Dobble review: een leuk spel voor op vakantie

door Explorista

Wat mij betreft is de beste manier om een ‘dood uurtje’ door te brengen op vakantie het spelen van spelletjes. Je weet wel, zo’n uurtje wachten op de boot, na het avondeten, of in de trein. Maar dan is het wel handig als je een spelletje hebt wat je makkelijk mee kunt nemen op reis, dat niet te ingewikkeld is, en dat leuk is voor verschillende leeftijden. Ik mocht Dobble testen en deel hierbij mijn review.

Wat is het spel Dobble?

Dobble is een kaartspel dat je op vijf verschillende manieren kunt spelen. Als je het blik opent zul je zien dat er 55 kaarten in zitten, en op elke kaart staan 8 symbolen van verschillende groottes. Het doel is om als eerste het matchende symbool te vinden tussen de kaarten. De symbolen zijn kleurrijk en makkelijk te herkennen. Om een voorbeeld te geven van een aantal symbolen: een bliksemschicht, lippen, een slot, een bom, etc.

Er zijn vijf variaties die je kunt spelen van het spel. In de basisvariant krijgt iedereen een kaart en leg je de stapel met overgebleven kaarten open in het midden van de tafel. Vervolgens draai je tegelijkertijd je ‘eigen’ kaart om en is het een kwestie van zo snel mogelijk het overeenkomende symbool te spotten, dit te roepen, en dan de kaart aan je eigen stapel toe te voegen. De speler met de meeste kaartjes wint.

Is Dobble leuk voor kinderen?

Het spel wordt veel aangeraden aan kinderen omdat het vrolijke kleurrijke symbolen bevat, en een simpel concept dat makkelijk is om te begrijpen, te spelen, en je aandacht erbij te houden. Het is in principe een vrij kort spelletje, je kunt in vijftien minuten makkelijk een ronde spelen. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan me voorstellen dat zij het leuk zouden vinden (zo lang ze 6+ zijn).

Is Dobble leuk voor volwassenen?

Ondanks dat het spel vooral voor kinderen gemarket wordt, heb ik het twee keer met groepen volwassenen gespeeld en dat was echt hartstikke leuk. Een keertje op wintersport na het avondeten met een groep meiden van in de twintig, en de tweede keer met een groep dertigers (voornamelijk mannen). En ik kan je vertellen dat het na een drankje op alleen nog maar leuker wordt, want iedereen wordt fanatieker, er wordt geschreeuwd, en geruzied over of je wel de juiste omschrijving gebruikt hebt (“nee, ‘die ene’ telt niet!”).

Op wintersport keek het hele restaurant verbaasd naar ons om toen we gillend de variant van de ‘hete aardappel’ speelde (waarbij je jouw kaarten probeert weg te spelen aan een tegenstander en je als verliezer een hele stapel kaarten overhoudt). Echt ontzettend grappig!

Is Dobble geschikt op reis?

Het spel is uitermate geschikt om mee te nemen op reis omdat het heel weinig ruimte in neemt, makkelijk te spelen is, en perfect op een klein moment erbij gepakt kan worden. Je raakt niet snel onderdelen kwijt (en al zou je een kaartje verliezen, dan heeft dat geen wezenlijke impact op het spel). Om dat te voorkomen, zou ik het spel alleen niet spelen als er wind staat, dan waaien de kaarten makkelijk weg.

Kortom: als je zin hebt in fanatiek gillen tegen je vrienden, of juist een gezellig spelletje met de kinderen, dan is Dobble een aanrader. Dat er vijf varianten zijn om te spelen, zorgt ervoor dat het afwisselend is en je allemaal je eigen favoriete variant kunt uitkiezen.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter