5 redenen om voortaan niet meer voorbij Metz te rijden

door Explorista

Onlangs was ik op uitnodiging van het toerismebureau een aantal dagen in de Lorraine. Mijn tripje begon met een bezoeken aan Metz, een stad die ik eigenlijk alleen maar kende van de borden langs de snelweg. Ik heb me altijd al eens afgevraagd hoe Metz er nu eigenlijk uitzag, aangezien ik er nooit iemand over hoorde. Het antwoord? Heel schattig!

Metz is een relatief kleine stad, met een heerlijk compact centrum, dat gedeeltelijk ommuurd is door een oude stadsmuur. De stad heeft een prachtige kathedraal, en een heel schattig oud deel met huisjes langs het water. Het is een heerlijke stad om doorheen te fietsen, op deze manier zie je ook goed de verschillende architectuur van de stad. We hadden een beetje wisselvallig weer, maar desondanks toch een heerlijke citytrip. Met zijn kleine formaat is de stad perfect voor één nacht, en kun je het makkelijk combineren met een bezoekje aan Nancy (wat wij ook deden!). Dit zijn een aantal dingen die je echt moet doen tijdens je tripje in Metz!

IMG_0413

1: Taart eten

Je tripje beginnen met taart eten? Bien sur! Wij trokken dan ook naar Patisserie Fresson, één van de beste patisseries van de stad, om onze tanden te zetten in een lokaal taartje. Ik ging voor de lokale special, de ‘Paris-Metz’: een taartje dat bestaat uit twee macarons met daartussen framboos en crème. Ik kon de vrolijke kleurtjes simpelweg niet weerstaan. Zo ontzettend lekker!

IMG_0434 IMG_0440

2: Fietstocht

Als we één ding veel deden in de Lorraine, dan was het fietsen. Maar dat is niet erg: de fietspaden zijn goed verzorgd, en het is een leuke en actieve manier om de stad te ontdekken. Je fietst in no time van het oude centrum, naar het nieuwe centrum, naar het hypermoderne centrum, waar je het Centre Pompidou treft (en een heel aantal dure appartementen want een groot deel van de bevolking woont in Metz, maar werkt in Luxemburg).

IMG_0421

IMG_0482 IMG_0484

3: Architectuur bekijken

Wat ik erg leuk vond aan Metz, is het verschil in architectuur in het stadje. Dit heeft te maken met het feit dat de stad een aantal keer van ‘land’ wisselde. Het grootste deel van de tijd was het Frans, maar het is ook een heel tijdje Duits geweest. Je ziet dus beide invloeden in de stad. Ik vond zelf het treinstation veruit het leukste om te bezoeken: het heeft heel veel details in de muren gegraveerd die precies aangegeven welke ingang voor welke klasse was, en welke ruimte waarvoor gebruikt werd (kaartjes, wachtruimte, etc etc). Ik liep als peuter rond, alles aan te wijzen, alsof ik in een soort Disneyland was.

4: Kerken bezoeken

Één van de bezienswaardigheden in Metz zijn kerken. De kathedraal is natuurlijk de meest bekende, aangezien die overal bovenuit torent. Als ik het goed heb onthouden is het één van de hoogste kathedralen van Frankrijk, en stelt het bovendien het grootste glas-in-lood raam ter wereld ten toon. Mijn favoriete glas-in-lood tref je overigens aan in de kerk Saint-Maximin de Metz, een redelijk nietszeggend kerkje. Maar de prachtige moderne, kleurrijke glas-in-lood zou ik zo mee naar huis willen nemen.

IMG_0448 IMG_0450

5: Lekker eten!

Als tip voor je avondeten kan ik ‘La Brasserie’ aanraden, het restaurant in vier sterren-hotel La Citadelle. Wij hadden er een fantastisch drie gangen menu inclusief wijn, en ook al weet ik de prijzen niet meer uit mijn hoofd, ik weet nog wel dat ik dacht: oh, dat is best wel goedkoop! Voor de kwaliteit had ik echt een hogere prijs verwacht, niet een ‘eetcafé’-prijs. Ik had er een goddelijke Caesar salade, waar ik nog steeds wel eens over droom.

Waar wij verbleven:

Hotel de La Cathedrale ligt in het centrum van Metz, recht tegenover de kathedraal, omringd door leuke eettentjes. Het voelde alsof ik in een kasteel verbleef, toen ik het hotel binnenliep. Het staat vol met antieke meubels, en door de hoge plafonds voelt het allemaal heel luxueus. Onze kamer had prachtig uitzicht op de kathedraal. ‘S ochtends stond er een gigantisch ontbijtbuffet voor ons klaar met versgeperste sinaasappelsap. Heerlijk!

Wat zijn jouw tips voor een bezoekje aan Metz?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Lisette (Tips Frankrijk) 1 januari, 2020 - 21:18

Leuk artikel! Ik ben afgelopen weekend in Metz geweest en vind vooral het quartier impérial echt heel erg mooi met al die bijzondere en hoge gebouwen. De kathedraal van binnen is ook prachtig met de geweldige glas-in-loodramen.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter