;

Budget Bucketlist: Hoe doe je Spitsbergen goedkoop?

door Explorista

In Budget Bucketlist behandelt Explorista iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Explorista zoekt uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het op een manier kunt aanpakken dat je de reis van je dromen maakt, met al je organen intact. Dit keer: goedkoop Spitsbergen, een Noorse eilandengroep in de poolcirkel!

Door ExploristaTeam.

Naast die-hard reizigers hebben niet veel mensen ooit van Spitsbergen gehoord, en toen Wesley er vorig jaar zelf naartoe ging zei hij voor het gemak maar dat hij ‘naar de noordpool’ ging. Dat is niet helemaal waar, maar met een ligging op 78 graden noorderbreedte is Spitsbergen wel zo ongeveer het dichtstbijzijnde wat wij gewone mensen bij de noordpool kunnen komen. De hoofdstad Longyearbyen is de noordelijkst gelegen stad ter wereld en laat daarmee IJsland, de poolcirkel, en het merendeel van Groenland ver onder zich. Alleen wetenschappers die een zomer lang gebiologeerd in ijsberenpoep staan te peuteren komen nog noordelijker, en daarvoor passen wij, dankuwel.

Eilandnamen zoals Amsterdamøya herinneren nog aan de Nederlandse walvisvaarders die Spitsbergen aan het einde van de 16e eeuw ontdekten. Walvissen zwemmen er ook vandaag de dag nog in groten getale, en de eilandengroep staat bekend als een van de weinige plekken op aarde waar meer ijsberen wonen dan mensen. Met een totale bevolking van 2750 personen op een oppervlakte van anderhalf keer Nederland is dat ook niet heel opmerkelijk, maar toch. Jaarlijks trekken er zo’n 65.000 toeristen naartoe om het ongelooflijke natuurschoon te bewonderen, en om de midzomernachtzon in de zomer en algehele duisternis in de winter mee te maken.

FOTO 2-33

HOW TO GET THERE

Reizigers die een briefje van €50 gebruiken om hun neus te snuiten kunnen Spitsbergen bezoeken op een cruise, en voor de rest van ons zijn er twee vliegmaatschappijen die samen 2-3 keer per dag op Longyearbyen vliegen: SAS vanaf Oslo Gardermoen en Tromsø, en de budgetairline Norwegian (met gratis wifi aan boord!) alleen vanaf Oslo. De overstap vanaf Amsterdam is vaak onmogelijk, dus zul je op het vliegveld moeten overnachten (wat op het hypermoderne Gardermoen heel goed te doen is), of er een weekendje Oslo aan vast moeten plakken.

Vanaf Oslo heb je al een retourtje ijsbeer vanaf €144, en vanaf Amsterdam naar Oslo vlieg je voor €70 retour. Omdat de gemiddelde temperatuur in Spitsbergen zelfs in juli en augustus maar rond de 3-5 graden ligt heb je aan je handbagage niet genoeg, en komen de kosten voor het inchecken van een koffer hier nog overheen. Als je met twee personen een koffer deelt is dat bij Norwegian ongeveer €20 per enkele reis, en dan komt het totaalplaatje uit op €260 om van Nederland naar Spitsbergen te komen.

FOTO 3-34

HOW TO SLEEP THERE

In Longyearbyen zijn 9 hotels en guesthouses, waarvan de prijzen voor een tweepersoonskamer schommelen tussen de €95 per nacht in het laagseizoen tot ruim €200 in het hoogseizoen. Maar wanhoop niet, want er is een alternatief: Longyearbyen Camping! Van alle accommodaties heeft de camping aan het water van de Isfjorden veruit het mooiste uitzicht over de bergen met gletsjers aan de overkant, en de eigenaresse is ook nog eens Nederlands.

De prijs voor twee personen die hun eigen tent, slaapzakken en luchtbedden meenemen is slechts €26 per nacht. Aangezien dat zelfs met twee ingecheckte koffers geen realistisch streven is, gaan we er vanuit dat je die items bij de camping huurt, wat de prijs zal doen stijgen naar €54 per nacht. Het enige wat daar nog bovenop komt is een euro per douchebeurt, en internetten kan gratis bij het vliegveld. Voor een midweek kamperen in de poolcirkel betaal je met zijn tweeën dus maximaal €220!

FOTO 4-30

HOW TO EAT THERE

Als je geen miljonair bent moet je niet naar Noorwegen gaan voor de haute cuisine. Eten haal je dus gewoon in de enige supermarkt in Longyearbyen om het vervolgens in de warme en ruime keuken op de camping klaar te maken. De prijzen voor boodschappen liggen in de Svalbardbutikken fors hoger dan in Nederland, maar zijn ongeveer gelijk aan Oslo: de extra kosten van de lange boottocht naar het noorden die de goederen moeten afleggen worden gecompenseerd door de vrijstelling van BTW. Voor drie voedzame maaltijden moet €15 per persoon per dag voldoende zijn!

FOTO 5-18

HOW TO DO AMAZING SHIT THERE

De hoogste kostenpost van een midweek Spitsbergen wordt gevormd door de activiteiten. In Longyearbyen zelf kan je door rond te wandelen (en rendieren die vlak naast de weg staan te grazen te fotograferen) een goede dag doorbrengen, maar daarna wil je echt wel de pure arctische natuur in. En dat kan niet in je eentje: wegens het gevaar voor ijsberen mag je zonder geweer niet buiten de stadsgrenzen komen. Als toerist kom je niet zomaar aan een pistool en zullen daarom alle excursies in georganiseerd groepsverband moeten geschieden.

Een dag hiken naar de top van de berg Trollsteinen kost je €79, een boottocht naar de Esmarkgletsjer en het Russische mijnersdorp maar liefst €153. Een halve dag paardrijden op één van de 5 paarden in heel Spitsbergen is €80, en een kayaktocht over de Adventfjorden €99. Om de pijn iets te verzachten zijn deze prijzen vaak wel inclusief een lekkere lunch. Uitgaande van 3 van de ‘goedkopere’ opties komt sightseeing in Spitsbergen neer op €260 per persoon. Kaching!

FOTO 6-1

PRIJSKAARTJE VOOR 5 DAGEN/4 NACHTEN: €705 PER PERSOON

Over de auteur:

FOTO ZELFWesley Pechler is een 22-jarige student Engels aan de Rijksuniversiteit Groningen die naast het studeren, kassaklooien bij de Albert Heijn en voorzitterschap van zijn studievereniging elk jaar zoveel mogelijk probeert te reizen. Tot nu toe lukt dit aardig en staat de teller op 28 landen binnen Europa en Afrika. Daarnaast houdt Wesley van (vegetarisch) eten, musical en theater, knappe jongens, concerten, sarcasme en zijn eigen spiegelbeeld. Volg hem op Instagram: https://instagram.com/wesleypechler

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

Marloes | Budgetproof.nl 1 oktober, 2015 - 07:36

Yes ik kijk altijd uit naar deze postst. Supertof! En yayyyy de eerste post van het Exploristateam? I like, heb vooral ook hard gelachen om je bio-tje Wesley :). Leuk!

Plaats een reactie
Larissa 1 oktober, 2015 - 08:11

Hier sluit ik me helemaal bij aan!

Plaats een reactie
Explorista 1 oktober, 2015 - 19:45

Jaaaa! <3

Plaats een reactie
Dana 1 oktober, 2015 - 15:36

Geweldig geschreven! super leuk om te lezen!

Plaats een reactie
Sabine 1 oktober, 2015 - 16:23

Heerlijk geschreven dit :D Staat hoog op mijn lijst ook deze bestemming!

Plaats een reactie
SuusjeQ 1 oktober, 2015 - 16:59

Leuk artikel Wesley! Je schrijft erg grappig en het past helemaal bij Explorista!

Groetjes,
Suzanne

Plaats een reactie
Liese 1 oktober, 2015 - 17:39

Oooh, heerlijke bestemming, maar jammer genoeg toch wel even sparen ^^ Maar als ik de foto’s zie, het helemaal waard ;)

Plaats een reactie
Explorista 1 oktober, 2015 - 19:45

Zeker, maar het is dan ook een droombestemming, en niet zomaar Duitsland of Frankrijk ;-) Dat is de insteek! :)

Plaats een reactie
antonette - we12travel 4 oktober, 2015 - 20:24

Ik ben dan niet op Spitsbergen geweest, maar ik denk eerlijk gezegd wel dat je jezelf tekort doet als je maar 4 dagen gaat en dan alleen rondom Longyearbyen blijft … ik zou er persoonlijk voor kiezen om dan minstens het driedubbele (of meer) uit te geven en het goed te doen, en dan dus met een schip naar de gletsjers te gaan. Ooit hoop ik het te kunnen betalen. Tot die tijd maar gewoon lekker blijven dromen (want dat is ook gewoon heel leuk!)

Plaats een reactie
Wesley Pechler 9 oktober, 2015 - 10:37

Al deze foto’s zijn door mij gemaakt tijdens mijn trip van 5 dagen, en ik kom liever meerdere keren voor relatief korte reizen terug naar deze fantastische bestemming dan dat ik in 1 keer een rib uit mijn lijf kwijt ben ;) En zoals je ziet op de bovenste foto, heb ik absoluut gletjsers mogen bewonderen vanaf de boot, en heb ik zelfs het ijs zien en horen afkalven in het water. Waanzinnig mooi!

Plaats een reactie
Anita 29 september, 2017 - 16:06

Ik ga in 2018 maar spitsbergen en heb alles van in mijn zetel geregeld, vliegticket, logement en 4 dag excursies voor +- 2500€ voor een verblijf van 7 dagen/1persoon

Plaats een reactie
Bo 4 december, 2015 - 10:35

‘Alleen wetenschappers die een zomer lang gebiologeerd in ijsberenpoep staan te peuteren komen nog noordelijker, en daarvoor passen wij, dankuwel.’

Wauw lekker respectloos ;)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter

Adblock gedetecteerd

Steun ons alstublieft door uw AdBlocker-extensie uit uw browsers voor onze website uit te schakelen.