Stedentrip Porto: 15x bezienswaardigheden die je niet mag overslaan

door Explorista

Vanaf het moment dat ik over de rivier Porto inreed, en ik de dramatische skyline voor me op zag doemen, was ik verkocht. Ik wist dat ik het een heerlijke stad zou vinden, en na er een weekend doorgebracht te hebben, ben ik nog meer fan: Porto is een compacte historische stad die prachtige bezienswaardigheden combineert met een heerlijke hospitality-cultuur. De perfecte weekend-break in Portugal, dus. Speciaal voor jou heb ik een reisgids geschreven met mijn beste tips voor bezienswaardigheden die je tijdens een stedentrip Porto écht moet zien.

Hoe kom je in Porto?

Porto is de tweede belangrijkste stad van Portugal, na de hoofdstad Lissabon, en ligt in het noorden van het land. Zoals de naam doet vermoeden ligt het aan de kust, en is het bovendien waar de rivier de Douro uitmondt in de Atlantische Oceaan.

Porto heeft zijn eigen vliegveld, waar veel budget-airlines op vliegen. Meestal kun je al voor een paar tientjes retour naar de stad. De stad ligt op zo’n drie uur rijden ten noorden van Lissabon, en die kun je dan ook prima met elkaar combineren als je een rondreis maakt door Noord-Portugal. Onderweg kun je dan stops maken in bijvoorbeeld Peniche, Coimbra en Aveiro.

Je kunt ook met de trein of bus naar Porto. Qua reistijd maakt het niet zo heel veel verschil, de bus is meestal iets goedkoper. Het bus- en treinstation liggen slechts op een paar minuutjes lopen van elkaar in het stadscentrum.

Geschiedenis Porto

Hoewel je misschien zou denken dat hoofdstad Lissabon historisch gezien de belangrijkste stad is in Portugal, is dat niet waar. Porto is misschien nog wel belangrijker, het is niet alleen één van de oudste steden van Europa, het is natuurlijk niet voor niets dat Portugal zijn naam dankt aan de stad.

Al in de Romeinse tijd was Porto een belangrijke handelsstad, met zijn ligging tussen Lissabon en het noordelijkere gelegen Braga. De stad heette toen Portus Cale, wat uiteindelijk, in 868 zelfs de naam van het nieuw opgerichte land werd met de naam “Portugal”. Dat geeft aan dat Porto al sinds het begin der tijden een centrale rol vervult in Portugal.

In de middeleeuwen waren de scheepswerven van Porto cruciaal voor de bouw van de schepen waarmee de Portugezen de wereldzeeën bevoeren. De eerste expeditie van Hendrik de Zeevaarder, vertrok in 1415 vanuit Porto en bleek de aftrap voor de Portuguese eeuw van ontdekkingen.

Napoleon deed in de negentiende eeuw een poging om de stad te veroveren, maar die werd door het Engels-Portugese leger afgeslagen. De Engelsen en Portugezen zijn al eeuwenlang militaire partners, sinds koning João I van Portugal met Philippa van Lancaster trouwde, in de veertiende eeuw.

Slechts een paar jaar later ontstond er in Porto een revolutionaire opstand tegen de absolutistische koning Miguel I die zich al snel uitspreidde over de rest van het land. Dat ze het in Porto überhaupt niet zo hadden op de monarchie bleek in 1910 nog maar eens, toen er een opstand begon die uiteindelijk leidde tot de afschaffing van monarchie in Portugal. Sinds 1996 staat het gehele centrum van Porto op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Bezienswaardigheden Porto

Oude centrum

Het Oude Centrum van Porto staat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en het is niet moeilijk om te zien waarom dat zo is. Een wandeling door het stadscentrum voelt als een stap terug in de tijd. De smalle middeleeuwse straatjes en gebouwen in verschillende bouwstijlen zijn goed bewaard gebleven, en druipen van de sfeer. Porto heeft het geluk gehad dat het nooit slachtoffer is geweest van verwoestende branden of bombardementen, waardoor het centrum er nog grotendeels hetzelfde uitziet als een paar eeuwen geleden.

In een vrij klein deel van de stad vind je een grote diversiteit aan bezienswaardigheden. Binnen één dag kun je het grootste deel van die plekken bezoeken. Trek wel goede wandelschoenen aan, want je zult af en toe even moeten klimmen, gezien het feit dat het oude centrum een stuk boven de rivier ligt.

Cais da Ribeira

Één van de leukste plekjes van de stad is Cais da Ribeira, de kade van de Douro-rivier. Vanaf hier kijk je uit over de porthuizen aan de overkant van de rivier, in Villa Nova de Gaia. Ook dit deel behoort tot één van de oudste delen van de stad: al in 1300 kwamen hier boten aan met wijnvaten vol Port die verderop in de Douro-vallei geproduceerd werden.

Struin langs de kleurrijke oude huisjes op de kade, geniet van de muziek van de lokale straatmuzikanten, en strijk neer bij één van de restaurants (ik raad Restaurante Terra Nova aan). Je hebt vanaf hier uitzicht op de indrukwekkende Luis I-brug die de twee delen van de stad met elkaar verbinden.

Treinstation São Bento

Één van mijn favoriete dingen aan Portugal is de grote hoeveelheid aan azulejos die je overal ziet. Azulejos zijn siertegeltjes met tekeningen of patronen waarmee gebouwen versierd worden. Je vindt ze in Porto op verschillende plekken, maar één van de gebouwen die je even binnen moet lopen is het treinstation van São Bento. Dit is het belangrijkste treinstation van de stad, een gebouw dat uit 1916 stamt.

Binnen in de aankomsthal zie je een grote hoeveelheid azulejos (wel 20.000!), waarop de geschiedenis van Noord-Portugal staat afgebeeld. De naam van het gebouw verwijst overigens naar een klooster met dezelfde naam dat hiervoor op deze plek stond.

Sé do Porto

Het Portugese woord voor “kathedraal” is “sé”, en dat is dan ook de bezienswaardigheid die ik je nu wil aanraden: de kathedraal van Porto. Je vindt het bouwwerk in het oude centrum van de stad, op de hoogste heuvel. Zelf als je de kerk niet binnengaat is het alleen al de moeite waard om erheen te gaan voor het uitzicht over de stad.

Sé de Porto is één van de oudste gebouwen van de stad, de bouw startte rond 1110. Hoewel het originele gebouw de Romaanse stijl heeft, kent de binnenkant veel barokke elementen die na 1700 zijn toegevoegd.

Het plein dat voor de kerk ligt heet Torreiro da Sé, en vanaf hier heb je één van de mooiste uitzichten over de stad.

Check hier de prijzen & beschikbaarheid van kaartjes.

Palacio da Bolsa

Mijn favoriete activiteit in Porto was een rondleiding door het Palacio da Bolsa, het voormalige beursgebouw van Porto. Het leuke is dat het gebouw een Nederlands randje heeft: het werd namelijk in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd voor de Handelsvereniging van Porto, en de eerste voorzitter daarvan was een Nederlander. Het werd daarna tientallen jaren als beurspaleis gebruikt, voordat het teruggegeven werd aan de vereniging.

Het mooie van het gebouw is dat vrijwel elke ruimte in zijn eigen specifieke stijl is ingericht, en elke ruimte dus bijzondere details heeft om over te leren. Van de werkkamer van architect Gustave Eiffel (ja, die ja) tot de prachtige trappen: het zit vol verhalen die je tijdens een rondleiding kunt leren.

De meest bijzondere ruimte van het hele gebouw is de Arabische Salon, een indrukwekkende ruimte die geïnspireerd is door de Moorse stijl. De opulentie druipt van de muren af, met zijn gouden details. Vroeger vonden hier belangrijke politieke evenementen plaats, tegenwoordig vooral veel bruiloften.

Igreja de São Francisco

Vlak achter het Palacio da Bolsa ligt de kerk van São Francisco, één van de belangrijkste bouwwerken van de stad. Ik was in eerste instantie niet van plan om de kerk te bezoeken, maar toen ik nog een half uur moest wachten tot ik meekon op de rondleiding in Palacio Bolsa, besloot ik toch te gaan. En ik ben blij dat ik dat gedaan heb.

De kerk stamt uit de 14e eeuw en is gebouwd in een Gotische stijl. Ook het interieur is… zwaar te noemen. Maar het interieur dat je nu ziet stamt uit de 18e eeuw en is barok. Met veel goud gekleurd houtsnijwerk is het alles behalve minimalistisch. Het moet maar net je stijl zijn, ik vind het bijna beklemmend, zo veel. Maar de moeite waard is het sowieso wel.

Vila Nova de Gaia

Aan de overkant van de Douro-rivier vind je Vila Nova de Gaia (door locals ook wel “Gaia” genoemd). Deze plaats heeft ook een geschiedenis die vele eeuwen teruggaat, want het is namelijk al sinds de 17e eeuw het centrum van de Port-productie. Hier vind je alle belangrijke porthuizen en waren natuurlijk alle warenhuizen te vinden waar de drank opgeslagen werd. Tegenwoordig hebben veel Portmerken hun productie en opslag naar buiten de stad verhuisd, maar de warenhuizen zijn er nog wel. Die zijn vaak te bezoeken met een rondleiding.

Hoe dan ook is het de moeite waard om even de Luis I-brug over te steken want vanaf deze kant heb je een nog mooier uitzicht over Porto dan andersom. Ga aan de kade zitten en kijk uit over één van de meest indrukwekkende skyline’s van Europa, terwijl de oude portboten op de voorgrond rustig in de rivier dobberen.

WOW Porto

In Vila Nova de Gaia is ook waar je de volgende bezienswaardigheid vind: WOW Porto. World of Wine is een cultureel gebied met 6 musea, 9 restaurants en winkels. Mijn verwachtingen waren van te voren niet zo héél hoog gespannen, maar ik was écht onder de indruk. De zes musea hebben allemaal een link met de stad, en de restaurants waren origineel en afwisselend.

Mijn favoriete museum was The Wine Experience, een museum dat helemaal gaat over de productie van wijn. Dat kán misschien heel saai zijn, maar dat was het dus niet. de benedenverdieping was vrij feitelijk, maar de bovenverdieping was één groot avontuur. Ik liep door een nagebouwde Portugese straat, deed allerlei leuke quizzes en aan het einde zit zelfs een proeverij waarbij je wijn leert proeven. Zo leuk en interactief!

Lees meer over WOW Porto in mijn artikel over het gebied.

Luis I-brug

Porto heeft zes bruggen om de ene kant van de Douro met de andere te verbinden. De bekendste is de Luis I-brug, een boogbrug met opvallend ijzerwerk. Toen de brug gebouwd werd, was het met zijn lengte van 172 de langste van zijn soort ter wereld. Mocht je nou denken: deze brug lijkt wel een beetje op de Eiffeltoren en was Gustave Eiffel niet in Porto? Dan heb je gelijk… nou ja, soort van.

De iets verderop gelegen Maria Pia-spoorbrug is van de hand van Eiffel. Maar de Luis I-brug is ontworpen door één van zijn partners. De brug lijkt qua ontwerp dus enorm op de andere brug, en heeft wel degelijk invloeden van Gustave’s Eiffel werk, maar werd niet door hem uitgevoerd.

De brug bestaat uit twee platformen. De onderste is voor gemotoriseerd vervoer. Op de bovenste is voor de tram. Je kunt als voetganger van allebei gebruikmaken om de Douro-over te steken. Maar het uitzicht is natuurlijk veruit toffer vanaf het bovenste platform. Ik kreeg er wel een beetje knikkende knietjes van!

Livraria Lello

Je zult niet vaak meemaken dat een boekwinkel op de lijst van mooiste bezienswaardigheden staat in een stad. Maar ja, er zijn dan ook niet veel boekwinkels die vernoemd zijn tot mooiste boekwinkel ter wereld. Livraria Lello staat wel vaak bovenaan die lijstjes.

Ik vind Livraria Lello dus echt een fascinérend verhaal. De boekwinkel kent zijn oorsprong in 1869 (al stamt uit huidige gebouw uit 1906), en is eigenlijk vooral een geval van héél goede marketing. Natuurlijk: het gebouw met zijn prachtige houten trap, eindeloze planken met boeken en glas-in-lood ramen is prachtig. Maar het gedetailleerde houtsnijwerk is bijvoorbeeld nep (dat is gewoon geschilderd pleisterwerk).

Ook gaat er ergens het verhaal rond dat schrijfster JK Rowling haar inspiratie voor de Harry Potter-boeken uit deze boekwinkel gehaald zou hebben. Het is niet moeilijk om te zien waarom: het ís inderdaad een magische plek, en JK Rowling heeft wel degelijk een paar jaar in Porto gewoond (waar ze werkte als Engelse lerares). Ze heeft get gerucht echter meerdere keren ontkracht en gezegd dat ze nog nooit in de winkel geweest is.

Het houdt de winkel niet tegen, het is onverminderd populair om een bezoekje te brengen aan de winkel en er een prachtige Instagram-foto te schieten. Om de populariteit een beetje in juiste banen te leiden vragen ze tegenwoordig €5 aan entreekosten en moet je in de rij. Eenmaal binnen wordt de €5 als korting afgetrokken van de verkoopprijs mocht je één van de prachtige boeken kopen (die ze zelf ontwerpen en uitgeven: dubbel slim!).

Torre dos Clérigos

De Torre dos Clérigos is één van de meest kenmerkende symbolen van Porto. De barokke kerktoren van graniet zit vast aan de kerk met dezelfde naam en was ten tijde van zijn bouwen 1754 de hoogste kerktoren van het land.

Je kunt de toren beklimmen. Dat is meteen wel een workout met 225 treden, maar je wordt daarna wel beloond met een prachtig uitzicht over de stad. In 1917 werd de toren trouwens van de andere kant beklommen door twee Spaanse acrobaten: de buitenkant. Je moet er maar net zin in hebben, maar indrukwekkend is het wel.

Chapel of Souls & Igreja do Carmo

Ik zet deze twee kerken even samen op het lijstje, want ze lijken namelijk best wel op elkaar. Vanaf de buitenkant, in ieder geval, ik ben niet binnen geweest. allebei de kerken zijn namelijk aan de buitenkant bekleed met prachtige blauw-witte azulejos. Ze liggen op slechts een paar minuutjes wandelen van elkaar en zijn dus makkelijk in combinatie met elkaar te bezoeken.

Casa Serralves

Mocht je nog even iets heel erg anders willen, dan is Casa Serralves de moeite waard. Dit moderne kunstmuseum is het op één-na meest bezochte museum van Portugal. Het ligt een stukje uit het centrum, maar is met een taxi of Uber makkelijk te bereiken. Het is ook goed te combineren met de tip hieronder.

Ik ga eerlijk zeggen: ik heb niet zo heel veel met moderne kunst, al was er wel een grote afwisseling van verschillende soorten kunst. Maar het gebouw was erg mooi, en de ligging in een groot park ook. Alleen het park bezoeken is wat mij betreft al een heerlijk uitstapje als je op je reisdag nog een paar uur over hebt, ofzo.

Ik vond het park echt heerlijk om doorheen te struinen, je kunt een korte Treetop Walk doen over een pad tussen de boomtoppen, waar je tof uitzicht hebt over het park. Het Art Deco-huis van Casa Serralves was helaas onder constructie toen ik er was. Het werd tussen 1925 en 1944 als zomerresidentie gebouwd voor de Graaf van Vizela, Carlos Alberto Cabral.

Foz do Douro

Één van de leukste wijken om te bezoeken in Porto is de wijk Foz de Douro. Hier kun je heerlijk langs de waterkant lopen. Er is niet zo heel veel te beleven, maar het is fijn om gewoon lekker uit te waaien, of op een mooie dag op het strand te gaan liggen. Maak een wandeling naar de vuurtoren Farol do Molhe, ga minigolven bij Campo de Minigolfe da Foz do Douro of kijk de zonsondergang bij Pérgola da Foz.

Port proeven

Ik kan een artikel over Porto natuurlijk niet afsluiten zonder een tip over de belangrijkste drank uit de regio: Port! Al eeuwenlang wordt hier in de regio Port-geproduceerd en opgeslagen in de warenhuizen van Vila Nova de Gaia. Je vindt daar nog steeds bekende portmerken die je kunt bezoeken: Taylor’s, Graham, Calem, Cockburn.

Je kunt er voor kiezen om een rondleiding en proeverij te volgen bij één van de wijnkelders van de porthuizen. Of als je daar geen tijd voor hebt, kun je gewoon op een terrasje aanschuiven en zelf een glaasje port bestellen. Dat deed ik. Hoe dan ook: je mag het eigenlijk niet overslaan tijdens een bezoekje aan Porto!

Leuk overnachten in Porto:

Infante Sagres

Het oudste luxehotel van Portugal zit in het hartje van Porto: Infante Sagres. Hoewel het van de buitenkant weinig indrukwekkend is, treed je bij binnenkomst terug in de tijd, met kleurrijke glas-in-lood, een prachtige ouderwetse lift en klassieke hotelkamers. Ontspannen kan met een cocktail in het bijbehorende Vogue Café. In de zomer kun je bovendien genieten van het dompelbad. Ook het eten is hier van zeer hoge kwaliteit.

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Porto A.S. 1829 Hotel

In een historisch volledig gerestaureerd hotel in het centrum zit Porto A.S. 1829 Hotel, een charmant vier sterren boetiekhotel. De 42 stijlvolle hotelkamers beschikken over eigen badkamers, met vaak zelfs een eigen bad. In een paar minuutjes wandelen sta je bij de belangrijkste bezienswaardigheden, en je verblijft in een buurt met veel leuke restaurantjes. Het hotel is vernoemd naar de oudste knutselwinkel ter wereld, die in het pand zit.

Check hier prijzen & beschikbaarheid.

Meer lezen over Porto (en Portugal)?

Wat zijn jouw favoriete plekken in Porto? Ben je er wel eens op stedentrip geweest?

Misschien vind je dit ook interessant

Laat een reactie achter