De nieuwste hotspot in Porto: World of Wine (WOW)

door Explorista

Aan de overkant van Porto, aan de zuidoever van de Douro, ligt Vila Nova de Gaia. Dit is al sinds de 17e eeuw hét centrum van de portproductie. Maar toen in de afgelopen jaren portproducenten hun faciliteiten buiten de stad verplaatsen, kwamen steeds meer pakhuizen leeg te staan. Zonde, vond ondernemer Adrian Bridge. Hij kocht een aantal van de gebouwen op en begon er dé nieuwste hotspot van Porto: World of Wine. Een cultureel gebied met 6 musea, 9 restaurants, winkels en een prachtig uitzicht op de tweede grootste stad van Portugal. De perfecte plek om een dagje door te brengen tijdens je stedentrip Porto!

World of Wine ligt dus aan de overkant van de rivier van Porto, in Gaia (zo wordt het kortweg ook wel genoemd). Je komt er door één van de zes bruggen over de Douro over te steken. Wandelen is vrij makkelijk vanuit het centrum, maar ook met een Uber ben je er in een kwartiertje, en dat kost slechts een paar euro. Er zit ook een parkeergarage, dus als je met de auto kunt, kun je die makkelijk kwijt.

World of Wine was natuurlijk jarenlang in aanbouw, voordat de pandemie toesloeg. Toch besloten ze door te zetten met de geplande opening, en gingen de deuren in de zomer van 2020 open. Daarom is het zelfs voor locals nu nog een vrij nieuw gebied, en een van de meest populaire nieuwe hotspots om te eten en drinken, of een dagje musea te hoppen.

Één van de eerste dingen die je opvalt als je WOW Porto bezoekt, is het prachtige uitzicht. Vanwege de ligging, op de heuvel in Gaia, kijk je uit over de rivier en de skyline van Porto, met de opvallende Luis I-brug op de achtergrond. Het is een populaire plek voor een leuke selfie als herinnering aan je bezoekje.

Er zijn ook tijdelijke exposities, zoals deze van Francis Bacon.

Bezoek de interactieve musea

Er zijn momenteel zes musea te bezoeken in WOW Porto, die verspreid zitten over een aantal gebouwen. Daarnaast vind je in het complex ook nog een wijnschool, expositieruimtes, winkels en event spaces. Ik had een perspas waarmee ik uiteindelijk vijf musea heb bezocht. Het enige museum dat ik overgeslagen heb is de Bridge Collection, waar de evolutie van mensen wordt verteld aan de hand van eeuwenoude glazen en bekers.

The Wine Experience

Laat ik meteen aftrappen met mijn favoriete museum, want dat is namelijk The Wine Experience! En het heet niet voor niets een ervaring, want dat is het! Op de eerste verdieping leer je alles over hoe wijn gemaakt wordt. Van de aarde waarin het groeit, tot de verschillende druifsoorten, en het productieproces.

Op de tweede verdieping wordt het echt leuk, daar zijn namelijk alle proefjes. Je leert waarom je neus zo belangrijk is voor je smaak, je leert welke wijnsoort jouw favoriet is, je mag raden welke geur je ruikt, en je eindigt zelfs met een wijnproeverij. Ik vond het echt ontzettend tof!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de wijnregio’s die je kunt “bezoeken”. Ze hebben namelijk elke wijnregio in Portugal nagebouwd. Zo loop je door de straatjes van Noord-Portugal of Alentejo, en duik je huizen binnen om daar meer te leren over de wijnen uit de regio. Echt enorm de moeite waard!

Reken zeker twee uur voor dit museum, want als je het net zo leuk vind als ik, ben je lang bezig om alles te zien en ontdekken.

Planet Cork

Van te voren had ik geen heel hoge verwachtingen van een museum over kurk, om eerlijk te zijn. Maar ik had het verkeerd! Natuurlijk is kurk een heilig product in Portugal (het is de grootste kurkproducent ter wereld), maar wist je dat het ook een hartstikke hip en duurzaam product is? Je kunt er superveel mee maken: van tiny houses tot schoenen, en van surfboards tot thermoflessen.

In het museum krijg je uitleg over hoe kurk gemaakt wordt, en zoals altijd is dat weer op een heel interactieve manier, inclusief video’s, geluiden en spelletjes. Ik heb trouwens het record verbroken op het spelletje wijnflessen vullen, dus misschien zie je mijn high score nog ergens staan ;-).

Porto Region Across the Ages

Ik hou van een goed geschiedenismuseum, en ik vond Porto Region Across the Ages daarom heel tof. Ik wist eigenlijk niet zo heel veel van de geschiedenis van Porto, behalve dat het zo’n beetje de bakermat is van het land, aangezien het land er naar vernoemd is.

De stad heeft een fascinerende geschiedenis en is ook regelmatig slagveld geweest in de strijd om de macht in het land. Ook hier zijn weer veel toffe interactieve installaties waar je meer leert over de Portugese scheepvaart, hoe de stad ontstaan is, en wat Napoleon in de stad kwam doen. Op het einde kun je ook een originele gele tram bezoeken.

The Chocolate Story

Een museum over chocola, dat lijkt misschien een beetje out of place in Porto, niet waar? Maar dat is niet zo, en niet alleen omdat port en chocola zo goed samengaan. Het waren namelijk de Portugezen die cacaobonen introduceerden in Afrika (wel tijdens de slavenhandel, maar daar zullen we voor nu even niet dieper op ingaan).

In het museum ontdek je de geschiedenis van de cacaoboon en leer je hoe de boon zich verspreidde vanaf Centraal-Amerika naar de rest van de wereld. Je waant je even op de meest exotische plekken. Ook leuk is dat er bij dit museum een chocoladefabriek zit, waar het chocolademerk Vinte Vinte geproduceerd wordt. Je kunt via de ramen zó binnenkijken en het proces bewonderen. De naam van het chocolademerk komt trouwens van het feit dat cacao alleen tussen de 20 (“vinte” in het Portugees) graden ten noorden en zuiden van de evenaar groeit.

Porto Fashion & Fabric Museum

Toen ik hier kwam, was het museum nog niet open, en kreeg ik dus een speciale sneak preview. Van wat ik kon zien, zag het er heel tof uit, en is dit een dikke aanrader als je dol bent op mode. Er wordt diep ingegaan op de verschillende stoffen en maakwijzen, als wel stijlen door de jaren heen. Ook leuk: achterin het gebouw ontdekten ze een klein kapelletje. Dat is inmiddels gedeeltelijk gerestaureerd en de muurschilderingen zijn heel mooi! Zo onverwacht, en heel leuk.

Eet een hapje bij de restaurants

Er zijn negen restaurants, waarvan ik er drie heb bezocht. Je kunt dus perfect een hele dag doorbrengen in WOW Porto, want je kunt je bezoekje aan de musea afwisselen met drankjes en etentjes bij de leuke restaurants.

Root & Vine: Dit is het vegetarische restaurant van WOW, en tegen alle verwachtingen in, werd dit één van de meest populaire restaurants van het complex. Het is niet moeilijk om te zien waarom. Het eten is heerlijk, en het maakt veel gebruik van lokale en unieke ingrediënten.

The Golden Catch: Het visrestaurant van World of Wine. Ik had hier een heerlijke tonijntartaar en ook de fish & chips waren super. Ook leuk, we konden buiten een lichtshow zien die op de gebouwen projecteert werd, zodra het donker genoeg was.

VP: Dit is hét brunchrestaurant van het complex. Ik vond de kwaliteit iets iets minder dan de andere twee restaurants, maar brunchen met zó’n uitzicht op Porto is natuurlijk geweldig, vooral in de zomer als je buiten kunt zitten.

Andere restaurants in World of Wine:

  • T&C: Zit in de wijnschool, en je kunt buiten heerlik op het terrasje genieten van Portugese cuisine.
  • Lemon Plaza: Lemon Plaza is een food court dat ingericht is als een traditioneel plein in Porto. Heel gezellig, en hier scoor je onder andere een snellere hap.
  • 1828: Dit is het fine dining restaurant van WOW. De naam verwijst naar het jaar waarin de burgeroorlog in Porto begon. Het interieur is heel opvallend, en het uitzicht mooi.
  • Suspiro: dit snoezige zaakje is een “desert café” en biedt allerlei zoetigheden.
  • Angel´s Share: Deze bar heeft echt het beste uitzicht van heel Porto. Ik kan niet wachten om een keertje terug te keren voor een goede cocktail.
  • MIRA MIRA: biedt ‘fashion dining’. Toen ik er was, was het nog niet open. Het gaat werken met lokale ingrediënten en gezonde gerechtjes.

Geniet van de port in Gaia

Een bezoekje aan het wereldwijde centrum van de portproductie is natuurlijk niet compleet zonder het goedje te proeven. En gelukkig is daar in de directe omgeving van World of Wine ook veel mogelijkheid toe.

Struin na je bezoekje in slechts een paar minuutjes naar de kade van de Douro, en strijk neer bij één van de vele terrasjes aan Cais de Gaia. Sip van je port (ik streek neer bij Port Cruz voor een tawny) en kijk hoe de bootjes op het water dobberen, en de mensen rustig voorbij struinen. Er zijn weinig steden met zo’n prachtige skyline als Porto, dus neem zeker een momentje om het uitzicht op je in te laten werken.

Als het weer niet helemaal meewerkt, kun je één van de zestig wijnkelders bezoeken van beroemde portmerken als Croft, Taylor’s of Fonseca. In totaal zijn ongeveer twintig van die wijnkelders te bezoeken, dus genoeg keuze. Helaas waren die tijdens mijn bezoekje nog grotendeels gesloten vanwege de maatregelen, maar als ik terugkeer ga ik zéker langs voor een proeverij!

Voor actuele prijzen, toegangstijden en tickets bezoek je Wow.pt.

Ik was op persbezoek in World of Wine, maar dat heeft geen invloed op mijn mening.

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter