Londen tips: 79 bezienswaardigheden + leuke dingen om te doen tijdens stedentrip

door Explorista

Inhoudsopgave

Londen is zo’n stad waar ik geen genoeg van krijg. Ik heb er zeven maanden gewoond, en ik ben er (los daarvan) denk ik al wel meer dan vijftien keer geweest. Ik werd pas tijdens mijn tweede bezoekje aan Londen verliefd op de stad, toen ik afweek van de bekende bezienswaardigheden, en juist de onbekende plekjes opzocht. Lekker door de verschillende wijken dwaalde, en koffietentjes uitprobeerde.

Londen is een fantastische stad vol highlights die bij iedereen bovenaan zijn stedentrip wishlist moet. De stad zit vol prachtige architectuur, geweldige restaurants, leuke food markets, hippe winkels, gratis musea en supertoffe wijken die allemaal een andere sfeer hebben.

In dit artikel deel ik al mijn Londen tips, zodat jij alle informatie hebt die je nodig hebt voor een leuke stedentrip Londen. Ik deel mijn favoriete bezienswaardigheden, restaurants, gratis musea, plekken met uitzicht, dingen om te doen, wijken, openbaar vervoer tips, tours en goedkope hotels in Londen. Dit allemaal zodat jij je nóóit meer tijdens je citytrip hoeft af te vragen wat te doen in Londen. Veel reisplezier!

Zoek je nog een leuk hotel in Londen? Check dan mijn tips!

Gebruik de inhoudsopgave om makkelijk te navigeren naar de informatie die je zoekt! Dit artikel is voor het laatst geüpdatet in 2022.

Londen bezienswaardigheden

Londen14

1. Buckingham Palace

Stap uit bij Green Park, geniet van het zonnetje terwijl je er doorheen loopt, glimlach naar de zakenmensen in pak die er zitten te lunchen, en volg de stoet toeristen naar Buckingham Palace. Doe dit ’s ochtends rond kwart over elf als je de changing of the guard wilt meekrijgen.

Buckingham Palace doet me, met het tegenoverliggende standbeeld altijd enorm denken aan Parijs: zo groots en dramatisch. De witte marmeren stenen, en de naastliggende weg (Arc de Triomphe flashback), hebben daar vast iets mee te maken. Het is alleen al heerlijk om gewoon lekker te zitten en mensen te kijken. En wie weet heb je geluk en kijkt Queen Elizabeth net even uit het raam. Je kunt de kunstschatten van het paleis trouwens bezoeken.

Online kaartjes koop je hier.

2. Big Ben & Houses of Parliament

Hij is de koning van Londen (zo lang Charles dat nog niet is): Big Ben. De machtige man torent over de stad uit en houd alles rustig in de gaten vanaf zijn vaste positie aan de Houses of Parliament. Indrukwekkend is het juiste woord voor dat gebouw met 1000 kamers, 100 trappen en 3 kilometer aan gangen (moet je voorstellen dat je dat moet schoonmaken…). Wist je dat de Big Ben eigenlijk de Elizabeth Tower heet? De slagklok zelf heet Big Ben.

3. Tower Bridge

Er is weinig over deze brug te zeggen. Hij is mooi, hij is iconisch, hij hoort bij de skyline van Londen. En daarom moet je ze bezoeken. Hiernaast ligt de Tower of London (zie ‘Kastelen in Londen’). Je ziet zo nog echt even een oud stukje Londen dat overgebleven is. De brug kun je trouwens beklimmen, daarvoor kun je online kaartjes kopen. Zo krijg je bovendien access tot een tentoonstelling over de geschiedenis van de brug.

4. Westminster Abbey

Dit is de indrukwekkende kerk die naast de Houses of Parliament ligt. De kerk is in Gotische stijl gebouwd en vooral bekend omdat het de plek is waar kroningen en begrafenissen van het Engelse koningshuis voltrokken worden. Maar je kunt de kerk natuurlijk ook bezoeken, je krijgt er dan een audioguide bij om meer te leren over de geschiedenis. Kaartjes kun je hier kopen.

5. Trafalgar Square

Ik kwam voor het eerst per ongeluk op Trafalgar Square terecht. Ik weet niet eens meer waar ik naar op zoek was, maar ik besloot een weg af te lopen, en dacht ineens: verhip, dit plein ken ik. Die gigantische pilaar met beeld valt immers niet te missen. Het gebouw van de National Gallery is niets minder dan indrukwekkend, en gaf me even flashbacks naar monumenten- en pilaarverzamelaarstad Washington DC in de VS. Ook absoluut een bezoekje waard, want je vindt er onder andere schilderijen van Van Gogh, en het is helemaal gratis!

6. Musical op West End

Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerste bezoekje aan Londen een musical bezocht op West End. The Lion King. Ik word overvallen van warme gevoelens, ontroering en dankbaarheid als ik er aan denk hoe mijn ouders mijn zusje en mij zo vaak mogelijk meenamen naar leuke en mooie plekken op de wereld, en hun best deden altijd leuke dingen te doen op deze tripjes. Ze hebben mij niet alleen met veel liefde opgevoed, maar ook het reisvirus in me aangewakkerd.

Anyway: een musical! Ik weet nog dat ik niet álles meekreeg van de voorstelling (geen ondertiteling immers), maar dat het erg indruk op me maakte om in een mooi theater te zitten met zoveel life entertainment. De vorige keer dat ik in Londen was besloot ik mezelf en mijn vriend op mijn favoriete musical te trakteren: Les Miserables. Het was zó geweldig.

Ik heb een uitgebreide gids met tips voor het bezoeken van musicals in Londen geschreven, vol advies over waar je het goedkoopst musicalkaartjes koopt.

7. China Town

Midden in Soho vind je China Town, wat je zeker niet kunt missen. Ineens is het alsof je in China beland bent en staat alles aangegeven in het Chinees. Echt heel authentiek kan ik het niet vinden, met overal buffet-restaurants, maar die zitten wel altijd vol met Chinese toeristen. En als je goed chinees wilt eten, moet je wel hier zijn. Toch leuk om even doorheen te lopen.

8. Oxford Street

Als je wilt shoppen bij grote ketens dat kun je het beste op Oxford Street zijn. Maar dan wel op een doordeweekse dag: ik vond een persoonlijke nachtmerrie om op zaterdagmiddag door de GI-GAN-TISCHE Topshop-winkel te wandelen. De muziek stond keihard, het was overal super druk, en na een tijdje ben ik dan ook naar buiten gerend… Locals vermijden deze straat trouwens als de pest.

9. St Pauls Cathedral

Op citytripjes gaat er niets boven een indrukwekkende kerk. Ik ben niet religieus (verre van zelfs), maar de magie van een kathedraal gaat nooit verloren bij me. De gigantische ruimte, de stilte, de geur, de kunst aan de muren.. En dat was dan ook het plan toen ik St. Pauls Cathedral wilde bezoeken. Ik viel al in katzwijm toen ik een glimp opving van de dramatische koepel, en droomde verder toen ik door de omliggende tuin liep.

Ik kwam echter met een klap neer uit mijn droomstaat toen ik zag dat de kerk een entreeprijs vraagt zo’n twintig euro. Perfect om van búíten te bewonderen dus. Als je wel graag de kerk wilt bezoeken, dan kun je het beste online kaartjes kopen. Daarmee bespaar je niet alleen geld, je kunt ook zo de wachtrij voorbij lopen.

Koop hier je fast track kaartjes.

10. Millennium Bridge

Dit is na Tower Bridge toch wel de meest iconische brug van Londen. De moderne brug ligt tussen Modern Tate en de St. Pauls Cathedral waardoor je een indrukwekkend uitzicht hebt op de laatstgenoemde. Als het rustig is kun je hier waanzinnige foto’s schieten.

11. Piccadilly Circus

Picadilly Circus is de Times Square van Londen. En ja, ik besef me dat ik Londen constant met andere steden vergelijk. Bijzonder is het om iedere keer weer met oude herinneringen in andere steden geconfronteerd te worden op deze manier. Londen is een herinnering waard op zichzelf, hoor. Wat een magistrale stad. Fantastisch.

Picadilly Circus is wat het is: een circus. Figuurlijk dan. Een chaos van knipperende lichtjes, rondrazend verkeer, en een gigantische mensenmassa. Op mijn eerste tripje at ik er een ijsje bij de Haagen Däsz. Het zijn de kleine dingen die je je herinnert, hè? Verder kwam ik er niet zo veel, omdat het er altijd druk is met toeristen.

12. Covent Garden

Dit is een ouderwetse overdekte markt, waar je prachtige (maar dure) winkels en eettentjes vindt. De sfeer is er heel knus. Veel straatmuzikanten treden hier gratis op, wat het geheel een romantische vibe geeft.

13. Spitalfields Market

Met zijn centrale plek vlakbij Liverpool Street de perfecte plek om tijd door te brengen. Je vindt hier niet alleen eetzaakjes (ik heb er wel eens bij Leons gegeten), maar ook marktstalletjes waar ze kleding, tassen en riemen verkopen. Ik kwam hier altijd graag voor de lunch, omdat ik in de buurt werkte.

14. Banksy Tunnel

Als je van street art houdt, dan moet je absoluut naar de Banksy Tunnel. De tunnel heet trouwens officieel Leake St Tunnel, en ligt onder het spoor van Waterloo Station. In de 300 meter lange tunnel wordt graffiti toegestaan, ondanks het feit dat het eigenlijk illegaal is.

Waarom het dan Banksy tunnel heet? Omdat de eerste graffiti in de tunnel aangebracht werd tijdens het Cans Festival, dat door Banksy werd georganiseerd in 2008. Het is inmiddels een voetgangerstunnel, waar je ook wat restaurantjes vindt.

15. St Dunstan-in-the-East

Ik heb dus in Londen gewoond, ben er tientallen keren geweest, en heb nooit van het bestaan van deze kerk geweten. Op zich niet gek, want ik breng nooit veel tijd door in the City (daar kom je als local eigenlijk alleen als je er werkt), en het zit ook een beetje verstopt. Maar op mijn laatste bezoekje aan Londen, besloot ik op zoek te gaan.

St Dunstan-in-the-East is de ruïne van een kerk uit de 12e eeuw. De toren stamt trouwens uit de 16e eeuw, toen de kerk herbouwd werd na de Great Fire of London. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk helaas ernstig geraakt door bombardementen. Alleen het geraamte bleef over, en dat is nu een stadspark. Een heerlijke rustige plek om te ontspannen in de stadse drukte.

Parken in Londen

16. Hyde Park

Laten we meteen maar even het belangrijkste melden: Hyde Park is motherf*cking groot. Ik stapte bij de verkeerde metrohalte uit, en moest bijna de gehele breedte van het park teruglopen. Met een weekendtas én een rugzak. Daar is niets leuks aan, beloof ik je.

Maar Hyde Park is wél heerlijk als je gewoon een ochtendje lekker door het park wilt slenteren. Aan alle kanten rennen hardlopers je voorbij, je ziet toeristen eendjes voeren in het meertje midden in het park, en het is de perfecte manier om van het chique Kensington naar het hippe Notting Hill te komen (zie ‘leuke wijken in Londen’).

17. St. James Park & Green Park

Dit is echt een heerlijk park, en vrijwel niet te missen, want het ligt namelijk vlak naast Buckingham Palace. De reden dat ik ze heb samengevoegd voor dit puntje is omdat het park wordt doorkruist door een weg, en het park aan de ene kant St. James Park heet, en aan de andere kant Green Park. Ik vind vooral het meer in St. James Park geweldig, en echt niet te missen.

In de zomer kun je hier met een bootje varen. De (beschermde) zwanen zwemmen er rond, en op de achtergrond zie je Buckingham Palace en de London Eye (zie ‘attracties in Londen’). Onwijs romantisch. In Green Park heb ik in de zomer een keer gepicknickt met een vriend van me.

18. Regents Park & Primrose Hill

Dit is zo’n heerlijk park waar ik wel eens op een lome zondag of aan het eind van een zomerse middag heb rondgestruind. Super leuk, want op zondag worden hier door amateurteams cricketwedstrijden gespeeld in het park. Ik heb een heel tijdje zitten kijken, maar ik snap de regels geloof ik nog niet.

Je kunt hier ook London Zoo vinden, waar je trouwens zo naar binnen kunt kijken. Heel grappig. Vanaf Primrose Hill heb je uitzicht op Londen. Dit park ligt vlakbij Camden (zie de ‘leuke wijken in Londen’). Hier vlak naast vind je overigens het Sherlock Holmes museum (check ‘Museums in Londen’).

Londen10

19. Hampstead Heath & Parliament Hill

Locals in Noord-Londen trekken in het weekend massaal naar Hampstead Heath voor wandelingen of picnicks, en het is niet moeilijk om te begrijpen waarom. Ik ben er ook geweest, en de omgeving is lekker rustig. Bovendien kun je even de Parliament Hill opklimmen en dan kijk je uit over heel Londen, wat echt wel indrukwekkend is. Hier vlakbij vind je Highgate cemetery (zie ‘Originele dingen om te doen in Londen’).

20. Victoria Park

Nog zo’n romantisch park, maar dan in Oost-Londen. In de zomer zie je hier zwanen in het meer dobberen, bootjes rondroeien, hondjes rondrennen. Ga brunchen bij het Pavillion en begeef je helemaal onder de locals. De omgeving van het park, Stratford, is niet heel erg bijzonder, maar er is een erg goede connectie met het centrum van Londen (er wonen veel locals), en daarom zijn er ook veel hotels.

21. Kew Gardens 

Hier ben ik zelf niet geweest, maar veel mensen die ik ken wel. Het staat nog steeds op mijn wensenlijstje, trouwens. Vriendinnetje Kasha is er geweest en schreef over haar bezoekje. Kew Gardens ligt een stukje buiten Londen, maar het is bereikbaar met de metro en is de trip helemaal waard. Dit is één van de belangrijkste botanische tuinen ter wereld, met ruim dertigduizend plantensoorten. Je kunt hier makkelijk een paar uur doorbrengen. De wachtrijen voor entree schijnen hier erg lang te zijn, maar met deze tickets kun je zo de wachtrij voorbij lopen met priority access. Bovendien bespaar je ook een paar euro door de tickets online te kopen! 

Leuke wijken en straten in Londen

Lees hier mijn artikel over mijn favoriete wijken in Londen, inclusief waar je moet verblijven!

22. Notting Hill & Portobello Road

Kun je geloven dat de film Notting Hill al twintig jaar oud is !? Hoe dan? Ik ga weer even met mijn My Little Pony’s spelen in de hoek. Anyway, de wijk lijkt nog steeds veel op zijn filmische evenbeeld. Een mengeling van chique en shabby artistiek. Ik vond vooral Portobello Road leuk, waar je een kleding & fruitmarkt treft, en allemaal leuke hippe winkeltjes. Lees hier mijn tips voor Notting Hill.

23. Bermondsey

Mijn wijk! Ik woonde tijdens het eerste halfjaar van 2016 in Londen, in Bermondsey om precies te zijn. Hier bracht ik dan ook een heleboel tijd door, en ik kon niet blijer zijn met mijn woonwijk. Ik woonde om de hoek van Bermondsey Square (check mijn favoriete koffiezaakje Hej) en Bermondsey Street (ga eten bij Franco Manca). In de buurt zit bovendien Maltby Street Market in het weekend (check ‘Food Markets in Londen’). Ik was er onlangs weer (2022) en de wijk wordt alleen maar hipper, met nieuwe zaakjes die overal oppoppen!

24. Soho

Na mijn winkelavontuur in Oxford Street (check ‘Attracties in Londen’) dwaalde ik op goed geluk een paar straten in, dwarrelde door Soho Square Gardens, recht Soho in. Een wijk die volgepakt zit met schattige eetcafé’s, pubs, tweedehansd boekenwinkels, terrasjes en Chinese restaurants (Chinatown ligt in Soho – check ‘Attracties in Londen’). Als ik uitga in Londen, kom ik meestal in Soho terecht. Het ligt centraal en is dus makkelijk afspreken met vrienden, en het barst van de leuke pubs en cocktailbars.

25. Camden

Als je de toeristische delen van Camden vermijd, dan is het best wel leuk. Ik vind Camden High st persoonlijk te druk en te toeristisch. Maar Camden Canal Market (een food market) dan wel weer erg leuk. Bovendien heb je hier een prachtig kanaal waar je langs kan struinen, wat dan wel weer best romantisch is.

26. Oost-Londen: Shoreditch, Whitechapel, Hackney, Hoxton & Dalston

‘Je moet naar Shoreditch’. Iedereen gilde het zowat in mijn gezicht. Ik kreeg het idee dat ik publiekelijk gelyncht zou worden als ik de wijk níet zou bezoeken. Shoreditch is namelijk de hipste (en ook: hipster) wijk van Londen. Ik verbleef zelf in Whitechapel met mijn hotel, de wijk naast Shoreditch, die via Brick Lane (zie ‘Food markten in Londen’) verbonden is met hipster plaza.

Ik kan simpel zijn: Shoreditch is leuk. Het heeft veel hippe eettentjes, kledingwinkels, en op de zondag dat ik er was, liep ik langs twéé afzonderlijke openbare photoshoots. Het allerleukste aan Shoreditch vond ik overigens de kleurrijke en stijlvolle graffiti, die in de wijk geen vandalisme, maar kunst is, en zo ook wordt gewaardeerd. In de omliggende wijken Hoxton en Dalston zijn ook veel leuke restaurantjes.

Brick Lane is de absolute hotspot van de wijk, vooral in het weekend. Je vindt er dan een vintage markt, en veel food stalletjes. Bovendien is een deel van de straat nog heel authentiek, het wordt ook wel “Curry Mile” genoemd, en hier kun je het beste Indiaas in de stad eten. Iets minder authentiek, maar wel hip en goed is trouwens het restaurant Dishoom (ook Indiaas!).

Londen31

27. Greenwich

Je zult Greenwich misschien wel kennen van de Greenwich Mean Time. Dit is de tijdszone waarin Engeland zich bevindt, en wat overeenkomt met UTC (de gecoördineerde wereldtijd). De wijk Greenwich is één van de leukste wijken van Londen. Echt een gezellige woonwijk, maar door de Royal Observatory met een gewéldig uitzicht en de Cutty Sark boot, is er ook een hoop te doen.

28. Southbank

Hoewel het geen wijk is, maar eerder een buurt is de Southbank één van mijn favoriete delen van Londen. Hier zijn regelmatig foodmarktjes te vinden, maar er zitten ook een aantal restaurants. In de winter is hier ook een Kerstmarkt. Je kunt hier heerlijk struinen met uitzicht op de Big Ben (check ook ‘Uitzicht in Londen’). Een van mijn favoriete plekjes aan de Southbank is de Queen Elizabeth Hall Roof Garden Bar & Cafe (bovenop een skatepark), vanwaar je uitzicht hebt op de Londen Eye.

29. Carnaby Street

Deze straat in Soho verdient even een extra vermelding, want het zit namelijk vol superleuke winkels. In de winter hangt hier de mooiste kerstverlichting. Mis ook de Liberty niet, een warenhuis met een prachtige houten vakhuisjes-stijl buitenkant.

30. Neal’s Yard

Dit is een klein zijstraatje nabij Covent Garden (zie ‘Attracties in Londen’), dat misschien wel het kleurrijkste straatje van Londen is. Het is een mengelmoes van stijlen, kleuren en vlaggetjes. Een heel leuke plek om een kop koffie te drinken.

31. Seven Dials

Dit is het Engelse antwoord op de negen straatjes in Amsterdam. Hiergaan alle fashionista’s van Londen heen om te shoppen bij lokale boetiekjes en authentieke zaakjes. De perfecte plek als je klaar bent met de high street merken die allemaal hetzelfde verkopen. In de winter hangen hier ook prachtige kerstlichtjes, trouwens.

Londen29

32. Southwark

Vlakbij Bermondsey, dus hier was ik ook vaak te vinden. Ik vind Southwark erg leuk, en dan vooral het stukje vlakbij London Bridge. Je kunt daar richting Southwark Cathedral lopen, en dan met een trappetje naar beneden en dan loop je zo onder de spoorbrug. Daar zitten vooral in het weekend allemaal lekkere eettentjes.

Even doorlopen en je loopt even langs een levensgrote replica van een schip uit 1577, om vervolgens uit te komen op Clink Street waar je de ruïnes ziet van Winchester Palace. Je loopt nu door een oude scheepswerf, en dat merk je, vind ik. Het is net alsof je terug in de tijd stapt. Aan het eind van de straat kom je onder een spoortunnel door en loop je weer langs het water, richting Tate Modern. Één van mijn favoriete stukjes Londen.

Londen1

Sightseeing in Londen

33. Bus 453

Mijn favoriete bus was altijd buslijn 453 richting Marylebone. Ik stapte op in de omgeving van Elephant and Castle en dan rijd de bus zó prachtig langs de Big Ben, Trafalgar Square, Picadilly Circus, Regents Park. Echt een heel mooie route, en het kost je dus maar £1.55 instaptarief van je Oyster Card. (Om meer te leren over hoe de Oyster card werkt check dan ‘Openbaar vervoer in Londen’)

34. City Cruises

Als je Londen van het water wilt zien, kan ik je een cruise van City Cruises aanraden. Ik deed hem tijdens een privéfeestje, maar ik was echt onder de indruk van hoe mooi de boot is, met gigantische ramen om alles goed te zien, comfortabele stoelen, en een groot dek waarop je Titanic kunt spelen met je geliefde (dat poseren op de voorkant van het dek dan hè, niet dat vechten om een drijvend vlot terwijl je verdrinkt in een ijszee). Het was echt magisch om de zon te zien ondergaan over mijn favoriete stad, en champagne te drinken met uitzicht op mijn favoriete landmarks.

35. Thames Clipper

Wat veel mensen niet weten is dat je voor een paar pond met je Oyster Card ook met de boot kunt, de Thames Clipper genaamd. Het is eigenlijk gewoon een veerpont die locals gebruiken om de rivier over te steken, een ‘River bus’, maar er zijn verschillende routes die je kunt volgen om zo alle highlights vanaf het water te zien! Lees hier meer.

36. Hop on hop off bus

Ik vind een bus persoonlijk de leukste manier om Londen te ontdekken, vooral als je lekker bovenin de dubbeldekker zit. Je moet geen haast hebben (verkeersdrukte is echt een probleem in de stad) maar je ziét wel meer dan als je de metro neemt.

Als je maar één dag in Londen hebt en je wilt een goede indruk krijgen van de highlights van de stad, met een stukje geschiedenis erbij, dan zou ik je aanraden een hop-on-hop-off bus te pakken. Zo zie je alle highlights die je wilt zien, zonder dat je zelf ingewikkeld moet doen met het openbaar vervoer. Big Bus zie je in Londen het meeste rondrijden, en die rijden op drie routes. Kaartjes kun je online kopen.

emiratescablecar

37. Emirates Cable Cars

Ga je liever de lucht in voor de prijs van een Oyster card ritje? Dat kan ook! Je stapt op bij de O2 Arena, tapt in met je kaart, en zoeft zo over de rivier, met een prachtig uitzicht over het financiële district van Londen. Je komt vervolgens uit bij ExCel Londen, een gigantisch conferentiecentrum, waar ik meerdere keren voor werk moest zijn. Verder is die omgeving niet zo heel interessant voor toeristen.

38. Fietsen

Je ziet de Santander Cycles op zo’n beetje elke straathoek in centraal Londen geparkeerd staan. De fietsen, die ook wel ‘Boris Bikes’ worden genoemd naar de voormalige burgemeester, en (helaas) huidige premier, Boris Johnson die ze invoerde, kunnen voor een laag tarief gebruikt worden. Je kunt ze huren en op elk station weer terugzetten.

Je betaalt standaard een basisprijs van £2 per 24 uur (met je bankpas). De ritjes zijn verder gratis als je ze weer binnen dertig minuten ergens neerzet, anders betaal je nog eens twee pond per dertig minuten extra. Let wel op dat ze hier aan de linkerkant rijden en ben voorzichtig, fietsen is hier niet zo veilig als in Nederland.

Liever een fietstour volgen? Ik probeerde deze!

Musea in Londen

39. Sherlock Holmes museum

Ik ben een klein beetje verliefd op Benedict Cumberbatch, en een heel groot beetje verliefd op het filmische meesterwerkje dat de serie Sherlock is. In Londen besloot ik dus meteen naar het Sherlock Holmes museum te gaan… om daar vervolgens twee uur in de rij te staan. En daarna kwam ik erachter dat ik eigenlijk vrij weinig van Sherlock Holmes wist (afgezien van de films en serie).

Het museum is wel erg leuk gedaan: het is in een 19e eeuws Victoriaans huis, dat helemaal is ingericht volgens die tijd, en volgens ‘Sherlock Holmes’. Zo heb je de slaapkamers van Sherlock en Watson, de zitkamer, en kamers met poppen uit specifieke verhalen van Sherlock Holmes (ik kende er bijna geen een). Heel klein, je bent er in twintig minuten wel klaar, maar wel leuk voor echte Sherlock fans.

40. Museum of London

Ik heb het al eens opgebiecht: maar ik ben een geschiedenisnerd. In plaats van kunstmusea zul je me dus altijd terugvinden in geschiedenis-musea (letterlijk: ik stond bij een filmpje te kijken, toen ik achter me: ‘Milou?’ hoorde… het bleek mijn nieuwe reispartner te zijn die er toevallig ook was!). En zeker als ze gratis zijn, zoals deze.

Ik kon niet wachten meer uit te vinden over de geschiedenis van een fascinerende stad als Londen.. en boy, dit museum is geweldig. Van de oudheid tot de moderne tijd, alle tijdperken komen aan bod, waarin de invloed hiervan op Londen wordt benadrukt. Met prachtige installaties waar je door heen kunt lopen, videobeelden en dingen die je aan kunt raken. Je kunt je er mákkelijk een paar uur vermaken, en ik raad dit museum altijd aan iedereen aan.

Londen21

41. British Museum

Architectuurlovers kunnen hier echt hun hart ophalen. Dit museum van wereldklasse heeft veel oude kunst, dus mocht je mooie schilderijen willen zie dan is dit een tip. Je kunt hier makkelijk uren doorbrengen.

42. National History Museum

Mijn tweede favoriete museum. Omdat bijna alle musea gratis zijn in Londen spendeerde ik mijn weekenden vaak in het museum. In het National History museum ben ik volgens mij wel drie keer geweest. Vooral de dinosaurus-skelletten vind ik heel tof, maar de architectuur van het gebouw heeft echt iets magisch. Als je hier rond Kersttijd bent, of op een drukke weekenddag, kun je beter zo vroeg mogelijk gaan, want de rijen kunnen enorm oplopen.

43. Victoria & Albert Museum

Ook dit vond ik een prachtig mooi museum en dan vooral vanwege de artifacten van de oudheid. Het heeft ook een heerlijke binnentuin.

44. Imperial War Museum

Mocht oorlogsgeschiedenis je interesseren dan zul je het Imperial War Museum heel interessant vinden. Niet zo groot als ik verwacht had, maar wel indrukwekkend. En ondanks dat oorlogen echt een zinloze tijdsbesteding vind, vond ik het toch een heel interessant museum.

Londen2

45. Tate Modern

Als je meer van moderne kunst houdt, of –alweer- van architectuur, dan is Tate Modern een goede keuze. Het was mij allemaal iets te abstract, maar je hebt vanuit het café wel een gewéldig uitzicht over St. Pauls Cathedral.

46. National Gallery

Hij staat pontificaal op Trafalgar Square, en toch was ik in al die jaren nog niet binnen geweest. Daar bracht ik onlangs verandering in. Als je houdt van schilderkunst van de dertiende tot twintigste eeuw, dan ga je dit een tof museum vinden. Ik zag er kunst van onder andere Vincent van Gogh, Monet en Rubens. Het werd direct één van mijn favoriete musea in Londen.

47. Old Operating Theatre Museum and Herb Garret

Ik hou wel van een beetje freaky dingen, dus ik kon mijn geluk niet op toen ik dit museum tegenkwam. In de oude St. Thomaskerk vind je op de zolder een een ruimte waar kruiden gedroogd werden die gebruikt werden in de medicijnen van het St. Thomas Hospital. Maar nog leuker is dat er ook een oud operatietheater te vinden is! Hier werden vroeger vrouwelijke patiënten geopereerd, onder toeziend oog van medicijnstudenten.

Elk weekend wordt er twee keer per dag een presentatie gegeven waarbij je uitleg krijgt over Victoriaanse operatietechnieken, en leer je alles over het gebrek aan hygiëne, verdoving en het bijzonder hoge aantal patiënten die de operaties gewoon overleefden. Je moet wel kaartjes reserveren.

Lees meer over bovenstaande musea en welke je moet kiezen voor jouw smaak, en vindt uit welke gratis (!) musea mijn favorieten zijn, in dit artikel.

Foodmarkten in Londen

Londen32

48. Brick Lane

Als je ergens moet zijn op een zondag in Londen dan is het Brick Road: een weg vol standjes met kleding, voedsel, muziek… en veel mensen. Het is één en al gezelligheid bij de marktkramen op de weg die Shoreditch met Whitechapel verbindt. Ik dook een hal in met allemaal upcoming designers, bezocht vintage kledingzaken, kocht nog bijna boeken bij een boekenwinkeltje, en at mentaal ongeveer al het eten dat er verkocht werd.

De vibe was hip, jong en gezellig, en iedereen was daar duidelijk om een leuke tijd te hebben. In elke zijstraat dat ik keek zag ik óf meer kraampjes, óf meer hippe winkels. Een echte aanrader voor een luie zondagmiddag.

49. Maltby Street Market

Mijn favoriete street food market! Dit is waar alle hipsters naar toe gaan, en ik had geluk, want ik woonde op zo’n tien minuutjes lopen. Ik ben er dus een paar keer geweest. Op zaterdag en zondag tref je hier in een steegje naast en onder een spoorbrug de leukste street food stalletjes. Het is nog een beetje onontdekt, dus niet doorvertellen hoor :).

50. Borough Market

Borough Market is één van de bekendste foodmarkten van Londen, zo niet de bekendste. Ik ben er meerdere keren geweest (ook dit is niet ver van waar ik woonde), maar ik heb er nog nooit iets gekocht. Ik vind het echt overpriced. Ik ga zelf liever verder op naar Maltby Street Market. Veel kleiner, maar wel sfeervoller, vind ik.

51. Camden Canal Market

Londen7

Zoals ik hierboven al even zei is Camden niet direct mijn meest favoriete wijk, maar wat het voor mij dan toch wél heel leuk maakt is de Camden Canal Market, waar je allemaal food stalletjes vindt. Vooral in de zomer erg leuk, en volgens mij iedere dag open, hoewel ik er zelf op een zaterdag was (erg druk).

52. Leather Lane in Farringdon

Het leuke van een échte local zijn, is het normale leven meemaken. Ik was regelmatig voor mijn werk in de wijk Islington te vinden (zie hieronder), maar zo nu en dan liep ik naar Leather Lane, voor de markt die van 10 tot 14 uur gaande is. Dan wordt er vers gekookt en kun je een lekkere lunch scoren van allerlei kleine lokale ondernemers.

53. Exmouth Market in Islington

Ik liep meestal wel twee of drie keer per week over Exmouth Market (het ligt om de hoek van een kantoor van Expedia, waar ik werkte), en het is nog steeds één van mijn favoriete straatjes. Ook hier wordt op werkdagen rond lunchtijd vers gekookt, maar er zitten sowieso super veel lekkere zaakjes om iets te lunchen. Mijn favorieten zijn de zalm bagels van Brill, de pizza van Pizza Pilgrims, of het Italiaans van Santorè.

54. Chapel Market in Islington

Nog eentje die om de hoek zat is Chapel Market. Hier wordt op werkdagen rond lunchtijd ook vers eten verkocht. Ik was vooral fan van de Indiase en Mexicaanse opties hier. Mmm! Ik vind dat echt zo’n leuke traditie, en zo slim inspelen op het feit dat er zo veel kantoren met hongerige werknemers in de buurt zitten. Plus een leuke manier om lokale ondernemers te steunen.

Originele dingen om te doen in Londen

55. Street art spotten

Je houdt ervan of je haat het: Oost-Londen. Dit zijn van oudsher een armere arbeiderswijken. En dat zie je er ook wel aan terug. Maar het leuke van die wijken is dat studenten en hipsters er komen wonen en alles helemaal opfleuren. Zo ook de street art, die je in Oost-Londen veel tegenkomt. Ga vooral naar Shoreditch. Moch je its willen leren over de achtergrond over de kunstwerken die je ziet, dan kun je het beste een tour volgen. Deze tour neemt je mee langs de street art van Oost-Londen, waarbij je onder andere werk van Banksy zult zien.

Londen30

56. Highgate Cemetry

Een beetje een duistere tip misschien, maar echt super leuk voor een tweede of derde bezoekje aan Londen. In Noord-Londen vind je vlakbij Hampstead Heath de Highgate Cemetry die je met een rondleiding kunt bezoeken. Het is de bekendste begraafplaats van Londen. De begraafplaats stamt uit 1839, en zit vol versierde familiegraven en indrukwekkende tombes.

Je leert tijdens de rondleiding veel over rouw in het Victoriaanse tijdperk. Je vindt hier ook het graf van Karl Marx. Het klinkt misschien gek, maar ik ben hier met mijn ouders geweest, en die hebben het jaren later nog steeds over hoe leuk ze deze tour vonden.

57. Jack the Ripper Tour

Ik begin een beetje een trend te zien in mijn ongewone activiteiten. Wat kan ik zeggen? Ik vind de duistere randjes van een stad vaak heel veel vertellen over het dagelijkse leven tijdens dat tijdperk. Jack the Ripper is natuurlijk één van de bekendste seriemoordenaars ter wereld, en een nog altijd onopgelost mysterie. Ik vond het echt heel tof om een walking tour te doen waarbij ik meer leerde over de locaties, de moorden en het harde leven voor vrouwen tijdens het eind van de negentiende eeuw.

58. Ghost Tour

Onlangs had ik de kans om een Ghost walking tour te doen. Griezelig! De tours worden georganiseerd door Strawberry Tours, en het leuke is: het is gratis! Natuurlijk moet de je gids wel een goede tip geven als je de tour leuk vond. Mocht je bij gids Charles de tour volgen: doe hem de groetjes van me! We werden gedurende twee uur lang door het centrum van Londen geleid en hoorden alles over de ghost stories en urban myths die in dit deel van Londen plaatsvinden. Heads will roll! Dat wordt met het licht aan slapen :-)

59. Escape Room

Ik had hooggespannen verwachtingen voor mijn eerste Escape Room. Ik HOU namelijk van raadsels. Wat dat betreft ben ik net een laboratorium-muis: laat mij een raadsel oplossen, en de hoeveelheid dopamine die in mijn brein vrijkomt is voldoende om een interessante wetenschappelijk studie over te schrijven.

Anyway: bij HintHunt vlak naast Euston kun je in één van de zes kamers raadsel na raadsel oplossen in de hoop op tijd uit de kamer te komen. Dit kun je met groepen van 3-5 mensen doen. Wij haalden het nét niet, maar wat heb ik een lol gehad! Ik ga dit zeker nog eens doen :).

60. Afternoon tea

Is er iets Engelser dan een afternoon tea? Als je in Londen bent, is het eigenlijk wel verplicht om er eentje te doen. Lekker je buikje rond eten aan finger sandwiches,  scones en taartjes, terwijl je thee en campagne nipt. Of je nu een chique, een casual of een originele high tea wilt, ik heb geschreven over mijn favoriete adresjes voor high tea in Londen. Wacht dacht je van een high tea in een rijdende bus?

61. Bezoek de mews

Een van de leukste dingetjes die West-Londen heeft zijn de zogeheten mews. Dit zijn kleine, verstopte straatjes met kasseien, midden in dure wijken vol herenhuizen. De schattige huisjes in deze straat waren vroeger paardenstallen. Daar werden de paarden en koetsen gestald die de rijken uit de chique herenhuizen van West-Londen vervoerden.

Als je goed kijkt zie je de  staldeuren op de onderste verdieping vaak nog. In het artikel hieronder deel ik een aantal van mijn favorieten! Tegenwoordig is het trouwens poepieduur om hier te wonen!

62. De leukste verborgen plekjes opzoeken

Natuurlijk deel ik graag alle beroemde bezienswaardigheden in Londen. Maar aangezien ik er gewoond heb, en de stad door en door ken, vind ik het nóg leuker om het te hebben over de “geheime” plekjes die de meeste toeristen niet kennen, en waar ik graag kom. Dit zijn de plekjes die een glimlach op mijn gezicht brengen. Lees hier mijn favoriete geheime plekjes in Londen. 

Beste uitzicht over Londen

63. London Eye

Een gigantisch reuzenrad dat heel Londen overziet: awesome. De entreeprijs is aan de hoge kant, dus het is wel zo’n once-in-a-lifetime-ervaring. Maar goed, het is een icoon met zijn 135 meter hoogte. In de cabines heb je een 365 graden uitzicht over de stad, en ga je in dertig minuten langzaam rond.

Hou er wel rekening mee dat het hier altijd erg druk is, dus je kunt je kaartjes online kopen als je niet te lang wilt wachten. Koop je kaartjes hier voor fast track entrance (je bespaart bovendien geld, ze zijn nergens goedkoper!).

64. The Shard

Hoewel ik er tientallen keren langs ben gekomen (ik woonde op tien minuten lopen), ben ik nooit bovenin geweest, totdat ik een keer een high tea deed in Shangri-La. Het is het hoogste uitzichtpunt van Londen, en bovendien het hoogste gebouw van West-Europa. De naam komt namelijk van de gelijkenis met een glasscherf. Ik vind het zelf één van de mooiste gebouwen van Londen, maar de meningen zijn verdeeld. Door je kaartje hier te kopen bespaar je een paar geld.

Londonskygarden

65. Skygarden

Dit is mijn geheime tip. Je kunt bij Skygarden een gratis uitzicht krijgen over de stad. Wel moet je van te voren tickets reserveren, en doe dat ruim van te voren, anders vis je misschien achter het net. Ik vond het zelf een fantastisch uitzicht, en er zit ook een café waar je iets kunt drinken.

Lees hier mijn artikel over Skygarden.

66. Queen Elizabeth Roof Garden Bar & Café

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee of dit in de winter open is, maar in de zomer is dit één van mijn favoriete plekjes in Londen. Ik heb het per ongeluk ontdekt, toen ik mensen de trap op zag lopen en ze gewoon besloot te volgen (nieuwsgierigheid loont). Toen ontdekte ik een supertoffe rooftop waar je drankjes kunt drinken en een waanzinnig uitzicht hebt over de Big Ben en London Eye.

Sindsdien geef ik deze tip aan al mijn vrienden. Niet echt een uitzicht zoals de bovenstaande tips, maar wel een heel toffe rooftopbar met een super uitzicht.

67. Drink een drankje op hoogte in de Shangri-La

De Shangri-La is één van de chiqueste hotels in Londen, gesitueerd in the Shard (hierboven). Maar je hoeft niet per se een kaartje voor het uitzichtpunt te kopen, je kunt ook gewoon een drankje doen in TING, het restaurant van het hotel, op de 52e verdieping. Ga naar binnen bij de ingang voor “Shangri-La” en niet die van “Restaurants”, anders kom je in het verkeerde deel van de toren terecht, haha.

Leukste tours in Londen

68. Fietstour

Mocht je Londen eens van een andere kant willen meemaken, dan kun je een fietstour (online kaartjes) doen. Zo kom je langs alle hoogtepunten, maar ben je ook nog eens lekker actief bezig. Je leert zo alle geschiedenis van de monumenten en van Londen. En ook fijn: dan hoef je zelf niet de route op te zoeken en kun je gewoon lekker de gids volgen!

69. Free walking tour

Één van mijn favoriete dingen om te doen in iedere stad is een Free Walking Tour. Ik ga zelf altijd met de organisatie SANDEMAN. Er zijn verschillende tours die je kunt volgen, maar natuurlijk ook gewoon de standaard tour. Verzamel op het verzamelpunt, en vergeet niet de gids minimaal tien pond per persoon te tippen, want ze worden niet betaald door de organisatie (ze moeten zelfs de organisatie betalen om de tour te mogen houden).

70. Voetbal liefhebbers

Voetbal-verslaafden kunnen in Londen natuurlijk hun geluk niet op, met topclubs als Chelsea, Arsenal en Tottenham Hotspur. De laatste speelt momenteel in het wereldberoemde Wembley Stadium (online kaartjes), waar normaal gesproken het Engelse elftal speelt, dat je met een tour kunt bezoeken. Ook het Emirates Stadium van Arsenal (online kaartjes), en Stamford Bridge van Chelsea (online kaartjes) zijn met een tour te bezoeken.

71. Tennis liefhebbers

Wereldberoemd is het: Wimbledon. In de zomer wordt hier nog altijd elk jaar het Wimbledon toernooi gespeeld, maar als er geen wedstrijden zijn, kun je het complex ook met een tour bezoeken. Kaartjes daarvoor koop je hier.

Londen22

72. Sherlock Holmes Tour

Als je dol bent op Sherlock Holmes, en de boeken gelezen hebt, dan is een wandeltour met als thema Sherlock Holmes misschien een leuke tip. Tijdens de tour ga je langs allerlei locaties die terugkomen in de boeken én in de BBC-serie Sherlock. Kaartjes voor de tour koop je hier.

Harry Potter in Londen

73. Perron 9 3/4 op Kings Cross Station

Dit is natuurlijk niet te missen voor een echte fan: het perron vanaf waar Harry in de boeken naar Hogwarts vertrekt. En hoewel dat natuurlijk niet echt bestaat, is er een eerbetoon geplaatst aan de boeken, en kun je jezelf laten fotograferen bij het karretje. Er staat meestal een wachtrij, dus je kunt het moeilijk missen. Het is achteraan rechts in de grote hal van King’s Cross Station.

74. Harry Potter Studio Tour

Echte fans houden natuurlijk niet op bij het fotomoment, die gaan naar de Warner Bros Studio Tour voor een kijkje achter de schermen bij de Harry Potter films. Je kunt aan boord van de Hogwarts Express, bezoekt de Wegisweg en andere sets en leert meer over wat er allemaal kwam kijken bij het filmen van de films.

Bij deze tour vertrek je met een luxe bus vanaf Victoria Coach Station naar de studios, waar je vervolgens zelf kunt ontdekken. Ook je terugrit zit inbegrepen. Handig aangezien het terrein een stuk buiten Londen ligt! Koop hier je kaartjes online.

75. Harry Potter walking tour

Wil je alle plekjes in Londen zien waar gefilmd is voor Harry Potter? Dan is een walking tour met dit thema een leuke optie. Dompel jezelf even helemaal onder in je favoriete filmreeks, en zie Londen van een magische kant. Kaartjes voor de walking tour koop je hier.

76. Harry Potter and the Cursed Child

Als echte fan zul je natuurlijk wel weten dat Harry Potter en de Cursed Child opgevoerd wordt in het Palace Theatre. Het twee-delige toneelstuk krijgt gigantisch goede reviews, en iedereen die ik ken die er geweest is, is wild enthousiast. Helaas zijn kaartjes waanzinnig gewild, en moet je ze vaak meer dan een jaar (!) van te voren reserveren.

Kastelen in Londen

Londen23

77. Tower of London

Dit kasteel is niet te missen, het ligt namelijk naast de Tower Bridge. Ik woonde er in de buurt, dus ik kwam er vaak, en ik werd altijd blij om een stukje écht oud Londen te zien tussen de glimmende gebouwen in. De Tower stamt al uit 1078 en heeft dienst gedaan als fort, paleis, gevangenis en meer. De geschiedenis druipt van de muren. Ook kun je hier de kroonjuwelen bezoeken. Het is hier letterlijk áltijd druk (ik heb nog nooit géén lange wachtrijen gezien) dus ik zou je aanraden van te voren kaartjes te kopen.

Koop hier je kaartjes online.

78. Kensington Palace

Wil je zien waar de koninklijke familie van Engeland woont? Ja, Queen Elizabeth woont inderdaad in Buckingham Palace, maar de rest van de familie (William en Kate) woont in het chique Kensington Palace. Princess Diana heeft hier ook nog gewoond. Naast het kasteel kun je ook de tuinen bezoeken. Je kunt alvast hier online je ticket kopen.

79. Hampton Court Palace

Dit kasteel stamt uit 1514. Als je houdt van de Tudors, en de geschiedenis van het Engelse koningshuis dan zal een bezoekje aan dit paleis je wel bevallen. Het was onder andere het paleis van koning Henry VIII, die vooral bekend staat om zijn verzameling vrouwen (waarvan de meeste hun huwelijk niet konden navertellen). Tickets kun je hier online bestellen.

Londen12

London Pass

Als je van plan bent een stedentrip te doen naar Londen is het misschien handig om na te denken over de London Pass. Dit is een city pass waarbij je meer dan 60 attracties gratis kunt bezoeken, versnelde toegang krijgt, toegang hebt tot een hop-on hop-off bus, en korting krijgt bij geselecteerde winkels, theatervoorstellingen en restaurants. Kijk goed naar de lijst van attracties die aangesloten zijn bij de pas, en als je er meerdere wilt bezoeken, dan kan een pas heel voordelig zijn. Je kunt de kaart hier aanschaffen.

Gratis in Londen

Londen is een absolute bucketlist bestemming, eentje die je minimaal eens in je leven gedaan moet hebben. Maar Londen is niet echt een goedkope stad. Voor een eenmalig bezoekje zou ik me daar niet druk om maken, maar er zijn ook best veel dingen gratis te doen in Londen. Zo zijn bijvoorbeeld bijna alle musea gratis. Voor meer tips voor gratis dingen om te doen, check dan dit artikel.

Dagtrips vanuit Londen

Blijf je voor langere tijd in Londen? Of ben je inmiddels zo vaak geweest dat je wel eens een dagje iets anders wilt doen? Dan zijn er in de omgeving veel leuke stadjes en bezienswaardigheden. Ik was echt regelmatig op stap, en heb zo veel leuke dingen kunnen uitproberen voor je. Check dit artikel.

Londenhotspot2

Restaurants in Londen

Londen is echt een culinaire topbestemming, met keukens uit elke hoek van de wereld tot je beschikking. Ik heb je in dit artikel al veel tips gegeven voor leuke foodmarkten, maar als je nog leuke restaurants, cafés of bars zoekt (mijn favorieten!) voor elk budget, dan moet je dit artikel checken dat ik regelmatig update met nieuwe tips.

Openbaar vervoer in Londen

Uitzoeken van het openbaar vervoer kan ingewikkeld zijn in een nieuwe stad. Gelukkig heb ik een heel uitgebreid artikel geschreven over hoe openbaar vervoer nu eigenlijk werkt in Londen, aangezien ik er zeven maanden gewoond heb. Check het artikel hier.

Londen9

Hoeveel kost een stedentrip in Londen?

Mocht je je afvragen wat de kosten zijn van een citytrip in Londen, dan kan ik je met dit artikel helpen. Ik hield precies bij hoeveel ik in vier dagen uitgaf zodat jij een goed idee hebt van waar je op moet rekenen.

Vliegen naar Londen?

Weet je niet zo goed welk vliegveld je moet kiezen als je naar Londen vliegt? Ik heb een uitgebreide gids geschreven met welk vliegveld de beste keuze  is, afhankelijk van je budget, reistijd, en waar je verblijft. Er staan ook tips in hoe je van het vliegveld naar centrum Londen komt.

Mijn favoriete hotels in Londen

Ik ben meerdere keren in Londen verbleven en heb een aantal van mijn favoriete tips en verblijfplekken verzameld voor je. Voor ieder budget!

LEES: Waar verblijven in Londen?

In dit artikel verzamelde ik mijn favoriete wijken en deel ik welke wijk het meest past bij jouw reisstijl, en waar je dan precies moet verblijven tijdens je stedentrip :-). Handig als je nog moet boeken!

Mijn favoriete hostels zijn Wombats City Hostels en The Dictionary Hostels in Londen. De eerste is onderdeel van een keten hippe, luxere hostels, en ik vond het heerlijk dat je er goede security, luxe badkamers en eigen stopcontacten hebt. Het ligt iets ten westen van de Tower of Londen, heel centraal dus. The Dictionary Hostel is hip, en heeft iets meer een party vibe. Door de ligging in Shoreditch zit het dichtbij de hipste café’s en restaurants.

QubicLonden1

€€

Mensen die houden van simpele no nonsense kamers, zijn helemaal thuis in Tune Hotels, waar je in centraal Londen voor een betaalbare prijs een simpele kamer krijgt (en je moet bijbetalen voor extra’s zoals föhns en internet). De locatie bij Liverpool Street kan niet beter. Mijn persoonlijke favoriete hotel is Qbic in Whitechapel, nog geen drie minuten van het hippe Brick Lane vandaan. De kamers zijn een droom van designlovers, en de locatie is perfect voor je stedentrip.

CitizenMshoreditch

€€€

Als je dol bent op high tech snufjes en vier sterren comfort dan is CitizenM in Shoreditch een dikke tip. Ik spendeerde er een heerlijke nacht, terwijl ik speelde met de moodlights op de iPad en gratis films (nieuwe!) keek op de tv. Buiten de deur stap je rechtstreeks het superhippe Shoreditch in. Aanrader!

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Londen?

londen bezienswaardigheden

Misschien vind je dit ook interessant

32 reacties

Wesley Pechler 11 september, 2014 - 08:54

Wat een heerlijk artikel weer! Ik herken me er ook volledig in: veel steden zijn mooi en leuk, maar weinig of geen steden zijn zo geweldig als Londen. Van alle bestemmingen waar ik ooit ben geweest zijn er maar 4 waar ik wel een zomer zou willen wonen en Londen staat met stip op nummer 1 van dat (korte) lijstje. Ben er nu vier keer geweest en ga volgend jaar waarschijnlijk weer, tegenwoordig dan wel om steeds meer musicals van mijn bucket list af te strepen, maar de stad zelf raak je ook nooit op uitgekeken. <3

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2014 - 11:39

Wat leuk! Ik wil eigenlijk ook echt weer terug dit jaar… AAH. Haha. Verslavende stad wel! Het heeft iets bijzonders..

Plaats een reactie
Shirley 11 september, 2014 - 08:56

Leuk! Uiteindelijk ga ik iedere keer wanneer Londen op mijn lijstje staat naar een andere andere (goedkopere) stad. Het moet er toch maar eens van komen ;-)

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2014 - 11:41

Doen! Ik weet dat het iets prijziger is dan andere steden, maar Londen is echt wel heel bijzonder. Je krijgt er geen spijt van. :)

Plaats een reactie
Nienke 11 september, 2014 - 09:11

Ik wil terug! Gelukkig is Londen dichtbij, dat maakt het een stuk goedkoper :)

Plaats een reactie
Nancy 11 september, 2014 - 09:30

Het lijkt voor mij ook alweer honderd jaar geleden dat ik in Londen was. Het was geloof ik in 2008. Wat ik me er van kan herinneren: Museum of Natural History, het War Museum (ja, ook ik verdiep me in de geschiedenis) Tower of London (we hadden een geweldig grappige gids) en vooral heel veel leuke tentjes, eten en genieten. Ik ben zelf eigenlijk ieder jaar wel in Parijs te vinden en dus staat Londen meestal niet zo bovenaan, maar wie weet als ik weer een leuke aanbieding zie om te vliegen… ga ik er ook gewoon weer heen.

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2014 - 11:41

Volgende keer wil ik naar het War Museum! Had ik nu geen tijd voor :-(

Plaats een reactie
yvonnelaura 11 september, 2014 - 10:38

Door zo’n artikelen wil ik zo graag terug naar Londen:-(

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2014 - 11:46

Dat is de bedoeling ;-)

Plaats een reactie
Ester 11 september, 2014 - 13:27

Heel bekend! Ik was er zo’n acht jaar terug, en afgelopen zomer ben ik teruggegaan. Heerlijke stad, ik zou er ook zo kunnen wonen :-)

Plaats een reactie
Explorista 11 september, 2014 - 18:54

Mag ik je huisgenoot worden? ;-)

Plaats een reactie
Nienke 11 september, 2014 - 13:57

Jaaa, ik ben afgelopen augustus voor het eerst(!) in Londen geweest en het is nu al mijn lievelingsstad. Ik was er maar drie dagen maar we hebben zó veel gezien en gedaan (waaronder The Lion King, haha). Ik vond Camden Town ook superleuk! Ik had er veel over gelezen op blogs maar kwam het daarentegen in bijna geen enkel tijdschrift/reisgids tegen, terwijl het wat mij betreft wel echt een aanrader is.

Plaats een reactie
Elsemieke 11 september, 2014 - 14:40

Als je nog een keertje naar Londen gaat, dan mag Camden Market echt niet missen. Dat vind ik zelf echt één van de leukste plekjes :) Het is niet echt een bezienswaardigheid zoals de Tower Bridge o.i.d., maar een plekje met een super fijne sfeer.

Plaats een reactie
Iris 22 september, 2014 - 10:52

Mee eens! Ik vond Camden echt fantastisch, van het ene marktje naar de andere, en je kan er uren ronddwalen :)

Plaats een reactie
Rianne 11 september, 2014 - 20:13

Ik was laatst voor het eerst in Londen, slechts voor een dag, dus heb lang niet alles gedaan wat ik zou willen zien in de stad. Voordat ik ging had ik ook al besloten dat ik binnenkort nog maar eens langer moet gaan haha! Ik ga dit artikel zeker even opslaan want je geeft goede tips :) Sowieso wil ik de volgende keer naar Camden Town!

Plaats een reactie
Explorista 12 september, 2014 - 15:32

Dankjewel! En zeker ook naar Shoreditch gaan :)

Plaats een reactie
Romy 11 september, 2014 - 21:42

Ik vind Londen echt geweldig! Ik vond naast bovenstaande bezienswaardigheden ook Borough Market, Covent Garden en Natural History museum erg leuk. En vooral eigenlijk het heerlijke eten en de goede koffietentjes ;) Jammer dat je niet in de St. Pauls geweest bent, want van binnen was ie ook erg mooi en de moeite waard!

Plaats een reactie
Sofie 14 september, 2014 - 01:49

Inderdaad, Borough Market en Covent Garden zijn een must!
Ook leuk is om wat “verder” weg te trekken naar Canary Wharf en Greenwich.

Plaats een reactie
Tess 5 mei, 2015 - 10:40

Heel leuk geschreven! Deze bezienswaardigheden staan nu ook op mijn lijstje! Over een paar weken ben ik daar met een vriendin te vinden :)

Plaats een reactie
Explorista 5 mei, 2015 - 10:43

Jaloers!! Veel plezier :)

Plaats een reactie
Wannderful 22 april, 2017 - 19:16

Ik kom nu pas toevallig hier binnenvallen. Wauw, wat een massa tips! Ik was ook weg van de Skygarden ! En de nieuwe Tate Modern, New Tate, vanwaar je ook een fantastisch uitzicht hebt, en Primrose Hill. En het stuk van Regent’s Canal tussen St Pancras en Camden Lock. De groezelige buurt bij Pancras Lock is helemaal opgewaardeerd en veranderd. Leuk eetadresje daar: the Lighterman. Super! Veel reisplezier nog!

Plaats een reactie
Explorista 22 april, 2017 - 20:49

Wat leuk om te horen dat je het artikel fijn vindt! Doet me goed :). Dat deel van het kanaal is inderdaad super leuk! (Zo je zie je maar dat je altijd weer dingen vergeet). Ga je eetadresje onthouden. X

Plaats een reactie
Shirley 23 april, 2017 - 20:45

Wát een heerlijke lijst! Ik zie dat ik in 2014 had gereageerd dat het er maar eens van moest komen dat ik naar Londen zou gaan. Inmiddels is dat gelukt. Wat ik zelf nog een leuk uitzichtpunt vond (en dat ik volgens mij niet op je lijst spot), is the Monument of the Great Fire. Deze paal heeft een uitkijkplateau en kost maar een paar pond. Ik ben een sucker voor uitzichtpunten en vond het erg leuk.

Plaats een reactie
Explorista 24 april, 2017 - 10:18

Die tip heb ik inderdaad nu vaker gekregen, wat grappig! Ik ben daar zelf nog niet geweest, maar dat moet er toch maar eens van komen dan :)!

Plaats een reactie
Loes Vaessen 6 mei, 2017 - 19:44

Ik vind londen ook fantastisch! Ik heb er 4 jaar in de buurt gewoond (Brighton) en nu woont mijn zus er, dus ik kom er nog steeds regelmatig. Zij is tour guide, dus ik krijg ik alle leuke plekjes te zien, te voet of met de fiets! Als het mag verwijs ik ook graag naar haar site (klik op mijn naam).

Plaats een reactie
Rianne 2 oktober, 2017 - 22:47

Echt een súper fijn artikel, ik ga binnenkort voor het eerst naar Londen en heb hier heel veel aan, thanks!

Plaats een reactie
Explorista 3 oktober, 2017 - 15:24

Oh wat fijn!!

Plaats een reactie
Stéphanie 1 april, 2018 - 23:40

In Juli ga ik voor 2 weken naar Londen en dankzij al jouw artikelen ben ik er meer dan klaar voor! Ik weet precies wat ik wil zien en waar ik heen wil, en dankzij jouw tips ook heel veel nieuwe/onbekende dingen gevonden! Dankjewel!!

Plaats een reactie
Explorista 2 april, 2018 - 14:17

Ahh dankjewel, dit vind ik echt superlief om te horen :)!! Heel veel plezier in mijn favoriete stadje <3

Plaats een reactie
Dylan 1 augustus, 2019 - 17:03

Zou je wel fietsen in Londen? Ik doe meestal een fietstour om te kijken wat ik precies wil zien en hoe het een beetje gaat. Heb je dat ook gedaan of ben je gewoon op de fiets gestapt?

Plaats een reactie
Budget weekend Londen - 31 januari, 2023 - 20:32

[…] Benieuwd wat je het beste kunt doen in Londen? Blogger Milou schreef over maar liefst 73 bezienswaardigheden en de leukste dingen om te doen. […]

Plaats een reactie
Londen bezienswaardigheden: 16x doen in Londen | TRAVELAAR 10 mei, 2023 - 19:49

[…] Heb jij nog aanvullende tips voor toffe Londen bezienswaardigheden? Explorista deelt maar liefst 73 Londen tips. […]

Plaats een reactie

Laat een reactie achter