Het beste uitzicht van Frankrijk… Saint-Cirq Lapopie

Saint-Cirq Lapopie 2

Normaal gesproken schrijf ik voornamelijk over grote steden. Gigantische steden. Metropolen. Hoe groter hoe beter. Ik ben gemaakt voor het stadsleven. Snel, sneller, snelst. Altijd iets te doen. Maar het zijn juist vaak de kleine dorpjes die je voor de grootste verassingen doen staan. Zo reed ik afgelopen zomer vanaf de Côte d’Azur naar de regio Lot. Een groen gebied met kronkelige weggetjes en een bijna Engels aandoend uiterlijk.

Al helemaal in mijn nopjes met het gebied, volgden we de lokale weggetjes richting, wat me werd beloofd, ‘één van de mooiste dorpen van Frankrijk’. En jeetje. Daar was geen woord aan gelogen.

Want bovenstaande foto is het uitzicht dat je ziet als je de bocht omkomt. En dat vraagt om een moment stilte, om in alle rust te genieten. Toegegeven: ik had de hele rit al bij elk dorpje uitgeroepen: ‘Oh, dit is het vast!’. Omdat alle dorpjes er waanzinnig schattig zijn, en prachtige uitzichten hebben over verstrekkende valleien. Maar nee. Als je aankomt bij Saint-Cirq Lapopie dan weet je het: er zijn weinig mooiere dorpen dan dit.

Saintcirqlapopie2

Saintcirqlapopie3

saintcirqlapopie20

saintcirqlapopie18

saintcirqlapopie13

saintcirqlapopiecollage1

Het historische dorp, vastgeplakt aan een bergflank, tientallen meters boven de vallei met een kronkelende rivier, is vrijwel onveranderd sinds de middeleeuwen. En de sfeer in het dorpje valt dan ook maar met één woord te vangen: Magisch. Ik voelde me echt even een jonkvrouw, struinend door een paar honderd jaar oud dorpje. Minus de pest en open riolen, dan. Alle huizen in het dorp stammen uit de dertiende tot zestiende eeuw.

Niet te missen is ook het uitzicht vanaf de andere kant, waar je vanaf het hoogste punt over het dorp en de vallei uitkijkt. In de zomer trekt Saint Cirq Lapopie, dat maar tweehonderd inwoners heeft, duizenden toeristen. Bijna jammer, want toen ik er was, was het rustig, en dat komt de sfeer zeker ten goede. De grootste bezienswaardigheden zijn het kerkje bovenop de heuvel, en de ruïnes van het fort. Laatsgenoemde was met zijn locatie boven op de klif een perfect verenigingspunt voor het dorp. De bouw startte in de tiende eeuw, en vanaf de dertiende eeuw werd het bewoond door drie families, waarvan één de naam ‘Lapopie’ droeg. In de zestiende eeuw raakten ze het uitzicht waarschijnlijk beu, en sindsdien raakte het fort in verval.

Saintcirqlapopie5

Saintcirqlapopie6

Saintcirqlapopie7

Saintcirqlapopie9

Saintcirqlapopie11

Verder is het gewoon heerlijk om rond te struinen door het dorpje. Het is een zwaktebod als schrijver, maar ik kom woorden te kort om Saint-Cirq Lapopie te omschrijven; simpelweg omdat er een sfeer hangt die niet in woorden te vangen valt. Een middeleeuws dorpje, met smalle straatjes en veel winkeltjes die een eerbetoon zijn aan ambachten die er vroeger werden uitgevoerd. Daarnaast zal een kunstliefhebber (ik niet) zijn hart ophalen aan de vele galerieën en winkels die er zijn. Het dorpje is schilderachtig, en daarom tref je in de straatjes ook veel (amateur)schilders. Het dorp is een soort monument, een museum in de buitenlucht waar je doorheen kunt lopen, behalve dat het daadwerkelijk een functionerend dorp is…  Dat maakt het een fascinerende plek.

Het dorpje is niet toegankelijk met de auto (en als het wel zo was, zou me dat met mijn autorijskills niet eens lukken), maar er zijn voldoende parkeerplekken aanwezig rondom het dorp. Denk eraan dat je bij sommige parkeerplaatsen van te voren contant moet betalen voor je naar binnen kan. De kosten zijn zo’n €3/4. Hou dus contant geld bij de hand. ’S avonds parkeerden wij gratis.

Saintcirqlapopie10 saintcirqlapopie12

saintcirqlapopie14

saintcirqlapopie16

saintcirqlapopie19

 

Wat is het mooiste uitzicht dat jij ooit had?

 

22 comments

 1. Esther

  Wat grappig! Lijkt heel erg op Vianden in Luxembourg, toen wij daar met de auto om de hoek kwamen, zat ik ook meteen in de remmen ;-)
  Groetjes,
  Esther.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ken ik niet! Maar prachtig hè?

   Beantwoorden

 2. Kimmsanity

  Wauw ja, dat is zeker een mooi uitzicht! Wat een prachtige foto’s!

  Beantwoorden

 3. Eva

  Waaaaauwwiee!!

  Beantwoorden

 4. Laura - What about her

  Jaaaa, hier ben ik vroeger met mijn ouders geweest. Fijne herinneringen. Mooie post!

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Thanks! Ik schijn dus ook al eens in die regio te zijn geweest. Maar dat was voor de jaartelling, geloof ik ;-)

   Beantwoorden

 5. Marion Borreman

  Wat een mooie foto’s, die spreken al voor zich. Je hebt het ook erg mooi beschreven. Ik wil er zo naar toe gaan!

  Beantwoorden

 6. Farah - Food and other Friends

  Wauw daar moet ik echt naar toe!
  Super mooie foto’s en mooi plekje.

  Beantwoorden

 7. Veerle

  Wow, prachtig!
  Ik ben nog nooit in Frankrijk geweest, maar dit is toch wel een reden om te gaan denk ik haha.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ooooh, er is ZO veel te zien in Frankrijk. Zeker gaan hoor :-)!

   Beantwoorden

 8. Linda

  Wouw, super mooi! Ik heb al veel van Frankrijk gezien, maar ben nog nooit in dat gebied geweest, misschien toch maar een keer doen xd

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Ja, de Lot is echt een aanrader :-)! (De hele regio is mooi, niet alleen dit plaatsje)

   Beantwoorden

 9. Nick

  Wauw! Wat een mooie foto’s en wat een uitzichten :)! Ik heb zelf nog nooit van dit dorp gehoord, maar kan nu niet wachten om er zelf een keer te kijken!

  Beantwoorden

 10. Daphne

  Ik ben dus een beetje anti Frankrijk. Iets met: ben er te vaak geweest en iets met Fransen. Maar als ik dan dit soort foto’s voorbij zie komen dan denk ik: ‘waarom?’ Ik hou van oud, van nostalgisch en van vergezichten. Ik ben net zo kosmopolitisch ingesteld als jij. Groot, groter, grootst is mijn credo, maar voor een ritje tijdens mijn vakantie zou ik Saint-Cirq Lapopie toch wel overwegen.

  Beantwoorden

  1. Explorista

   Wat leuk om te horen <3 Ik ben echt een Francofiel.. dol op de taal, de mensen, de cultuur. Oud & nostalgisch heeft Frankrijk in ieder geval genoeg :-)

   Beantwoorden

 11. Marcella

  Ik was vroeger altijd in Duitsland met m’n ouders, maar ja, alle vriendjes en vriendinnetjes gingen niet voor niets altijd naar Frankrijk leek me. En dat was het zeker niet, want Frankrijk is echt geweldig! Ik hou van dit soort dorpjes, echt te gek! Mijn lief en ik willen aan ’t einde van de zomer graag een week (of twee) door Frankrijk reizen. En dan ben ik bij jou goed voor inspiratie. Wauw, zo mooi!

  (ik ga je nog mailen ivm een artikel over Frankrijk waar we het een tijdje terug over hadden op Twitter)

  Beantwoorden

 12. Wishlist: Frankrijk is meer dan alleen Parijs | Marcella Molenaar

  […] Lees het artikel van Explorista Bekijk de locatie van Saint-Cirq Lapopie op Google Maps […]

  Beantwoorden

 13. Lobke de Hollander

  Prachtig dorpje! Ben er enkele jaren geleden geweest. We belanden na omstandigheden op de camping beneden in het dal van de rivier. Vanaf daar een klim naar boven maar zeker de klim waard!

  Beantwoorden

 14. Wishlist Frankrijk is meer dan alleen Parijs -

  […] Lees het artikel van Explorista Bekijk de locatie van Saint-Cirq Lapopie op Google Maps […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.