Delicious Drives Dag 1: Eendaagse roadtrip door Noord-Brabant #firstwithhertz

door Explorista

Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik geen kans onbenut laat om naar het buitenland te ontsnappen. Maar in de lente en zomer vind ik het eigenlijk ook heel erg fijn om in Nederland te zijn. En laat ik nu net tijdens drie prachtige zonnige dagen de opdracht hebben gekregen van Hertz om op ontdekkingsreis te gaan door Nederland, op zoek naar de lekkerste hapjes en drankjes in minder bekende plekken. Ik mocht zelf mijn route samenstellen voor de drie dagen, en dus besloot ik voor mijn eerste dag terug te keren naar mijn roots: Noord-Brabant!

Het hebben van een huurauto was op mijn missie echt een voordeel, want zo kon ik makkelijk op plekken komen waar je anders minder snel komt, of wat veel langer zou duren als je op het ov aangewezen bent. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het best spannend vond. Ik mag dan al zes jaar mijn rijbewijs hebben, ik rij bijna nooit auto. Dus om drie dagen met een gloednieuwe dure auto door Nederland te rijden vond ik spannend. Maar daarom wilde ik het juist graag doen.

Hertz10

Eenmaal aangekomen bij de autoverhuurder zag ik daar dan de grote glanzende Opel Mokka Turbo die drie dagen lang mijn reismaatje zou zijn door Nederland. Ik had nog nooit in zo’n nieuwe auto gereden dus dat was best een openbaring voor me: een start-stopknop, automatische verlichting, een intern navigatiesysteem, een achteruitrij camera, de mogelijkheid om lekker keihard mee te zingen met mijn eigen Spotify…. en zelfs wifi! (al heb ik dat laatste natuurlijk niet uitgeprobeerd… ik moest immers rijden). Dat maakt rijden alleen maar makkelijker. Daarnaast reed hij ook nog eens heel fijn. Op naar Den Bosch dus.

Den Bosch

Als je het hebt over echte klassieke Nederlandse specialiteiten, dan kom je als Brabantse toch meteen uit bij de Bossche Bol. En dus ging ik op zoek naar het beste exemplaar. Die vond ik al vrij snel bij Banketbakkerij Jan de Groot. Dit is niet zomaar een banketbakkerij, dit is namelijk de zaak van de kleindochter van de UITVINDER van de Bossche Bol, die in 1938 begon met de lekkernij. Fanmomentje! Ik dacht niet zo’n fan te zijn van de grote soezen met slagroom en chocolade-omhulsel. Maar het bleek dat ik gewoon nog nooit een goede bol gehad had. Deze zijn licht, knapperig, met zoete room en luchtige chocolade. Niet te overheersend dus. Banketbakkerij Jan de Groot is een icoon in Den Bosch, groot geworden door mond-tot-mond reclame, en nu leverancier van Bossche Bollen aan veel koffiezaakjes in de regio.

Hertz5 Hertz9

Den Bosch is überhaupt een fantastisch leuke stad om te bezoeken. Ik heb er een tijdje stage gelopen, dus ik ben er vaak geweest. Het is een heel mooie, gezellige stad, met de prachtige Binnendieze en de waanzinnige Sint Janskathedraal.

Oisterwijk

Het leuke van een huurauto is dat je vrij bent om in te haken op elke ingeving die je hebt. In eerste instantie zou ik naar Boxtel gaan voor de lunch, maar op aanraden van mijn ouders ging ik toch naar Oisterwijk. En wat een leuk dorpje is dat. Helemaal leuk is dat ik langs een molen reed (de Kerkhovense Molen) en spontaan dacht: dat is leuk, laat ik daar gaan lunchen. En dus deden we dat. De auto neergezet en in het zonnetje van een lekker Brabants worstenbroodje genoten. De Kerkhovense Molen stamt uit 1895 en is nog steeds in gebruik. Binnenin zit een schattig winkeltje, waar je streekproducten kunt kopen, en lekker kunt lunchen. Bij mooi weer kun je buiten zitten.

Hertz11 Hertz13 Hertz14

Ik had niet echt veel tijd om Oisterwijk zelf te bezoeken, maar een leuk plaatsje is het wel. Een local bij de molen vertelde me dat het plaatsje altijd heel rijk is geweest door de ligging tussen Nijmegen en Antwerpen. Als rustplaats kon het zo op veel handel en toerisme rekenen. Afgezien van het centrum zijn ook de kerken een bezoekje waard. De Sint-Petrus’-Bandenkerk is een neogotische kruisbasiliek uit 1897 en de trots van de plaats. De kerk is namelijk ontworpen door Pierre Cuypers, de ontwerper van het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam.

Hertz16

Berkel Enschot

Toen was het tijd om ons te melden bij La Trappe in Berkel Enschot voor een brouwerijbezoek bij de producent van trappistenbier! Ik ben zelf geen bierdrinker, maar reismaatje Dyllis wel, en bovendien ben ik echt dol op producten met een origineel verhaal. Aangezien ik een paar jaar in Tilburg heb gestudeerd en gewoond, vond ik het dus echt leuk om de La Trappe brouwerij eens te bezoeken. Om twee uur ’s middags meldden wij ons bij het Proeflokaal, waar eerst een video wordt vertoond over de geschiedenis, alvorens we de productieruimtes betreden. De totale rondleiding kost 1.5 uur.

Hertz18 Hertz20 Hertz22 Hertz23

La Trappe bier wordt geproduceerd op de Abdij Koningshoeve. La Trappe is een speciaalbier dat door monniken geproduceerd wordt. Om trappistenbier genoemd te mogen worden moet het bier voldoen aan drie regels: het moet gemaakt worden binnen de muren van een abdij, het moet gemaakt worden door of onder toezicht van monniken, en er moet ook aan goede doelen gedaan worden. Er wonen 22 monniken in de abdij (die niet te bezoeken is), die volgens Benedictaanse lering in hun eigen onderhoud voorzien door het maken van kazen, broden en bieren. Het mooie is dat de abdij niet kan bestaan zonder de brouwerij, en de brouwerij niet zonder de abdij en monniken. Er wordt heel erg lokaal geproduceerd, met aandacht voor de natuur. Bij het proeflokaal kun je trouwens ook lekker eten (ook allemaal lokale producten). Door de opkomst van speciaalbier is de bierproductie van de abdij de afgelopen vier jaar verdubbeld.

Breda

Tijd om de dag af te sluiten in mijn geboortestad: Breda. Een stad die door veel mensen vergeten wordt, terwijl het in mijn optiek één van de mooiste en gezelligste steden van Nederland is. Kijk alleen al De Grote Kerk dan, wat een indrukwekkend bouwwerk is dat! De Brabantse Gotische kruisbasiliek stamt al uit 1547 en is open voor bezoek. Ik ben hier meerdere keren geweest (ik heb hem zelfs beklommen), en heb toen een keer Willem Alexander gezien (toen nog prins). Niet zo gek dat hij er was, want onderdeel van de kerk is de Prinsenkapel, een mausoleum voor voorvaderen van de Nederlandse Koninklijke familie. De kerk is hét ankerpunt van de stad (al vanaf ver te herkennen), en bovendien één van de mooiste kerken van Nederland.

Hertz28 Hertz30 Hertz32

Met de ligging op de Grote Markt kun je er ook nog eens onder het genot van een drankje van genieten. Dat is namelijk de plek waar locals zich verzamelen om aan het eind van de dag een drankje te drinken op het terras. Wij kwamen uit bij Café Vulling, een klassiek bruin café op de hoek van de markt, voor een drankje en een borrelhap. Het echte bourgondische leven :-). Even later aten we een hapje bij Restaurant Zeezicht, dat een beetje een verwarrende naam heeft, aangezien het niet uitkijkt op zee maar op de Grote Markt. Het eten is er heerlijk (ik had een vispotje), en de ambiance met uitzicht op de markt is onovertroffen.

Ik vond het superleuk om eindelijk eens voor mijn blog Brabant in te trekken, wat samen met Londen toch wel echt mijn thuis is. Het heeft me zeker geïnspireerd om meer te ontdekken in Nederland. Zouden jullie dat leuk vinden om over te lezen? Stay tuned, want op dag twee en drie trek ik ook nog langs andere plekken in Nederland met Hertz!

Wat is jouw favoriete Brabantse specialiteit?

Spopo

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Lenneke 14 juni, 2017 - 16:08

Als rasechte Brabantse vond ik dit artikel super leuk om te lezen. Ik herken veel terug uit mijn omgeving. Moet eerlijk bekennen dat ik zelf nog nooit in Breda ben geweest behalve het station, wil er nog wel graag een keer naar toe. Zeker ook vanwege de geschiedenis van de stad.

Plaats een reactie
Eva 18 juni, 2017 - 17:10

Wat leuk, zo’n tripje door Brabant. Wist niet dat Breda je geboortestad is :) Ik woon er nu zo’n 3,5 jaar en ontdek nog steeds leuke plekjes!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter