Kosten stedentrip Londen: vier dagen in de Engelse hoofdstad!

door Explorista

Vier dagen lang door Londen struinen, tijd voorbij zien tikken in koffietentjes, dinnerdates met vrienden, van de ene naar het andere museum zwerven… de enige manier waarop dat nog hemelser zou zijn is als ik Benedict Cumberbatch aan mijn arm had gehad. Achja, je moet altijd iets houden om voor te hopen hè? Het eerste deel van die wens kwam echter deze maand uit, toen ik in mijn eentje vier dagen naar Londen trok.

Londen staat niet bekend als goedkope stad, en dat was het ook zeker niet. Maar ik laat je zien wat ik uitgaf op mijn citrytrip Londen, en hoe je deze kosten zelf nog naar beneden kunt brengen.

Londen20

Vervoer

AMS – Londen retour: €80

Metro: €45

Maandenlang riep ik al loze beloftes naar vrienden: ‘Nee, ik kom écht dan naar je.’ En dan ging ik toch niet naar Londen omdat… geen idee. Omdat je het water over moet waarschijnlijk, aangezien ik in die tussentijd talloze tripjes elders plande. Maar toen iDbus me vroeg met hen naar Londen te gaan hakte ik de knoop door: ik zei ja en prikte een datum. Helemaal goed voorbereid was ik niet trouwens, want een dagkaart in de Londendse metro kost zo’n 11 euro. AU. Beter kun je een Oyster Card kopen (een soort ov-kaart), die kan je per ritje veel geld besparen.

De bus is een van de goedkoopste manieren om naar Londen te gaan. Als je geluk hebt vindt je voor zo’n bedrag (of soms minder!) een retourtje met Ryanair, dus dat kan ook een optie zijn. Al moet je dan wel de kosten in gedachten houden die je maakt vanaf het vliegveld naar het centrum (de bus stopt al in het centrum).

Londen1

Verblijf: €200

Goed, dit kan natuurlijk veel goedkoper voor drie nachten, maar ik kreeg de optie in een budget hotel (voor Londense standaarden) te slapen (zo’n €90 per nacht – met twee personen dus maar €45 per nacht), en die greep ik natuurlijk. De prijs is zo hoog omdat ik alleen was, en dus niemand had om de kosten mee te delen (al werd deze overnachting wel gesponsord gelukkig! Ik koos zelf het hotel uit). Ook sliep ik één nacht in een hostel. Allebei bevielen me heel goed, en daar schrijf ik dus binnenkort ook over.

Als je geld wilt besparen op je verblijf (wat ik meestal doe), dan kun je het beste gaan voor een hostel. Dat kost je zo’n twintig euro per nacht voor een fatsoenlijk hostel (met fatsoenlijk bedoel ik vooral schoon en geen partyhostel). Dus dan zit je met zestig euro wel goed. Daarvoor krijg je een bed in een dormroom. Als je helemaal gratis wilt dan kun je natuurlijk ook couchsurfen.

Ik schreef een handig artikel over goedkope hotels in Londen, waar je misschien een fijn hotel zult vinden.

Londen7

Eten: €160

Per dag kwamen mijn eetkosten op zo’n veertig euro uit. Niet niets als je bedenkt dat mijn ontbijt er in bijna alle gevallen al bij in zat, en ik bovendien een keer avond heb gegeten met tiramisu, borrelnootjes en wijn (ik was moe en kon geen afhaalpizzatent vinden in de buurt van het hotel). Ik gaf wel redelijk wat uit aan gewoon lekker in café’s lunchen, of taartjes eten midden op de dag. En de andere drie dagen heb ik natuurlijk wel gewoon (buiten de deur) gegeten. Je kunt hier op je kosten besparen door voor een hostel te kiezen waar ontbijt al in zit (zoals Astor Hyde Park bijvoorbeeld), en tussen de middag een boodschapje te halen bij de supermarkt. Ik zou kunnen zeggen dat je ook geld kunt besparen op het eten van taartjes, maar ik ben uit principe tegen geld besparen op dingen waar je gelukkig van wordt ;-).

Londen22

Bezienswaardigheden: €13

Ik ben de budget queen after all. De enige keer dat ik geld neerlegde was voor het Sherlock Holmes museum. Alle andere bezienswaardigheden waren buiten, of gratis (Londen heeft vrij veel gratis musea). Bovendien blijft mijn favoriete bezigheid gewoon rondzwerven door een stad, en dat kost gelukkig niets.

Totaal: €498

Londen31

Mijn schatting voor hoeveel geld jij het kunt doen: €325

Mijn grootste kostenpost is het verblijf, en dat vertekent omdat ik áls ik dat zelf had betaald (het werd vriendelijk gesponsord door iDbus), ik maar de helft van die kosten kwijt was geweest (omdat ik dan met vriend de hotelkamerkosten had kunnen delen). Daarna komt eten…. waarom verbaast me dat nou niet?

Hoeveel geef jij uit in Londen?

Misschien vind je dit ook interessant

29 reacties

Sandra 9 september, 2014 - 07:38

Oooh ik kan ook echt niet besparen op eten… Eten! Day is waar ik het meest van kan genieten (oké, op een gedeelde eerste plek met reizen dan). Ik wist niet dat je in Londen ook zo ‘goedkoop’ kan slapen trouwens. Goede tips!

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 08:27

Dankjewel! :)

Plaats een reactie
yvonnelaura 9 september, 2014 - 08:02

Pfff.. Londen is zo duur:-( Ik had laatst een vliegticket bij Ryan Air gevonden voor 30 euro retour maar werd zo chagrijnig van de hotelprijzen dat ik maar gestopt ben met zoeken;-)

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 08:28

Hahaha ja in dat geval kun je het beste even naar het hostel kijken wat ik aanraad. Helemaal niet prijzig! Maar ja: de stad zelf is niet goedkoop!

Plaats een reactie
Marieke 9 september, 2014 - 09:55

Sherlock Holmes Hotel?! Wiehoe! Wij gaan misschien eind dit jaar nog naar Londen :)

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 10:17

Zei ik hotel? Ik bedoelde museum! Leuk, doen! Het is er ook echt geweldig rond kersttijd! (wel nog duurder natuurlijk)

Plaats een reactie
Eline 9 september, 2014 - 10:29

Dit artikel komt als geroepen ik was van plan binnenkort weer eens mijn favoriete stad te bezoeken! ik ga meestal met het vliegtuig maar ik denk dat ik eens ga kijken naar bussen of de trein.

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 10:30

Oh, wat goed! Ja, ik ging met iDbus. Vertrek vanaf Amsterdam :)

Plaats een reactie
Tea 9 september, 2014 - 16:33

had je een Oyster of Travelcard? Met een Oyster kun je 3 euro per dag besparen. :P

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 16:42

Nope, ik was compleet onvoorbereid gekomen.. gewoon dagkaartjes! Goede tip :)

Plaats een reactie
Stephanie 9 september, 2014 - 21:22

Goed overzicht, en ook goed om te weten dat ik beter niet naar London kan gaan op dit moment ;).

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 21:35

Hahaha. Tja. Een weekendje België is voordeliger… maar het is dan ook wel een bijzondere stad :)

Plaats een reactie
Leonie 9 september, 2014 - 21:45

Oooo, dat is wel heel positief ingeschat denk ik! Dan ga je wel heel erg budget, haha. Ik ben vorig jaar naar London geweest met een busreis (voor 5 dagen dacht ik) en daarvan ben je er dus al 2 kwijt aan het reizen en de boot. We zaten in een hotel buiten de stad (wel goed te bereiken met de metro) en dan gingen we iedere ochtend met de bus naar het centrum. Allemaal leuk en aardig en het werkte ook wel (terugweg kon je ook met de bus), maar de volgende keer zou ik toch een hotel in het centrum nemen. Maar ja, ik was nog minderjarig en dit was wel een veilige oplossing :’)

Leuk artikel weer! Ik vind Londen zo’n fijne plek.

Plaats een reactie
Explorista 9 september, 2014 - 21:58

Londen is heerlijk! Misschien is het inderdaad wel optimistisch, maar ik heb wel redelijk realistische prijzen gepakt. Er van uit gaande dat je niet allerlei dure musea bezoekt en de Londen Eye enzo (dat deed ik ook niet). :)

Plaats een reactie
Syme 10 september, 2014 - 00:58

Aah nu komt de londenliefhebber in me naar boven. Met Megabus kan je nog goedkoper naar Londen (30 a 40 euro voor een retourtje is normaal, mijn record is 8 pond. Retour!)
De Oystercard hoef je ook niet te pre-orderen. Je kan m gewoon in Londen kopen, je betaalt 5 euro borg en dat krijg je terug als je m weer inlevert. Prima dus.
O en regel een time-out. Gratis magazine, ligt in alle off-license winkeltjes. Staat vol met dingen die er te doen zijn.

Plaats een reactie
Explorista 10 september, 2014 - 09:54

Goede tips!

Plaats een reactie
Annelies 10 september, 2014 - 01:55

All good tips….and we too took advantage of the wonderful free museums. We also enjoyed FREE afternoon concerts in various churches and walked everywhere ( another great way to save money).
An area I discovered this time was Maryleybone….what fun. Great shops, wonderful architecture and I am hearing that it is the UP AND COMING area of London. Now I am counting the days til we can return. XXX

Plaats een reactie
Aimee 12 september, 2014 - 11:49

Leuk! Ik ga volgende maand naar Londen! =) Ik heb inderdaad wat geld bespaart door een hostel te boeken, maar ik wilde graag op Heathrow vliegen dus dat koste weer wat meer xD Verder wil ik wel erg budget houden, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat. Ik heb er in ieder geval super veel zin in! Londen is geweldig =)

Plaats een reactie
Explorista 12 september, 2014 - 15:33

Top! Londen is fantastisch, je gaat het heel leuk hebben. Let me know als je iets aan mijn tips hebt gehad :)

Plaats een reactie
Claudia 12 september, 2014 - 18:13

Leuk, je laatste posts over Londen! Ik wil wel even benadrukken dat couchsurfen in Londen ongelofelijk moeilijk is. Je moet veel geluk hebben om er een host te vinden – net als in Barcelona of Parijs trouwens. Een hostel – of bij vrienden verblijven, zoals ik doe – is dus waarschijnlijk de goedkoopste oplossing :)

Plaats een reactie
Explorista 13 september, 2014 - 11:12

Ah ok! Dat wist ik niet. Ik zou de volgende keer ook bij vrienden of familie verblijven :)

Plaats een reactie
Yvon 13 september, 2014 - 04:05

Helemaal niet slecht! Londen ben ik alleen ooit een dagje geweest (had een overstap), maar wil echt wel eens terug. Misschien als ik ooit weer eens in Europa woon…
Ben benieuwd naar de rest van je Londen blogs!

Plaats een reactie
Explorista 13 september, 2014 - 11:13

Lief, dankjewel! Londen is fantastisch: zeker terug gaan :) Maar in China wonen is ook heel bijzonder, dus geniet daar maar van ;-)

Plaats een reactie
Anouschka 3 oktober, 2014 - 10:55

Een goedkoop en goed hotel is het Tube Hotel, vlakbij King’s Cross Road. Wellicht een aanrader voor de volgende keer?

Plaats een reactie
Explorista 3 oktober, 2014 - 11:07

Ik sta altijd open voor goede tips, en ik keer zeker terug. thanks!

Plaats een reactie
Jorien 5 februari, 2015 - 15:55

If I stay for a week or longer, I tend to travel with Eurolines. A return trip from Amsterdam or Utrecht (same price) starts at 18 euros, and I’ve never paid more than 60, which was a return trip for 2 people.

Being a lucky bastard (when it comes to London, anyway), I spend nothing on accomodation as I have a very obliging friend about 25 minutes by train from central London.

After that, the main things are groceries and the odd trip. So, on a week-long trip, I tend to spend between 120 and 300 euros. London is a lovely town and I’m usually quite happy to take long walks, which fits very well with a budget holiday.

Plaats een reactie
Kitana 16 juli, 2017 - 14:04

Hoi Milou,
Leuke post! Ik en mijn vriend gaven vorig jaar in 1 week 200 pond uit in Londen qua leefgeld. De vliegreis was 171 euro per persoon. De trein of bus was dan inderdaad wel een betere optie geweest. We verbleven in een Airbnb in Stratford en hadden oyster cards geleend van een collega die vaak naar Londen gaat voor zaken. Verder hebben we veel gewandeld en de metro gebruikt, en zijn we naar veel gratis musea geweest. We hadden een koelkast op de kamer, daardoor konden we ontbijt en drinken halen bij de supermarkt. ’s Middags meestal geluncht bij een broodjeszaak of gewoon door iets te halen bij de supermarkt. ’s Avonds meestal wel uit eten geweest en af en toe fish & chips gehaald. Ook erg lekker! Je kunt het echt zo goedkoop of duur maken als je wilt, we love city trips!

Plaats een reactie
Explorista 16 juli, 2017 - 22:46

Wat een leuke reactie. Klinkt als een heerlijke trip. Stratford is inderdaad ideaal om te verblijven: niet zo charmant, maar een geweldige verbinding. Blij dat je het zo leuk hebt gehad!

Plaats een reactie

Laat een reactie achter