Waarom Oman bovenaan jouw bucketlist moet

door Explorista

Zoek je een onontdekte bestemming waar je natuur kunt combineren met eindeloze verbeelding? Dan roept Oman jouw naam! Het land is niet alleen nog hartstikke authentiek, de bevolking is er super vriendelijk en gastvrij en de historie van het land gaat meer dan 12.000 jaar terug. Van de ongerepte kustlijn, tot prachtige eeuwenoude wachttorens, en van de bijzondere wadi’s tot het bruisende Muscat: er is zoveel te zien en doen. Als laatste biedt de cuisine een goede mix van Arabische en Indiase keuken, dus genieten zul je zeker. Kijk mee naar de highlights!

Highlights in de regio’s Al Batinah North & South

Twee regio’s die absoluut een bezoekje waard zijn, zijn Al Batinah North & South. Dat is het kustgebied dat loopt van de Verenigde Arabische Emiraten tot de noordkant van Muscat. Een regio vol historische bezienswaardigheden en prachtige natuur. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden die je er niet mag missen:

Sohar Souq

Met zijn Arabische decoraties en magnifieke interieur is dit een heerlijke plek om neer te strijken voor een kopje koffie, of om wat inkopen te doen. Het ligt vlak naast het Sohar Fort en is dus goed met elkaar te combineren. Geniet ook van het uitzicht over de zee van Oman en voel het verkoelende briesje op je huid.

Sohar Fort

Waar de meeste forten in Oman zandkleurig zijn, valt het Sahar fort op vanwege zijn witte kleur. Het fort stamt uit de 13e eeuw en had een militaire functie. Ontdek de 10km lange tunnel onder het fort, die aangelegd was als ontsnappingsroute in het geval dat het fort belegerd zou worden. Je vindt hier ook een museum en de graftombe van de voormalige sultan van Oman. Het museum geeft inzicht in het militaire leven in Oman tijdens de 19e eeuw.

De Wadi’s

Oman barst van de wadi’s. Dit zijn groene rivierdalen met natuurlijke waterbronnen waar je soms kunt zwemmen. Bezoek bijvoorbeeld Wadi Al Hawasnah, Bani Hadi of Hibi, die allemaal in de bergen liggen en in veel gevallen omlijnd worden door dadelbomen. Een prachtige plek om van de natuur te genieten.

Wakan Village

Wakan village is een prachtig boerendorpje op 2,000 meter hoogte in het Hajar gebergte. Je kunt er in de omgeving prachtig wandelen en vanuit het dorpje kun je uitkijken over de bijzondere terrassen en het panoramische uitzicht over de lager gelegen wadi.

Liwa Castle

Het prachtige handgekleurde kasteel van Liwa ligt bij het gelijknamige dorpje, niet ver van Sohar. De twee plekken zijn dus makkelijk te combineren. Liwa ligt tussen de groene palmplantages, waardoor het kasteel met zijn karakteristieke toren nog meer opvalt.

Snake Gorge

Mocht deze kloof je qua naam wat angst inboezemen, dan kun je opgelucht ademhalen: de naam komt van de vele bochten die door deze kloof kronkelen. Als een slang, inderdaad. De kloof ligt halverwege tussen Wadi Bani Awf. Je kunt in de kloof wandelen, en door de rivier en waterbronnen waden. Hiervoor heb je trouwens wel een gids nodig.

Nakhal Fort

Het fort van Nakhal is één van de beroemdste van Oman, vanwege zijn lange geschiedenis. Die reikt voorbij de pre-islamische tijd. Vanwege de ligging op een hoge rots heb je prachtig uitzicht over de omgeving. Binnenin het fort is een museum met historische artefacten. Het huidige bouwwerk stamt trouwens ‘pas’ uit 1834, en staat puur op de fundamenten van de oudere constructie. Het is absoluut de moeite waard het fort te bezoeken.

Bilad Sayt

Dit wordt gezien als één van de mooiste dorpjes van heel Oman. Het is gelegen in de bergen en je hebt een four wheel drive nodig om er te komen. Ook hier vind je weer de prachtige terrassen waarop gewassen verbouwd worden. Het dorpje wordt ook wel “true Arabia” genoemd vanwege de authenticiteit en rust die het uitstraalt. Vanwege zijn ligging in de bergen heb je bovendien prachtige uitzichten.

Vliegen naar Oman

Met KLM vlieg je binnen 9 uur, met 1 tussenstop, van Schiphol naar Muscat International Airport (MCT). Het vliegveld ligt vlak naast het centrum, en met de taxi of huurauto ben je binnen 15 minuten in het centrum. Het openbaar vervoer doet er ook maar een half uurtje over. Meer informatie over de luchthaven vind je op de website van Muscat International Airport.

Meer inspiratie voor je rondreis door Oman? Bezoek dan de website van Experience Oman.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter