Lissabon bezienswaardigheden: 28 tips die je niet mag missen!

door Explorista

Het duurde welgeteld vijf hele minuten voordat ik verliefd werd op Lissabon. Terwijl mijn taxi me vanaf het vliegveld de kronkelende straatjes van het centrum binnenreed, door nauwe weggetjes met pastelgekeurde huisjes met oranje daken en bruisende restaurants vol met lachende mensen, begreep ik het meteen: “Dít is waarom mensen zo dol zijn op Lissabon”.

De stad van de heuvels, van de gekleurde tegeltjes, van de melancholie en romantiek, de rivier en de zon, en de verse vis en wijn. Er zijn zoveel redenen om een stedentrip naar Lissabon te plannen. Vandaag deel ik mijn reisgids met je, met de allerleukste tips en bezienswaardigheden voor Lissabon!

Hoe kom je in Lissabon

Lissabon is de hoofdstad van Portugal en ligt ongeveer in het midden van het land. In de gehele regio van Lissabon wonen bijna drie miljoen mensen, meer dan een kwart van de totale bevolking van het land.

De beste manier om in Lissabon te komen is met het vliegtuig. Je landt dan op Aeroporto Humberto Delgado, dat zeven kilometer ten noorden van het centrum ligt. Vanaf daar kun je een Uber, een metro of de Aerobus nemen.

Zelf zou ik je aanraden een Uber te nemen (zeker als je met meerdere mensen bent en de prijs kunt delen). Ik betaalde gemiddeld zo rond de €7 voor een rit van het vliegveld naar het centrum. De goedkoopste optie is de metro. Vliegen naar Lissabon kan al vanaf €56 retour via Skyscanner.

Geschiedenis Lissabon

Wat je misschien niet wist is dat Lissabon (na Athene) de oudste hoofdstad van Europa is. De stad kreeg stadsrechten van niemand minder dan Julius Caesar.

De regio van Lissabon wordt (vanwege zijn handige handelspositie) al duizenden jaren bewoond, allereerst door stammen, en later door de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk kwam het gebied in handen van Germaanse Stammen, totdat de Moren de stad veroverden.

In 1147 werden de Moren verdreven door de kruisvaarders van Alfonso I van Portugal, die de eerste koning van Portugal werd. Iets minder dan een eeuw later werd Lissabon de hoofdstad van Portugal, en groeide de stad uit tot een rijk handelscentrum.

Veel van de Portugese ontdekkingsreizen uit de 16e eeuw vertrokken uit Lissabon, en de stad werd dan ook erg rijk vanwege de handel met verschillende delen van de wereld.

Door de jaren heen werd Lissabon veel geplaagd door aardbevingen, maar geen enkele was zo serieus als die uit 1755 waarbij zo’n 30.000 tot 40.000 inwoners omkwamen, en 85% van de stad in puin kwam te liggen. Dit was een schokkende gebeurtenis, aangezien Lissabon één van de rijkste en beroemdste steden van Europa is.

Vrijwel alles wat je in de stad ziet, stamt dus van na de aardbeving. Alleen de wijk Alfama is ouder, en daar zie je zelfs nog verwijzingen naar de Moorse invloeden.


Doen in Lissabon: mijn 28 bezienswaardigheden & tips

Castelo de São Jorge

Je kunt er niet om heen: bovenop de heuvel torent het kasteel van Lissabon boven de stad uit. Hoewel de heuvel in Alfama al sinds acht eeuwen voor Christus bewoond werd, stamt het huidige kasteel van de Moorse overheersing in de tiende eeuw. Op dat moment stond er al een aantal eeuwen een vestingwerk op de heuvel, maar die werd door de Moorse berbers verstevigd tot een daadwerkelijk kasteel.

Het kasteel speelde een grote rol in de inname van Lissabon door Christelijke kruisvaarders. Met het innemen van het kasteel, werd ook de stad ingenomen. Tot de zestiende eeuw was dit het belangrijkste kasteel van Lissabon, waar koningen woonden en werkten. Tijdens de aardbeving van 1755 raakte het kasteel ernstig beschadigd, en raakte het verder in verval.

Je kunt het kasteel bezoeken en met een audiogids meer leren over de geschiedenis, en dan kun je meteen van het prachtige uitzicht genieten.

Tram 28

Het is niet alleen één van de handigste manieren om je door het centrum te verplaatsen (en jezelf het beklimmen van een paar pittige heuvels te besparen), het is ook nog een bezienswaardigheid op zichzelf: de tram 28.

De knalgele trams stammen uit de jaren ’30 en zien er ook nog zo uit. De reden dat ze niet vervangen zijn door modernere trams is vanwege de route: die is zo kronkelig dat een moderne tram er niks kan beginnen.

Stap op in het hippe Estrela, en rij vervolgens via het centrum door de historische kronkelstraatjes van Alfama, alvorens je uitstapt in Graça voor één van de mooiste uitzichten over Lissabon. Let wel op zakkenrollers, die schijnen hier veel actief te zijn.

Je kunt natuurlijk een enkeltje kopen (€3), maar het is verstandiger om een Viva Viagem kaart te kopen als je toch van plan bent meerdere keren het openbaar vervoer te gebruiken. Dit is een soort OV-kaart, die €0,50 kost voor de aanschaf, en die je daarna kunt opladen. Check simpelweg in (niet uit!) met je kaart, en je hebt een veel voordeliger tarief (€1.35).

Tram 28 is ook inbegrepen in de Lisboa Card.

Alfama

Alfama is de oudste en misschien wel bekendste wijk van Lissabon. Het is een wijk die zich kenmerkt door kronkelige donkere straatjes met kleine pleintjes, waar zowel vroeger als nu de armere bevolking leefde. Inmiddels is het trouwens ook heel populair met toeristen (het barst van de Airbnb’s) én beroemdheden. Onder andere Alicia Vikander en Michael Fassbender hebben er een huis.

Alfama bestond al ten tijde van de Moorse overheersing, en heeft dan ook een arabische naam. Het is zo’n beetje het enige deel van Lissabon dat de aardbeving van 1755 overleefd heeft. Bovenop de heuvel vind je het Castelo de São Jorge, en om de hoek het Miradouro de Santa Luzia, allebei fantastische plekken voor een mooi uitzicht over de stad.

Hoewel de wijk niet per se onveiliger is dan andere delen van de stad, vond ik het toch een beetje intimiderend om er ’s avonds in mijn eentje rond te lopen. Dus ik zou je aanraden (zeker als solo vrouw), om overdag te gaan!

Pasteis de Nata

Je kunt niet naar Lissabon gaan en vervolgens geen Pasteis de Nata eten. Dat is een misdaad (of zou er op zijn minst eentje moeten zijn).

Pasteis de Nata zijn kleine ronde gebakjes van bladerdeeg, gevuld met een zoet custardmix met kaneel, met een krokant laagje erover. Ze zijn over het algemeen heel goedkoop (zo’n €1 per stuk), anders zou de bevolking in opstand komen, vrees ik ;-).

Mijn favoriete keten voor Pasteis de Nata is Manteigaria, die drie locaties heeft in Lissabon. Eentje in Chiado, eentje in Baixo, en eentje vlakbij Cais do Sodré.

In Belém serveren ze trouwens de Pasteis de Belém, de “originele” versie van de Pasteis de Nata. Ik heb ze allebei geprobeerd (zou ik je ook aanraden in de naam van research ;-)), en ik vond de Pasteis de Nata lekkerder, want die waren zoeter. Maar als je juist niet zo van zoet houdt, zul je de Pasteis de Belém lekkerder vinden.

Torre de Belém

In Belém (een wijk van Lissabon) vind je een aantal prachtige monumenten. Dit komt omdat Belém vroeger de plek was vanwaar ontdekkingsreizigers vertrokken. De monumenten werden dan ook gefinancierd met de rijkdom waarmee de ontdekkingsreizigers terugkeerden van hun expedities.

Op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt dan ook de 16e eeuwse Torre de Belém. Dit was oorspronkelijk zowel een verdedigingstoren als een toegangspoort voor Lissabon, die in karakteristieke Manuelstijl versierd is.

Grappig feitje: ooit lag de toren op een eilandje in het midden van de rivier. Maar door de aardbeving verschoof de natuurlijke loop van de rivier, waardoor de toren nu vrijwel aan de kade ligt.

Torre de Belém bezoeken:

Bezoeken doe je niet zo zeer voor het interieur (dat vrij kaal is), maar vooral voor het uitzicht. Er kunnen maar 150 man tegelijkertijd naar binnen, waardoor er in de zomer soms lange rijen kunnen staan. Het is aan te raden om er daarom direct om 10:00 uur te zijn als de toren opengaat. De Torre de Belém is gratis als je een Lisboa Card hebt.

Mosteiro dos Jerónimos

Het mooiste gebouw van Lissabon is misschien wel het hiëronymietenklooster in Belém, dat samen met de Torre de Belém op de UNESCO Werelderfgoed-lijst staat. Als je van extravagante versieringen houdt, dan zul je dit middeleeuwse klooster in Manuelstijl zeker kunnen waarderen.

Het klooster is een trots van Portugal, aangezien het in opdracht van koning Manuel I werd gebouwd, en eer doet aan de ontdekkingsreizen die Portugal ooit één van de machtigste naties op aarde maakten.

De bouw van het klooster begon in 1501 of 1502 in opdracht van Koning Manuel 1, op de plek van een oud klooster waar zeevaarders de avond voor vertrek kwamen bidden. Dankzij de terugkeer van Vasco Da Gama uit India (en de lucratieve handel met het land) beschikte de koning ineens over grote sommen geld. Daardoor werd er bij de bouw niet gekeken op een dubbeltje meer of minder.

Kosten nog moeite werden gespaard, internationale meesters werden aangetrokken voor het project, en de bouw duurde uiteindelijk meer dan 100 jaar. Aan het klooster zit ook een kerk vast die te bezoeken is.

In het klooster en de kerk liggen trouwens een aantal belangrijke Portugezen begraven. Je vindt er een aantal Portugese koningen, Vasco Da Gama, Luís de Camões en Fernando Pessoa.

Mosteiro dos Jerónimos bezoeken:

Dit is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Lissabon en er staan altijd enorm lange rijen om binnen te komen. Ik raad je aan om van te voren online entreetickets te kopen zodat je de rij kunt overslaan. De kerk is trouwens gratis te bezoeken, maar het klooster kost €10. Mosteiro dos Jerónimos is gratis als je een Lisboa Card hebt.

Padrão dos Descobrimentos

Om het trio van belangrijkste zeevaardersmonumenten in Belém compleet te maken staat op de kade van de Taag het beeld van Padrão dos Descobrimentos (“het monument van de ontdekkingen”). Dit monument, in de vorm van een schip met gebold zeil, werd gebouwd ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers van de Gouden Eeuw. Het werd in 1960 gebouwd.

De figuren die je op het beeld terugvindt zijn 33 belangrijke historische Portugezen. Dit zijn voornamelijk ontdekkingsreizigers. De voorste figuur is Henrik de Zeevaarder, die veel zeereizen (en daarmee de slavenhandel in West-Afrika) financierde.

Het 52-meter hoge monument is te bezoeken. Binnenin wordt een film over de geschiedenis van Lissabon vertoond en je kunt met een lift naar het uitzichtplatform. Het uitzicht schijnt één van de beste van Lissabon te zijn (ik heb ze niet allemaal getest, dus wie zal het zeggen ;-)).

Bij Padrão dos Descobrimentos krijg je 20% korting als je een Lisboa Card hebt.

Ponte 25 de Abril

Deze brug is zo opvallend dat je hem niet kunt missen: De 25 Aprilbrug. De rode hangbrug lijkt verdacht veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco en dat is niet gek, de brug is namelijk door hetzelfde bedrijf gebouwd. De brug is in totaal 2.2 kilometer lang.

De naam van de brug verwijst naar de revolutie op 25 april 1974 die een einde maakte aan het dictatoriale bewind in het land. Er rijden zowel auto’s als treinen over de 70-meter hoge brug.

Miradouro da Graça

Lissabon is gebouwd op zeven heuvels, en dat betekent dat je vanaf de toppen van die heuvels (en zelfs op de flanken) vaak een geweldig uitzicht hebt over de stad. Het beste uitzichtpunt is misschien wel Miradouro (uitzichtpunt) da Graça, in de wijk Graça. Het ligt naast het 13e eeuwse Convento da Graça, het lokale klooster.

Vanaf het uitzichtpunt kijk je uit over het kasteel, het stadscentrum met de Carmo Convent en op de achtergrond de 25 Aprilbrug. Het uitzichtpunt is vooral een aanrader tijdens zonsondergang. Als je geen zin hebt om te klimmen kun je trouwens met Tram 28 in de buurt uitstappen.

Miradouro de Santa Luzia

In de wijk Alfama vind je dit uitzichtpunt, naast de Santa Luzia-kerk, dat juist de andere kant opkijkt. Hier kijk je uit over onder andere het Pantheon en de cruiseterminal. Het is een van de meest romantische plekjes van de stad, met zijn prachtige tegeltjes, decoratieve bogen en vele bloemen.

Je kunt hier heerlijk op een van de bankjes zitten en van het zonnetje en het uitzicht genieten.

Baixa-Chiado

De wijken Baixa en Chiado liggen in het hart van de stad, en worden via de Santa Justa lift met elkaar verbonden. Baixa ligt beneden en besloot voor een groot deel het stuk tussen Rossio en Praça do Comércio. Wandel door de rechte winkelstraten met populaire ketens en strijk neer bij een van de cafeetjes.

Chiado ligt iets hoger gelegen en beschikt over meer unieke boetiekjes en chiquere restaurants. Hier vind je onder andere ook de Carmo Convent. Ik verbleef een paar weken in Chiado en vond het een perfecte locatie. Je wandelt vanaf hier zo naar Bairro Alto, Estrela (zie hieronder) en Principe Real (een andere leuke wijk met restaurants).

Een hapje eten in de hippe zaakjes van Estrela

Estrela

Mijn favoriete wijk in Lissabon is Estrela, de hipsterwijk van de stad. Vooral het deel rondom Santos, Santa Catarina en Cais do Sodré is leuk (op en rondom Rua do Poço dos Negros vind je alle hippe cafeetjes).

Vanaf hier ben je je in no time aan de waterkant, maar ook in het hart van de stad. Bovendien zitten er superveel leuke cafeetjes. Dit is dé brunch-hotspot van Lissabon. Kom trouwens wel vroeg, want er staat in het weekend altijd een rij voor de populairste zaakjes.

Mijn favoriete bar in Principe Real: Pavilhão Chinês.

Principe Real

Oké, oké mijn laatste tip voor een leuke wijk (er zijn er zoveel!), is Principe Real. Dit is wat mij betreft de place to be als je lekker wilt eten, want hier zitten veel toffe restaurantjes. Ook vind je er een aantal plekken met geweldig uitzicht, omdat de wijk bovenop een heuvel ligt (tip: Jardim de São Pedro de Alcântara). Principe Real is één van de chiqueste (en duurste) wijken van de stad, dus hier vind je veel prachtige stadspaleizen met kleurrijke tegels.

Palácio Nacional da Ajuda

Ik hou van een goed paleis waar ik net kan doen alsof ik prinses ben, en dus bezocht ik natuurlijk ook het Nationale Paleis van Ajuda. Het ligt een stukje buiten het centrum, in de wijk Ajuda. Dat ligt ruwweg tussen Belém (in het westen), LX Factory (in het oosten) en het grootste park van Lissabon in het Noorden (Parque Florestal de Monsanto). Het ligt bovenop een heuvel.

Tot 1910 was Portugal een monarchie en dit kasteel werd dan ook gebouwd voor de koninklijke familie. De bouw begon in 1795 maar werd regelmatig stilgelegd doordat er geen geld (of conflicten) was. Vanaf 1861 woonde de koninklijke familie er permanent. Inmiddels is het een museum, en daarnaast wordt het af en toe nog voor officiële functies gebruikt.

Ik vind dit museum echt een aanrader. Het paleis is nog in originele stijl ingericht. De zalen zijn prachtig! Het is allemaal wel een tikje versleten, maar toen ik er was, waren ze flink bezig met restauraties. En gezien het feit dat het slechts een paar euro kost om te bezoeken, vind ik dat echt een schijntje.

Palácio Nacional da Ajuda is gratis als je een Lisboa Card hebt.

Carmoklooster

Mijn favoriete gebouw in Lissabon zal je misschien verbazen, maar dat is Convento do Carmo in de wijk Chiado. Het klooster werd tijdens de verwoestende aardbeving van 1755 flink getroffen, waardoor alleen het geraamte nog overeind staat. De ruïnes van het klooster torenen uit boven het centrum, en zien er een tikje griezelig en dramatisch uit. En ik hou wel van een tikje dramatiek, als het op gebouwen aankomt.

Het klooster werd aan het eind van de 14e eeuw gesticht voor de Karmelieten door een Portugese ridder. Het gebouw speelde ook een centrale rol bij de val van het dictatoriale regime in 1974, tijdens de Anjerrevolutie. In het Noordelijke deel van het gebouw zit namelijk het hoofdkantoor van de Guarda Nacional Republicana, en daar verschool de toenmalige president zich tijdens de revolutie, voordat hij zijn verlies erkende.

Binnenin zit een archeologiemuseum, en af en toe worden er events gehouden. Entreekosten zijn €5. Met een Lisboa Card krijg je 20% korting op entree.

Tegeltjes spotten

Er zijn weinig dingen waar ik vrolijker van word dan tijdens mijn wandeling door Lissabon nieuwe huizen met prachtige tegeltjes ontdekken. De tegels heten “Azulejo”, wat afstamt van een Arabisch woord dat zoiets bekent als “keramische tegel”.

Sinds de 15e eeuw worden de tegels veel gebruikt in Portugese architectuur. Sommige tegels beelden hele verhalen uit, andere zijn gewoon vrolijke patronen. Je kunt naar het Museu Nacional do Azulejo (gratis met een Lisboa Card!) als je meer wilt leren over de vrolijke tegeltjes. Maar ik raad je aan om gewoon lekker rond te wandelen en te genieten van wat je tegenkomt!

Praça do Comércio

Het bekendste plein van Lissabon is Praça do Comércio, gelegen aan de Taag. Ooit was dit het commerciële centrum van de stad, toen koning Manuel I hier zijn Ribeira-paleis bouwde. Rondom het plein lagen verder allerlei organisaties die zich bezig hielden met de handel en de scheepvaart van Portugal.

De aardbeving van 1755 (en de daaropvolgende tsunami) verwoestte de meeste van de gebouwen aan het plein, waaronder het Ribeira-paleis. De markies van Pombal gaf opdracht om het plein te ontwerpen met een opening richting de zee. Aan het plein zaten vanaf dat moment veel overheidsinstanties. Als je onder de triomfboog doorwandelt, kom je uit op Rossio.

De eennalaatste koning van Portugal werd in 1908 op dit plein om het leven gebracht, en ook zijn zonen raakten zwaargewond. Twee jaar later werd Portugal een republiek.

Bron.

Rossio

Als je de Rua Augusta afwandelt van Praça do Comércio kom je op Rossio uit. Een stuk minder mooi plein (vind ik), maar wel net zo belangrijk. En vanaf hier heb je tof uitzicht op het Carmoklooster.

Rossio stamt al uit de Middeleeuwen, toen er onder andere executies en stierengevechten plaatsvonden. Tegenwoordig vind je er een fontein, een standbeeld, en aan het einde een theater. Het huidige design van het plein stamt van na de heropbouw na de aardbeving van 1755.

Officieel heet dit plein trouwens het Pedro IV-plein, maar iedereen noemt het Rossio, omdat dat zoveel betekent als “gemeenschappelijke grond”. Het plein is al sinds de Middeleeuwen de plek waar mensen elkaar ontmoeten, uit alle lagen van de bevolking. Pedro de vierde (naar wie het plein officieel vernoemd is) was koning van Portugal, en het standbeeld op het plein is dan ook van hem.

Pantheon

Misschien dat ik bevooroordeeld ben (in Januari keek ik vanaf mijn balkon rechtstreeks naar het Pantheon), maar ik vind het een van de mooiste gebouwen in Lissabon.

Oospronkelijk werd het gebouwd als een kerk (de Igreja de Santa Engrácia), in de zeventiende eeuw. De kerk raakte echter nooit af. In 1916 werd het gebouw vervolgens het nationale Pantheon, al was de verbouwing ook daarvan pas in 1966 klaar, met de plaatsing van de koepel.

In het gebouw vind je de graven van verschillende belangrijke Portugezen, zoals politici, schrijvers, fadozangeressen en voetballers. Er zijn ook cenotafen voor Luís de Camões, Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder.

Een entreekaartje kost €3. Het Pantheon is gratis te bezoeken met een Lisboa Card.

Kathedraal van Lissabon

De Sé de Lisboa is de oudste en belangrijkste kerk van de stad, en tevens de zetel van de Aartsbisschop. Officieel heet de kathedraal trouwens Santa Maria Maior.

Op de plek waar sinds 1147 de Kathedraal van Lissabon staat in Alfama, vond je vroeger een moskee. De verovering van de stad op de Moren was de aanleiding voor de eerste koning van Portugal om deze kerk te bouwen. Het is de laatst overgebleven Kathedraal in de stad (en heeft dus wonderbaarlijk genoeg de aardbeving van 1755 van overleefd).

De kerk is gebouwd in een mix van de Romaanse en Gotische stijl. Entree is €2.50

Santa Justa lift

Als je door Baixa wandelt kom je ‘m vanzelf tegen: de opvallende Santa Just lift. De lift in Neogotische stijl verbindt het lager gelegen Baixa met Chiado, en komt uit naast het Carmoklooster. De lift werd in 1901 geopend door Koning Carlos (dezelfde die een paar jaar later omkwam op Praça do Comércio). Inmiddels is het een nationaal monument.

Als je de 45-meter hoge lift wilt gebruiken (of naar het uitzichtpunt wilt), moet je daarvoor betalen, maar als je vanaf Lago do Carmo de liftbrug opwandelt tot aan de poortjes heb je een geweldig (gratis!) uitzicht over de stad. Een ritje in de Santa Justa-lift en het bezoeken van het viewing platform is inbegrepen met een Lisboa Card.

Parque Eduardo VII

Het strak aangelegde Parque Eduardo VII vind je aan het uiteinde van de Avenida da Liberdade (de boulevard met hotels en luxewinkels). Het is niet direct mijn favoriete park (er is weinig te zien en doen), maar het heeft wel een mooi uitzichtpunt aan het eind. Met mooi weer zie je de stad en de Taag in de verte.

Het park is overigens vernoemd naar Koning Edward VII van Engeland, die Portugal in 1903 bezocht om de relaties tussen de twee landen ter versterken.

Bron

Time Out Market (Mercado da Ribeira)

Al sinds 1892 is dit de belangrijkste markt van Lissabon, en sinds het in 2014 overgenomen werd door tijdschrift Time Out is het één van de hipste food spots van de stad. Het ligt vlakbij Cais do Sodré, sowieso een locatie waar je een aantal van de leukste hotspots van de stad vindt.

Op de benedenverdieping vind je in de ochtenden de traditionele markt. In de food hall vind je allerlei leuke standjes met restaurants uit alle windstreken. In het midden staan tafels waar je je eten op kunt eten. In de weekenden zitten mensen buiten in het zonnetje met een kopje koffie.

Bron foto

Jardim de São Pedro de Alcântara

Dit uitzichtpunt is zowel gedurende de dag als de avond leuk, maar mijn favoriet is de avond: als de lichtjes schijnen achter de ramen van de locals wordt de plek ineens superromantisch. Vanaf dit uitzichtpunt bij Principe Real kijk je uit over het oosten van de stad, en heb je tof uitzicht op het kasteel en de wijk Alfama.

Ik vind het niet het mooiste uitzichtpunt van Lissabon (daarvoor moet je naar Graça en uitkijken naar het westen, vind ik), maar wel een heerlijke plek waar je lekker met een boekje op een bankje kunt zitten (of met je geliefde, natuurlijk). Bovendien kun je in Principe Real lekker eten, dus dat is een super combi!

Christusbeeld

Je kunt ‘m niet missen, want hij is nogal opvallend: het Christusbeeld aan de overkant van de Taag. In het Portugees heet ‘ie Cristo Rei, en hij werd in de jaren ’50 gebouwd uit dankbaarheid dat Portugal de horrors van de Tweede Wereldoorlog bespaard bleef (het land was neutraal).

Mocht je je het afvragen: ja het beeld is inderdaad geïnspireerd door het beeld in Rio. Je kunt het het beeld bezoeken, en vanaf het 80 meter hoge uitzichtplatform genieten van het uitzicht over Lissabon. Dat kost €6.

Dit is “Lost In” in Principe Real.

Zoek een leuke rooftopbar voor een drankje

Geen enkele stad doet “uitzicht” zoals Lissabon dat doet, en dus zou het zonde zijn als je niet op één van de toffe rooftopbars neerstrijkt om ervan te genieten. Dat is de ultieme beloning na het beklimmen van al die heuvels, toch?

Mijn favoriete rooftopbars zijn het hippe “Lost In” in Principe Real, en het chiquere Entretanto Rooftop Bar in Hotel Chiado. Allebei perfect voor een romantische date, of gewoon een gezellig drankje met vriendinnen.

LX Factory

Het hippe LX Factory is één van de leukste plekjes om in het weekend te gaan brunchen en winkelen. Het ligt erg westelijk, bijna in Belém. Dit 19e eeuwse industrieterrein is een aantal jaar geleden omgetoverd in de hipste hotspot van de stad.

Ooit zaten hier de textielfabrieken en printers van Lisbon, maar nu vind je er een rits aan toffe boetiekjes en heerlijke restaurantjes in gebouwen die met streetart versierd zijn. Ga vooral ook even binnen in Ler Devagar, de hipste boekenwinkel van Lissabon.

Strand Lissabon

Heb je wel genoeg van de vele heuvels en het dichtbebouwde centrum. Wil je van de heerlijke temperaturen genieten op het strand? Dan zijn er een aantal opties in de buurt van Lissabon, waar je terecht kunt.

De populairste opties zijn de stranden van Cascais en Costa da Caparica. Er is me verteld dat de eerste populairder is bij toeristen en de tweede bij locals. Allebei zijn makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Meer leuke activiteiten in Lissabon…


Is de Lisboa Card het waard?

De Lisboa Card bestaat in drie verschillende versies: die van 24 uur (€19), die van 48 uur (€34) en die van 72 uur (€42).

Met de Lisboa Card heb je gratis toegang tot openbaar vervoer, 26 bezienswaardigheden en musea. Bovendien hoef je niet in de lange wachtrijen te wachten en kun je direct naar binnen. Je kunt ook gratis met de trein naar Sintra en Cascais.

Ik zou ‘m je aanraden als je op één dag een heel aantal bezienswaardigheden en/of musea wilt bezoeken, dan is het zeker de moeite waard.

Vooral in Belém: stel je wilt het Jerónimos Monastery (€10), de Belém Toren (€6), Padrão dos Descobrimentos (20% korting op €6: €1,20), en het Nationaal Paleis Ajuda (€5) met elkaar combineren. Bovendien heb je een dag openbaar vervoer nodig (een 24-uurpas is €6).

Zonder Lisboa Card kost dat bij elkaar €33. Voor een 24-uurs Lisboa Card betaal je echter maar €19 (plus de €4,80 entree voor de Padrão dos Descobrimentos, dus in totaal €23,80). In totaal een korting van €9,20 per persoon.


Slapen in Lissabon

We hebben hieronder onze favoriete boetiekhotels in Lissabon voor je verzameld. Boek je hotel via Booking.com voor de beste annuleringsvoorwaarden.

Bron: Tripadvisor

Wie zegt dat je hotel zelf geen hotspot kan zijn? Het budgetvriendelijke Selina Secret Garden in ligt in het hipste stukje Lissabon, omringd door toffe cafeetjes en restaurants, en beschikt zelf ook over een toffe rooftopbar en zwembad. De stijlvolle kamers zijn perfect voor interior design liefhebbers!

Bron: Tripadvisor

Hoewel de vintage-geïnspireerde kamers in The Vintage Hotel & Spa prachtig zijn, is alles aan dit hotel helemaal top. Begin je dag met een paar baantjes in het zwembad, laat je na een lange dag verwennen in de spa, of schuif aan in het Portuguese restaurant. Sluit de avond af met een cocktail op het dak. Genieten!


Liever een ander hotel?

Zit er niks voor jou bij? Check dan onze gids met favoriete wijken & hotels in Lissabon! Daarin vertellen we precies wat onze favoriete wijken zijn om te verblijven, plus specifieke hotel tips per buurt. Succes gegarandeerd!

Of check de huidige aanbiedingen op Booking.com of AirBnb.

Wat zijn jouw favoriete tips voor Lissabon?

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Elianne 2 april, 2021 - 23:43

Leuk om te lezen! Zelf zijn mijn man en ik nog naar het aquarium gegaan en hebben daar vlakbij in de kabelbaan gezeten. Is een beetje de moderne kant van Lissabon.

Plaats een reactie

Laat een reactie achter