze probeerden, mislukte. De grootste invloed heeft de communistische bezetting gehad.

Wil je Boedapest liever vanaf het water zien? Dat kan ook. Ik vond deze 1 uur durende sightseeing cruise voor je, waarbij je ook nog eens een gratis cocktail krijgt!

4. Thermische Baden

Één van de overblijfselen aan de honderd jaar overheersing door het Ottomaanse Rijk zijn de badhuizen. Het is daarmee één van de weinige Europese steden met een actieve badhuiscultuur. En hee, dat moest ik natuurlijk uitproberen. Enig excuus om tijdens je citytripje een paar uur in het zwembad rond te dobberen moet je aangrijpen, toch? Wij gingen naar het grootste en bekendste badhuis Szechinyi. De buitenkant is echt onwaarschijnlijk mooi. De binnenkant… tsja, zoals je je een oostblok zwembad kunt voorstellen. Vergeet geen badkleding mee te nemen. (Met €18 entreeprijs MOET je overigens wel een paar uur in bad dobberen om je geld eruit te halen ;-))

GOEDKOPERE TICKETS: Als je je tickets online koopt, en niet aan de deur dan bespaar je €1,5 per persoon, en kun je bovendien de wachtrij voorbij lopen. Koop je tickets voor Szechenyi hier.

Budapest8 Budapest13 Budapest14

5. Joodse wijk

Wij verbleven smack bam, right in the middle van de Joodse wijk. Geroemd om zijn toffe zaakjes, wilde feestjes en hipster-proofheid. Alle drie kan ik erkennen. Maar om eerlijk te zijn vond ik het eigenlijk niet de leukste wijk om in te verblijven. Het was best ruw, ik voelde me er ’s avonds niet bijzonder veilig (vanwege dronken feestgangers), en in ons hotel hadden we best geluidsoverlast op vrijdag en zaterdag. Thank god for oordopjes. Ik had ook het idee dat de hipsterproof tentjes hier hipsterproof-prijzen vroegen, waar dat in andere delen van de stad wel iets lager lag. Al met al een super leuke wijk om een hapje te eten, maar ik was liever in een ander deel verbleven.

TOUR: Mocht je een walking tour willen door de Joodse wijk, dan kun je kiezen voor deze tour, waarbij je de tweede grootste synagoge van Boedapest bezoekt, en daarnaast alle belangrijke highlights aandoet.

6. Ruïne bars

Wat doe je met ruïnes? Sloop je die? Nee, joh. Daar pleur je gewoon een bar in, en geef je een alcoholvergunning. En zo heb je (vooral in het Joodse deel) veel ruïne bars. Wij bezochten er eentje, en nadat we door een heel vaag duistere underground disco liepen, kwamen we uiteindelijk op een binnenplein met een boom, veel lichtjes, tafeltjes en een bar. Iets te koud voor de wintermaanden, maar in de zomer lijkt me die super tof! (Volgens mij heette de bar Fogashaz)

Budapest3 Budapest5 Budapest6

Budapest18

7. Cafe New York

Café New York ligt in het chiquere deel van Budapest, althans: het deel dat eruit ziet als Parijs. Op een avond liepen Meneer en ik zó een filmset op. Nee, echt. Een echte filmset, waar vintage auto’s stonden, en ouderwetse lantaarnpaals werden geplaatst (geen idee wat ze filmden, ZO NIEUWSGIERIG). Café New York noemt zichzelf het mooiste café ter wereld, en hee, ze hebben best een punt. Het ís ook echt mooi, net alsof je een negentiende eeuwse baronnes bent, en in de theesalon van je kasteel een kopje thee drinkt. Die overigens zes euro kost. Wij hadden de chocolademelk en die was echt smerig. Het eten schijnt er ook niet zo lekker te zijn. Mijn tip? Neem een zes euro kostend kopje koffie en geniet van de prachtige ruimte.

Budapest19 Budapest20

Budapest12 Budapest15 Budapest16

Waar verblijven?

Wij verbleven in het Roombach hotel (klik de link voor de meest actuele prijzen), in de Joodse Wijk. Een super leuk hotel, kei mooi ingericht met design en vrolijke kleurtjes. Er zit een heerlijk ontbijt bij, en de locatie is super makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Oordopjes wel meenemen als je in het weekend verblijft, want je zit midden in de bruisende Joodse wijk. De kamers en bedden waren heerlijk, en dat voor een super voordelige prijs!

Budapest2 Budapest4Wat zijn jouw beste tips voor Budapest?

13 comments

 1. Petra

  Mooi, ik ga volgende week! De ruine bar waar ik in november ben geweest heet Szimpla geloof ik, ook zeker een aanrader! Ik ga met iemand die er nog nooit is geweest, dus alle grote gebouwen en trekpleisters gaan we af (ik mis de Citadella!), en die free walking tour en de baden waarschijnlijk ook wel.

  Beantwoorden

 2. Jennifer

  Ik ben in 2011 in Budapest geweest, om eerlijk te zijn kan ik me er niet superveel meer van herinneren. Wij hadden nog wel een boottocht gedaan, ’s avonds, dat was heel mooi met allemaal lichtjes aan de kant.

  Beantwoorden

 3. Nathalie

  Ik ben een aantal maanden terug in Boedapest geweest en vond het echt een prachtige stad. Vooral de hoogteverschillen! Het mooiste vond ik de Matthiaskerk. Tip voor de sportievelingen: er is een prachtig aangelegd hardlooppad rondom Margaretha-eiland. Mijn hardloophart ging er sneller van kloppen.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ik wou dat ik zo sportief was ;-)!

   Beantwoorden

 4. Linda | travellersoftheworld

  Wij zijn eind februari / begin maart voor de tweede keer geweest! wat een geweldige stad is het toch ook :) Mijn tip; eet veel gebak! Want het gebak is er echt super lekker :) Hongarije is ook echt een gebakland.

  Verder vond ik het vissersbastion en het parlement heel mooi. Voor uitzicht over de hele stad ga je naar gellert hill / citadel en bij tijd over is de dierentuin heel leuk :)

  Beantwoorden

 5. Marjolein

  Super! Ik had dit juist nodig want vertrek zondag richting Boedapest!

  Beantwoorden

 6. Arjan Mulder

  “… pleur je gewoon een bar in.” Mij maak je niet blij met zulk taalgebruik. En over de baden: volgens mij was je niet binnen. Er zijn er veel, en stuk voor stuk beauties met veel Jugendstill. Lees mijn spa en wellness reportage er maar op na:

  http://wellnesstraveling.nl/hongarije-1/

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Hi Arjan, gelukkig hebben we allemaal een andere stijl he? Ik weet niet precies wat je bedoelt met dat ik niet binnen in een bad was? Ik heb uren in het bad gedobberd, maar missschien weet jij beter waar ik wel en niet ben geweest. Beetje gek dit.

   Beantwoorden

 7. 12x goedkope vliegtickets onder €50 in mei

  […] heerlijke stad. Mocht je benieuwd zijn wat je er allemaal moet doen, check dan snel mijn post met Budapest tips of check deze post met tips voor gratis dingen te doen in […]

  Beantwoorden

 8. Eva

  Wat een leuk artikel heb je geschreven! Ik kom al ruim 15 jaar in Hongarije en het land is eindelijk upcoming!
  Budapest is echt supermooi, mijn tip: ga een ijsje eten bij Gelarto Rosa, daar maken ze prachtige ijsjes in de vorm van een roosje!
  Xx

  Beantwoorden

 9. Shirley

  Ik vond Budapest een hele leuke stad. Het was -15 toen ik er was en ik zou nog graag terug willen met mooi weer. Al heeft dat buitenbad ook wel wat als het zo koud is. Ik vond het erg leuk om die ‘berg’ te beklimmen. Als ik terugga zou ik nog graag het museum House of Terror bezoeken.

  Beantwoorden

 10. Ilse

  Die ruïne bars lijken me leuk! En Café New York: wauw! Wel jammer dat het eten en de drank er dan zo slecht is.

  Beantwoorden

 11. Veerle

  Leuk artikel en fijne tips! Thanks!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *