Hoe duur is Maleisië? Reisbudget & kosten voor backpacken in Maleisië

door Explorista

Het prachtige Maleisië is nog verrassend onontdekt, gezien zijn locatie tussen populaire backpacklanden als Thailand en Indonesië. Is het misschien omdat mensen er gewoon niet zo veel van weten? Of omdat ze denken dat Maleisië misschien duur is? Nou, vandaag zal ik al je vragen beantwoorden en je een inkijkje geven in de kosten van Maleisië zodat jij een goed reisbudget kunt samenstellen als je gaat backpacken in Maleisië. Kijk mee!

Ik heb drie weken doorgebracht in Maleisië. Ik ben in Kuala Lumpur, Cameron Highlands, Penang en Langkawi geweest. Omdat ik digital nomad ben, reis ik iets langzamer dan normaal. Qua kosten ben ik geen ultieme backpacker, maar heb ik gewoon een Nederlands vakantiebudget. Ik verblijf in guesthouses, eet een mix van local en westerse cuisine, doe af en toe excursies en ga af en toe een avondje uit met alcoholische drankjes. In Maleisië zelf verplaatste ik me met taxi’s, bussen en vliegtuigen. Kijk mee naar mijn lijstje van kosten in Maleisië!

IGMalaysia1

Is Maleisië duur?

Of een land duur is, heeft natuurlijk alles met je perspectief te maken, maar nee: Maleisië is zeker niet duur. Het is ongeveer even duur als Indonesië en Thailand. In Maleisië betalen ze met de MYR, de Maleisische Ringgit. Ruwweg was in maart 2018 1 euro ongeveer 5 Maleisische ringgit, dus dat was makkelijk te berekenen.

Vergeet alvast niet een simkaart te kopen als je in Maleisië aankomt. Ik betaalde 36 MYR voor een simkaart van 10GB + Maleisisch telefoonnummer. Ik vond het echt noodzakelijk als vrouwelijke reiziger: nu had ik altijd de mogelijkheid een Uber te boeken, kon ik Google Maps raadplegen, en natuurlijk whatsappen om plannen te maken met vrienden – ook als er op mijn locatie geen wifi was. In mijn laatste hostel was de wifi zo slecht dat ik echt volledig afhankelijk was van mijn simkaart (ook voor het inchecken voor mijn vlucht), dus dan is zo’n simkaart wel noodzakelijk.

Verblijf

Hotelkamers: vanaf 20 euro per nacht (95 MYR)
Hostels: vanaf €7 per nacht (35 MYR)

Hotels in Maleisië zijn niet heel erg duur. Ik vond ze natuurlijk een beetje duur omdat ik normaal gesproken met Joris reis en de kosten kan delen, maar voor zo’n twintig euro per nacht heb je al een privékamer met airconditioning. Wel een grote kans dat je dan alsnog een toilet moet delen. Maar vanaf €25 of €30 per nacht heb je een kamer met eigen badkamer, en de kwaliteit van de hotels waarin ik heb verbleven was best wel hoog voor een budgethotel.

Een bed in een hoog gewaardeerd hostel heb je al vanaf €7, en loopt op tot zo’n €15. Het is een beetje afhankelijk waar je verblijft. Ik vond vooral Penang erg goedkoop, en Kuala Lumpur was iets duurder.

Langkawi1

Eten

Westers eten: 25 – 35 MYR (zo’n vijf tot zeven euro voor een hoofdgerecht)
Lokaal eten: 5 – 20 MYR (zo’n 0.50 eurocent tot 4 euro voor een hoofdgerecht)
Alcohol: 15 – 20 RYM (vanaf drie tot vier euro voor zowel een biertje als een cocktail)

Qua eten was Maleisië misschien nét een tikje duurder dan buurlanden Thailand en Indonesië, maar niet heel veel. Vooral lokaal eten was erg goedkoop. En hoe verder je uit het toeristische centrum gaat, hoe goedkoper je eten wordt. Voor een kommetje laksa of een bord char koay teow betaal je misschien een euro, en proef je de echt Maleisische keuken. Maleisië heeft een grote “night market” cultuur, waar je bij allerlei foodstalletjes vers klaargemaakt eten kunt scoren voor heel weinig geld. Zo leuk!

Alcohol vond ik een afwisselend duur en goedkoop. Met minimaal 15 MYR voor een biertje is Maleisië echt niet goedkoop. Hou wel in gedachten dat het een moslimland ligt, en er dus niet zo veel alcohol geschonken wordt. Maar als je op toeristische plekken komt, dan zie je juist weer overal happy hour, en krijg je bijvoorbeeld zomaar twee cocktails voor vier euro. Zorg wel dat je op een betrouwbare plek een drankje doet, want zeker bij kleine lokale zaakjes kan nog wel eens zelf alcohol gebrouwen worden. Je ziet vanzelf wel welke plek er betrouwbaar uitziet.

CameronHighlands26

Vervoer

Taxi: vanaf 3 MYR (voor een ritje van vijf minuten) tot ongeveer 70 MYR (voor een rit van een uur). Gemiddeld betaalde ik zo’n 10-15 MYR voor een taxiritje.
Scooterhuur: 30 MYR voor een dag (benzine is 5 MYR voor een tank) – op Langkawi
Bus: ongeveer 35 MYR voor een rit van 4/5 uur (tussen KL en Cameron Highlands, en Cameron Highlands en Penang). Afhankelijk van de maatschappij, natuurlijk.
Vliegtickets: Ik betaalde 16 euro voor een enkele reis tussen Penang en Langkawi met een koffer. Dat was een vlucht van een half uurtje.

Ik vond vervoer eigenlijk heel betaalbaar in Maleisië, en in veel gevallen zelfs goedkoper dan Bali. In tegenstelling tot Bali is namelijk in Maleisië wél gewoon Uber en Grab beschikbaar, wat als vrouwelijk reiziger niet alleen een fijn gevoel is, maar ook nog eens goedkoop. Ze doen ook een stuk minder moeilijk dan in Bali, met zes keer dezelfde informatie vragen die ze allang in hun app zouden moeten zien.

Ik vond Uber ook een betere optie dan lokale taxi’s om eerlijk te zijn. Lokale taxi’s hebben niet allemaal een meter, vragen soms belachelijke prijzen (15 MYR voor een ritje van nog een vijf minuten? Nee), en kennen vaker niet dan wel de weg. IK heb op een bepaald punt de Google Maps op MIJN telefoon aangezet, en aan de chauffeur gegeven omdat hij het vertikte zelf op te zoeken. Nou, dan maak je het ook wel heel makkelijk voor Uber om de superieure optie te zijn hoor.

De bus werkt in Maleisië ook heel makkelijk. Je kunt alle langere afstanden gewoon vinden op Easybook.com, en je ziet dan meteen de vertrektijden, welke maatschappijen, de kosten en welke stoelen nog beschikbaar zijn. De bussen die ik gezien heb, waren allemaal heel schoon en zelfs best wel luxe. Bovendien kun je online betalen met Paypal of een credit card, dus hoe makkelijk wil je het hebben? Een lange afstandsrit koste steeds maar iets van €7.50 euro, dus dat vond ik een heel nette prijs.

Ik heb maar één dag een scooter gehuurd, en betaalde daarvoor 30 MYR. Dat was geloof ik wel een redelijk normale prijs. Maar hoe de prijzen buiten Langkawi zijn, weet ik niet exact. En qua vliegen: je kunt met AirAsia al voor een paar tientjes heel Maleisië doorvliegen als je, net als ik, liever niet de boot neemt.

KualaLumpur38

Bezienswaardigheden

Cable Car: 50 RYM (plus nog eens 5 RYM voor de Skybridge)
Cheong Fatt Tze Blue Mansion: 17 RYM
Cameron Highlands: 80 RYM (voor een volle dagtour inclusief entreeprijzen)
KL Tower Menara: 52 RYM (voor het observatiedeck)

Excursies kun je in Maleisië zo duur maken als je zelf wilt. Maar over het algemeen vond ik Maleisië eigenlijk best wel duur voor activiteiten. Behalve natuurlijk de dagtour die ik had in de Cameron Highlands, die stelde qua prijs dan weer helemaal niets voor. Gelukkig zijn er in Maleisië ook super veel gratis dingen om te doen. Het bezoeken van tempels, stranden, marktjes en het bekijken van street art is allemaal gratis.

Dagbudget Maleisië

Ik probeerde mijn dagelijkse uitgaven in Maleisië onder de 70 MYR te houden (zonder accommodatie). De meeste dagen lukte dit wel. Zo nu en dan waren er dagen dat ik daar overheen ging als ik bijvoorbeeld meer dronk, duurdere excursies maakte of iets verder reisde. Ik denk dat je het met €50 per dag (inclusief accommodatie) best wel kunt redden.

Wat waren jouw kosten in Maleisië?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter