Dagtrip Brighton: zo spendeer je een dag in de kustplaats

door Explorista

Brighton is onder Nederlanders niet zo bekend, maar onder Engelsen zeer geliefd. Zodra het zonnetje schijnt, stapt half Londen op de trein om naar de Engelse kustplaats te togen. Het spreekt voor zich waarom: het plaatsje is schattig, compleet anders dan Londen, en slechts een uurtje (en £10!) met de trein. En dus trok ik op een wisselvallige zaterdag ook naar de kustplaats voor een dag trip Brighton.

Brighton is in Engeland altijd al een populaire plaats geweest. De koninklijke familie had er een optrekje, en de rijkere medemens trok er heen voor vakanties. Sinds er betere treinverbindingen kwamen in de twintigste eeuw, werd het een vakantieplaats voor een ieder. Van jonge families tot vrijgezellenfeestjes, en van hippe modemeisjes tot punk-lovers: je komt er alles tegen. Van oudsher vestigden zich veel kunstenaars in de (inmiddels onbetaalbare) kustplaats, waardoor het stadje een vrije, creatieve sfeer kent. Je komt overal streetart en kleine boetiekjes tegen, en om de paar meter is er wel een terrasje om neer te ploffen.

Ik was vooral in Brighton met het idee sfeer te snuiven en maar eens te zien wat ik tegenkwam, in plaats van een strakke regie van dingen die ik wilde doen. Maar wat wel absoluut op de to do-list stond was een bezoekje aan het strand, de boulevard en de bijbehorende Brighton pier! Dit is immers waar Brighton bekend om staat, en het viel me zeker niet tegen. Het was heerlijk om in het zonnetje over de boulevard te struinen, die een mix is van lelijke vervallen strandplaats-hotels zoals je die overal ziet en superhippe bars en eettentjes.

Brighton2 Brighton3

De pier vond ik echt leuk om te bezoeken. Het staat namelijk vol met attracties, dus mocht je nog even lekker flink over de kop willen, dan moet je hier zijn. Het is overigens een heerlijke plek om even uit te waaien en mensen te kijken, en je hebt een mooi uitzicht over de stad.

Ook indrukwekkend is The Royal Pavillion. De eerste keer dat ik het zag had ik even het idee dat ik de Efteling binnen was gewandeld. Zo erg steekt het gebouw namelijk af bij het beeld dat je hebt van Engelse gebouwen. Maar niets is minder waar. En sterker nog: de koninklijke familie was tijdlang in bezit van dit gebouw, als vakantiehuisje. Toen echter de treinverbindingen steeds beter werden, en steeds meer toeristen naar Brighton trokken, had de koningin er genoeg van. Te weinig privacy. Het gebouw werd verkocht aan het stadsbestuur. Tijdens de tweede wereldoorlog diende het nog even als hospitaal voor soldaten uit de kolonies. De tuinen zijn de perfecte plek voor een picnic op een zonnige dag!

Brighton4 Brighton5

Als laatste kan ik je aanraden om gewoon door het centrum te struinen. Brighton heeft allemaal kleine straatjes met boetiekjes en caféetjes, waar je echt geen genoeg van krijgt. Ik dook winkeltje na winkeltje in, en ik ben niet eens gigantisch van het winkelen! Je vindt in Brighton een mix van winkels, van gigantische Primark en Topshop-filialen, tot kleine meubelzaakjes, schattige cafeetjes, en verassend veel juweliers?!

Al met al is Brighton een heerlijk stadje. Ik zou er met gemak een weekendje kunnen verblijven. Boekje lezen, strandwandeling maken, beetje shoppen en lekker uit eten: ik zie het wel voor me. Maar gezien de locatie en de spotgoedkope prijs voor een bezoekje (voor Engelse begrippen!), is Brighton echt een aanrader voor een dagtripje!

Brighton6

Ben jij wel eens in Brighton geweest?

Dagtrip BrightonBewaar deze post: pin hem op je Pinterest-board!

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Daphne | It's Travel O'Clock 19 april, 2016 - 09:13

Brighton is een heerlijke plaats! Vorig jaar februari maakte ik ook een dagtripje vanuit Londen naar de kust, maar zou zo weer terug willen voor een weekendje ofzo.

Plaats een reactie
Denise - Follow my footprints 19 april, 2016 - 13:05

Ha Milou, leuk, ik heb niet zo veel met Engeland, maar toevallig ben ik wel in Brighton geweest, en ook al is het toeristisch, ik vond het ook best leuk! Ik heb destijds (oh, help, 1996, ik besef nu dat dat 20 jaar geleden is!) dezelfde foto’s gemaakt: de Pier, de Royal Pavillion, de straatjes, alleen de ligstoelen niet (het was november).

Plaats een reactie
Larissa 21 april, 2016 - 21:42

Ik wil dolgraag een keer naar Brighton, maar dat was altijd omdat onze hond zo heette :) Nu ik de foto’s zie lijkt het me ook gewoon een hele leuke plaats om te bezoeken!

Plaats een reactie
jolanda 20 maart, 2017 - 21:19

Heerlijke plek, heb er mijn stage aan de hotelschool doorlopen in 1996, in het Queen hotel tegenover The Pier. Sindsdien verschillende keren teruggewenst en hoop er deze zomer met mijn dochter van 10 heen te gaan!

Plaats een reactie
stephanie 23 januari, 2019 - 14:59

Brighton staat al jaren op mn bucketlist.
Lijkt me een leuk en gezellig stadje voor een weekendje.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter