Bezienswaardigheden Nancy: de zeven tofste dingen om te doen

door Explorista

Nancy is niet een stad waar ik veel van wist voordat ik er naartoe ging. Maar sinds ik er twee dagen doorbracht vertel ik iedereen die het wil horen wat een enorm leuke stad het is. De stad deed me eigenlijk best wel aan Parijs denken, met zijn prachtige pleinen, kerken, park en gezellige sfeer. Maar dan als een klein zusje, zullen we maar zeggen.

Het ligt maar op een paar uur rijden van Nederland, dus het is een perfecte stad voor een kort weekendje, zeker in combinatie met het kleinere Metz. Dit zijn zeven toffe bezienswaardigheden in Nancy die je zeker moet bezoeken!

Place Stanislas

Dit 18e-eeuwse plein ligt vol in het centrum van Nancy, en is daarmee ook meteen één van de belangrijkste punten van de stad. Het is gigantisch: maar liefst 106 bij 124 meter. Ooit heette het plein trouwens Place Royale, maar net als in Parijs kregen monumenten met verwijzingen naar de koninklijke familie een andere naam tijdens de Franse Revolutie. Wie Stanislas dan is? Dat is Stanislaus Leszczyński, de voormalige koning van Polen en de opdrachtgever voor dit plein.

Één van de zijden van het plein wordt vrijwel volledig in beslag genomen door het imposante stadhuis. Aan de andere kant tref je een poort die leidt naar een prachtige statige laan vol bomen. Daarnaast ligt dan weer een park, waar je vanaf het plein ook kunt komen. In de hoek vind je een indrukwekkende fontein, vol bladgoud.

Fiets huren

Één van de leukste manieren om een stad te zien is om een fiets te huren. Zo kom je makkelijk in andere delen van de stad. Wij volgden een art deco architectuur tour per fiets. Daarna reden we rustig door het park, en naar een ander pleintje waar we lunch hadden. Wij huurden onze fietsen bij Maison du Vélo.

IMG_0570 IMG_0603

Parc de la Pépinière

Dit grote park was nogal een verrassing. We hadden niet echt heel goed op de kaart gekeken dus we kwamen er eigenlijk een beetje bij toeval terecht. Maar wat een leuke plek is het park. Niet alleen is het heel groot, we kwamen ook nog een event tegen met een Franse Youtuber (die blijkbaar bekend is omdat hij videos maakt in bad…?!) vol schreeuwende tieners, en een klein dierentuintje! In het dierentuintje vond je voornamelijk boerderijdieren, maar ook een rots met wat aapjes.

Art Nouveau tour

Één van de dingen waar Nancy om bekend staat is zijn Art Nouveau architectuur. Wij volgden dus ook de audiotour en reden zo langs een aantal prachtige gebouwen. Ik hou zelf wel van Art Nouveau (daarom hield ik bijvoorbeeld van Riga!), maar vond de tour af en toe wel iets te veel aan te technische kant. Ik hoor liever minder over waarom er voor een bepaalde boog is gekozen, en meer over wie er in het huis woonde. Toch leuk om te doen als je van Art Nouveau houdt!

IMG_0594 IMG_0584

Macarons proeven

Dit klinkt misschien als iets wat je in Parijs zou moeten doen, maar néé. Nancy claimt de geboorteplek van de macaron te zijn! Bij Maison des Soeurs Macarons eet je de échte. Ze zien er misschien niet zo sexy uit als de vrolijk gekleurde versies die je vaak in winkels ziet liggen, maar lekker is het wel. Het verhaal gaat dat de macaron is verzonnen door nonnen, die in zware tijden met de verkoop van hun koekjes het hoofd boven water hielden.

Eten & Drinken in Nancy

Mocht je nog een restaurant zoeken waar je heerlijk kunt eten, lekker centraal, met goede bediening en een vriendelijk prijsje? Dan raad ik L’Arsenal aan. Zelden zijn we zo vriendelijk geholpen (door de eigenaar in dit geval), en het lekkere eten hield maar niet op.

Mocht je alleen iets willen drinken, dan moet je naar het prachtige Brasserie Excelsior. Het eten is er niet goed (onze zalm was verbrand) en de bediening wil je zo snel mogelijk weer naar buiten, maar het pand is wel prachtig, dus ik zou het wel aanraden voor een kopje koffie ofzo.

IMG_0551 IMG_0620 IMG_0582 IMG_0631

Bewonder de Lichtshow

In de zomermaanden tref je op Place Stanislas het evenement Rendez Vous aan: een gratis lichtshow van ongeveer een half uurtje, waarbij de gebouwen om je heen tot leven komen vol kleur. Ik was een beetje sceptisch over de lichtshow, en na een druk weekend had ik eigenlijk geen zin om nog op een plein vol mensen te gaan staan. Maar wat moest ik daar op terugkomen zeg!

Dit is by far de beste lichtshow die ik ooit gezien heb. Zo kleurrijk! En zo goed gespeeld met diepte en contrast, zodat je op een gegeven moment echt denkt dat de gebouwen bewegen. En dat is dan gratis! Tussen juni en September te zien. Voor actuele informatie kijk je op de website: http://www.rendez-vous.nancy.fr/

En dan heb ik ook nog gelezen dat Nancy een aantal prachtige musea heeft, dus mocht je nog tijd over hebben dan zul je je ook daar zeker niet vervelen!

Wat zijn jouw beste tips voor Nancy?

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

Ilse 9 augustus, 2016 - 09:35

Ik ben twee jaar geleden naar Nancy geweest. Ik heb toen alle musea gedaan en ben toen ook naar de begraafplaats van Préville geweest, was niet ver van mijn hotel, heel mooi, zeker een aanrader. En naar het Lac de Madine en het Amerikaans monument in Montsec, 2 super mooie, rustige en serene plekjes en vanop dat monument heb je ook nog eens een super mooi, weids uitzicht over de streek.

Plaats een reactie
Explorista 9 augustus, 2016 - 13:28

Toffe tips, dankjewel!

Plaats een reactie
Elise 11 augustus, 2016 - 16:40

Wat een super leuke tip. Fijn dat het goed aan te rijden is. Weer eens wat anders dan Parijs en zo te zien ook zeker heel mooi! Ik ga hem onthouden :)

Plaats een reactie

Laat een reactie achter