; Fez: een 1001 nacht-sprookje

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko6 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Er was maar één ding dat ik hoopte te halen uit een bezoekje aan Marokko: het gevoel in een 1001-nacht sprookje te zijn beland. Ik heb wel eens eerder gezegd dat mijn Disney-indoctrinatie ernstige vormen aanneemt, maar mijn drang naar een Alladin-ervaring was bijna ongezond. Zeker aangezien de meeste moderne steden in het Midden Oosten helemaal geen sprookjescentrum hebben. Ik had dus ook weinig verwachtingen van mijn tripje naar Fez.

En toen zette ik voet in een Arabisch sprookje.

Marokko 4 1 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko11 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko21 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko3 2 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko5 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Het was net als Volubilis een spoedbezoekje, maar wat voor één. Fes is één van de vier koningssteden van Marokko, en heeft een oud centrum dat volledig op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Niet verassend, als je er rond loopt. De smalle straatjes, kronkelige paadjes, overdekte gangetjes en een gigantische moskee brengen je echt terug in de tijd. De oorspronkelijke stad, die uit twee delen bestond, één bekend om het geweldige handwerk, en de ander om de hoog opgeleide bevolking, stamt van rond 800. In 1070 werden de steden verenigd met elkaar, en door de gunstige ligging voor de handel, groeide de stad uit tot de grootste stad ter wereld tussen 1170 en 1180. In die periode vonden ook de meeste uitbreidingen en plaats aan één van de bekendste moskeëen van het land: Karaouine.

De vroegere tegenstelling van handwerk versus opleiding vindt je nu verenigd terug in de stad. Regelmatig gluur je links en rechts binnen in kleine donkere ruimtes met dubieuze vlekken op de muur, waar lokale arbeiders tapijten weven of aardewerk maken. Wij doken halverwege onze rondleiding een leerwinkel binnen, met het prachtigste uitzicht dat ik recentelijk meemaakte: over het oude centrum van Fez. Vlak onder ons bevonden zich een aaneenschakeling van ronde baden, als een honiggraat, gevuld met allerlei kleuren vloeistof. Hier wordt het leer geverfd, wat ook een traditioneel product in Fez is. Even verderop stuit je echter op de oudste universiteit ter wereld: de Universiteit van Al-Karaouine (ja, die van de moskee). In 859 werd het opgericht, en nu is de universiteit nog in gebruik.

Marokko10 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko12 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko13 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko14 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko7 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Een bezoek aan het oude centrum van Fez is een aanslag op je zintuigen. Als je even de andere kant opkijkt, loop je tegen een stuk ham aan dat in de etalege van de winkel hangt, of bots je tegen een bedelaar. Regelmatig moet je even aan de kant omdat een pakezel je wil passeren. Ik keek mijn ogen uit in de medina, gluurde door de poorten de moskee in, en schrok van het gemak waarmee er gewoon dierenhersens en longens verkocht werden. In de open lucht. Terwijl er vlak onder een paar magere kittens rondjes cirkelden, hun ogen gefixeerd op het vlees. Verdwalen is makkelijk in het doolhof wat het centrum heet. En als je, eenmaal er net buiten, bijkomt van een echte Aladin-ervaring, en net de oproep tot gebed klinkt, dan voel je je even verdwaald in een écht Arabisch sprookje.

Marokko15 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko16 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko17 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko18 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko20 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko211 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Marokko22 - Fez: een 1001 nacht-sprookje

Heb je Fez al eens bezocht?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

26 reacties

 1. JA! Ik ben daar ook geweest! Geweldig! En ik heb precies dezelfde foto’s van die verfbakken, zeg maar. Gemaakt vanuit een winkeltje met leren tassen, waar we een stokje munt kregen om voor onze neus te houden tegen de geur… Oehhhh práchtig land! Ik wil terug!

  | Reageer op deze reactie
 2. Ja, ik ben er afgelopen jaar bijna een week geweest. En na een week raakten we nog steeds de weg kwijt in de Medina. Maar eten en drinken was er geweldig en de handicrafts zijn genoeg reden om nog eens terug te gaan. EN we hadden een jacuzzi in ons Riad…. wheeee!!
  Esther.

  | Reageer op deze reactie
 3. Sharrel

  Wat een magische en inspirerende stad! Ik moet echt eens naar Marokko!

  x

  | Reageer op deze reactie
 4. Mooie foto’s zeg! Het ziet er prachtig uit! Ben je toevallig ook nog een net zo prachtige Alladin tegen het lijf gelopen? (:

  | Reageer op deze reactie
 5. TravelbySan

  Mooi Milou! Nog nooit geweest, maar nieuwsgierigheid wordt groter!

  | Reageer op deze reactie
 6. daisy

  Wat een mooie foto’s zeg. En ben nu ook wel benieuwd naar Fez. Het ziet er heel sprookjesachtig uit, vind je verhaal ook erg leuk geschreven. Dit wordt dus even de vakantieplannen aanpassen?

  | Reageer op deze reactie
 7. Rianne

  Wat een mooie foto’s Milou! Klinkt als een prachtige bestemming! Ik ben er in ieder geval benieuwd naar geworden :)

  | Reageer op deze reactie
 8. Nadia

  Ik wil heel graag een keertje naar Fez!
  Helaas is mijn moeder er wat minder over te spreken :(
  Maar ik hoop snel nog een keertje te kunnen gaan

  | Reageer op deze reactie
 9. Ik was wel in Marrakech, in november 2012 om mijn verjaardag er te vieren. En Marrakech lijkt echt op jouw foto’s van Fez. Wat een andere wereld he, intrigerend hoor!

  | Reageer op deze reactie
 10. Emilie

  Wij willen al heel lang een keer naar Fez. Helaas nog nooit van gekomen. :(

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2023 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring