Het meer van Kotor: een prachtige, ongemakkelijke plek

door Explorista

Kotor24

Het meer van Kotor wordt ook wel de enige Fjord van Zuid-Europa genoemd. En als je daarmee een fantastisch mooi meer verwacht, dat ingesloten zit door dramatische bergen…dan heb je gelijk. Het is prachtig. Maar het is ook één van de meest ongemakkelijke plekken waar ik de laatste jaren geweest ben. En ik voelde me er alles behalve thuis.

Het begon misschien al verkeerd. We kwamen met goede hoop aan, en na een prachtige slingerende weg door de bergen viel onze mond open bij het uitzicht over het meer. Wat een parel. Maar onze Tom-Tom had het wat moeilijker met ons naar de juiste bestemming (ons appartement) leiden. Zodra we van de hoofdstraat gingen, sloeg ze op hol, en stuurde ze ons langs de waterkant: een boulevard, waar de strandgangers in hun bikini op de weg liepen, en je gigantische putdeksels moest ontwijken. ‘Dit kan niet goed zijn’, zeiden we tegen elkaar. En dus keren in een zijstraatje dat een of andere ghetto-wijk in liep. Met rillingen terug naar de hoofdstraat. Maar ja.. probeer maar eens met locals die geen woord Engels spreken, en jij geen woord Slavisch om een adres te vinden.

Kotor1 Kotor2 Kotor3

Na het uiteindelijk gevonden te hebben moesten we met onze oude wrak-auto een supersteile weg op, een haarspeldbocht om, nog een supersteile weg om, parkeren, en dan nog omhoog klimmen naar het appartement. In veertig graden. Feest. Eenmaal daar bleek de airconditioning het ook nog eens niet te doen, dus dat was nog een heel drama met de huisbaas en de incompetente helpdesk van Booking.com, maar dat is weer een heel ander verhaal. Uiteindelijk vonden we een heel fijn appartement waar we de overige dagen verbleven.

Ons bezoek aan het stadje Kotor is mijn fijnste herinnering van ons verblijf aan het meer. Het is echt een schattig stadje, en vooral ’s avonds erg leuk om te bezoeken, als het eenmaal afgekoeld is. Je kunt naar een uitzichtpunt klimmen (en het uitzicht vanaf daar is prachtig te zien aan de foto’s), maar hell to the no dat ik met 30+-graden lekker driekwartier trappen ga klimmen. In plaats daarvan struinden we door de straatjes en achteraf steegjes. Wat een charmant plaatsje! Een ding waar ik overigens wel van schrok was hoe duur de plaats is in vergelijking met andere bestemmingen. Er wordt zonder blikken of blozen €11 voor een pasta gevraagd. IN MONTENEGRO! Daarvoor kun je daar normaal gesproken twee keer avondeten. De prijzen gelden dus voornamelijk in het plaatsje Kotor, voor de toeristen van de cruiseschepen die daar iedere dag aanmeren. Ik heb van een vriend gehoord dat de prijzen buiten het hoogseizoen wel een stuk lager zijn, dus dat is iets om te onthouden.

Kotor4 Kotor6 Kotor7

Verder hing er in Kotor gewoon een vibe die ik niet prettig vond. De mensen waren er vaak onvriendelijk en nors, en er zijn veel toeristen waardoor het allemaal wat beklemmend is. De wegen zijn niet gemaakt op zoveel bezoekers, en met de hitte wordt alles al snel vervelend. Één keer reden we bijna een stel mensen aan die in het pikkedonker, in een bocht, achter een gigantische bus overstaken, waardoor de Montenegriaan achter ons luid toeterend bijna op ons knalde (want ze rijden er allemaal als mongolen, supersnel en levensgevaarlijk).

Al met al hing er gewoon een sfeer… ik denk dat het komt omdat de toeristen voor het overgrote deel Russen en Serviërs zijn. En daar heb ik helemaal geen problemen mee (echt!), maar als ik iets heb gemerkt door de jaren is dat dat zij vaak wel andere normen en waarden en omgangsvormen hebben. Ik voelde me in Kotor gewoon een buitenstaander… dat als er iets met mij zou gebeuren, ze massaal de kant van de dader zouden kiezen. En dat is geen prettig gevoel. Ik voelde me er echt niet welkom. (Ook niet door de horzel trouwens, die me aanviel)

Kotor5 Kotor8 Kotor9

Een van mijn hobby’s in de Balkan: het tellen van vervallen en verlaten hotels. Spooky.

Dat gecombineerd met het feit dat het er bloedheet was (na elf uur ’s ochtends was het in het zwembad of in het meer dobberen). Het meer is dan wel weer verrassend lekker warm en helder. Heel fijn! Al met al vond ik het meer van Kotor helaas niet zo geslaagd, hoewel het wel bloedmooi is… Kijk maar naar deze gigantische lijst foto’s (sorry… maar het is echt mooi).

Kotor10 Kotor12 Kotor11 Kotor13 Kotor14 Kotor15 Kotor16 Kotor19 Kotor20 Kotor22 Kotor18 Kotor25 Kotor27 Kotor26 Kotor21 Kotor24 Kotor23

Wat vond jij van het Meer van Kotor?

Misschien vind je dit ook interessant

10 reacties

Marloes ❤ Budgetproof.nl 27 oktober, 2015 - 07:56

Oh Milou, deze blogposts zijn extra leuk omdat ik fewoon m’n eigen vajantie weer herbeleef maar dan door jouw ogen ;). Wij zijn maar een paar uurtjes in Kotor gebleven. Té heet en té toeristisch. Ik heb precies dezelfde foto’s met die papieren engeltjes <3. Ik heb me er niet-niet fijn gevoeld, maar echt welkom is anders inderdaad. Vond de toegangsweg via de pond en de weggetjes langs het water en de badgasten wel grappig juist, maar wederom blij dat m'n vriend reed, haha.

Plaats een reactie
Wesley Pechler 27 oktober, 2015 - 11:49

Oh jeetje, dit klinkt echt als mijn ervaring met Essaouira deze zomer. Prachtig, maar zo’n hostile atmosphere! Jammer dat je vooral die gevoelens dan meeneemt als ervaring, hopelijk blijven na verloop van tijd alleen de mooie foto’s je bij. Want het is inderdaad absoluut prachtig en staat nu ook op mijn bucketlist, maar dan wel voor één dagje in de lente of herfst ;)

Plaats een reactie
Eva - eighty7 27 oktober, 2015 - 11:53

Wauw, prachtige beelden!! Wat jammer dat de sfeer zo tegenviel. Dan kan echt een vakantie maken of breken, hoe mooi de omgeving ook is.

Plaats een reactie
Sabine 27 oktober, 2015 - 14:37

Prachtige foto’s! Jaren geleden ben ik er ook geweest en vond het ook prachtig. Ik voelde me er best wel fijn, al zou ik er langer dan twee nachten niet willen blijven. Ik denk dat het toen wat minder toeristisch was dan nu, maar ook toen al vond ik het al té eignlijk. Kun je nagaan ;) Jammer is dat altijd..

Plaats een reactie
Neelke 27 oktober, 2015 - 17:01

Jammer dat de sfeer zo vijandig was. Ik kan me voorstellen dat je je daar niet helemaal bij op je gemak voelt. Ik heb gelukkig nog geen identieke ervaringen. Op zich een erg mooie plek, en je foto’s zijn prachtig. Het doet me ook wel een beetje aan Slovenië denken.

Plaats een reactie
Mellisa 27 oktober, 2015 - 21:43

Mooie foto’s! En grappig dat je deze post vandaag hebt geplaatst, wist je toevallig dat de Lonely Planet dit uit zou roepen tot beste stad wereldwijd ;) Jammer dat de sfeer niet helemaal leuk was.

Plaats een reactie
Tikva 29 oktober, 2015 - 07:34

Wat jammer dat je het zo ervaren hebt Milou. Ergens hoop ik dat het aan jou ligt en niet aan Kotor zelf dat zou zo zonde zijn. Ik vond het in 2012 echt een heel fijn dorpje, ook hartje zomer in een hittegolf 38 graden dus wat dat betreft hetzelfde. Zwanger klom ik omhoog naar het fort, ja het is zwaar maar er heerst een enorme rust en je kunt er gewoon een uurtje zitten en alleen maar kijken, en ik ging naar het strandje waar behalve ikzelf en een andere backpacker alleen bejaarde dames waren. De cruise reizigers verdwenen ’s avonds weer en van servische of russische toeristen was toen nog geen sprake.

Plaats een reactie
Linda 8 januari, 2018 - 12:09

Jammer dat je Kotor zo hebt ervaren. Ik vond het een heel fijne plek en heb niks ervaren hoe jij het verteld. Misschien een reden om terug te gaan?

Plaats een reactie
Kristel 6 december, 2021 - 11:29

Jaaa 100% eens, Kotor is echt fantastisch! We waren er afgelopen september, buiten het seizoen en het was zo genieten. Locatie is zo tof.
We hebben Montenegro en Albanië met elkaar gecombineerd, echt een aanrader. Heb er net nog een blog over geschreven, misschien ook leuk om te lezen!

Plaats een reactie
Marinus 27 december, 2021 - 15:31

Ik was er in 2010 op de motor. Op door reis naar Albanië en verder naar Bulgarije en Roemenië. Een van de mooiste plekken waar ik ben geweest… meer van Kotor

Plaats een reactie

Laat een reactie achter