Budget Bucketlist: Hoe doe je Japan goedkoop?

door Explorista

In Budget Bucketlist behandelt Explorista iedere maand een locatie die bij veel mensen hoog op de bucketlist staat, maar waarvan gedacht wordt dat een nier verkopen de enige manier is om er te komen. Explorista zoekt uit hoeveel een locatie daadwerkelijk kost, en hoe je het zo kan aanpakken dat je de reis van je dromen maakt met al je organen intact. Dit keer: relatief goedkoop naar Japan, het uiteinde van de Oriënt!

Het land van de opkomende zon en anime, van sumoworstelaars en samoerai’s, van geisha’s, ninja’s en Nintendo, pagodes en kimono’s, sushi en Sony, manga en Mitsubishi. Associaties en stereotypes over Japan zijn er genoeg, maar zoals bij elke bestemming kan je pas echt beoordelen hoe waarheidsgetrouw ze zijn als je er zelf bent geweest. Helaas is de grens van het Verre Oosten niet echt een land dat bekend staat om haar betaalbaarheid. Maar is het land echt zo duur om te bezoeken, of heeft het die slechte reputatie te danken aan reizigers zonder een talent voor koopjesjagen?

Japan is met een oppervlakte van ruim 377.000 km2 ongeveer negen keer zo groot als Nederland. Dat gebied wordt gevormd door bijna 7000 eilanden in de Grote Oceaan, waar in totaal zo’n 126 miljoen mensen op wonen. De grootste eilanden zijn Kyushu, Shikoku, Hokkaido en Honshu, waarvan de laatstgenoemde niet alleen de grootste maar ook de populairste is onder toeristen en de meeste bezienswaardigheden biedt. Twee weken op Honshu: wat moet dat kosten?

Kosten vervoer Japan

Vanaf Amsterdam zijn er regelmatig mooie aanbiedingen onder de €500 te vinden voor de 11 tot 30 uur lange reis naar Tokio. Met Xiamen Air inclusief een overstap in China kan je retour voor slechts €413 bijvoorbeeld. De goedkoopste rechtstreekse verbinding kost echter minstens €200 meer. Voor het gemak gaan we uit van een ticketprijs van €420. Valt reuze mee, toch?

Japan was in de jaren ‘60 het eerste land ter wereld dat hogesnelheidstreinen met groot succes introduceerde, iets wat in het ontwikkelde Nederland vijftig jaar later nog steeds niet is gelukt (looking at you, Fyra). Treinreizen is als toerist in Japan dan ook de beste optie: het is sneller dan autorijden, het spoorwegennetwerk heeft frequente verbindingen naar vrijwel alle uiteinden van het land, en is ook nog eens goedkoper dan een huurauto voor je gehele verblijf.

In tegenstelling tot hogesnelheidstreinen in de meeste andere landen bieden de Japanse Spoorwegen geen goedkopere, non-flexibele tickets aan voor vroege boekers. Per verbinding is er één vaste prijs, en die prijzen zijn niet mild. Een retourtje Tokyo – Kyoto is bijvoorbeeld al meer dan €200. Gelukkig is er een alternatief: de Japan Rail Pass, die je voor €356 veertien dagen het recht geeft op ongelimiteerd treinvervoer. Nou ja, er is één limiet: op de allersnelste Nozomi en Mizuho hogesnelheidstreinen is de pas niet geldig, maar op de overige hogesnelheidstreinen van Hikari en Sakura gelukkig wel. In de realiteit betekent dit dat je gemiddeld 200 in plaats van 225 kilometer per uur reist. Nog steeds een stuk sneller dan de sprinter naar Uitgeest!

Omdat ruim €350 euro een erg fors bedrag blijft om te betalen voor binnenlands vervoer kan je ook proberen te liften. Binnen de steden is dit zo goed als onmogelijk, maar zodra je eenmaal op een tankstation aan de snelweg staat is het vrij makkelijk zolang je maar een bordje met 日本語できる! erop omhoog houdt. Aangezien dit vertaald letterlijk betekent dat je Japans spreekt is het hoogstwaarschijnlijk een leugen, maar toch is het een ongeschreven regel dat elke lifter in Japan dit doet om de chauffeur gerust te stellen dat je een welopgevoede westerling bent en geen moordende barbaar. En met mobiel internet en Google Translate kan je toch eigenlijk ook gewoon Japans?

Vervoerskosten: €766

Kosten overnachting Japan

Door de extreem hoge bevolkingsdichtheid in steden als Tokyo en Osaka zijn huurprijzen per vierkante meter extreem hoog, en worden hoteleigenaars geforceerd om óf exorbitant hoge prijzen te vragen, óf zeer efficient met de beschikbare ruimte om te gaan. Capsulehotels, een tussenvorm van een hostel en een hotel waar je in een kamer van meestal anderhalve meter breed en hoog ligt, waar naast een eenpersoonsbed nog ruimte is voor je bagage, een leeslampje en stopcontacten, vinden hun origine dan ook in Japan. Niet geschikt als je claustrofobisch bent, wel als je meer privacy wilt dan op een slaapzaal, tegen mildere prijzen.

Honshu valt in te delen in 3 grote regio’s om tijdens een 2-weekse reis te verkennen: Tokio en omgeving (inclusief Mount Fuji, Nikko en Kamakura), Kyoto en omgeving (inclusief Hiroshima, Osaka, Nara, en Koya-San) en Kanazawa en omgeving (inclusief Matsumoto, Nagome en Takayama). Voor deze prijsopgave gaan we uit van 4 nachten in Tokio, gevolgd door 3 nachten in Kanazawa, 5 nachten in Kyoto en nog 1 nacht in Tokio voor de vlucht naar huis.

In Tokio heb je een kamer in een goed capsulehotel voor €18 per nacht, in Kyoto een bed in een hostel voor €16, en in Kanazawa een tweepersoonskamer voor €20 per persoon per nacht. Bodemprijzen dus, en dat in Japan!

Overnachtingskosten: €230 per persoon

Kosten eten in Japan

Als je niet 2 weken zonder de Europese keuken kan zullen de kosten voor eten en drinken in Japan net zo hoog liggen als in bijvoorbeeld Scandinavië: het is tenslotte een eiland, en alles wat geïmporteerd is, zeker als het vers is, is duur. Ook sushirestaurants zijn er in alle prijsklassen: van 3600 yen (ca. €29) voor een all-you-can-eat buffet, tot restaurants die zo duur zijn dat er geen prijzen op de kaart staan. Niet bepaald budget friendly dus! Hou je het twee weken vol op Aziatische maaltijden, dan wordt het gelukkig al een heel ander verhaal. In winkelcentra en op treinstations kan je genoeg wokmaaltijden vinden voor rond de 600 yen (ca. €5), wat ook een realistisch bedrag is voor ontbijt en lunch. Inclusief drinken en snacks is €20 per persoon per dag een goede richtlijn om aan te houden.

Kosten van eten en drinken: €280 per persoon

Kosten bezienswaardigheden Japan

In Tokio zelf zijn veel van de beste bezienswaardigheden openbaar en daardoor gratis: de felle verlichting en drukke straatreclame, winkelende Harajuku girls, het Imperial Palace, Hello Kitty winkels, diverse markten en enkele tempels. Maar de betaalde attracties zijn ook zeker het trekken van je portemonnee waard: het Nationale Museum is maar 620 yen (ca. €5), parken en tuinen vaak rond de 400 yen (ca. €3), de beroemde Tokyo Tower 900 yen (ca. €7) en de Tokyo Skytree, het hoogste gebouw van Japan, is met 2060 yen (ca. €17) de enige prijzige attractie. Voor fans van Hayao Miyazaki (films als Spirited Away en Howl’s Moving Caslte) is het Museum van Studio Ghibli ook een must-visit voor 1000 yen, circa €9.

Mount Fuji beklimmen is een droom van vele bergwandelaars, maar elke website die als naslagwerk is gebruikt voor dit artikel vermeldde dat de berg veel mooier is van veraf dan van dichtbij. Behalve als Fuji al heel lang op je climb-it list staat, is het dus beter om die dagen en dat geld te besparen voor andere activiteiten! Vanaf Tokio zelf heb je elke dag een kans van 30% om de berg te zien afsteken tegen de wolkenkrabbers van de stad (afhankelijk van de luchtkwaliteit), en anders zul je hem geheid in al zijn glorie zien als je de trein naar Osaka/Kyoto neemt. Mount Fuji zien kost je dus helemaal niets!

Het prachtige Nikko National Park, gelegen op 125 kilometer van Tokio, heeft niet alleen een aantal van de oudste Japanse tempels die je kan bezoeken (opgenomen als UNESCO werelderfgoed), maar ook waanzinnige natuur. De parkentree is gratis, en de tempels zelf zijn tussen de €7 en €12 per stuk. Kamakura, een andere dagtrip vanaf Tokio, is een populaire strandplaats met eveneens vele tempels (entree 200 tot 300 yen, ca. €2 tot €3), en een enorm boeddhabeeld dat ook 200 yen (ca. €2) kost om te bezoeken.

In Hiroshima is het Peace Memorial Park & Museum een must, en voor 50 yen (ca. €0,40) zeker ook niet iets om vanwege de prijs te laten. Het Mazda Museum is zelfs helemaal gratis, maar vraagt wel om een online reservering. Het Hiroshima Kasteel kost slechts 370 yen (ca. €3) en de Shukkeien Garden slechts 260 yen (ca. €2). Waar Hiroshima rust en het verleden uitstraalt, is Osaka het tegenovergestelde. Het Miami van Japan is een drukke en bruisende plaats, waar het Universal Studios Theme Park met stip op nummer 1 staat van populairste attracties. Helaas is de entree hiervoor dan ook gelijk 7400 yen (ca. €59). Het Kasteel van Osaka en aanliggende kasteeltuinen zijn 800 yen (ca. €7), en het Geschiedkundig Museum 600 yen (ca. €5).

Nara, de eerste hoofdstad van Japan, staat tegenwoordig vooral bekend om het gratis Nara Park met haar grote hoeveelheid herten die op hun dooie gemak door Nara Park rondstruinen en de toeristen achternajagen voor eten. Het park bevat ook vele tempels, maar op dit punt in de reis kan je waarschijnlijk al geen tempel meer zien, dus die laten we even achterwege.

Koya-san, of Mount Koya, is een andere mooie dagtocht vanaf Kyoto. Het spirituele hart van het Shingon-Boeddhisme kent een grote verscheidenheid aan tempels, maar is ook bij uitstek een plek om lekker te wandelen. En tenslotte Kyoto zelf: waar het Nijo Kasteel (600 yen, ca. €5), het Keizerlijk Paleis (tours gratis, wel voor dezelfde dag reserveren), de Kyoto Tower (700 yen, ca. €6) en het Manga Museum (800 yen, ca. €7) must-sees zijn, maar allemaal verbleken met Fushimi-Inari Taisha, de wereldberoemde rij oranje bogen die het meest gefotografeerde plekje van de stad zijn. Ook gratis!

In Kanazawa ligt de mooist aangelegde tuin van Japan, de Kenrokuen, voor slechts 310 yen (ca. €3) op je te wachten, vlakbij de Ninjadera, een onvergetelijke ninjatempel met allerlei verborgen kamers en deuren (800 yen, ca. €7, reservering nodig). Als dagtochten van Kanazawa zijn het Matsumoto Kasteel (610 yen, ca. €5), het idyllische dorpje Magome in de Kiso Vallei (gratis) en de stad Takayama, met een van de best bewaarde oude stadsharten van Japan, niet te missen.

Totaal aan bezienswaardigheden: €170 per persoon

TOTAAL VOOR 14 DAGEN: €1446 PER PERSOON

Valt de prijs je mee of tegen? Staat Japan bovenaan je bucketlist of zijn er andere Aziatische bestemmingen die veel hoger op je wensenlijstje staan? Laat het ons weten in de comments!

Geschreven door Wesley Pechler.

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

Jildoou 21 april, 2016 - 09:00

Super interessant en uitgebreid artikel! Heel erg handig alleen ik denk dat hij nog niet helemaal af is. Er zitten namelijk nog geen afbeeldingen bij de tekst

Plaats een reactie
Jelle Derckx 21 april, 2016 - 20:16

Dat kan goedkoper! Ik ga in juni en ga de challenge aan.

Plaats een reactie
John 26 april, 2016 - 09:33

Wat een leuke en informatieve blog. Zo wordt het wel heel interessant om Japan eens te gaan bezoeken.

Plaats een reactie
knappe jongen 5 maart, 2017 - 12:24

Als regelmatige vakantieganger in Japan vind ik dit altijd leuk om te lezen. Vergeet niet dat je halve vakantie opgaat aan treinreizen als je dat allemaal wilt zien. De afstanden kunnen nogal tegenvallen.

Mijn tip zou zijn om vaker terug te komen naar verschillende regio’s en peer keer alles per omgeving per jaargetijde te doen. Japan zal voor-lo-pig nog niet onder de zee verdwijnen en de treinpassen zijn haast de halve prijs van de goedkoopste internationale vluchten.

Ik vond het opvallend dat bucket list aan elkaar wordt geschreven. En dan zetten jullie met grote letters op de kaft of voorpagina?

Plaats een reactie
Anoniem :) 6 maart, 2023 - 23:10

Leuk artikel! Handig om informatie snel te vergaderen maar helaas zijn de prijzen enorm gestegen tegenwoordig (2023). Het is echt gek om te denken dat het zo goedkoop was, en dat COVID-19 nog niet eens bestond. Hopelijk dalen de prijzen weer anders komen wij op z’n vroegst op 2025 daar. Groetjes naar iedereen die deze reactie nog ziet :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter