Momenteel kunnen we helaas niet overal reizen, maar ik hoop dat je je laat inspireren voor als dit in de toekomst wel weer mag!

Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

Cambridge11 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

Cambridge & Oxford: als je de één hebt gezien, kun je de ander natuurlijk overslaan. Al is het maar om een antwoord te hebben op de eeuwenoude vraag welke van de twee universiteitsplaatsen in Engeland beter is. Ik was in januari al eens in Oxford geweest, dus Cambridge kon afgelopen voorjaar ook niet achterblijven. Cambridge is makkelijk te bereiken vanuit Londen, met een kort treinritje, dus op een zonnige zaterdag moest ik er toch maar aan geloven. Maar welke bezienswaardigheden moet je zien tijdens een dagtrip naar Cambridge?

Hoe kom je in Cambridge?

De makkelijkste manier om in Cambridge te komen is om een dagtrip te maken vanaf Londen. De gemiddelde reistijd is 1 uur en 19 minuten met de trein, en op een gemiddelde doordeweekse dag gaan er meer dan driehonderd treinen per dag tussen de steden. Je kunt natuurlijk ook met de auto gaan, dat duurt anderhalf uur.

Cambridge5 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

Geschiedenis van Cambridge:

Wat je misschien niet zult verwachten, als je niet zo bekend bent met Engeland, is dat de geschiedenis van steden vaak teruggaat tot voor de Romeinse tijd. Zo ook bij Cambridge. Zo stond op de plek waar nu Fitzwilliam College staat, zo’n 3.500 duizend jaar geleden al een boerderij.

Het was de komst van de Romeinen die ervoor zorgde dat Cambridge groeide, en een belangrijke handelspositie in begon te nemen. Onder het bewind van de Anglo-Saksen en de Vikingen groeide de stad langzaam door, tot er in 1209 een universiteit werd gesticht. Saillant detail: dat gebeurde door studenten die uit Oxford gevlucht waren. Door de eeuwen heen werd de universiteit van Cambridge steeds prestigieuzer en daardoor groeide ook de faam van de stad.

Cambridge3 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien Cambridge7 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

Bezienswaardigheden Cambridge:

1. Het centrum

Het centrum van Cambridge vond ik eigenlijk verassend groot. Het zit vol pubs, pleintjes, en bekende winkels. Heel handig want zo kon ik sightseeing meteen combineren met het doen van wat noodzakelijke inkopen. Het centrum is best wel mooi en oud, en hoe dichter je bij de colleges komt, hoe ouder, en drukker met toeristen het wordt. Op sommige punten heb je net het idee alsof je in Rome beland ben: zoveel mensen willen je boottochtjes verkopen. Maar al met al vond ik het een erg leuk stadscentrum. Je kunt merken dat het echt een studentenstad is, vond ik, door alle gezelligheid.

In een uur of twee heb je trouwens de belangrijkste bezienswaardigheden wel gezien. Denk bijvoorbeeld aan de universiteitsgebouwen, maar ook aan de Great St Mary’s (die je kunt beklimmen) en Market Hill.

2. De parken

Één ding wat ik van te voren niet wist is dat Cambridge een heel aantal uitgestrekte parken kent. Als je door de stad wandelt zul je ze vanzelf tegenkomen. Ook een bezoekje waard is de Cambridge Botanical Garden, waar je meer dan 8000 plantsoorten tegenkomt.

Het is ook zeker de moeite waard om naar de Backs te gaan, een gedeelte achter de universiteiten. De koeien lopen er los rond, je kunt ze aaien, en loopt een rivier doorheen en al met al vond ik de sfeer er zó fijn en relaxed.

Cambridge2 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien Cambridge6 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien Cambridge12 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

3. Punten op de River Cam

Er is één ‘must do’ die je in Cambridge echt niet over mag slaan: een boottochtje maken over de rivier. ‘Punten’ heten de bootjes die eigenlijk nog het meeste weg hebben van Venetiaanse gondels. Je kunt er zelf eentje huren, maar ik stapte aan boord van een standaard boot. Vanaf het water is de enige manier om een aantal van de universiteitsgebouwen te kunnen zien. Erg leuk is dat je ook meteen een geschiedenislesje krijgt van een lokale student terwijl je lekker over het water dobbert. Aanrader!

4. De universiteiten

De colleges zijn natuurlijk eigenlijk de reden waarom je in Cambridge bent: het is en blijft immers een universiteitsstad. Als het gaat om welke universiteiten nu eigenlijk beter zijn (die van Oxford of die van Cambridge), dan gaat die eer eigenlijk naar Cambridge: de stad leverde een hele rits aan Nobelprijswinnaars op.

Nog een leuk feitje: grappenmakers zijn meerdere keren gebouwen opgeklommen in Cambridge om daar verkeerspionnen op de punten te hangen (levensgevaarlijk inderdaad, maar wel grappig). Zo vaak dat veel gebouwen inmiddels beveiligd zijn tegen klimmers!

Het meest indrukwekkende en beroemde gebouw van allemaal is King’s College, dat je overigens kunt bezoeken. King’s College werd in 1441 gesticht en heeft een prachtige kapel. Het zangkoor dat aan de universiteit verbonden is, is één van de beroemdste in Engeland.

Trinity College is de grootste college van de Universiteit van Cambridge. Het is één van de beste colleges ter wereld, en onder andere prins Charles heeft er gestudeerd. Dit college werd in 1548 door Hendrik VIII gestart, en er komen maar liefst 32 Nobelprijswinnaars hiervandaan.

St John’s College is de derde grootste college in Cambridge qua aantallen studenten. Het werd in 1511 opgericht door Lady Margaret Beaufort. Ook dit gebouw zag veel beroemde studenten: 11 Nobelprijswinnaars, zeven minister presidenten, twaalf aartsbisschoppen, twee prinsen en drie heiligen.

Cambridge9 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien Cambridge10 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

5. Eten & drinken in Cambridge

Zoals al eerder gezegd is Cambridge een echte studentenstad. En wat houdt dat in? Een hele rits aan betaalbare pubs en restaurantjes. Ik belandde zelf voor een heerlijke lunch bij Aroma (pizza omg). Aan het eind van de middag dronk ik cocktails voor de helft van de prijs bij The Granta. In het zonnetje overdacht ik zo eens Cambridge… en bedacht ik me dat ik hier best zou kunnen wonen. Wat een heerlijk stadje.

Cambridge8 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien
Cambridge16 - Een dagtrip Cambridge: deze 8 bezienswaardigheden moet je zien

Wat zijn jouw favoriete plekken in Cambridge?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties

 1. A trip down Memory Lane! Ik was op mijn 14e in Cambridge, mijn allereerste kennismaking met Engeland en ik vond het geweldig! Het punteren, de colleges en de parken, de mensen, het straatbeeld. Super chill allemaal!

  | Reageer op deze reactie
 2. Pierre Smekens

  Beste allen,

  Cambridge heb ik in een tijdspanne van een decennia reeds 2 x bezocht en het
  is steeds een hartverwarmende belevenis,en hunker naar nog !
  Graag bekom ik méér info over de stad en bezienswaardigheden.

  groeten

  Pierre ( 71 jarige jongeling )

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2021 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring