Momenteel kunnen we helaas niet reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

1 2 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

De Baltische staten zijn met hun idyllische natuur, bruisende steden en erg voordelige prijskaartjes hard op weg om dé nieuwe budgetbestemming van Europa te worden. De tijd dat Tallinn alleen werd bezocht door Finse jongeren voor een weekend comazuipen tegen bodemprijzen, om na een nacht doorhalen al brakend aan boord gaan van de veerboot terug naar Helsinki, is voorbij. Ook het groene Litouwen is tegenwoordig véél meer dan de geboorteplaats van Polly met haar lepels uit Kids From Room 402, en Letland is niet enkel meer een pitstop voor Russische vrachtwagenchauffeurs op weg naar het westen.

Met de komst van diverse budgetvliegmaatschappijen enkele jaren geleden is er voor Europeanen een nieuw gebied ontsloten voor betaalbare weekendjes weg, en nu men in alle drie de landen de euro gebruikt wordt het ons helemaal makkelijk gemaakt! De populairste stad in de regio is Riga, de hoofstad van Letland, die jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers gastvrij ontvangt en in 2014 de eer had om Europese hoofdstad van cultuur te zijn. Lees hier 9 tips van Explorista om het meeste uit je tijd in Riga te halen voor het minste geld!

Door ExploristaTeam 

INSLAAN OP DE CENTRALE MARKTHALLEN

Vlakbij het busstation van Riga vind je de Riga Central Market, een enorm complex van hoge markthallen waar je alle soorten Oost-Europees voedsel kan vinden en nog heel veel meer. De markt is gebouwd in de kenmerkende art deco stijl van de jaren ‘20 van de vorige eeuw en bestaat grotendeels uit gerecyclede Duitse zeppelins. Hoe cool is dat? Hierdoor is het zo’n bijzonder gebouw dat UNESCO het sinds de jaren ‘90 op de lijst van werelderfgoed heeft geplaatst, die je dus voor helemaal noppes kan bezoeken! En dan zie je tijdens je bezoek ook nog eens hoe de lokale bevolking inkopen doet. De visafdeling is wel een aanslag op je reukorgaan, dus wees goed voorbereid!

2 1 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

DE STAD ONTDEKKEN MET EEN FREE WALKING TOUR

In bijna alle Europese hoofdsteden is tegenwoordig een free walking tour te vinden, en Riga is geen uitzondering. Elke dag start er (weer of geen weer) om 12.00 voor de Petrikerk een wandeltocht van circa 2.5 uur. De organisatie ligt in de handen van Yellow Free Tours, een touroperator die naast Riga ook in Tallinn (Estland), Vilnius (Litouwen) en Tampere (Finland) actief is. Het verschil met veel andere free walking tours is dat deze niet langs de standaard highlights gaat, maar zo snel mogelijk uit het centrum vertrekt. De Old City ontdek je toch zelf wel, en met deze free walking tour ontdek je alle mooie en interessante punten van de omliggende wijken! Omdat er geen prijskaartje aan hangt is het officieel een gratis activiteit, maar het is natuurlijk wel een beetje sneu om de gids achteraf niet een (bescheiden) fooi te geven.

3 2 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

PANORAMA’S SCHIETEN OP DE ACADEMY OF SCIENCES

Voor reizigers die Warschau al afgevinkt hebben op hun ‘to see’ lijstje zal dit gebouw erg bekend voorkomen: een grotere versie van de indrukwekkende Academy of Sciences staat namelijk ook in de Poolse hoofdstad! Het hoogtepunt van communistische architectuur is van buitenaf al het bekijken waard, maar het uitzicht over de stad vanaf het dakterras is helemáál mooi. Is dat panoramaterras gratis om te bezoeken dan? Nou, niet helemaal. Officieel moet je bij de ingang een kaartje kopen van enkele euro’s, maar aangezien het gebouw tegenwoordig wordt gebruikt als grootschalig kantoor kom je met nette kleding en een ferme tred ook zonder kaartje wel de lobby door en de lift in. Misschien is het wel zo handig om je rugzak dan even in het hostel te laten en je camera uit het zicht te houden. Doe hem maar in een aktetas ofzo. Want een aktetas kopen en meenemen is ook veel goedkoper dan de entreeprijs van €4, natuurlijk. Mocht je ondanks Oscarwaardig acteerwerk toch in de problemen komen met de security, deze tip heb je niet van ons. Ssssh.

4 1 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in RigaRUSTIG LEZEN IN DE NATIONALE BIBLIOTHEEK

De bevolking van Letland heeft een lichtelijke haat-liefde verhouding met de nieuwe National Library, geopend in 2014. Het gebouw is zo modern dat het eruit ziet alsof er een ufo is geland op de oevers van de stad, en is eigenlijk veel te groot voor een land met zo’n bescheiden inwonertal. De strakke en lichte architectuur van het interieur zijn echter waanzinnig, en aan studieplaatsen is verspreid over de vele verdiepingen nooit een tekort. Het leukste verhaal over de National Library gaat over de verhuizing, twee jaar geleden. De kosten voor het project waren al zo uit de pan gerezen dat men besloot om geen dure verhuiswagens in te huren en in te laden met dozen vol boeken, maar om de verhuiskwestie budget-friendly op te lossen. Van de oude locatie in het stadscentrum naar het nieuwe gebouw aan de overkant van de rivier werd een menselijke keten gevormd waarlangs de boeken stuk voor stuk werden doorgegeven en een plekje in hun nieuwe thuis vonden. Als dat geen financiële efficiëntie is!

5 3 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

LUNCHEN IN HET BASTEJKALNA PARK

Rondom het oude stadshart van Riga liggen meerdere parken, waarvan het Bastejkalna Park de grootste en de mooiste is, en dient als een groene scheiding tussen het zakelijke en culturele centrum. Koppeltjes komen er graag voor romantische wandelingen naast de waterkant, ouderen zitten op de vele bankjes tussen de bloemperken en standbeelden, en kinderen voeren enthousiast de snaterende eenden. Idyllischer kan niet!

BEZOEK DE OUDE STADSMUUR

Een groot gedeelte van de oude stadsmuur in het noorden van het centrum is goed bewaard gebleven. De Wapentoren en nabijgeleden Zweedse Poort zijn tegenwoordig overwoekerd met roodgroene klimop, en zijn de perfecte achtergrond voor Instagramwaardige selfies.

6 1 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

SCHRAAP HET BLADGOUD VAN DE KATHEDRAAL

Oké, misschien is dit geen heel goed idee, maar de weelderige Nativity of Christ Cathedral is in al haar gerestaureerde glorie zeker een bezoekje waard. Ze werd gebouwd in de jaren 1870 en is nog steeds de grootste orthodoxe kathedraal in het hele Baltische gebied. De neobyzantijnse architectuur ziet eruit om op te vreten, maar helaas mogen er binnen geen foto’s gemaakt worden!

DOE ALSOF JE IN DUITSLAND BENT

Omdat Riga en de omliggende gebieden eeuwenlang onderdeel uitmaakten van Pruisen (en het Hanzeverbond), doen veel van de oudere gebouwen nog Duits aan. Ook staat er dankzij de stedenband met Bremen een replica (min of meer) van het beroemde standbeeld van de stadsmuzikanten, dus als je die foto in een goede hoek maakt zullen je Facebookvrienden nooit weten dat je helemaal niet in Bremen bent geweest!

7 1 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

PIJNLIJKE VERTALINGEN OP HET PLEIN

Nederlanders hebben er nogal een handje van om ons taaltje en al haar eigenaardigheden rechtstreeks naar het Engels te verbasteren. Neem de sportwinkel The Athlete’s Foot met haar 50 vestigingen in Nederland, waarvan de oprichter duidelijk niet wist dat Athlete’s Foot de Engelse term is voor een schimmelinfectie tussen de tenen. Ook de Letten kunnen er aardig wat van. Het meest bekende, gefotografeerde en wellicht mooiste gebouw van het oude centrum is voor de buitenlandse toeristen vertaald naar ‘the House of Blackheads’. Het Huis van de Mee-eters. Uitnodigend, nietwaar? ;)

8 1 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in Riga

BEN JIJ AL EENS IN DE BALTISCHE STATEN GEWEEST? WELKE TIPS ZOU JE HIERAAN TOEVOEGEN?

Over de auteur:
FOTO ZELF e1443450918960 - 9x (bijna) gratis dingen om te doen in RigaWesley Pechler is een 22-jarige student Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen die naast het studeren, kassaklooien bij de Albert Heijn en voorzitterschap van zijn studievereniging elk jaar zoveel mogelijk probeert te reizen. Tot nu toe lukt dit aardig en staat de teller op 30 landen binnen Europa en Afrika. Daarnaast houdt Wesley van (vegetarisch) eten, musical en theater, knappe jongens, concerten, sarcasme en zijn eigen spiegelbeeld. Volg hem op Instagram: https://instagram.com/wesleypechler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties

 1. Fleur

  Leuke en handige tips! Ik zou er niet zo snel aan denken om naar Riga te gaan, maar ben nu toch wel een beetje geïnspireerd :).

  | Reageer op deze reactie
 2. Haha, die tip over de aktetas. Ik heb er niet eens aan gedacht en braaf 4 euro betaald ;-) Ik vond het KGB-gebouw in Riga echt een aanrader. Heel indrukwekkende rondleiding, vooral omdat het allemaal nog vrij recent heeft plaatsgevonden.

  | Reageer op deze reactie
 3. Haha, wat een gek verhaal van die verhuis! Ik vind die bibliotheek van langs de buitenkant gezien ook helemaal geen mooi gebouw, hoor. ;-)
  Het gebouw van de Academy of Sciences vind ik dan weer wel mooi.

  | Reageer op deze reactie
 4. Super leuk!! Riga is zo’n fijne stad!!! In de winter is het gebouw van acedemy of science gesloten helaas!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2020 Explorista – Nederlandse reisblog voor iedereen die vaker & leuker wil reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring