Zeven dingen die Kopenhagen mij leerde over mezelf

door Explorista

Ik riep al eeuwen dat ik naar Kopenhagen wilde. Er was een ongrijpbare Deense Magie die mij maar aan bleef trekken. Maar wat bijna niemand wist is dat het Scandinavische tripje voor mij uiteindelijk niet om de stad draaide, maar om mezelf. Ik wilde naast de stad vooral mezelf leren kennen. Kopenhagen werd voor mij vier dagen lang een spiegel. Op de plek waar ik al jaren heen wilde kon ik eindelijk groeien. Deze zeven dingen leerde deze onvergetelijke trip me. Warning: it’s about to get personal.

1. Ik ben een extravert pur sang

Ik ben niet graag alleen. Dat klinkt misschien een beetje treurig, maar dat valt best mee. Een avondje alleen zijn kan ik heerlijk vinden. Maar ik ga me ook snel vervelen. Het leven wordt het beste gedeeld, vind ik. Ik krijg energie van gesprekken, en was zelden zo gelukkig als die avond stappen met drie tot dan toe wildvreemde mannen met wie ik onbeschaamd over van alles heb zitten kletsen en ranzige shotjes dronk.

kopenhagenexplorista20

2. Ik ben dol op alleen reizen

Het klinkt wat paradoxaal in vergelijking met het vorige statement (that’s me!), maar het alleen reizen beviel me ontzettend goed. Er gaat niets boven een geweldige avond hebben met mensen die je voorheen niet kende. Doordat ik alleen reisde heb ik dat weekend met zo’n vijftien mensen van over de hele wereld de meest interessante gesprekken gevoerd, en vriendschappen gemaakt die misschien wel voor het leven zijn. Plus wat leuke nieuwe slaapadresjes gescoord.

kopenhagenexplorista14

3. Hostels zijn helemaal mijn ding

Couchsurfen beviel me niet zo, maar dat lag misschien aan mijn host of de locatie (ver buiten het centrum) waar ik terechtkwam. Maar in het hostel waar ik verbleef in Kopenhagen (Generator Hostels) voelde ik me meteen helemaal thuis. De relaxte sfeer, fijne mensen, leuke gezamenlijke ruimte, en het feit dat ik na vijf minuten al uitgenodigd werd om een potje te poolen, eten en stappen gaven me het gevoel welkom te zijn. Ook het slapen in een kamer met zeven mannen beviel me prima. En ik heb me geen seconde onveilig gevoeld, pap, met al die mannen. (Ik blijf toch zijn kleine blonde meisje hè?)

Kopenhagenexplorista7

4. Ik ben leuk

Ik haat mezelf niet hoor. Maar ik weet van mezelf dat ik niet voor iedereen de makkelijkste persoon ben om mee om te gaan. Ik ben bloedeerlijk, heb harde sarcastische humor, zelden de populairste mening en ken ook nog eens geen filter tussen mijn mond en hersenen.* Heel veel mensen vinden dat leuk, maar ik heb ook meerdere keren gehoord dat mensen niet weten hoe ze mij moeten inschatten en aflezen. Dat vind ik best wel jammer, want ik ben zelf vrij makkelijk. Ik vind iemand al snel heel aardig en leuk. En als überpleaser wil ik natuurlijk het liefste dat iedereen mij lief en leuk vindt (newsflash: ik ben van binnen ook een heel zachtaardig meisje!). Ik vond het interessant om eens alleen te reizen. Te kijken of ik snel contact zou kunnen leggen met anderen. Het mooie van nieuwe mensen ontmoeten in een stad waar je allebei niet vandaan komt, is dat niemand bagage heeft. Je bent een momentopname. Puur jezelf, met alle goede- en slechte kanten. Mensen hoeven geen tijd met je door te brengen. Maar als ze dat wel doen, en het óprecht leuk vinden om je te zien, dan is dat een waardevolle bevestiging voor die keren dat het duistere andere stemmetje de overhand krijgt: ik ben leuk gezelschap.

kopenhagenexplorista6

5. Ik ben nog steeds heel slecht in afscheid nemen

Misschien heb ik hard gehuild toen ik alleen thuiskwam. Misschien. Dit was al zo als kind, heftig snikkend op de achterbank tijdens de rit terug van wintersport/zomervakantie, en dat is nu nog zo. What can I say? Ik ben een emotioneel type.

kopenhagenexplorista11-2

6. Ik stoot vrouwen af (maar niet opzettelijk! Befriend me please!)

Van te voren ging het in mijn hoofd ongeveer zo: Milou gaat naar Kopenhagen. Milou maakt een handvol leuke vriendinnen, en heeft het gezellig met ze. Beetje shoppen, beetje stappen, beetje rondwandelen in een nieuwe stad. In realiteit heb ik het hele weekend exclusief met mannen gechilled.  Ook was ik de enige vrouw in een dorm met acht bedden. Dat zegt iets over me, maar wat precies weet ik niet. Waarschijnlijk dat het me niet veel kan schelen of iemand mijn witte billen ziet, als ik mijn pyjama aantrek, en ik het daardoor niet nodig vind een womens only dorm te boeken. Maar het geeft te denken.

kopenhagenexplorista35

7. Ik lijk Deens, maar klink Amerikaans.

De keren dat ik voor Deense (en zelfs Zweedse) werd aangezien waren niet op één hand te tellen. Maar toen ik mijn mond opendeed kreeg ik het hele weekend constant hetzelfde te horen: je klinkt Amerikaans. Mijn couchsurfing host haalde er zelfs plezier uit om te testen hoeveel Engelse woorden en uitdrukkingen ik kende (conclusie: ik was één van de beste proefpersonen die hij ooit had gehad, en ja hij had wat vreemde trekjes). In alle eerlijkheid vind ik Engels een veel leukere taal dan Nederlands, en spreek ik het graag. Maar waar mijn Amerikaanse accent vandaan komt is een raadsel. En of het een compliment is? Not sure, folks!

In de vier dagen dat ik alleen reisde ging er een wereld voor me open, en kwam ik even in contact met wie ik écht ben zonder alle heisa uit het dagelijks leven die je als een deel van ‘jou’ gaat zien. Ik ben benieuwd hoe het me zou vergaan als ik weken of maanden alleen op reis zou gaan. Waarschijnlijk een trainwreck zoals nooit eerder vertoond met mijn labiele emoties, maar dat is van latere zorg. Nu had ik het leuk. En jij?

Wat is het meest waardevolle dat jij leerde toen je alleen op reis was?

* ik heb gelukkig ook leuke kanten, hoor…

Misschien vind je dit ook interessant

35 reacties

Marlou 13 december, 2013 - 09:37

Precies aangeven wát ik heb geleerd toen ik alleen reisde… geen idee. Sinds ik op m’n 17e alleen een jaar naar Noorwegen ging ben ik eigenlijk nooit meer níet alleen op reis geweest. Ik denk dat ik op reis – of tijdens de 4 keer dat ik voor langere tijd in het buitenland woonde – helemaal de persoon geworden ben die ik nu ben. Of ja, niet helemaal natuurlijk, maar grotendeels.

Ik heb vooral geleerd dat Nederland zo slecht nog niet is, dat alles wel goedkomt, dat je (zo goed als) alles kunt bereiken met doorzettingsvermogen en vertrouwen, dat ik niet de enige ben die het allerliefst vroeg opstaat en hele dagen buiten is (op de basisschool en middelbare school ben ik nooit iemand tegen gekomen die dat ook had…), etc etc etc. En inderdaad: dat afscheid nemen nooit went. Ik kan nu nog echt direct in tranen uitbarsten als ik denk aan die dag ruim 5,5 jaar geleden dat het jaar op mijn Noorse school erop zat en we na 10 maanden nonstop met dezelfde 100 mensen leven afscheid moesten nemen, bijvoorbeeld.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2013 - 10:11

Wat een mooie comment! Bijzonder hè, hoe reizen je kan vormen? Ik wil zeker ook nog een periode in mijn eentje in het buitenland wonen, dat lijkt me een prachtige ervaring!

Plaats een reactie
Debby 13 december, 2013 - 12:49

Wat een mooie post, en dat allemaal in 4 dagen! Ik heb het niet in 4 dagen geleerd, maar alle punten zijn wel zéér herkenbaar. Ook die met mannen en je ‘bloot’ geven aan wildvreemden (ook in je hostelkamer :’) ).

Plaats een reactie
Debby 13 december, 2013 - 12:50

Ohnee, ik zie er niet Deens uit :P

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2013 - 12:54

HAHAH, dat is waar, werd jij vaak aangezien voor Spaanse/Italiaanse vanwege je donkere haar en petite figuur? Zou me niet verbazen namelijk! Leuk dat je het herkent :)

Plaats een reactie
Marieke 13 december, 2013 - 13:17

Mooi stukje. Ik ben nog nooit alleen op reis geweest, maar herken mezelf heel erg in jou ;) Ik ben ook altijd met mannen en amper met vrouwen. En als ik met vrouwen ben, zijn ze net zo direct als ik, haha! Ik hoor inderdaad ook regelmatig dat mensen niet zo goed weten wat ze met me aanmoeten. Maar gelukkig zijn mijn vrienden (en vriend) precies hetzelfde.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2013 - 13:35

Wat fijn om te horen dat ik niet alleen ben :) Je moet zeker eens een tripje in je eentje maken, al is het maar een weekendje. Heel leerzaam en leuk!

Plaats een reactie
Linda 13 december, 2013 - 14:44

Leuk, was erg benieuwd naar je avontuur! Op naar de volgende.

Plaats een reactie
Explorista 13 december, 2013 - 14:53

Tof! Er komen nog zo’n drie posts aan van Kopenhagen :)

Plaats een reactie
Annika 13 december, 2013 - 19:30

Leuk stuk! Ben al een aantal keer alleen op reis geweest en herken me in veel punten, behalve de eerste, Ik ben meer een introvert, en de zesde, voor mij is het evenredig, maar denk meer vrouwen waar ik goed mee kan.

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2013 - 11:28

Grappig om te horen :) Leuk dat je je in veel herkent, maar toch ook weer anders bent. Interessant!

Plaats een reactie
Marcella 13 december, 2013 - 23:07

Klinkt onwijs leerzaam! Misschien moet ik ook maar eens alleen op pad, ik reis altijd met mijn man. Dat is fijn, maar je komt jezelf natuurlijk niet zo tegen als jij nu. En dat is wel erg leerzaam juist! Misschien komt er nog eens een mooie kans voorbij ;-) In ieder geval klik je als een leuk en gezellig persoon.

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2013 - 11:26

Haha, ahhw dat is lief! Dankjewel Marcella :) Ja, ik zou het je zeker aanraden, al is het maar een weekendje of lang weekend zoals ik. Bovendien vet goed voor je zelfvertrouwen: want als je het in je eentje in het buitenland kan redden, dan kun je alles :) (tenminste, dat denk je dan)

Plaats een reactie
Henriette 14 december, 2013 - 01:51

Echte een mooi verhaal, herken mezelf ook in sommige punten;)

Plaats een reactie
Explorista 14 december, 2013 - 11:28

Leuk! Waarin dan vooral :)?

Plaats een reactie
Hilde 15 december, 2013 - 20:33

Nogmaals; super gaaf om van iemand te weten te komen hoe die ‘alleen-reizen’ heeft ervaren! :) Het begint bij mij echt alweer te kriebelen, wil echt heel graag weer nieuwe plekken ontdekken :) Berlijn staat bovenaan m’n lijstje :)
Mij heeft het alleen-reizen me vooral een enorme zelfvertrouwen-boost gegeven :) Ik gedraag me meestal nogal introvert, maar als ik ergens alleen ben waar niemand me kent vind ik het veel makkelijker om wat extroverter te zijn. Daarom wil ik heel graag nog een keer (of twee, drie, .. :p) ergens alleen naartoe, maar dan naar een hostel waar wél reizigers uit allerlei verschillende landen komen :)

Plaats een reactie
Explorista 16 december, 2013 - 11:32

Berlijn is zo leuk! Daar wil ik ook wel weer eens heen. Ik wou net zeggen: ik heb echt zin om weer eens alleen te reizen, maar ik bedenk me nu dat ik al een solotripje gepland heb. Haha! Hoe leuk! Inderdaad wel een plus als je in een internationaal hostel zit, zo ben ik een avond gaan eten met een Zweed, een Canadees en een Australiër :)

Plaats een reactie
Rosanne 16 december, 2013 - 00:36

Super interessant zo’n artikel!

Ik heb een jaar in Engeland gewoond en gestudeerd, en toen ben ik mezelf enorm tegengekomen. Op dat moment helemaal niet leuk en ik heb me nog nooit zo alleen gevoeld, maar ik heb daardoor geleerd dat ik niet zo aan mezelf moet twijfelen & dat ik wat zekerder moet worden van mijn eerste ingeving! :)

X Rosanne

Plaats een reactie
Explorista 16 december, 2013 - 11:33

Dat kan ik me heel goed voorstellen! Een jaar en een weekendje alleen maakt nogal een verschil natuurlijk. Ik kan me voorstellen dat dat eenzaam is, maar inderdaad ook leerzaam. Ik wil ook nog steeds een tijdje in mijn eentje in het buitenland wonen, maar dan voor een paar maanden :) Het liefst op een plek waar ik al mensen ken..

Plaats een reactie
Sandra van Bijsterveld 16 december, 2013 - 06:43

Mooie invalshoek voor een post! Alleen reizen heb ik geloof ik nog nooit gedaan, maar ik weet wel uit ervaring dat het je een heel sterk gevoel kan geven als je er alleen voor staat en je redt het. En als dat dan ook nog in Kopenhagen gebeurt… Dat moeten vier mooie dagen zijn geweest!

Plaats een reactie
Explorista 16 december, 2013 - 11:33

Absoluut! En ja, het was een heel bijzonder tripje :)

Plaats een reactie
Lisa 16 december, 2013 - 16:05

Wel fijn dat je jezelf zo goed kent. Nog fijner zijn de foto’s die je in het artikel gevoegd hebt! Ik geniet eventje heel erg! Dat alleen reizen herken ik. Straks hoog op mijn lijstje!

Plaats een reactie
Explorista 16 december, 2013 - 16:25

Wat een leuke, lieve reactie! <3 Thanks!

Plaats een reactie
Annebelle 17 december, 2013 - 18:06

Wauw, zeker een inspirerende trip dan!

Plaats een reactie
Explorista 17 december, 2013 - 20:56

Absoluut, heel indrukwekkend vond ik :)

Plaats een reactie
Tessa 17 december, 2013 - 23:37

Leuke post!
Ik herken mezelf erg hierin. Een solo trip, iets wat ik zelf ook graag zou willen doen!
Ik vind het knap.
Ik hoop nog meer posts over Kopenhagen en je soloreis te lezen! Misschien dat ik dan echt een keer de knoop door hak haha :-).
Ontzettend leuke en inspirerende blog!

Plaats een reactie
Explorista 18 december, 2013 - 09:39

Er komen zeker nog een stuk of drie posts aan over Kopenhagen so don’t worry :) Hou mijn blog maar in de gaten! Ik zou je zeker aanraden om te gaan, en Kopenhagen is een prima plek: niet te ver, iedereen spreekt er Engels en hartstikke veilig. Het is echt niet eng om alleen te reizen. Ik vond het een heel indrukwekkende ervaring, heeft me zeker veranderd :)

Plaats een reactie
Tamara 5 januari, 2014 - 14:08

Heel gaaf dat je alleen citytrips maakt! Vind je dat nooit eng? En kan je er wat meer over vertellen? Misschien een post? :)

Plaats een reactie
Explorista 5 januari, 2014 - 14:31

Hi Tamara! Ik vond het niet eng nee. Ik denk dat het scheelt dat ik voor mijn werk wel vaker in mijn eentje naar andere (Nederlandse) steden moet, en daar de weg moet zien te vinden. En ik shop graag in mijn eentje, dus ik ben het op zich wel gewend alleen te zijn in steden. Kopenhagen is natuurlijk ook een heel westerse stad, iedereen spreekt er Engels, en als je niet in je eentje midden in de nacht over straat loopt kan er niets gebeuren :) Goed idee voor die blogpost, wat zou je daar graag in lezen?

Plaats een reactie
Tamara 6 januari, 2014 - 13:16

Bedankt voor je reactie terug! Ik zou graag zelf ook eens alleen een citytrip maken naar bijv. Londen. Dus misschien een post met wat tips/adviezen? :)
liefs!

Plaats een reactie
Explorista 6 januari, 2014 - 13:43

Thanks, goed idee!

Plaats een reactie
Leonie 7 februari, 2014 - 20:43

Wat een mooie blog heb je er overgeschreven. Ik kwam hier met zoekterm: Kopenhagen alleen reizen. Dat idee heeft zich in mijn hoofd genesteld en ik weet niet waarom en ik weet ook niet of ik het moet doen. Ik weet ook niet wat de leeftijd is dat je zoiets kan gaan doen en wanneer je er labiel van van streek raakt. Je reis klinkt als een hele mooie ervaring. (Ik heb een Texcaans accent, maar ik heb geen idee hoe ik daar aan kom, dus je bent niet de enige!)

Solo reizen, hmm. Ik weet niet of ik het durf.

Plaats een reactie
Explorista 7 februari, 2014 - 22:03

Ha Leonie! Je mag me altijd mailen als je meer informatie wilt! Ik zou het je heel erg aanraden, het was heel bijzonder. En wat betreft leeftijd: vanaf een jaar of 17 kun je dat echt wel. Het is niet heel anders dan een dagje in je eentje doorbrengen in een Nederlandse stad, vond ik. Het is echt niet eng, ik voelde me juist heel erg veilig en zelfverzekerd :-)

Plaats een reactie
Sofie 10 oktober, 2015 - 19:17

Mijn eerste reis wil ik ook naar Scandinavië maken. Daar voel ik me op zich al vertrouwd omdat ik daar zo vaak naar toe ben geweest met mijn ouders. En dat is een prettige stap voor mij denk ik, om voor het eerst alleen een reisje te maken. Ik heb het nu al een paar weken in mijn hoofd, ik weet nog niet of ik die stap überhaupt ga zetten, maar het lijkt me zo gaaf…

Plaats een reactie
Nathan 29 januari, 2019 - 12:52

Ik hoop dat mannen ook mogen reageren :p
Maar ik ga binnenkort in mijn eentje 2 dagen op reis en als man zijnde vind ik het best wel spannend ;)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter