; Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Wil jij deze website steunen? Super! Dat kan door te boeken via onze partners op deze pagina!

Het beste uitzicht van Frankrijk… Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie22 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Normaal gesproken schrijf ik voornamelijk over grote steden. Gigantische steden. Metropolen. Hoe groter hoe beter. Ik ben gemaakt voor het stadsleven. Snel, sneller, snelst. Altijd iets te doen. Maar het zijn juist vaak de kleine dorpjes die je voor de grootste verassingen doen staan. Zo reed ik afgelopen zomer vanaf de Côte d’Azur naar de regio Lot. Een groen gebied met kronkelige weggetjes en een bijna Engels aandoend uiterlijk.

Al helemaal in mijn nopjes met het gebied, volgden we de lokale weggetjes richting, wat me werd beloofd, ‘één van de mooiste dorpen van Frankrijk‘. En jeetje. Daar was geen woord aan gelogen.

Want bovenstaande foto is het uitzicht dat je ziet als je de bocht omkomt. En dat vraagt om een moment stilte, om in alle rust te genieten. Toegegeven: ik had de hele rit al bij elk dorpje uitgeroepen: ‘Oh, dit is het vast!’. Omdat alle dorpjes er waanzinnig schattig zijn, en prachtige uitzichten hebben over verstrekkende valleien. Maar nee. Als je aankomt bij Saint-Cirq Lapopie dan weet je het: er zijn weinig mooiere dorpen dan dit.

Saintcirqlapopie2 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Saintcirqlapopie3 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie20 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie18 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie13 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopiecollage1 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Het historische dorp, vastgeplakt aan een bergflank, tientallen meters boven de vallei met een kronkelende rivier, is vrijwel onveranderd sinds de middeleeuwen. En de sfeer in het dorpje valt dan ook maar met één woord te vangen: Magisch. Ik voelde me echt even een jonkvrouw, struinend door een paar honderd jaar oud dorpje. Minus de pest en open riolen, dan. Alle huizen in het dorp stammen uit de dertiende tot zestiende eeuw.

Niet te missen is ook het uitzicht vanaf de andere kant, waar je vanaf het hoogste punt over het dorp en de vallei uitkijkt. In de zomer trekt Saint Cirq Lapopie, dat maar tweehonderd inwoners heeft, duizenden toeristen. Bijna jammer, want toen ik er was, was het rustig, en dat komt de sfeer zeker ten goede. De grootste bezienswaardigheden zijn het kerkje bovenop de heuvel, en de ruïnes van het fort. Laatsgenoemde was met zijn locatie boven op de klif een perfect verenigingspunt voor het dorp. De bouw startte in de tiende eeuw, en vanaf de dertiende eeuw werd het bewoond door drie families, waarvan één de naam ‘Lapopie’ droeg. In de zestiende eeuw raakten ze het uitzicht waarschijnlijk beu, en sindsdien raakte het fort in verval.

Saintcirqlapopie5 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Saintcirqlapopie6 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Saintcirqlapopie7 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Saintcirqlapopie9 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Saintcirqlapopie11 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Verder is het gewoon heerlijk om rond te struinen door het dorpje. Het is een zwaktebod als schrijver, maar ik kom woorden te kort om Saint-Cirq Lapopie te omschrijven; simpelweg omdat er een sfeer hangt die niet in woorden te vangen valt. Een middeleeuws dorpje, met smalle straatjes en veel winkeltjes die een eerbetoon zijn aan ambachten die er vroeger werden uitgevoerd. Daarnaast zal een kunstliefhebber (ik niet) zijn hart ophalen aan de vele galerieën en winkels die er zijn. Het dorpje is schilderachtig, en daarom tref je in de straatjes ook veel (amateur)schilders. Het dorp is een soort monument, een museum in de buitenlucht waar je doorheen kunt lopen, behalve dat het daadwerkelijk een functionerend dorp is…  Dat maakt het een fascinerende plek.

Het dorpje is niet toegankelijk met de auto (en als het wel zo was, zou me dat met mijn autorijskills niet eens lukken), maar er zijn voldoende parkeerplekken aanwezig rondom het dorp. Denk eraan dat je bij sommige parkeerplaatsen van te voren contant moet betalen voor je naar binnen kan. De kosten zijn zo’n €3/4. Hou dus contant geld bij de hand. ’S avonds parkeerden wij gratis.

Saintcirqlapopie10 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie saintcirqlapopie12 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie14 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie16 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

saintcirqlapopie19 - Het beste uitzicht van Frankrijk... Saint-Cirq Lapopie

Wat is het mooiste uitzicht dat jij ooit had?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

21 reacties

 1. Wat grappig! Lijkt heel erg op Vianden in Luxembourg, toen wij daar met de auto om de hoek kwamen, zat ik ook meteen in de remmen ;-)
  Groetjes,
  Esther.

  | Reageer op deze reactie
 2. Kimmsanity

  Wauw ja, dat is zeker een mooi uitzicht! Wat een prachtige foto’s!

  | Reageer op deze reactie
  1. Thanks! Ik schijn dus ook al eens in die regio te zijn geweest. Maar dat was voor de jaartelling, geloof ik ;-)

   | Reageer op deze reactie
 3. Marion Borreman

  Wat een mooie foto’s, die spreken al voor zich. Je hebt het ook erg mooi beschreven. Ik wil er zo naar toe gaan!

  | Reageer op deze reactie
 4. Veerle

  Wow, prachtig!
  Ik ben nog nooit in Frankrijk geweest, maar dit is toch wel een reden om te gaan denk ik haha.

  | Reageer op deze reactie
 5. Wouw, super mooi! Ik heb al veel van Frankrijk gezien, maar ben nog nooit in dat gebied geweest, misschien toch maar een keer doen xd

  | Reageer op deze reactie
 6. Nick

  Wauw! Wat een mooie foto’s en wat een uitzichten :)! Ik heb zelf nog nooit van dit dorp gehoord, maar kan nu niet wachten om er zelf een keer te kijken!

  | Reageer op deze reactie
 7. Ik ben dus een beetje anti Frankrijk. Iets met: ben er te vaak geweest en iets met Fransen. Maar als ik dan dit soort foto’s voorbij zie komen dan denk ik: ‘waarom?’ Ik hou van oud, van nostalgisch en van vergezichten. Ik ben net zo kosmopolitisch ingesteld als jij. Groot, groter, grootst is mijn credo, maar voor een ritje tijdens mijn vakantie zou ik Saint-Cirq Lapopie toch wel overwegen.

  | Reageer op deze reactie
  1. Wat leuk om te horen <3 Ik ben echt een Francofiel.. dol op de taal, de mensen, de cultuur. Oud & nostalgisch heeft Frankrijk in ieder geval genoeg :-)

   | Reageer op deze reactie
 8. Ik was vroeger altijd in Duitsland met m’n ouders, maar ja, alle vriendjes en vriendinnetjes gingen niet voor niets altijd naar Frankrijk leek me. En dat was het zeker niet, want Frankrijk is echt geweldig! Ik hou van dit soort dorpjes, echt te gek! Mijn lief en ik willen aan ’t einde van de zomer graag een week (of twee) door Frankrijk reizen. En dan ben ik bij jou goed voor inspiratie. Wauw, zo mooi!

  (ik ga je nog mailen ivm een artikel over Frankrijk waar we het een tijdje terug over hadden op Twitter)

  | Reageer op deze reactie
 9. Lobke de Hollander

  Prachtig dorpje! Ben er enkele jaren geleden geweest. We belanden na omstandigheden op de camping beneden in het dal van de rivier. Vanaf daar een klim naar boven maar zeker de klim waard!

  | Reageer op deze reactie
© 2013-2022 Explorista – Nederlandse reisblog voor vrouwen die leuker & vaker willen reizen | Designed with and passion by Deliciae Design | Privacy Verklaring