Een bezoekje aan Jim Thompson House in Bangkok: het mooiste huis van Bangkok

door Explorista

Is het niet ironisch dat ik nu ik geen huis meer heb juist extra veel inspiratie op doe voor “ooit” als ik weer een vast huis heb? Ja toch? Anyway, terug op het onderwerp: op een willekeurige donderdagmiddag besloten Joris en ik onze laptops dicht te klappen en naar het Jim Thompson House in Bangkok te trekken. Dit is het woonhuis van een Amerikaanse zakenman die na de Tweede Wereldoorlog besloot zich te vestigen in het land dat zijn hart gestolen had: Thailand. Het huis is leuk om te bezoeken vanwege de prachtige architectuur en inrichting; #interiorgoals. Kijk mee!

JimThompsonHouseBangkok2

Jim Thompson House bezoeken

Jim Thompson vergaarde zijn rijkdom met het starten van een bedrijfje in Thaise zijde. Een kunstvorm die niet veel meer beoefend werd in het land, totdat Thompson het ontdekte, en besloot te kijken of er markt voor was in het buitenland. Hij sprak in New York af met de hoofdredacteur van Vogue Magazine, zijn kleding werd gebruikt in een bekende musical en de rest is geschiedenis. Jim Thompson Thai Silk Company maakte gebruik van de lokale bevolking die zijde produceerde. Om dichter bij zijn leveranciers te zijn, besloot Thompson een stuk land te kopen en daar een huis op te bouwen.

JimThompsonHouseBangkok9

En dat zou niet zomaar een huis worden. Nee. Hij verzamelde zes traditionele teak-huizen uit Thailand, gekocht bij de eigenaren, en vervoerd naar Bangkok (slechts twee van de zes huizen stonden al in Bangkok). Op het stuk grond werden de huizen met elkaar verbonden, en wat ontstond was een architectonisch hoogtepuntje dat gebruik maakte van alle tradities in de Thaise bouwstijl. Tot aan het feit toe dat de juiste verhuisdatum door een astroloog werd vastgesteld. Het huis was in 1959 klaar.

Lang heeft Thompson niet van het huis kunnen genieten. In 1967 verdween hij spoorloos tijdens een vakantie met vrienden in de Cameron Highlands in Maleisië. Niemand weet wat er met hem gebeurd is.

Het huis is echt waanzinnig. Ik ben dol op traditionele bouwstijlen, en de inrichting is echt #goals. De beste man verzamelde kunst, en dat samen met open ruimtes maakt een tropisch paleisje. Ik vond het fantastisch om een rondleiding te krijgen en meer te leren over de ruimtes, en waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. De tuin is ook heerlijk, en daar kun je op je eigen gemakje ronddwalen.

Bezoekersinformatie Jim Thompson House

Adres: 1 Khwaeng Wang Mai, Khet Pathum Wan, Krung Thep Maha Nakhon 10330

Openingstijden: 09:00 – 18:00.

Entreeprijs: 150 baht per persoon

Andere informatie: Als je het Jim Thompson huis bezoekt, dan moet dat met een rondleiding. Ik weet niet hoe vaak die precies zijn, maar volgens mij echt wel elk half uur op zijn minst. Er stonden (ik maak geen grapje) minimaal twintig guides, en zo druk was het niet eens. Een rondleiding duurt een half uur en is er in verschillende talen. Er gaat ook een gratis shuttle die je naar de Skytrain brengt, die om de hoek ligt.

Ben jij wel eens in Jim Thompson House geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Marieke 21 november, 2017 - 12:21

Oh, dat ziet er echt prachtig uit, zeg! Dat hebben wij gemist toen we in Bangkok waren. Wat grappig dat er zoveel gidsen waren! Misschien kán het er wel echt heel druk zijn…

Plaats een reactie
Explorista 22 november, 2017 - 06:18

Wie weet! Als me iets is opgevallen hier in Azië is dat het volkomen normaal is voor twee of drie mensen om één baan te doen, haha.

Plaats een reactie
Tikva 21 november, 2017 - 20:15

Grappig genoeg heb ik net deze week een blog gepubliceerd dat ik het er zo saai vond dat ik er geen enkele foto heb gemaakt ;-) https://www.gezinopreis.nl/huismusea-in-bangkok/
Maar gelukkig dat jij er meer plezier hebt gehad.

Plaats een reactie
Explorista 22 november, 2017 - 06:17

Haha wat grappig, zo zie je maar dat smaken verschillen. Ik vond het dus echt heel mooi :-).

Plaats een reactie

Laat een reactie achter